Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Mänskligt sett var Marie uträknad

Rigmor Holst | 31 jan , 2019
Marie Karlsson i Nässjö lever med en obotlig hjärntumör. När man möter denna glada och positiva kvinna är det svårt att förstå det, i alla fall vid första anblicken. Hon har en underbar humor och replikerna är snabba och leder ofta till skratt. Vännen Veronica Petersson har funnits vid hennes sida hela tiden sedan beskedet kom. Marie har flyttat in till henne. Där känner hon sig trygg, och får hjälp och stöd. – Att ha en sådan vän är guld, säger Marie.
Manskligt_sett_var_Marie_utraknad
– Vi har många gemensamma intressen, men framför allt så delar vi tron. Det är en källa till rikedom, berättar Veronica. 
Det var under sommaren 2008 som det upptäcktes att något inte stod rätt till. På midsommarafton hade de planerat att åka till konferensen på Ralingsås och skulle äta lunch med några vänner. 
– Marie skulle gå ut och hämta gräslök. Det dröjde väldigt länge, så jag gick ut. Mitt på gräsmattan stod hon med saxen. 
– Hon visste inte vad hon skulle göra, eller vad hon skulle ha saxen till. Det kändes olustigt, men gästerna var på ingång, berättar Veronica.  
Marie tog det lugnt och de var överens om att berätta för vännerna som också blev fundersamma. 
– Vi åkte ändå till Ralingsås som planerat. Det var massor med folk där, sång och musik. 

Fick ett budskap

Strax efter predikan bar förkunnaren fram ett budskap. 
– Han drog med handen i luften mot vår bänkrad. "Det sitter en där som har hjärntumör. Du vet inte om det än men det kommer att bli bra.”
– Vi som satt runt Marie fick ståpäls samtidigt och vi glömde nästan att andas. 
– Det var en förunderlig upplevelse som vi delade där och då. Vi kände en slags mäktighet i bilen hem. 
– Vi, och särskilt Marie, försökte ta in det här med tumören. Det var verkligen knepigt. Vi avslutade med en bönestund som fyllde oss med tacksamhet över att vi är Guds barn, vad som än händer oss, berättar Veronica i sitt hemtrevliga kök.
Marie sitter vid kortändan vid köksbordet och lyssnar och hon fortsätter berätta när vännen Veronica tar en paus.
– Helgen var över och inget mer hände så jag tyckte att det kanske kunde vänta med ett besök hos vårdcentralen. 
– Men Veronica stod på sig. Vi kom in till ett överfullt väntrum, där vi blev sittande i drygt tre timmar. 
Marie var nära att ge upp och reste sig flera gånger för att åka hem, men vännen höll henne kvar. 
– Så småningom kom doktorn. Han lyssnade på min berättelse och gjorde en del undersökningar. 

Röntgar hjärnan

Efter konsultation med en annan läkare beslutade de sig för att göra en röntgen av hjärnan i Eksjö med remiss till Nässjö. Tiden gick och vännerna såg fram emot en konferensvecka i Edsvära. 
– Precis när vi hade packat husvagnen ringde det. Resultaten från röntgen hade kommit och de sade att jag behövde komma tillbaka och göra en magnetröntgen. 
Röntgen visade ett stort ödem på ena hjärnhalvan som troligen var en tumör.
– Vi kom inte iväg på konferensen. Istället ringde vi och bad om förbön.
Det gick några veckor av ändlös väntan och Marie blev tröttare och tröttare. När första kallelsen till Linköpings Universitetssjukhus kom fick de en ingående redovisning av kirurgen om läget. 
Tumören var stor och det var bråttom om Maries syn skulle kunna räddas. Väl utanför avdelningen föll de två vännerna i gråt. En gråt som aldrig ville ta slut.
– Den första operationen i Linköping medförde stora komplikationer. Det ledde till  hjärnhinneinflammation och läget blev mycket kritiskt och återhämtningen lång, berättar Veronica. 
Tumören var stor, obotlig och elak. Den kan aldrig tas bort helt, men med hjälp av kirurgi och strålning kan den minskas, fast den hela tiden växer.
– Det har blivit många, långa, komplicerade operationer under åren och läget har varit och är mycket allvarligt.

