
Om tre veckor inleder påven en fyra dagar lång konferens i Vatikanen om barnövergrepp inom katolska kyrkan.
Konferensen hålls efter en rad avslöjanden om sexuella övergrepp av ledande katolska präster i bland annat Nord- och Sydamerika.
– De nordiska länderna är representerade av biskopskonferensens ordförande, Czesław Kozon, biskopen i Danmark, berättar Björn Håkonsson, som tillsattes som barnskyddsombud av Stockholms katolska stift den 1 januari i år för att bevaka skyddet för barn och ungdomar mot sexuella övergrepp inom kyrkans verksamhet.
Tillsättningen ska garantera att stiftets beredskapsplan mot sexuella övergrepp blir känd och praktiskt genomförd i alla sammanhang där aktiviteter med barn och unga förekommer.
”Finns överallt”
Nu i januari arbetar Björn Håkonsson med att undersöka Katolska Biskopsämbetets rutiner kring ärendebehandling, vad som behöver förbättras där samt vilka punkter i Beredskapsplanen som måste uppdateras, antingen för att de inte har fungerat enligt avsikten eller för att de är föråldrade. Han tar också kontakt med alla församlingar, missioner och organisationer avseende bokning av visitationer och kursdagar.
Han vill inte kommentera alla avslöjanden om övergrepp inom katolska kyrkan som kommit på senare tid.
– Det finns mycket överallt, inom idrotten och på andra områden. Det gäller att hitta sätt att motverka och förebygga detta, säger han.
Kardinaler avgick
En av katolska kyrkans drygt 200 mäktiga kardinaler i världen, Theodore McCarrick, tvingades i somras lämna sitt uppdrag efter anklagelser om omfattande sexuella övergrepp.
Det avslöjades då att olika stift inom den katolska kyrkan hade betalat miljontals kronor i skadestånd till dem som hade utsatts för övergrepp av McCarrick, som tidigare var ärkebiskop i Washington.
Den 10 januari i år rapporterade Washington post att övergreppen som McCarrick hade gjort sig skyldig till hade rapporterats till Vatikanen redan år 2004.
Nu i december avsatte Vatikanen ytterligare två mäktiga kardinaler som varit inblandade i barnövergrepp på olika sätt: George Pell i Australien, som stod åtalad för sexövergrepp på minderåriga, och kardinal Francisco Javier Errázuriz från Chile, som anklagats för att dölja övergrepp.
Trafficking-nätverk
Den 11 december 2018 fälldes George Pell, som är Vatikanens högsta ekonomichef, för att ha förgripit sig sexuellt mot två korgossar under 1990-talet.
I maj förra året avsatte Chiles biskop Alejandro Goic Karmelic 15 av katolska kyrkans 68 präster i stiftet Rancagua, nio mil söder om Santiago.
Prästerna var med i ett trafficking-nätverk som utnyttjade minderåriga pojkar.
I början av januari avslöjades anklagelser mot före detta ärkebiskopen i Argentina, Gustavo Zanchetta, som år 2017 befordrades till ett ekonomiskt toppjobb i Vatikanen.
Prästen Juan Jose Manzano berättade nu i januari för nyhetsbyrån AP att han hade sänt information till Vatikanen redan år 2015 och år 2017 med anledning av opassande sexuellt agerande, bland annat efter att Zanchetta tagit nakenbilder på sig själv och gjort sexuella närmanden till vuxna studenter.
Informerade Vatikanen
I slutet av förra året accepterade påve Francis att den 69-årige biskopen Alexander Salazar i Los Angeles lämnade sin tjänst, efter att ärkestiftets översynskommitté mot övergrepp rekommenderade att han inte längre skulle få vara präst på grund av anklagelser om sexuella övergrepp mot ett barn på 1990-talet.
Stiftet fick reda på anklagelserna redan år 2005 och informerade sex år senare Vatikanen efter att stiftet i Los Angeles återigen blivit uppmärksammad på misstankarna.
I augusti publicerades en utredning där drygt 300 katolska präster i Pennsylvania pekades ut för sexövergrepp under period som sträckte sig omkring 70 år tillbaka i tiden.
Omkring 1 000 barn ska ha utsatts för övergrepp inom kyrkan under flera årtionden.
700 präster i Illinois
Och nu i december anklagades nära 700 katolska präster i Illinois för övergrepp mot barn. Delstatens allmänna åklagare sågar de interna utredningar som kyrkan hittills har genomfört.
Tidigare har kyrkan själv uppgett att 185 präster utreds, men en utredning som inleddes i augusti fann ytterligare cirka 500 misstänkta personer.
I maj förra året lämnade Philip Wilson, ärkebiskop i Adelaide, Australien, sitt uppdrag efter att ha dömts skyldig för att ha undvikit att rapportera till civila myndigheter om barnövergrepp som en prästkollega gjorde sig skyldig till år 1976.
Kollegan, James Fletcher, dömdes år 2004 till tio års fängelse för åtta fall av övergrepp som utförts mellan 1989 och 1991. Philip Wilson överklagade domen och friades i december 2018.
Stor del homosexuella
Den senaste tidens många avslöjanden om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan har väckt diskussioner om katolska kyrkans krav på att prästerna ska leva i celibat. Istället för att förorda äktenskapet mellan man och kvinna för katolska kyrkans präster, förordar gay-aktivisten och katoliken Andrew Sullivan att den katolska kyrkan ska godkänna samkönade äktenskap.
I måndags förra veckan skrev Sullivan en artikel i New York Magazine som menade att andelen katolska präster som är homosexuella är mellan 30 och 40 procent.
Andrew Sullivan, som fick sparken från New York Magazine år 2002 efter att hans kontaktannonser om tillfällig analsex med andra HIV-positiva män offentliggjordes, menade i förra veckans artikel att andelen är ännu högre bland jesuiter och franciskanmunkar; 60 procent eller högre.
Det ska jämföras med andelen homosexuella bland allmänheten som är omkring två procent (Mosher, Chandra och Jones undersökning från år 2003).
”Erkänna sanningen”
”Det första steget måste vara att erkänna sanningen om vad som har hänt”, lyder det brev som i början på året bjöd in deltagarna till februarikonferensen i Vatikanen om barnövergrepp inom kyrkan.
De som inbjuds uppmanas att nå ut till och besöka dem i respektive land som har upplevelser av att präster begått sexuella övergrepp innan mötet i Rom, ”för att lära sig att förstå det lidande de har uthärdat.”
Katolska kyrkan kommer framöver att ta alla anklagelser om övergrepp inom dess verksamhet på allvar, lovade påve Franciskus i sitt nyårstal.
– Kyrkan kommer aldrig igen att försöka tysta ner något fall, eller inte ta dem på allvar, sade han i sitt årliga tal inför kurian, Heliga stolens styrande organ.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se