Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Röntgen: Skelettskador kan vara från sexuellt våld

Ruben Agnarsson | 07 feb , 2019
En röntgenundersökning av höft och svank som visar på skelettskador som överensstämmer med det våld som Karin beskrev för polis och läkare i samband med en våldtäktsanmälan mot en polis i augusti 2008, har fått henne att anmäla polisen på nytt, eftersom brotten grov våldtäkt och grov misshandel inte är preskriberade.
Rontgen_Skelettskador_kan_vara_fran_sexuellt_vald
I samband med en läkarundersökning under en efterkontroll i juli 2018 på Södersjukhuset som utfördes efter en operation, gjordes en omfattande röntgenundersökning på Karin för att utesluta ytterligare vårdbehov.
    Undersökningen av höft och svank visade då på skelettskador som överensstämde med det våld som Karin beskrev för polis och läkare i samband med en våldtäktsanmälan mot en polis i augusti 2008 som fick stor uppmärksamhet i medier, bland annat i SVT Aktuellt, TV4 Kvällsöppet, Världen idag och Nyheter24.
    Läkarundersökningar pekade på att de bestående skadorna skulle kunna ha varit ett resultat av kraftigt sexuellt våld.
   Dessa nya uppgifter bekräftar utlåtandet om Karins traumatiserade situation från en av Sveriges främsta traumaexperter, Hans Petter Söndergaard, docent i psykiatri, överläkare och legitimerad psykoterapeut, samt chefsöverläkare vid Kris- och traumacentrum vid Danderyds sjukhus.

Ställde upp som vittne

Karins kontakt med polismyndigheten inleddes i början av 2000-talet i och med att hon ställde upp som vittne i samband polisens tillslag mot kriminell verksamhet i restaurang/krogvärlden i Malmö.
   Den 23 juni 2003 tecknades därför ett trygghetsavtal mellan Karin och Söderortspolisen i Stockholm, gällande skyddad id och nytt namn.
   Flytt från Malmö och nytt boende i Stockholm ingick i den del polisen skulle stå för. Jan Friberg var vid denna tidpunkt chef på Söderortspolisens familjevåldsenhet och överordnad till den polis som undertecknade trygghetsavtalet.
Strax efter detta fick Karin kontakt med en polis, som hon inledde en relation med. Det visade sig snart att hot, kontroll och våld blev en del av Karins vardag.
Situationen eskalerade och i augusti 2008 utsattes hon för en våldtäkt av polisen. En polisanmälan upprättades av de poliskollegor som körde Karin till Södersjukhuset och polisen anhölls inledningsvis i sin frånvaro.
   Polisen anlitade sin kollega Anders Gripenlöf att företräda honom i flera domstolsförhandlingar, bland annat angående besöksförbud.

Sadistiska bilder

Strax därefter började grova hot komma till Karins mobiltelefon, bland annat med grova och sadistiska bilder på barn. Hoten eskalerade i samband med att hon den 14 oktober 2009 medverkade i TV4:s Kvällsöppet och berättade för Lennart Ekdal om våldtäkten och hoten.
   Mediernas bevakning ledde till att polisen gjorde ett beslag hos en kommunanställd i Eskilstuna som visade sig ha en omfattande mängd grova övergreppsbilder, bland annat på unga personer, på sin dator. Det visade sig att sms-hoten till Karin hade skickats från mannens telefoner.
   Istället för att väcka åtal mot mannen, vände polisens internutredningar SU – via polisförhör som bland annat förhörsledaren Dan Östman utförde – utredningen mot Karin och fick det till att hon skulle ha bett att få dessa hot för att på så sätt misskreditera den polis hon blev misshandlad av.

