Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Min tro började ganska ovanligt"

Rigmor Holst | 17 jan , 2019
Henrik Olsson är inte uppvuxen i en troende familj, men under en lektion i litteraturhistoria på gymnasiet läste klassen en profetia om framtiden som skrivits på 1800-talet. – Det skrämde mig ordentligt, så jag gick hem efter skolan och letade upp pappas gamla konfirmationsbibel, berättar Henrik som tyckte att Bibeln verkade trovärdig.
Min_tro_borjade_ganska_ovanligt
Henrik Olsson växte upp i en vanlig familj i ett större samhälle i södra Lappland. Han har inget minne av att familjen pratade om Gud eller tron. Däremot sjöng hans föräldrar i kyrkokören, något som gjorde att de då och då besökte gudstjänsterna i Svenska kyrkan, men de talade aldrig om Jesus hemma. 
– Mina föräldrar gillade inte att jag svor eller ljög och de var tydliga motståndare till allt som hette alkohol och tobak, berättar Henrik för Inblick. 
När det var dags att läsa till konfirmationen, så gjorde Henrik det. 
– Det var inte för att jag ville det, utan för att mina föräldrar tyckte att jag borde göra det. 
Henrik trodde inte på Gud, men under tiden som han läste fick han ett problem som han inte såg någon lösning på. Han frågade Gud om hjälp.
– I ett sammanhang sade jag till den Gud som jag inte trodde på; ”Om du löser det här så ska jag börja tro på dig”.

Fick bönesvar

Inom en timme blev det precis som Henrik hade önskat sig, men han höll inte sitt löfte till Gud. 
– Lika snabbt som lösningen kom skippade jag det där med att börja tro på Gud. Det skulle gå rätt lång tid innan jag tog upp den tråden igen.
Livet rullade på och Henrik började gymnasiet. Hans intresse för tjejer vaknade och han gjorde en upptäckt;
– Under tonåren blev jag ganska lätt förälskad och oftast i kristna tjejer. Jag tyckte att de verkade lite mer pålitliga och äkta än många andra tjejer, men att jag själv skulle tro på Gud fanns aldrig riktigt i tanken.
Men så hade de en lektion i litteraturhistoria på gymnasiet och det fick Henrik att börja fundera.
– Min tro tog sin början på ett ganska ovanligt sätt. Vi läste om en författare som på 1800-talet hade skrivit ner några förutsägelser om framtiden.
– Det handlade om stora krig och att jorden skulle gå under någon gång kring millennieskiftet.

Blev omskakad

Henrik minns obehaget och han blev ordentligt omskakad och orolig.
– Det skrämde mig ordentligt, så jag gick hem efter skolan och letade upp pappas gamla konfirmationsbibel som jag sett i hans bokhylla. 
– Jag slog upp slutet av Bibeln och läste ur Uppenbarelseboken. Jag tänkte att där står det nog något om jordens slut. 
Henrik började läsa och tyckte att det stämde med det de pratat om under lektionen i skolan. 
– Jag tyckte det lät trovärdigt. Ju mer jag läste desto mer övertygande tyckte jag att det var och det som tilltalade mig var att Bibeln även visade på att det fanns en lösning, nämligen att tro på Jesus. Där och då började en tro på Gud växa i mig.
I efterhand förstod Henrik att det var Gud som ledde honom till sin pappas gamla bibel.
– Jag kan inte säga exakt när jag överlät mitt hjärta helt till Jesus eller blev det som vi brukar kalla ”frälst” men lite i smyg började jag gå till Svenska kyrkan på söndagarna. 
Några av Henriks klasskompisar från grundskolan gick i pingstkyrkan och efter ett tag började han hänga med dem dit.

Beslutade sig för dopet

– Jag var döpt som barn, men eftersom min tro växte och jag hade beslutat mig för att tro på Gud, så växte det även fram ett beslut om att låta döpa mig. 
– Samma höst som jag skulle fylla 22 år hände det. För mig blev det en naturlig konsekvens av mitt beslut och överlåtelse om att följa Jesus. 
På våren samma år hade Henrik varit på ett ungdomsläger. 
– En dag på lägret kände jag för att gå undan lite och vara för mig själv, så jag gick ut i skogen. Där i min ensamhet fick jag ett möte med den helige Ande . Det var en händelse som fick stor betydelse i mitt liv.
Ganska snart efter att Henrik börjat gå i kyrkan fick han en tanke om att jobba med att berätta för andra om Jesus. 
– Det märkliga var att jag inte trott tidigare och nu ville jag att andra skulle få höra om Jesus. 
– När det blir på riktigt i ens liv, då vill man ju dela det med andra. Och på den vägen är det. 
När Henrik var 25 år gick önskan i uppfyllelse och han började arbeta i en kyrka. 
– Allt eftersom åren har gått har jag haft förmånen och glädjen att jobba som evangelist och pastor i ett par olika församlingar. Det har varit en välsignelse, avslutar Henrik Olsson.
R​IGMOR HOLST
 
 
eBlick
Palme
okt 16, 2020
Olof Palme var med och byggde upp kontraspionaget mot svenska kommunister som samverkade med Sovjetunionens ockupationsplaner av Sverige och rapporterade själv svenska kommunister till USA:s ambassad. Han studerade i USA som ung och ville att sonen Joakim skulle göra samma sak. Palmes släktgård i Lettland – där Olof Palme tillbringade sina barnaår – nationaliserades vid Sovjets ockupation av Baltikum år 1940.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020