Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Indien – ett land med många ansikten

Göran Jacobson | 22 feb , 2019
Om några månader ska Indien gå till val för att välja ny regering. Blir det fortsatt förtroende för det hindunationalistiska regeringspartiet BJP eller kommer premiärminister Narendra Modi att få lämna över makten till Kongresspartiet eller något av de andra utmanarpartierna? Hur kommer utgången av valet i Indien att påverka livet för de 1,3 miljarder människor som bor och lever där?
Indien_ett_land_med_manga_ansikten
Indien är ett land med många ansikten. Det som kanske imponerar allra mest på en västerlänning som besöker detta jätteland för allra första gången är det enorma myllret av människor och den minst sagt intensiva trafiken på gatorna i de tätbefolkade mångmiljonstäderna. Den totala kontrasten till detta är det stilla livet i de små byarna på landsbygden, även om begreppet ”by” i Indien inbegriper ett antal bybor som gott och väl motsvarar invånarantalet i en normalstor svensk stad.
Den mångtusenåriga traditionen att dela in människorna i olika kaster genomsyrar fortfarande det dagliga livet i Indien och tar sig praktiska uttryck såsom att man enbart umgås inom sin egen kast och att det är förbjudet att ingå äktenskap med någon av en annan kast. Detta betyder bland annat att om du föds som fattig och tillhörande den allra lägsta kasten, som benämns som ”de oberörbara”, så är det meningen att du ska vara fattig hela ditt liv. Det mångfacetterade Indien blir extra tydligt när man ena stunden passerar ultramoderna och nybyggda skyskrapor som inrymmer framgångsrika hitechföretag för att i nästa sekund möta en smutsig tiggare på gatan utanför som ber om några ynka smulor från den rikes bord.

Övergivna gatubarn

En annan detalj som fångar förstagångsbesökarens uppmärksamhet är alla hemlösa, föräldralösa eller övergivna barn som bor på gatan. Många av de barn som lever på gatan har ingen annanstans att ta vägen. De har blivit övergivna eller av en eller annan anledning tvingats lämna hemmet, till exempel på grund av misshandel, vanvård eller alkoholism. 
En del gatubarn har sporadisk kontakt med sin familj och somliga har ett hem de kan återvända till för ett mål mat eller skydd för natten. Vissa barn uppehåller sig på gatan för att få tiden att gå, för att komma bort en stund från ett trångt hem med många familjemedlemmar eller för att dra in pengar, ofta genom prostitution eller stöld, till sitt eget, eller familjens, uppehälle. Räddningen för många av dessa vilsna gatubarn är de frivilligorganisationer som erbjuder sovplats och mat för dagen på ett barnhem.

Indien går till val

Om drygt två månader, i slutet av april och början av maj, går Indien till val, ett val som i detta jättelika land tar flera veckor i anspråk innan det är genomfört i landets 36 delstater. Det regerande partiet BJP, som är ett hindunationalistiskt parti, har bestämt att Indien senast nästa år ska vara ett strikt hinduiskt land där alla andra religioner ska portförbjudas och kastas ut. Om BJP vinner valet och sjösätter sin plan kommer detta i praktiken att betyda att det förväntas av alla indiska medborgare att dessa från och med 2020, oavsett personlig tro, ska bekänna sig till hinduismen. Den som vägrar kommer att förlora sitt medborgarskap. Om BJP får som de vill kommer Indien även att få ett nytt namn; Hindustan.
Men BJP får starkt motstånd i valet. Det förra regeringspartiet, Kongresspartiet, utmanar hindunationalisterna om makten och har enligt många bedömare en god chans att knipa segern. Flera andra partier ställer också upp i valet, bland dem ett kristdemokratiskt parti som har lyckats samla många väljare som inte vill se Indien förvandlas till Hindustan.