Ändrade sin berättelse

Detta trots att mannen som skickat de sadistiska bilderna gång på gång ändrade sin berättelse i förhör med förhörsledarna Ingrid Michell och Dan Östman och trots att Eje Ekengren på SU konstaterade att Eskilstuna-mannen endast kände till en enda av 5000 poliser i Stockholm och att just denna polis var den anmälde polisens kollega och bästa vän, nämligen Anders Gripenlöf, som även varit S-ministern Margareta Winbergs rådgivare. Hon har utryckt: ”Jag har haft oerhört stor nytta av honom som rådgivare om hur könsköpslagen har fungerat..". (DN 25 sept 2005).
   Ekengren konstaterade även att Anders Gripenlöf varit gift med en vänninna till Eskilstuna-mannens syster. I polisförhör erkände Anders Gripenlöf att han hade telefonkontakt med henne så sent som i början av år 2010.
   Domstolen friade Karin trots SU:s försök att misstänkliggöra henne och trots att tvångsmedel som husrannsakan och avlyssning använts mot Karin.
Hoten mot henne hade nu även tagit sig uttryck i form av personliga trakasserier och nedsättande och hotfulla omdömen på ett antal bloggar. 
   Det visade sig nämligen att den anmälde polisen hade kontakt med Cecilia Simmerud (före detta Beckroth) som drev dessa bloggar, vilket polisen själv bekräftade i ett vittnesförhör i Stockholms tingsrätt.
   Simmerud har tidigare drivit motsvarande bloggar mot journalisterna Anders Fallenius och Dick Sundevall. I januari 2008 förmedlade hon intern information om Sverigedemokraterna till socialdemokraten Thomas Hartman utifrån ”en direktkontakt med en i högsta styrelsen i Sverigedemokraterna”.

Landsortsdjupet 460 meter

I ett inspelat telefonsamtal har polisens juridiska ombud Anders Gripenlöf uttryckt följande hot, som vidareförmedlades till Karin: ”Jag ska engagera lite folk i andra verksamheter som jag känner…underrättelseverksamheter och allting så här… Jag kan tala om en sak för dig. Landsortsdjupet…landsortsdjupet är 460 meter djupt. Och har man en betongklump runt fötterna… Då kan man inte simma. Mmm. Hälsa alla inblandade det.”
   En av dem som hetsades till att hota Karin var en missbrukare, som även hon hade kontakt med Cecilia Simmerud. Missbrukaren hotade även kvinnojoursföreståndaren och den före detta riksdagsledamoten Inger Strömbohm (KD) vilket fick Karins advokat Tomas Bodström att anmäla händelsen till det socialdemokratiska polisbefälet Irmeli Krans i Stockholm.
   Några andra som anlitades för att hota Karin var en kriminellt belastad grannfamilj. Kvinnan, som vid ett tillfälle greps på bar gärning på Karins balkong, är syster till två bröder som dömts för värdetransportrån och narkotikabrott i Finland.
   Kvinnan flyttade när Inblick skrev om hennes hot mot riksdagsledamoten Lena Olsson, Vänsterpartiets förra ledamot i justitieutskottet, som under en tid engagerade sig för Karins situation.
   Lena Olssson blev själv kontaktad via sms, där budskapen varnade henne för att den politiska karriären skulle bli förstörd om hon fortsatte sin kontakt med Karin. Det nummer som användes för att kontakta Lena Olsson var samma telefonnummer som användes för att hota Karin.

Konsekvent lagt ned

Under alla år har SU konsekvent lagt ned alla Karins anmälningar om hot och trakasserier. Sedan 2010 var det Jan Friberg som hade operativt ansvar för alla nya ärenden som kom in till SU och som såg till att alla nya ärenden bereddes och hanterades så snabbt som möjligt.
   Jan Friberg, som år 2004 deltog på ett SSU-seminarium som uttryckte stöd för S-minister Tomas Bodströms kommande sexköpslag, har konsekvent lagt ned anmälningarna.
   I början av år 2015 briserade nyheten i Ekot, Sveriges Radio, om det illegala kvinnoregistret på Södertörnspolisen. Det visade sig att SU, där Jan Friberg var samordningsansvarig, hade tappat bort och försinkat de anmälningar som kriminalinspektör Kickis Åhré-Älgamo hade gjort med anledning av registret.
   Det hemliga kvinnoregistret skulle skydda våldsutsatta kvinnor – det var Södertörnspolisens förklaring till den omfattade databas där tusentals kvinnor registrerats.
   Men för Mirjana, som gift sig med en polis från Södertörn, gav registret inget skydd. Hon mördades av sin man och polisen dömdes till 15 års fängelse, rapporterade Ekot.
   I slutet av 2015 blev Jan Friberg omplacerad från SU på grund av hundratals olämliga och intima mejl till/från flera kvinnor.

