Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Indien – ett land med många ansikten

Göran Jacobson | 22 feb , 2019
Om några månader ska Indien gå till val för att välja ny regering. Blir det fortsatt förtroende för det hindunationalistiska regeringspartiet BJP eller kommer premiärminister Narendra Modi att få lämna över makten till Kongresspartiet eller något av de andra utmanarpartierna? Hur kommer utgången av valet i Indien att påverka livet för de 1,3 miljarder människor som bor och lever där?
Indien_ett_land_med_manga_ansikten
Indien är ett land med många ansikten. Det som kanske imponerar allra mest på en västerlänning som besöker detta jätteland för allra första gången är det enorma myllret av människor och den minst sagt intensiva trafiken på gatorna i de tätbefolkade mångmiljonstäderna. Den totala kontrasten till detta är det stilla livet i de små byarna på landsbygden, även om begreppet ”by” i Indien inbegriper ett antal bybor som gott och väl motsvarar invånarantalet i en normalstor svensk stad.
Den mångtusenåriga traditionen att dela in människorna i olika kaster genomsyrar fortfarande det dagliga livet i Indien och tar sig praktiska uttryck såsom att man enbart umgås inom sin egen kast och att det är förbjudet att ingå äktenskap med någon av en annan kast. Detta betyder bland annat att om du föds som fattig och tillhörande den allra lägsta kasten, som benämns som ”de oberörbara”, så är det meningen att du ska vara fattig hela ditt liv. Det mångfacetterade Indien blir extra tydligt när man ena stunden passerar ultramoderna och nybyggda skyskrapor som inrymmer framgångsrika hitechföretag för att i nästa sekund möta en smutsig tiggare på gatan utanför som ber om några ynka smulor från den rikes bord.

Övergivna gatubarn

En annan detalj som fångar förstagångsbesökarens uppmärksamhet är alla hemlösa, föräldralösa eller övergivna barn som bor på gatan. Många av de barn som lever på gatan har ingen annanstans att ta vägen. De har blivit övergivna eller av en eller annan anledning tvingats lämna hemmet, till exempel på grund av misshandel, vanvård eller alkoholism. 
En del gatubarn har sporadisk kontakt med sin familj och somliga har ett hem de kan återvända till för ett mål mat eller skydd för natten. Vissa barn uppehåller sig på gatan för att få tiden att gå, för att komma bort en stund från ett trångt hem med många familjemedlemmar eller för att dra in pengar, ofta genom prostitution eller stöld, till sitt eget, eller familjens, uppehälle. Räddningen för många av dessa vilsna gatubarn är de frivilligorganisationer som erbjuder sovplats och mat för dagen på ett barnhem.

Indien går till val

Om drygt två månader, i slutet av april och början av maj, går Indien till val, ett val som i detta jättelika land tar flera veckor i anspråk innan det är genomfört i landets 36 delstater. Det regerande partiet BJP, som är ett hindunationalistiskt parti, har bestämt att Indien senast nästa år ska vara ett strikt hinduiskt land där alla andra religioner ska portförbjudas och kastas ut. Om BJP vinner valet och sjösätter sin plan kommer detta i praktiken att betyda att det förväntas av alla indiska medborgare att dessa från och med 2020, oavsett personlig tro, ska bekänna sig till hinduismen. Den som vägrar kommer att förlora sitt medborgarskap. Om BJP får som de vill kommer Indien även att få ett nytt namn; Hindustan.
Men BJP får starkt motstånd i valet. Det förra regeringspartiet, Kongresspartiet, utmanar hindunationalisterna om makten och har enligt många bedömare en god chans att knipa segern. Flera andra partier ställer också upp i valet, bland dem ett kristdemokratiskt parti som har lyckats samla många väljare som inte vill se Indien förvandlas till Hindustan.

Spektakulära valmöten

Valmötena i Indien är lika spektakulära och färggranna som den traditionella indiska klädedräkten och skiljer sig markant från de valmöten vi är vana vid här i Sverige. I Indien hyr de politiska partierna in sig på en idrottsarena av större modell som sedan fylls av åskådare som får ta del av politiska tal samt artistuppträdanden innan hela valmötet avslutas med att man bränner av ett gigantiskt fyrverkeri.
Hur det kommer att gå i valet? ”Det är för tidigt att uttala sig om den saken ännu”, som den semmelälskande mästerdetektiven Ture Sventon brukar säga. Narendra Modis parti BJP vann visserligen en jordskredsseger 2014, men missnöjet över arbetslöshet och växande ekonomiska klyftor i Indien har fått förtroendet för honom och regeringspartiet att dala. 
I de senaste opinionsundersökningarna leder BJP i vart fall med dryga tio procent över den främsta utmanaren Kongresspartiet. Men det hinner hända mycket på de drygt två månader som återstår innan det är dags att gå till valurnorna i Indiens städer och byar.
En sak är i vart fall säker. Livet för gatubarnen och alla fattiga ”oberörbara” i Indien kommer inte att förändras ett dugg när krutröken har skingrats och valets segrare är korad någon gång i maj.
GÖRAN JACOBSSON
 