En tro som bär

Tron bär de båda igenom omständigheterna och sjukdomen. 
– Jesus är viktigast för mig. Redan som femtonåring bestämde jag mig för att följa honom, säger Marie. 
– Att vittna för människor ligger mig varmt om hjärtat. 
Även under sjukhusvistelser har Marie bett om tillfällen att få samtala om Jesus. 
– Jag minns särskilt ett samtal under natten, då en ung man som jobbade, satt vid min sjuksäng. 
Mannen hade gått i söndagsskolan och haft en tro i början av tonåren. Han uttryckte en viss längtan tillbaka till det som varit. 
– Jag fick berätta om Jesus, att han är densamma, och ge lite råd om hur han kunde finna honom igen.
– I sådana stunder kan jag se Guds omsorg och det gör mig glad när jag får vara till välsignelse.
För drygt två år sedan gjorde Marie sin senaste hjärnoperation. Den var riktigt framgångsrik, men något oväntat hände.
– Hon var snabbt på benen och kände sig glad. Men ett par dagar senare fick hon en stroke, som förlamade den vänstra sidan, berättar Veronica. 
– Mörkret blev totalt där i sjuksängen. Det svartaste svarta. Hon som hade spelat dragspel så gott som varje dag, orkade inte ens lyfta det.

Maries livlina

Psalm 23 i Bibeln blev Maries livlina och tröst. Hon stödde sig på orden om käppen och staven och hon upplevde hela tiden att Ordet höll henne uppe. Med förtröstan på Gud och en stor portion envishet började hon träna. 
– Hennes personliga mål var att spela dragspel igen. Det har varit två fattiga år för en som har spelat så gott som varje dag men i vintras har vänsterarmen rättat till sig, fortsätter Veronica. 
– Det har spelats julsånger för glatta livet. Hon sålde sitt stora dragspel och köpte ett som var betydlig mindre och lättare att lyfta. Läsarsångarna ligger högst på repertoaren, men det slinker även igenom en och annan snoa.
Marie har medverkat på två cafékvällar i början av det här året. 
– Det är verkligen ett stort bönesvar. Jag vill att det centrala i mitt liv ska vara bönen och bönens makt, säger Marie som är tacksam för sin bönegrupp. 
– Under alla de åren jag har varit sjuk har de troget samlas och bett för mig. Det är så värdefullt med vänner som finns där och vill dela det livet och den vardagen som nu är min.
Marie har aldrig varit bitter eller undrat varför det hände henne. Istället tänker hon "Varför skulle det inte hända mig?" 

Ingen räkmacka

– Vi har inga löften om att livet ska vara en räkmacka. Vad vi än möter i livet kommer Gud att trofast stå vid vår sida. Det finns mörka och ljusa dagar, liksom regn och solsken, berättar hon. 
– Varje dag är en gåva. Mänskligt sett var jag uträknat men Gud vet när det är dags och han har full koll. Ibland upplever jag bönesvar precis i rätt tid och då jublar jag av glädje.
– Även om hon numera sover bort det mesta av dygnet, så känner vi båda en stor tacksamhet för de här åren och det finns så många guldkorn, inflikar Veronica.
– Det har varit en lång process och det har varit mycket tid för reflektioner och eftertanke.
Frågor som; Vem och vilka är viktiga? Likaså, vad är viktigt? 
– Livet är så skört. Det viktigaste vi har är varandra. Allt det andra är oviktigt, avslutar Veronica.
R​IGMOR HOLST 
 
