Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Antalet vräkningar av barnfamiljer fortsätter öka

Göran Jacobson | 07 mar , 2019
448 barn vräktes från sina bostäder under 2018, enligt färska siffror som Kronofogden redovisar. Det är en mycket kraftfull ökning jämfört med året innan då 392 barn berördes av vräkningar. Antalet barnvräkningar fortsätter alltså att öka, trots Nollvisionen för vräkningar av barnfamiljer som infördes 2008 av regeringen Reinfeldt. – Regeringen ser med oro på att barn berörs av avhysning och följer Kronofogdens statistik som visar utvecklingen över tid och analyserar orsakerna, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren (S) till Inblick.
Antalet_vrakningar_av_barnfamiljer_fortsatter_oka
Enligt färska siffror från Kronofogden fortsätter antalet vräkningar, eller avhysningar som myndigheten kallar det, av barnfamiljer att öka. Under 2018 vräktes 448 barn från sina bostäder. Det är en kraftfull ökning av barnvräkningar jämfört med året innan då 392 barn berördes av vräkningar. 2016 blev 387 barn vräkta från sina bostäder.
Malmö ligger i topp som ohotad etta på listan över kommuner där avhysningar med barn som är berörda är som störst. Under 2018 blev 20 barn vräkta från sina bostäder i Malmö.

Stort mörkertal

Ingen vet exakt hur många av de barn som berörts av vräkningar som hamnat i hemlöshet på gatan. Mörkertalet kan i praktiken vara hur stort som helst. 
Detta är statistik som går stick i stäv med den så kallade Nollvisionen för vräkningar av barnfamiljer som den borgerliga regeringen införde 2008 och visar på en oroande utveckling. Enligt Kronofogden är den vanligaste orsaken till att en barnfamilj vräks nämligen att man inte har betalat sin hyra. Den rödgröna regeringen oroas av detta faktum.
– Regeringen ser med oro på att barn berörs av avhysning och följer Kronofogdens statistik som visar utvecklingen över tid och analyserar orsakerna, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren (S) till Inblick.
– Barnens bästa ska alltid vara vägledande i socialtjänstens arbete, fortsätter Lena Hallengren.

Vad vill regeringen göra i syfte att förebygga vräkningar av barnfamiljer?
– Som stöd till kommunerna har Socialstyrelsen publicerat en aktuell vägledning hur socialtjänsten kan arbeta för att förebygga avhysningar från bostäder. Vägledningen tar upp socialtjänstens möjligheter och ansvar, processen för avhysningar och regelverken som styr. Stödet innehåller även en vägledning för handläggning av ärenden vid hot om avhysning i enskilda ärenden.

Enligt FN:s barnkonvention ska barnens bästa beaktas vid alla beslut som rör barn. Sverige har ratificerat barnkonventionen. Anser statsrådet att det är förenligt med barnkonventionen att vräka barn och ställa dem på gatan?
– Kommunens socialtjänst har det yttersta ansvaret för att människor som bor eller vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver. Här har kommunerna olika sätt att lösa de uppkomna situationerna. Barnets bästa ska vara i fokus, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se


”Inte värdigt ett land som  Sverige”

Det är ord och inga visor när Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost, rasar mot kommunernas hantering av vräkningarna av barnfamiljer. 
– Det är inte värdigt att barn blir utkastade från sina hem i ett land som Sverige, vi har både resurser och beredskap för att det inte ska behöva ske. Det måste gå att skapa rutiner för kommuner och andra berörda för att man ska kunna förhindra detta, säger Björn Johansson till Inblick.


Att bli avhyst från sitt eget hem är något av det värsta som kan hända en människa. Om det finns barn med i bilden när vräkningen sker blir katastrofen betydligt värre. I Sverige fortsätter vräkningarna av barnfamiljer att öka, trots att man från regeringshåll arbetar för att de istället ska minska.
Hyresgästföreningen får dagligen samtal från oroliga medlemmar som blivit meddelade om uppsägning av sina hyreskontrakt, eller redan har blivit utkastade på gatan.

”Gör vad vi kan”

– Som i andra fall där hyresgästen har fått en uppsägning av hyreskontraktet gör vi vad vi kan för att hyresgästen i fråga, vår medlem, inte ska förlora sin bostad. Vi agerar utifrån gällande lagstiftning och agerandet kan bland annat vara diskussion med hyresvärden eller att vi biträder i hyresnämnd och domstol, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost, till Inblick. 
– I de fall det har gått så långt att det finns ett beslut eller en dom på att hyresavtalet har upphört och en avhysning är aktuell kan vi oftast tyvärr inte göra något för att förhindra det. Då hänvisar vi till socialförvaltningen på orten, fortsätter Björn Johansson.
Hyresgästföreningen kan dock enbart hjälpa sina egna medlemmar. Personer som inte är medlemmar i föreningen kan ändå få viss vägledning och hjälp i den akuta situation man befinner sig i via Hyresgästföreningens hemsida. 
– Vi kan bara hjälpa de som är medlemmar, men det finns ändå mycket information om vad som gäller att hitta på vår hemsida som alla kan läsa. Där kan man till exempel läsa vad som gäller om hyresvärden säger upp ens hyresavtal.

