Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Mänskligt sett var Marie uträknad

Rigmor Holst | 31 jan , 2019
Marie Karlsson i Nässjö lever med en obotlig hjärntumör. När man möter denna glada och positiva kvinna är det svårt att förstå det, i alla fall vid första anblicken. Hon har en underbar humor och replikerna är snabba och leder ofta till skratt. Vännen Veronica Petersson har funnits vid hennes sida hela tiden sedan beskedet kom. Marie har flyttat in till henne. Där känner hon sig trygg, och får hjälp och stöd. – Att ha en sådan vän är guld, säger Marie.
Manskligt_sett_var_Marie_utraknad
– Vi har många gemensamma intressen, men framför allt så delar vi tron. Det är en källa till rikedom, berättar Veronica. 
Det var under sommaren 2008 som det upptäcktes att något inte stod rätt till. På midsommarafton hade de planerat att åka till konferensen på Ralingsås och skulle äta lunch med några vänner. 
– Marie skulle gå ut och hämta gräslök. Det dröjde väldigt länge, så jag gick ut. Mitt på gräsmattan stod hon med saxen. 
– Hon visste inte vad hon skulle göra, eller vad hon skulle ha saxen till. Det kändes olustigt, men gästerna var på ingång, berättar Veronica.  
Marie tog det lugnt och de var överens om att berätta för vännerna som också blev fundersamma. 
– Vi åkte ändå till Ralingsås som planerat. Det var massor med folk där, sång och musik. 

Fick ett budskap

Strax efter predikan bar förkunnaren fram ett budskap. 
– Han drog med handen i luften mot vår bänkrad. "Det sitter en där som har hjärntumör. Du vet inte om det än men det kommer att bli bra.”
– Vi som satt runt Marie fick ståpäls samtidigt och vi glömde nästan att andas. 
– Det var en förunderlig upplevelse som vi delade där och då. Vi kände en slags mäktighet i bilen hem. 
– Vi, och särskilt Marie, försökte ta in det här med tumören. Det var verkligen knepigt. Vi avslutade med en bönestund som fyllde oss med tacksamhet över att vi är Guds barn, vad som än händer oss, berättar Veronica i sitt hemtrevliga kök.
Marie sitter vid kortändan vid köksbordet och lyssnar och hon fortsätter berätta när vännen Veronica tar en paus.
– Helgen var över och inget mer hände så jag tyckte att det kanske kunde vänta med ett besök hos vårdcentralen. 
– Men Veronica stod på sig. Vi kom in till ett överfullt väntrum, där vi blev sittande i drygt tre timmar. 
Marie var nära att ge upp och reste sig flera gånger för att åka hem, men vännen höll henne kvar. 
– Så småningom kom doktorn. Han lyssnade på min berättelse och gjorde en del undersökningar. 

Röntgar hjärnan

Efter konsultation med en annan läkare beslutade de sig för att göra en röntgen av hjärnan i Eksjö med remiss till Nässjö. Tiden gick och vännerna såg fram emot en konferensvecka i Edsvära. 
– Precis när vi hade packat husvagnen ringde det. Resultaten från röntgen hade kommit och de sade att jag behövde komma tillbaka och göra en magnetröntgen. 
Röntgen visade ett stort ödem på ena hjärnhalvan som troligen var en tumör.
– Vi kom inte iväg på konferensen. Istället ringde vi och bad om förbön.
Det gick några veckor av ändlös väntan och Marie blev tröttare och tröttare. När första kallelsen till Linköpings Universitetssjukhus kom fick de en ingående redovisning av kirurgen om läget. 
Tumören var stor och det var bråttom om Maries syn skulle kunna räddas. Väl utanför avdelningen föll de två vännerna i gråt. En gråt som aldrig ville ta slut.
– Den första operationen i Linköping medförde stora komplikationer. Det ledde till  hjärnhinneinflammation och läget blev mycket kritiskt och återhämtningen lång, berättar Veronica. 
Tumören var stor, obotlig och elak. Den kan aldrig tas bort helt, men med hjälp av kirurgi och strålning kan den minskas, fast den hela tiden växer.
– Det har blivit många, långa, komplicerade operationer under åren och läget har varit och är mycket allvarligt.