Ifrågasatte expert

Det visade sig även att en av de kvinnor som Jan Friberg haft en olämplig kontakt med var Cecilia Simmerud (som stod bakom de bloggar som hotat Karin).
   En annan som haft mejlkontakt med Jan Friberg var en frilansjournalist som dömts för grovt förtal och som också hotat och trakasserat Karin på olika sätt. Bland annat kontaktade hon Hans Petter Søndergaard, en av Sveriges främste experter på posttraumatiskt stress, för att ifrågasätta hans intyg om Karins utsatta situation.
   Karin menar att Jan Fribergs passivitet inför hennes anmälningar – tillsammans med en personlig kontakt med flera av dem som hotat henne – är en viktig anledning till att rättsväsendet inte agerat mot de hot som utsatts för.
   Så sent som för drygt ett år sedan vägrades hon dessutom personskydd av sociala myndigheter, trots grova hot, efter påtryckningar från den anmälde polisens kollega och vän Dan Östman (den polis som vände Eskilstuna-mannens vittnesmål mot Karin).
   Inblick har talat med Jan Friberg, som inte vill svara på frågor. Även Cecilia Simmerud har gjort sig otillgänglig.
   Anders Gripenlöf beskriver hur han lärde känna Eskilstuna-mannens familj i början av 1970-talet, då hans syster och mamma, tillsammans med en vännina, besökte honom när han var i Cypern på FN-tjänst. Han började därefter sällskapa med väninnan, gifte sig med henne och flyttade till Eskilstuna. 
   Han tycker inte att de är konstigt att Eskilstuna-mannen kände igen honom i polisutredningen eftersom han umgicks med mannens familj i början av 1970-talet.
   När det gäller hoten om Landsortsdjupet uttalade han dem i ett samtal med en kvinna som han uppfattade som hotfull, hävdar Anders Gripenlöf. 
   Även om Karins namn nämndes i samtalet och kvinnan därefter förmedlade det bandade samtalet till Karin, menar han att hoten inte var avsedda för Karin.

Vad menar du med att du har kontakter i andra underrättelseverksamheter?
– Det vill jag inte kommentera.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Thomas_Bodström_2011-02-10_001
Thomas Bodström (S), Sveriges förre justitieminister, ringde upp Karin i juni 2009 och berättade att han hade hört talas om hennes situation och var villig att bli hennes advokat. Meddelade senare att Karin var avlyssnad, blev därefter passiv och byttes ut mot Björn Hurtig. Foto: Peter Jonsson

Niklas Svensson
Reportern Niklas Svensson rapporterade i januari 2009 i TV4 Nyheterna om att polisfacket hade anordnat bordellresor för svenska poliser till Tallinn, en uppgift som han hade snappat upp från de polisförhör som hölls med Karin efter våldtäktsanmälningen mot polisen  i augusti 2008. Foto: Joakim Berndes

Fuskbyggarna_Lennart_E_Bild_1_
Lennart Ekdal återgav Karins berättelse om våldtäkt och hot i TV4 Kvällsöppet i oktober 2009, där rikspolischef Bengt Svensson påstod att en polisutredning fortfarande pågick. Dagen därpå öppnade åklagare Kristian Augustsson den nedlagda utredningen, för att åter lägga ned våren 2011. Foto: TV4

Inger Strömbom
Förre riksdagsledamoten Inger Strömbom (KD) körde Karin till Uppsala psyk-akut där Karin fick ett friskintyg då den utpekade polisen och en kollega ringt till kvinnojouren i Täby och påstått att Karin var psykiskt sjuk, efterlyst och skulle tvångsomhändertas. Polisanmälde hot från kvinna som hotat Karin. Foto: Riksdagen

Lena_Olsson_2
Förre riksdagsledamoten och ledamoten i justitieutskottet Lena Olsson (V), ordnade boende åt Karin och engagerade sig under en tid i hennes utsatta situation. Hon blev då hotad via sms, där ett av numren använts för att även hota Karin. Telefonen tillhörde en kvinna vars bröder dömts för värdetransportrån. Foto: Riksdagen

kvinna annonym
Bloggaren Cecilia Simmerud kontaktade Karin hösten 2011 och ställde frågor om hennes fall. Hon fick nära kontakt med samordnaren Jan Friberg på polisens internutredningar och startade dessutom en blogg i samråd med den anmälde polismannen med syftet att rentvå polisen från Karins anklagelser. Foto: Pixabay

