Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Antalet vräkningar av barnfamiljer fortsätter öka

Göran Jacobson | 07 mar , 2019
448 barn vräktes från sina bostäder under 2018, enligt färska siffror som Kronofogden redovisar. Det är en mycket kraftfull ökning jämfört med året innan då 392 barn berördes av vräkningar. Antalet barnvräkningar fortsätter alltså att öka, trots Nollvisionen för vräkningar av barnfamiljer som infördes 2008 av regeringen Reinfeldt. – Regeringen ser med oro på att barn berörs av avhysning och följer Kronofogdens statistik som visar utvecklingen över tid och analyserar orsakerna, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren (S) till Inblick.
Antalet_vrakningar_av_barnfamiljer_fortsatter_oka
Enligt färska siffror från Kronofogden fortsätter antalet vräkningar, eller avhysningar som myndigheten kallar det, av barnfamiljer att öka. Under 2018 vräktes 448 barn från sina bostäder. Det är en kraftfull ökning av barnvräkningar jämfört med året innan då 392 barn berördes av vräkningar. 2016 blev 387 barn vräkta från sina bostäder.
Malmö ligger i topp som ohotad etta på listan över kommuner där avhysningar med barn som är berörda är som störst. Under 2018 blev 20 barn vräkta från sina bostäder i Malmö.

Stort mörkertal

Ingen vet exakt hur många av de barn som berörts av vräkningar som hamnat i hemlöshet på gatan. Mörkertalet kan i praktiken vara hur stort som helst. 
Detta är statistik som går stick i stäv med den så kallade Nollvisionen för vräkningar av barnfamiljer som den borgerliga regeringen införde 2008 och visar på en oroande utveckling. Enligt Kronofogden är den vanligaste orsaken till att en barnfamilj vräks nämligen att man inte har betalat sin hyra. Den rödgröna regeringen oroas av detta faktum.
– Regeringen ser med oro på att barn berörs av avhysning och följer Kronofogdens statistik som visar utvecklingen över tid och analyserar orsakerna, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren (S) till Inblick.
– Barnens bästa ska alltid vara vägledande i socialtjänstens arbete, fortsätter Lena Hallengren.

Vad vill regeringen göra i syfte att förebygga vräkningar av barnfamiljer?
– Som stöd till kommunerna har Socialstyrelsen publicerat en aktuell vägledning hur socialtjänsten kan arbeta för att förebygga avhysningar från bostäder. Vägledningen tar upp socialtjänstens möjligheter och ansvar, processen för avhysningar och regelverken som styr. Stödet innehåller även en vägledning för handläggning av ärenden vid hot om avhysning i enskilda ärenden.

Enligt FN:s barnkonvention ska barnens bästa beaktas vid alla beslut som rör barn. Sverige har ratificerat barnkonventionen. Anser statsrådet att det är förenligt med barnkonventionen att vräka barn och ställa dem på gatan?
– Kommunens socialtjänst har det yttersta ansvaret för att människor som bor eller vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver. Här har kommunerna olika sätt att lösa de uppkomna situationerna. Barnets bästa ska vara i fokus, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se


”Inte värdigt ett land som  Sverige”

Det är ord och inga visor när Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost, rasar mot kommunernas hantering av vräkningarna av barnfamiljer. 
– Det är inte värdigt att barn blir utkastade från sina hem i ett land som Sverige, vi har både resurser och beredskap för att det inte ska behöva ske. Det måste gå att skapa rutiner för kommuner och andra berörda för att man ska kunna förhindra detta, säger Björn Johansson till Inblick.


Att bli avhyst från sitt eget hem är något av det värsta som kan hända en människa. Om det finns barn med i bilden när vräkningen sker blir katastrofen betydligt värre. I Sverige fortsätter vräkningarna av barnfamiljer att öka, trots att man från regeringshåll arbetar för att de istället ska minska.
Hyresgästföreningen får dagligen samtal från oroliga medlemmar som blivit meddelade om uppsägning av sina hyreskontrakt, eller redan har blivit utkastade på gatan.

”Gör vad vi kan”

– Som i andra fall där hyresgästen har fått en uppsägning av hyreskontraktet gör vi vad vi kan för att hyresgästen i fråga, vår medlem, inte ska förlora sin bostad. Vi agerar utifrån gällande lagstiftning och agerandet kan bland annat vara diskussion med hyresvärden eller att vi biträder i hyresnämnd och domstol, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost, till Inblick. 
– I de fall det har gått så långt att det finns ett beslut eller en dom på att hyresavtalet har upphört och en avhysning är aktuell kan vi oftast tyvärr inte göra något för att förhindra det. Då hänvisar vi till socialförvaltningen på orten, fortsätter Björn Johansson.
Hyresgästföreningen kan dock enbart hjälpa sina egna medlemmar. Personer som inte är medlemmar i föreningen kan ändå få viss vägledning och hjälp i den akuta situation man befinner sig i via Hyresgästföreningens hemsida. 
– Vi kan bara hjälpa de som är medlemmar, men det finns ändå mycket information om vad som gäller att hitta på vår hemsida som alla kan läsa. Där kan man till exempel läsa vad som gäller om hyresvärden säger upp ens hyresavtal.