En tro som bär

Tron bär de båda igenom omständigheterna och sjukdomen. 
– Jesus är viktigast för mig. Redan som femtonåring bestämde jag mig för att följa honom, säger Marie. 
– Att vittna för människor ligger mig varmt om hjärtat. 
Även under sjukhusvistelser har Marie bett om tillfällen att få samtala om Jesus. 
– Jag minns särskilt ett samtal under natten, då en ung man som jobbade, satt vid min sjuksäng. 
Mannen hade gått i söndagsskolan och haft en tro i början av tonåren. Han uttryckte en viss längtan tillbaka till det som varit. 
– Jag fick berätta om Jesus, att han är densamma, och ge lite råd om hur han kunde finna honom igen.
– I sådana stunder kan jag se Guds omsorg och det gör mig glad när jag får vara till välsignelse.
För drygt två år sedan gjorde Marie sin senaste hjärnoperation. Den var riktigt framgångsrik, men något oväntat hände.
– Hon var snabbt på benen och kände sig glad. Men ett par dagar senare fick hon en stroke, som förlamade den vänstra sidan, berättar Veronica. 
– Mörkret blev totalt där i sjuksängen. Det svartaste svarta. Hon som hade spelat dragspel så gott som varje dag, orkade inte ens lyfta det.

Maries livlina

Psalm 23 i Bibeln blev Maries livlina och tröst. Hon stödde sig på orden om käppen och staven och hon upplevde hela tiden att Ordet höll henne uppe. Med förtröstan på Gud och en stor portion envishet började hon träna. 
– Hennes personliga mål var att spela dragspel igen. Det har varit två fattiga år för en som har spelat så gott som varje dag men i vintras har vänsterarmen rättat till sig, fortsätter Veronica. 
– Det har spelats julsånger för glatta livet. Hon sålde sitt stora dragspel och köpte ett som var betydlig mindre och lättare att lyfta. Läsarsångarna ligger högst på repertoaren, men det slinker även igenom en och annan snoa.
Marie har medverkat på två cafékvällar i början av det här året. 
– Det är verkligen ett stort bönesvar. Jag vill att det centrala i mitt liv ska vara bönen och bönens makt, säger Marie som är tacksam för sin bönegrupp. 
– Under alla de åren jag har varit sjuk har de troget samlas och bett för mig. Det är så värdefullt med vänner som finns där och vill dela det livet och den vardagen som nu är min.
Marie har aldrig varit bitter eller undrat varför det hände henne. Istället tänker hon "Varför skulle det inte hända mig?" 

Ingen räkmacka

– Vi har inga löften om att livet ska vara en räkmacka. Vad vi än möter i livet kommer Gud att trofast stå vid vår sida. Det finns mörka och ljusa dagar, liksom regn och solsken, berättar hon. 
– Varje dag är en gåva. Mänskligt sett var jag uträknat men Gud vet när det är dags och han har full koll. Ibland upplever jag bönesvar precis i rätt tid och då jublar jag av glädje.
– Även om hon numera sover bort det mesta av dygnet, så känner vi båda en stor tacksamhet för de här åren och det finns så många guldkorn, inflikar Veronica.
– Det har varit en lång process och det har varit mycket tid för reflektioner och eftertanke.
Frågor som; Vem och vilka är viktiga? Likaså, vad är viktigt? 
– Livet är så skört. Det viktigaste vi har är varandra. Allt det andra är oviktigt, avslutar Veronica.
R​IGMOR HOLST 
 