Hans-Peter-Sondergaard-pressfoto-KI
Hans Petter Söndergaard, chefsöverläkare vid Kris- och traumacentrum på Danderyds sjukhus, skrev ett sjukintyg till Karin som bekräftade hennes trauma. Då blev han anmäld till Inspektionen för vård och omsorg av en kvinna som hotat Karin och som tidigare dömts för förtal, ofredande och olaga hot. Foto: KI
man annonym 1
Anders Gripenlöf, polisens kollega och juridiska ombud, har hotat med att engagera folk i andra underrättelseverksamheter han känner: "Landsortsdjupet är 460 meter djupt. Och har man en betongklump runt fötterna… Då kan man inte simma. Hälsa alla inblandade det”, sade han i hot som framförts till Karin. Foto: Pixabay
man annonym 2
Jan Friberg, samordnade på polisens internutredningar som i februari 2015 fick stå till svars för att anmälningarna av polisens illegala kvinnoregistret försvann, lade ned alla Karins anmälningar. I slutet av 2015 blev Friberg omplacerad från SU då han på sin tjänstedator hade hundratals olämpliga mail till/från kvinnor, bland annat Cecilia Simmerud. Foto: Pixabay
OweKerstinCarlsson99
Pastorsparet Owe och Kerstin Carlsson, som känt Karin sedan mitten av 1980-talet, beskriver Karin som en mycket trovärdig person.
– Hennes berättelse hänger ihop och bär sanningens prägel, intygar de.
Karin var med i Malmö pingstförsamling, där Owe Carlsson var föreståndare i 12 år.
– Kerstin och jag har hållit kontakten med Karin under alla år, även sedan jag slutade som föreståndare i församlingen år 1999, säger han.
Paret har i olika sammanhang uttryckt stöd för Karins berättelse och har fått hot som de kopplar till detta, bland annat hot om brandbomber samt hotfulla samtal från en brottsbelastad kvinna som försökt påverka rättsprocessen mot Karin på en rad olika sätt. Foto: Inblick
Lannes
Det är ingen tvekan om att Karin levt under stark psykisk press och på olika sätt har blivit förföljd, inte minst via förtal och olika trakasserier, menar Monica Dahlström-Lannes, som varit kriminalinspektör och lärare på Polishögskolan.
– Hon har också behandlats illa i rättsprocesser som helt uteblivit eller hanterats i strid med lagar och regler. Foto: MMstudies
 

”Farlig tystnadskultur”

I Finland och Norge pågår nu stora rättegångar mot korrumperade polischefer. I Finland tog inrikesministern Päivi Räsänen (KD) initiativ till en oberoende utredning som ledde till att flera polischefer nu står inför rätta.
   Räsänen menar att polisens försummelser inte kunde utredas inom polisen. Hon får medhåll av  polisen Kerstin Dejemyr, som själv blev anmäld av polisens internutredningar efter metoo-uppropet.

Hösten 2013 avslöjade Helsingin Sanomat missförhållanden inom narkotikapolisen i Helsingsfors  och dåvarande inrikesministern Päivi Räsänen (KD) inledde en utredning.
   – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag inleda en utredning, har Päivi Räsänen (KD) förklarat för Inblick.
Päivi_Räsänen_2015
Päivi Räsänen.            Foto: Kristdemokraterna
   
Hon får medhåll av Kerstin Dejemyr, polis och initiativtagare till metoo-uppropet #nödvärn, där tusentals kvinnliga poliser berättade om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren.
   Inget av de många vittnesmålen ledde till åtal.

 
Kerstin_Dejemyr
Kerstin Dejemyr. Foto: Whip Media


Själv anmäld

Dejemyr blev istället själv anmäld av Avdelningen för särskilda utredningar (SU) när hon tog initiativ till uppropet.
   – Det var en kommissarie på Särskilda utredningar som skrev anmälan, berättar Kerstin Dejemyr.
   – Det är en signal för mig och alla som befinner sig i samma situation som jag, att man inte vill att någon ska kritisera polisen. Det är ett agerande som lägger hinder för att få till en visselblåsarfunktion inom polisen, säger hon och varnar för en farlig tystnadskultur.
   – Jag vet att SU jobbar väldigt hårt för att poliser som blir anmälda ska rentvås och framstå som exemplariska. När det inte blir något åtal går förövarna fria, medan de som anmälde ifrågasätts och istället hamnar i en utsatt situation, betonar hon.
   Överåklagare Anders Jakobsson lade ned förundersökningen mot Kerstin Dejemyr den 24 april i fjol.

