Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Min tro började ganska ovanligt"

Rigmor Holst | 17 jan , 2019
Henrik Olsson är inte uppvuxen i en troende familj, men under en lektion i litteraturhistoria på gymnasiet läste klassen en profetia om framtiden som skrivits på 1800-talet. – Det skrämde mig ordentligt, så jag gick hem efter skolan och letade upp pappas gamla konfirmationsbibel, berättar Henrik som tyckte att Bibeln verkade trovärdig.
Min_tro_borjade_ganska_ovanligt
Henrik Olsson växte upp i en vanlig familj i ett större samhälle i södra Lappland. Han har inget minne av att familjen pratade om Gud eller tron. Däremot sjöng hans föräldrar i kyrkokören, något som gjorde att de då och då besökte gudstjänsterna i Svenska kyrkan, men de talade aldrig om Jesus hemma. 
– Mina föräldrar gillade inte att jag svor eller ljög och de var tydliga motståndare till allt som hette alkohol och tobak, berättar Henrik för Inblick. 
När det var dags att läsa till konfirmationen, så gjorde Henrik det. 
– Det var inte för att jag ville det, utan för att mina föräldrar tyckte att jag borde göra det. 
Henrik trodde inte på Gud, men under tiden som han läste fick han ett problem som han inte såg någon lösning på. Han frågade Gud om hjälp.
– I ett sammanhang sade jag till den Gud som jag inte trodde på; ”Om du löser det här så ska jag börja tro på dig”.

Fick bönesvar

Inom en timme blev det precis som Henrik hade önskat sig, men han höll inte sitt löfte till Gud. 
– Lika snabbt som lösningen kom skippade jag det där med att börja tro på Gud. Det skulle gå rätt lång tid innan jag tog upp den tråden igen.
Livet rullade på och Henrik började gymnasiet. Hans intresse för tjejer vaknade och han gjorde en upptäckt;
– Under tonåren blev jag ganska lätt förälskad och oftast i kristna tjejer. Jag tyckte att de verkade lite mer pålitliga och äkta än många andra tjejer, men att jag själv skulle tro på Gud fanns aldrig riktigt i tanken.
Men så hade de en lektion i litteraturhistoria på gymnasiet och det fick Henrik att börja fundera.
– Min tro tog sin början på ett ganska ovanligt sätt. Vi läste om en författare som på 1800-talet hade skrivit ner några förutsägelser om framtiden.
– Det handlade om stora krig och att jorden skulle gå under någon gång kring millennieskiftet.

Blev omskakad

Henrik minns obehaget och han blev ordentligt omskakad och orolig.
– Det skrämde mig ordentligt, så jag gick hem efter skolan och letade upp pappas gamla konfirmationsbibel som jag sett i hans bokhylla. 
– Jag slog upp slutet av Bibeln och läste ur Uppenbarelseboken. Jag tänkte att där står det nog något om jordens slut. 
Henrik började läsa och tyckte att det stämde med det de pratat om under lektionen i skolan. 
– Jag tyckte det lät trovärdigt. Ju mer jag läste desto mer övertygande tyckte jag att det var och det som tilltalade mig var att Bibeln även visade på att det fanns en lösning, nämligen att tro på Jesus. Där och då började en tro på Gud växa i mig.
I efterhand förstod Henrik att det var Gud som ledde honom till sin pappas gamla bibel.
– Jag kan inte säga exakt när jag överlät mitt hjärta helt till Jesus eller blev det som vi brukar kalla ”frälst” men lite i smyg började jag gå till Svenska kyrkan på söndagarna. 
Några av Henriks klasskompisar från grundskolan gick i pingstkyrkan och efter ett tag började han hänga med dem dit.

Beslutade sig för dopet

– Jag var döpt som barn, men eftersom min tro växte och jag hade beslutat mig för att tro på Gud, så växte det även fram ett beslut om att låta döpa mig. 
– Samma höst som jag skulle fylla 22 år hände det. För mig blev det en naturlig konsekvens av mitt beslut och överlåtelse om att följa Jesus. 
På våren samma år hade Henrik varit på ett ungdomsläger. 
– En dag på lägret kände jag för att gå undan lite och vara för mig själv, så jag gick ut i skogen. Där i min ensamhet fick jag ett möte med den helige Ande . Det var en händelse som fick stor betydelse i mitt liv.
Ganska snart efter att Henrik börjat gå i kyrkan fick han en tanke om att jobba med att berätta för andra om Jesus. 
– Det märkliga var att jag inte trott tidigare och nu ville jag att andra skulle få höra om Jesus. 
– När det blir på riktigt i ens liv, då vill man ju dela det med andra. Och på den vägen är det. 
När Henrik var 25 år gick önskan i uppfyllelse och han började arbeta i en kyrka. 
– Allt eftersom åren har gått har jag haft förmånen och glädjen att jobba som evangelist och pastor i ett par olika församlingar. Det har varit en välsignelse, avslutar Henrik Olsson.
R​IGMOR HOLST
 