eBlick
Hog_antiterrorchef_greps_for_koppleri
mar 21, 2019
En hög polischef som haft toppjobb inom polisens säkerhetstjänst Säpo och i Försvarets underättelsetjänst Must greps förra veckan misstänkt för koppleri och våldtäkt. – Man behöver inte läsa många spionromaner för att förstå riskerna, säger Säpo-chefen Klas Friberg till Expressen, på frågan om mannen kan ha värvats som agent åt Ryssland.
eBlick
mar 21, 2019
Idag firas internationella Downs syndromdagen. För två år sedan fick svenska Sanna Karosas i Litauen en flicka med Downs syndrom. – När Iva låg i mina armar såg jag min dotter först. Downs syndrom tog inte så mycket plats, berättar Sanna som har engagerat sig i att ändra attityden till handikappade i Litauen och kommer att "rocka sockorna" tillsammans med landets kändisar.
eBlick
mar 21, 2019
Silje Garmo från Oslo har fått politisk asyl i EU-landet Polen. Polska myndigheter menar att Silje Garmos rättigheter i Norge kränks. Beslutet har lett till diplomatisk kris i relationen Norge-Polen.
eBlick
mar 14, 2019
Inblick har läst igenom stora delar av polisens förundersökning med anledning av den nedlagda våldtäktsutredningen mot en polis i Västerås. SOS-samtal, vittnesmål från poliser på plats om ”rikligt med blod” och läkarutlåtanden om större skador än vid andra våldtäkter räckte inte för att polisen skulle bli fälld.
eBlick
mar 14, 2019
I sin upptrappade kamp mot den grova brottsligheten i Sverige har nu det svenska polisväsendet hamnat på Klöxhultsvägen 33 i Älmhult. På torsdag för en vecka sedan klockan 10.00 – i vardagsrummet hemma hos Börje Claesson – förhörde nämligen två poliser under dramatiska former Inblicks ansvarige utgivare.
eBlick
mar 14, 2019
Charlie Weimers står på valbar plats till Europaparlamentet. Han väckte stor uppståndelse när han dagar före valet i höstas lämnade Kristdemokraterna (KD) efter 20 år, för Sverigedemokraterna (SD). – Jag vill vara en svensk, konservativ röst i Bryssel, säger han till Inblick.
eBlick
mar 07, 2019
Storbritannien följer nu efter USA och Arabförbundet och beslutade i slutet av förra veckan för att terrorstämpla Hizbollah.
eBlick
mar 07, 2019
448 barn vräktes från sina bostäder under 2018, enligt färska siffror som Kronofogden redovisar. Det är en mycket kraftfull ökning jämfört med året innan då 392 barn berördes av vräkningar. Antalet barnvräkningar fortsätter alltså att öka, trots Nollvisionen för vräkningar av barnfamiljer som infördes 2008 av regeringen Reinfeldt. – Regeringen ser med oro på att barn berörs av avhysning och följer Kronofogdens statistik som visar utvecklingen över tid och analyserar orsakerna, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren (S) till Inblick.
eBlick
mar 07, 2019
Moderaterna (M) vill möjliggöra för svenska myndigheter att frånta återvändande IS-terrorister deras svenska pass. – Om man rest för att ansluta sig till den kanske mest vidriga terrororganisationen i modern tid har man förverkat sin rätt till svenskt medborgarskap, säger Pål Jonson (M) till Inblick
eBlick
feb 28, 2019
Birgitta Sacrédeus vill gå i Alf Svenssons och Lars Adaktussons fotspår och hoppas bli inkryssad i Europaparlamentet för Kristdemokraterna den 26 maj. Hennes slogan är: “I fäders och mödrars spår för framtids segrar“. – Min make Lennart stod på femte plats när han blev invald för KD på personröster 1999. Det ska bli spännande, säger Birgitta Sacrédeus till Inblick
eBlick
feb 28, 2019
Utrikesutskottet behandlade nyligen en motion från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om att flytta Sveriges ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Motionen fick stöd från Liberalerna. – Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson till Sveriges radio.