 
eBlick
38_fore_detta_EU_politiker_ifragasatter_USAs_fredsplan
apr 18, 2019
Strax innan det israeliska valet erkände Donald Trump Israels rätt till Golanhöjderna. Nu är 38 före detta europeiska toppolitiker oroliga för att USA:s president ska överge tvåstatslösningen. – Efter oljekrisen 1973 tog EU över arabländernas syn på Mellanöstern helt och hållet, säger Tomas Sandell på European Coalition for Israel.
eBlick
apr 18, 2019
Familjen Iyer lever sedan många år tillbaka i en av Indiens mångmiljonstäder. Makarna Alice och Kumar har följt en kallelse att verka i landet som tältmakarmissionärer. Inblick fick en intervju med Kumar Iyer i familjens hem i Indien.
eBlick
apr 18, 2019
Forskningen om barncancer har tagit sjumilakliv framåt. I en färsk rapport från Barncancerfonden visar helt nya siffror att den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer i Sverige har ökat från 80 till 85 procent på bara fem år. Det är enligt Barncancerfonden den största enskilda ökningen sedan det tidiga 1990-talet.
eBlick
apr 11, 2019
Allt fler svenskar tycker att det är viktigt med kristna värden i samhället. Andelen väljare som vill ha ett samhälle byggt på kristna värden har sedan man började ställa frågan stadigt minskat, från höga nivåer ner till cirka 20 procent. Nu har trenden vänt. – Det är en historisk ökning som skett de senaste åren, säger professor Magnus Hagevi på Linnéuniversitetet i Växjö, som genomfört undersökningen, till Inblick.
eBlick
apr 11, 2019
För drygt två veckor sedan lanserades två stödsidor på internet för gravida kvinnor och för kvinnor som gjort abort. – Det finns inget sådant här i Sverige och vi vill vara med och fylla den luckan, berättar initiativtagaren Malin Schelin.
eBlick
apr 04, 2019
Elscootrarna håller alltmer på att ta över gatubilden i våra storstäder. På gott och ont. Rapporterna duggar tätt om skallskador i samband med fallolyckor som drabbar förarna av dessa fordon. Men den nya cykeltrenden drabbar även synskadade personer som snubblar på felparkerade elsparkcyklar. – Häromveckan ramlade jag rakt ut i gatan när jag snubblade på en elscooter som stod parkerad tvärs över gångbanan. Då blev jag riktigt arg, berättar synskadade Mackan Andersson för Inblick.
eBlick
apr 04, 2019
Christian Holm Barenfeld ställer upp i Europaparlamentsvalet den 26 maj. Han har lång politisk erfarenhet från Riksdagen och ett stort internationellt engagemang för tillväxt, frihet och mänskliga rättigheter. – Jag vill vara en stark röst för trygghet, frihet och tillväxt i Europa, säger han till Inblick.
eBlick
apr 04, 2019
– Mannen grips på brottsplatsen, och kvinnan genomgår läkarundersökningar som visar tydliga skador. Mannen häktas inte och frias efter tre månader, sade Annika Qarlsson i en riksdagsdebatt förra veckan om den misstänkta polisvåldtäkten mot Jenny Örn.
eBlick
mar 28, 2019
I lördags talade Sanna Karosos om utsorteringsabort på konferensen "Tillsammans för livet" i Stockholm. – Varje abort är tragisk, men en selektiv abort är ännu mer tragisk och moraliskt problematisk. Den sker när graviditeten är önskad, men det specifika barnet diskrimineras och ratas, berättar Sanna för Inblick inför konferensen.
eBlick
mar 28, 2019
Två veckor innan valet i Israel, när både premiärminister Benyamin Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz befann sig i USA, träffade en Hamasraket ett bostadshus i norra Tel Aviv – åtta mil från Gaza. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har klargjort att Donald Trumps fredsplan släpps efter valet.
eBlick
mar 21, 2019
Idag firas internationella Downs syndromdagen. För två år sedan fick svenska Sanna Karosas i Litauen en flicka med Downs syndrom. – När Iva låg i mina armar såg jag min dotter först. Downs syndrom tog inte så mycket plats, berättar Sanna som har engagerat sig i att ändra attityden till handikappade i Litauen och kommer att "rocka sockorna" tillsammans med landets kändisar.