 
eBlick
”Videospelsindustrin_lar_unga_manniskor_att doda”
aug 22, 2019
Flera gärningsmän bakom masskjutningarna i USA var besatta av våldsamma videospel. Walmart har nu tagit bort alla skyltar, skärmar och videor som visar våld från sina samtliga butiker. Flera ledande politiker kräver nu lagstiftning för att begränsa de våldsamma videospelen.
eBlick
aug 22, 2019
Den senaste demonstrationen i Moskva var troligen den största i Rysslands historia, då 50 000 personer demonstrerade för fria och rättvisa val, den 8 augusti. – Vladimir Putin tror han är Rysslands Messias. Vi tror hans dagar vid makten snart är över, säger demonstranten Evgenia Bogdanova till Inblick.
eBlick
aug 22, 2019
Första juli trädde den reviderade läroplanen för förskolan i kraft. Gunilla Gustafson är verksamhetsansvarig i Växjö och tror att den största utmaningen är att det nu tydligt står att det är förskollärarna som har ansvaret för utbildningen. – Det har stått i skollagen, men vi har inte tagit oss an uppdraget och fördelat rollerna överallt, säger Gunilla till Inblick.
eBlick
aug 15, 2019
Sverigedemokraterna i Malmö har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där man vill införa förbud mot värderingsstyrda slöjor i Malmös kommunala förskolor och grundskolor. Det föreslagna förbudet riktar sig med andra ord mot bärandet av muslimska slöjor i skolmiljön.
eBlick
aug 15, 2019
Antisemitismen fortsätter att breda ut sig i vårt land. I en undersökning som publicerades av EU-myndigheten Agency For Fundamental Rights i december förra året pekas Sverige ut som ett land där otryggheten ökar hos den judiska befolkningen. I Malmö berättar unga judar för Sveriges Radio att de inte vågar gå till skolan med synlig davidsstjärna längre, av rädsla för antisemitiska trakasserier i skolan.
eBlick
aug 15, 2019
Första juli började den reviderade läroplanen för förskolan att gälla. I den förtydligas att förskolans uppdrag är att undervisa och utbilda. – Undervisning i förskolan är inte samma sak som undervisning i skolan. Jag skulle helst velat ha ett annat begrepp. Men nu har vi det här begreppet och vi får fylla ordet med betydelse som passar förskolan, säger Christian Eidevald som är forskare och satt med i skolverkets expertgrupp.
eBlick
aug 08, 2019
En stor majoritet i USA:s representanthus röstade för ett fördömande av Global Boycott, Divestment and Sanctions Movement (BDS-rörelsen) som riktar sig mot Israel. Resolutionen menar att BDS-rörelsen ”underminerar möjligheten för en förhandlingslösning… genom att uppmuntra palestinierna att avstå från förhandlingar och istället förlita sig på internationella påtryckningar.”
eBlick
aug 08, 2019
De palestinier som stod bakom terrordådet vid Hebrew University i juli 2002 då nio personer dödades och mer än 80 skadades har fram tills nu fått 12,1 miljoner kronor i lönebetalningar från den palestinska myndigheten.
eBlick
aug 08, 2019
Enligt en ny undersökning är juli den månad då flest skiljer sig. Augusti kommer på fjärde plats. Var paren bor spelar också roll. Det är färre skilsmässor norrut, medan det är flest i Bjuv och Gnesta.
eBlick
aug 02, 2019
Sveriges försvar monterades ned av politiker som hänvisade till den militära underrättelsetjänstens rapporter om att ryska armén var i ett uselt skick. När Gotlands regementschef Peter Molin därmed blev utan uppdrag i Sverige träffade hans soldater under sin utlandstjänstgöring i Kosovo väldigt välutbildade ryska förband, som – visade det sig – var tränade för att hitta väldigt bra på Gotland.
eBlick
aug 02, 2019
Trots att Eva är synbart påverkad av onormal trötthet, gör misstag i arbetet och får ont i kroppen vid fysisk ansträngning, godkänner inte Försäkringskassan hennes ansökan om sjukpenning.