Spektakulära valmöten

Valmötena i Indien är lika spektakulära och färggranna som den traditionella indiska klädedräkten och skiljer sig markant från de valmöten vi är vana vid här i Sverige. I Indien hyr de politiska partierna in sig på en idrottsarena av större modell som sedan fylls av åskådare som får ta del av politiska tal samt artistuppträdanden innan hela valmötet avslutas med att man bränner av ett gigantiskt fyrverkeri.
Hur det kommer att gå i valet? ”Det är för tidigt att uttala sig om den saken ännu”, som den semmelälskande mästerdetektiven Ture Sventon brukar säga. Narendra Modis parti BJP vann visserligen en jordskredsseger 2014, men missnöjet över arbetslöshet och växande ekonomiska klyftor i Indien har fått förtroendet för honom och regeringspartiet att dala. 
I de senaste opinionsundersökningarna leder BJP i vart fall med dryga tio procent över den främsta utmanaren Kongresspartiet. Men det hinner hända mycket på de drygt två månader som återstår innan det är dags att gå till valurnorna i Indiens städer och byar.
En sak är i vart fall säker. Livet för gatubarnen och alla fattiga ”oberörbara” i Indien kommer inte att förändras ett dugg när krutröken har skingrats och valets segrare är korad någon gång i maj.
GÖRAN JACOBSSON
 
eBlick
Asa_Waldau_atalas_for_misshandel
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.
eBlick
maj 23, 2019
Lettland blev medlemmar i EU 2004 och sedan dess har mycket i landet utvecklats till det bättre och många yngre flyttat och fått det bättre i Norden eller England. – Alternativet till EU är Putins Ryssland och det är inget alternativ, säger turistguiden Ira, till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesman är den namnkunnigaste på partiets EU-valsedel sedan första namnet Cecilia Wickström, under dramatiska former petades från listan. – Jag står till förfogande om jag får väljarnas förtroende och det inte kommer annat emellan, säger han till Inblick.
eBlick
maj 16, 2019
Stormakterna spänner musklerna i både Iran och Venezuela. USA skickar krigsfartyg till Persiska viken och oppositionsledaren i Venezuela vädjar om amerikansk militärhjälp.
eBlick
maj 16, 2019
Lekplatser hos förskolor i Tensta har plötsligt förvandlats till veritabla knarkgömmor. Att droghandeln pågår vid barnens lekplatser har fått polisen att ryta ifrån ordentligt i en video på Facebook. – Vi kommer jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er, lyder Rinkebypolisens budskap till knarklangarna.
eBlick
maj 16, 2019
I början av juni sjunger Louisa Lyne och Di Yiddische Kapelye på den judiska kulturfestivalen i Köpenhamn och i september släpper de sitt tredje album. En skiva där de samarbetar med svenska och internationella artister bland andra Idan Raichel från Israel. – Idan Raichel är väldigt stor i Israel och även känd internationellt, berättar Louisa Lyne för Inblick.
eBlick
maj 09, 2019
Jenny Örn, som anmälde en polis för våldtäkt men istället blev anklagad av polisen för ringa narkotikabrott, lever nu under hot och trakasserier på ett sätt som har likheter med fallet ”Karin” som Inblick under flera år har rapporterat om. För drygt en månad sedan knivskars hennes pojkvän.
eBlick
maj 09, 2019
Regeringen utsåg i höstas en delegation för att främja äldres arbetskraft, motverka åldersdiskriminering och hitta möjligheter för fler att jobba längre. – Fredrik Reinfeldt var först på bollen och han har fått mycket stryk för att han vågat säga som det är, säger delegationens ordförande Anna Hedborg i SVT Forum.
eBlick
maj 09, 2019
– I slutet av Världsbokveckan hittade jag ännu en bok som är alldeles förfärlig på gymnasieskolan där jag arbetar. Våra barn och ungdomar nås av budskap som inte är av godo, berättar Conny Alpsten för Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
S-regeringen kör över Försvarsberedningen i flera frågor och vill reservera sig kring försvarsmaktens finansiering i beredningens rapport som släpps om knappt två veckor. Enligt både DN och SVD riskerar beredningen att spricka.
eBlick
maj 03, 2019
Knappt har våren anlänt och redan blossar den ena skogsbranden upp efter den andra, värst drabbat är Skåne och Småland. I Hästveda utanför Hässleholm brann hus ner till grunden förra veckan, människor fick evakueras och tåg ställas in. – Brandriskläget ser väldigt illa ut, säger MSB:s operative chef Anneli Bergholm Söder till Inblick.