Rapporterar till regeringen

SU rapporterar direkt till regeringen och verksamheten utökas nu med en ny enhet som ska syssla med spaning och ingripanden, rapporterar DN.
   SU har sedan 2015 byggt upp en egen underrättelseverksamhet med omkring tio anställda. I år utökas verksamheten med minst fem ytterligare.
   För att finansiera den nya organisationen har SU begärt en budgetförstärkning om nära tio miljoner, från 47 till närmare 57 miljoner kronor.
Ruben ​Agnarsson

Päivi Räsänen. Foto: kristdemokraterna
Päivi_Räsänen_2015
Päivi Räsänen. Foto: kristdemokraterna
 
eBlick
Sydow
jul 18, 2019
Det var fel att lägga ned förbanden på Gotland, säger Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S), som nu körs över av sin egen regering när det gäller hur Försvarsmakten ska finansiera sin verksamhet under de närmaste åren.
eBlick
jul 18, 2019
– Israel blir väldigt ofta anklagat för att ockupera hit och dit och för illegala bosättningar här och där. Att det inte stämmer är väldigt klart och tydligt. Tyvärr måste jag stå och reda ut det här. Det borde vara självklart, började Christina Toledano Åsbrink sitt seminarium i Värnamo.
eBlick
jul 18, 2019
När det årliga lägret för personer med funktionsvariationer och deras familjer abrupt ställdes in, tog assistansbolag, föräldrar och assistenter saken i egna händer och arrangerade läger i Tidaholm. – Vi vet hur mycket det här betyder för de här människorna för vi har själva ofta stått utanför, säger Inga-Lill som själv har en dotter med särskilda behov.
eBlick
jun 07, 2019
Sveriges familje- och samlevnadspolitik har resulterat i höga aborttal, en skenande sexualbrottslighet, få födslar och en åldrande befolkning där andelen arbetsföra minskar kraftigt. Ändå satsar nu Sverige stora resurser på att exportera den svenska modellen till omvärlden.
eBlick
maj 31, 2019
Mer än 15 år efter Knutbydåden, hemlighåller polisen uppgifter om Farid Lamrani, som var Sara Svenssons vapenkurir, vapeninstruktör och bostadsvärd veckorna innan mordet. Detta trots att Sara Svensson upplevde sig hotad av kretsen kring Farid Lamrani och uppmanades av dem att ljuga för polisen om mordvapnets ursprung.
eBlick
maj 31, 2019
Svenska resebolag tjänar pengar på ungdomars och framförallt studenters resor till solen, med fri alkohol som lockbete. Nu slår spanjorer larm om nordiska ungdomars dryckesvanor. – Vi märker av att en del ungdomar, framförallt från Storbritannien som festar, säger Arne Solhaug till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.
eBlick
maj 23, 2019
Lettland blev medlemmar i EU 2004 och sedan dess har mycket i landet utvecklats till det bättre och många yngre flyttat och fått det bättre i Norden eller England. – Alternativet till EU är Putins Ryssland och det är inget alternativ, säger turistguiden Ira, till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesman är den namnkunnigaste på partiets EU-valsedel sedan första namnet Cecilia Wickström, under dramatiska former petades från listan. – Jag står till förfogande om jag får väljarnas förtroende och det inte kommer annat emellan, säger han till Inblick.
eBlick
maj 16, 2019
Stormakterna spänner musklerna i både Iran och Venezuela. USA skickar krigsfartyg till Persiska viken och oppositionsledaren i Venezuela vädjar om amerikansk militärhjälp.
eBlick
maj 16, 2019
Lekplatser hos förskolor i Tensta har plötsligt förvandlats till veritabla knarkgömmor. Att droghandeln pågår vid barnens lekplatser har fått polisen att ryta ifrån ordentligt i en video på Facebook. – Vi kommer jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er, lyder Rinkebypolisens budskap till knarklangarna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019
Christian Mölk | 28 jan, 2019
Christian Mölk | 22 jan, 2019
Ruben Agnarsson | 16 okt, 2018
Ruben Agnarsson | 22 aug, 2018