 
eBlick
Kvinnoregister_och_Nodvarn_avslojar_poliskultur
feb 14, 2019
Polisens Särskilda utredningar schabblade bort anmälningarna mot sitt eget illegala kvinnoregister och anmälde den polis som tog initiativ till metoo-uppropet #nödvärn. – Användes det hårt kritiserade kvinnoregistret av vissa poliser inom Stockholmspolisen för att komma i kontakt med utsatta kvinnor, undrar Karin, som Inblick skrev om förra veckan.
eBlick
feb 14, 2019
Donald Trump höll nyligen sitt årliga tal till nationen; ”The State of the Union”. I talet pratade han om Amerikas stolta historia, den starka ekonomin, vikten av en enad nation med säkra gränser och värdesättandet av mänskligt liv.
eBlick
feb 14, 2019
Den polarvirvel med extrem kyla som meteorologerna varnat för drog nyligen in över USA:s norra delstater. Hittills har minst åtta dödsfall kopplats till köldvågen och i flera stater visade kvicksilvret de lägsta temperaturerna på flera generationer – med mer än 40 minusgrader. – Det svenska köldrekordet ligger på minus 52,6 grader. Det mättes upp i Vuoggatjålme 2 februari 1966, berättar SVT-meteorologen John Pohlman för Inblick.
eBlick
feb 07, 2019
Enligt en undersökning som SOS Alarm gjort är det bara två procent som ringt krisinformationsnumret 113 13. – Ju fler som känner till 113 13, desto mer kan vi avlasta nödnumret 112 vid allvarliga händelser, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm.
eBlick
feb 07, 2019
Totalitära åsikter hos miljöaktivister ges nu utrymme i Sverige. Miljödebattörer och klimataktivister gör gemensam sak och kräver att klimatdiktatur införs. ”Gröna” åsikter har varit ett centralt tema för fascister och nationalsocialister: Hitler använde exempelvis miljö- och djurrättsfrågor för att gripa makten.
eBlick
feb 07, 2019
En röntgenundersökning av höft och svank som visar på skelettskador som överensstämmer med det våld som Karin beskrev för polis och läkare i samband med en våldtäktsanmälan mot en polis i augusti 2008, har fått henne att anmäla polisen på nytt, eftersom brotten grov våldtäkt och grov misshandel inte är preskriberade.
eBlick
jan 31, 2019
En rad avslöjanden om övergrepp mot barn av katolska präster i bland annat Sydamerika, Australien och USA har fått Vatikanen att anordna en biskopskonferens nu i februari. Och i Sverige har Stockholms katolska stift sedan den 1 januari i år tillsatt ett barnskyddsombud för att bevaka skyddet för barn och ungdomar mot sexuella övergrepp inom kyrkans verksamhet.
eBlick
jan 31, 2019
Rättegångar mot höga polischefer som blivit korrupta pågår nu både i Norge och i Finland. En jury i Norge menade i måndags att den norske narkotikapolisen Eirik Jensen var skyldig till grov korruption och i Finland.
eBlick
jan 31, 2019
Det som skrämmer Susanna Kokkonen, som doktorerat på Förintelsen, är den lätthet och sorglöshet som det tyska samhället förändrades med. – Ett steg i fel riktning, en ny lag, en aningslös människa som väljer fel, det är allt som behövs. Vi tänker att det inte kan hända igen, men det var det som hände i Tyskland.
eBlick
jan 24, 2019
På söndag är det det 74 år sedan fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades. Nils Skogstads pappa Iver förde 500 flyktingar från Norge i säkerhet över gränsen till Sverige mellan 1940 och 1944. En av dessa var kulturkritikern Mona Levin. – Det är viktigt att vi bekämpar alla former av antisemitism och aldrig glömmer Förintelsen, säger Mona till Inblick.
eBlick
jan 23, 2019
Den 28 februari är det 33 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades. I december kom en ny bok om Palmemordet ut, signerad av deckarförfattaren Anders Jallai. Boken, som toppar försäljningslistorna, har Inblick som källa och pekar ut UD som mörkläggare av mordutredningen och Sovjet som ansvarigt för mordet.