Starkt kritisk

Björn Johansson är starkt kritisk till hur myndigheter och hyresvärdar har hanterat vräkningarna av barnfamiljer och ser stora brister i målsättningen med att uppnå det utsatta målet med Nollvisionen. 
– Man borde se över reglerna och skärpa dem för att undvika detta. Kommunerna borde även jobba mer förebyggande för att hindra att det går så pass långt som till vräkning. Även hyresvärdarna kan bli bättre på att jobba förebyggande och se till att uppmärksamma problemen i ett tidigt skede då det ofta är enklare att komma tillrätta med dem, säger han.

Vad skulle du vilja säga till ansvariga ministrar i regeringen angående tragedin med vräkta barn?
– Det är inte värdigt att barn blir utkastade från sina hem i ett land som Sverige, vi har både resurser och beredskap för att det inte ska behöva ske. Det måste gå att skapa rutiner för kommuner och andra berörda för att man ska kunna förhindra detta, säger Björn Johansson.
GÖRAN JACOBSON
 
eBlick
Krigsmuller_i_Iran_och_Venezuela
maj 16, 2019
Stormakterna spänner musklerna i både Iran och Venezuela. USA skickar krigsfartyg till Persiska viken och oppositionsledaren i Venezuela vädjar om amerikansk militärhjälp.
eBlick
maj 16, 2019
Lekplatser hos förskolor i Tensta har plötsligt förvandlats till veritabla knarkgömmor. Att droghandeln pågår vid barnens lekplatser har fått polisen att ryta ifrån ordentligt i en video på Facebook. – Vi kommer jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er, lyder Rinkebypolisens budskap till knarklangarna.
eBlick
maj 16, 2019
I början av juni sjunger Louisa Lyne och Di Yiddische Kapelye på den judiska kulturfestivalen i Köpenhamn och i september släpper de sitt tredje album. En skiva där de samarbetar med svenska och internationella artister bland andra Idan Raichel från Israel. – Idan Raichel är väldigt stor i Israel och även känd internationellt, berättar Louisa Lyne för Inblick.
eBlick
maj 09, 2019
Jenny Örn, som anmälde en polis för våldtäkt men istället blev anklagad av polisen för ringa narkotikabrott, lever nu under hot och trakasserier på ett sätt som har likheter med fallet ”Karin” som Inblick under flera år har rapporterat om. För drygt en månad sedan knivskars hennes pojkvän.
eBlick
maj 09, 2019
Regeringen utsåg i höstas en delegation för att främja äldres arbetskraft, motverka åldersdiskriminering och hitta möjligheter för fler att jobba längre. – Fredrik Reinfeldt var först på bollen och han har fått mycket stryk för att han vågat säga som det är, säger delegationens ordförande Anna Hedborg i SVT Forum.
eBlick
maj 09, 2019
– I slutet av Världsbokveckan hittade jag ännu en bok som är alldeles förfärlig på gymnasieskolan där jag arbetar. Våra barn och ungdomar nås av budskap som inte är av godo, berättar Conny Alpsten för Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
S-regeringen kör över Försvarsberedningen i flera frågor och vill reservera sig kring försvarsmaktens finansiering i beredningens rapport som släpps om knappt två veckor. Enligt både DN och SVD riskerar beredningen att spricka.
eBlick
maj 03, 2019
Knappt har våren anlänt och redan blossar den ena skogsbranden upp efter den andra, värst drabbat är Skåne och Småland. I Hästveda utanför Hässleholm brann hus ner till grunden förra veckan, människor fick evakueras och tåg ställas in. – Brandriskläget ser väldigt illa ut, säger MSB:s operative chef Anneli Bergholm Söder till Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
– I vårt västra grannland Norge finns modern forskning som visar att barn i förskola har höga kortisolpåslag som orsakar stress. Detta leder till hyperaktivitet som ofta diagnostiseras och medicineras som ADHD eller liknande fast detta troligen beror på stressig miljö och brist på anknytning, berättar Madeleine Lidman som är grundare av Hemmaföräldrars nätverk.
eBlick
apr 26, 2019
Många svenskar är stressade och sover dåligt på nätterna till en följd av det. Men det finns hjälp att få. – Om du ser till att ta hand om din dygnsrytm under de vakna timmarna, ger dig ut i morgonljuset, motionerar när det är ljust, äter mindre portioner kvällstid och tar en paus från mobilen kommer du att sova bättre på nätterna, skriver Christian Benedict och Minna Tunberger i boken "Sömn, sömn, sömn."
eBlick
apr 26, 2019
Liberalerna söker med ljus och lykta efter Jan Björklunds efterträdare som ska utses på ett extra landsmöte före Almedalsveckan. Dåliga opinionssiffror förföljer partiet och just nu sonderar man efter tänkbara kandidater. Två av favoriterna till posten är Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. – Det kommer bli en ordnad process och partiet kommer att hitta rätt kandidat, säger Niklas Lehresjön, liberal statsvetare vid Lundsbergs skola, till Inblick.