Starkt kritisk

Björn Johansson är starkt kritisk till hur myndigheter och hyresvärdar har hanterat vräkningarna av barnfamiljer och ser stora brister i målsättningen med att uppnå det utsatta målet med Nollvisionen. 
– Man borde se över reglerna och skärpa dem för att undvika detta. Kommunerna borde även jobba mer förebyggande för att hindra att det går så pass långt som till vräkning. Även hyresvärdarna kan bli bättre på att jobba förebyggande och se till att uppmärksamma problemen i ett tidigt skede då det ofta är enklare att komma tillrätta med dem, säger han.

Vad skulle du vilja säga till ansvariga ministrar i regeringen angående tragedin med vräkta barn?
– Det är inte värdigt att barn blir utkastade från sina hem i ett land som Sverige, vi har både resurser och beredskap för att det inte ska behöva ske. Det måste gå att skapa rutiner för kommuner och andra berörda för att man ska kunna förhindra detta, säger Björn Johansson.
GÖRAN JACOBSON
 
eBlick
Hog_antiterrorchef_greps_for_koppleri
mar 21, 2019
En hög polischef som haft toppjobb inom polisens säkerhetstjänst Säpo och i Försvarets underättelsetjänst Must greps förra veckan misstänkt för koppleri och våldtäkt. – Man behöver inte läsa många spionromaner för att förstå riskerna, säger Säpo-chefen Klas Friberg till Expressen, på frågan om mannen kan ha värvats som agent åt Ryssland.
eBlick
mar 21, 2019
Idag firas internationella Downs syndromdagen. För två år sedan fick svenska Sanna Karosas i Litauen en flicka med Downs syndrom. – När Iva låg i mina armar såg jag min dotter först. Downs syndrom tog inte så mycket plats, berättar Sanna som har engagerat sig i att ändra attityden till handikappade i Litauen och kommer att "rocka sockorna" tillsammans med landets kändisar.
eBlick
mar 21, 2019
Silje Garmo från Oslo har fått politisk asyl i EU-landet Polen. Polska myndigheter menar att Silje Garmos rättigheter i Norge kränks. Beslutet har lett till diplomatisk kris i relationen Norge-Polen.
eBlick
mar 14, 2019
Inblick har läst igenom stora delar av polisens förundersökning med anledning av den nedlagda våldtäktsutredningen mot en polis i Västerås. SOS-samtal, vittnesmål från poliser på plats om ”rikligt med blod” och läkarutlåtanden om större skador än vid andra våldtäkter räckte inte för att polisen skulle bli fälld.
eBlick
mar 14, 2019
I sin upptrappade kamp mot den grova brottsligheten i Sverige har nu det svenska polisväsendet hamnat på Klöxhultsvägen 33 i Älmhult. På torsdag för en vecka sedan klockan 10.00 – i vardagsrummet hemma hos Börje Claesson – förhörde nämligen två poliser under dramatiska former Inblicks ansvarige utgivare.
eBlick
mar 14, 2019
Charlie Weimers står på valbar plats till Europaparlamentet. Han väckte stor uppståndelse när han dagar före valet i höstas lämnade Kristdemokraterna (KD) efter 20 år, för Sverigedemokraterna (SD). – Jag vill vara en svensk, konservativ röst i Bryssel, säger han till Inblick.
eBlick
mar 07, 2019
Storbritannien följer nu efter USA och Arabförbundet och beslutade i slutet av förra veckan för att terrorstämpla Hizbollah.
eBlick
mar 07, 2019
448 barn vräktes från sina bostäder under 2018, enligt färska siffror som Kronofogden redovisar. Det är en mycket kraftfull ökning jämfört med året innan då 392 barn berördes av vräkningar. Antalet barnvräkningar fortsätter alltså att öka, trots Nollvisionen för vräkningar av barnfamiljer som infördes 2008 av regeringen Reinfeldt. – Regeringen ser med oro på att barn berörs av avhysning och följer Kronofogdens statistik som visar utvecklingen över tid och analyserar orsakerna, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren (S) till Inblick.
eBlick
mar 07, 2019
Moderaterna (M) vill möjliggöra för svenska myndigheter att frånta återvändande IS-terrorister deras svenska pass. – Om man rest för att ansluta sig till den kanske mest vidriga terrororganisationen i modern tid har man förverkat sin rätt till svenskt medborgarskap, säger Pål Jonson (M) till Inblick
eBlick
feb 28, 2019
Birgitta Sacrédeus vill gå i Alf Svenssons och Lars Adaktussons fotspår och hoppas bli inkryssad i Europaparlamentet för Kristdemokraterna den 26 maj. Hennes slogan är: “I fäders och mödrars spår för framtids segrar“. – Min make Lennart stod på femte plats när han blev invald för KD på personröster 1999. Det ska bli spännande, säger Birgitta Sacrédeus till Inblick
eBlick
feb 28, 2019
Utrikesutskottet behandlade nyligen en motion från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om att flytta Sveriges ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Motionen fick stöd från Liberalerna. – Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson till Sveriges radio.