Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Gud är en riktig gentleman

Lovisa Landin | 07 mar , 2019
Hampus fick upp ögonen för Jesus i sina tidiga tonår. Men tron blev snart en plikt. Hampus sa till Gud att han inte ville ha med honom att göra mer. Men när Hampus började jobba på en kristen arbetsplats blev livet annorlunda. – Första året levde jag ett dubbelliv. Men min tro tog sakta, men säkert fart igen.
Gud_ar_en_riktig_gentleman
För Hampus Bengtsson har Gud aldrig varit främmande, han har alltid vetat att det är Gud som håller i trådarna. Men Gud var inte alltid en stor del av Hampus liv.
När han var 11 år bodde Hampus hos en stödfamilj på helgerna. 
– Det var hos stödfamiljen min tro tog fart, säger Hampus till Inblick.
Stödfamiljens barn gick till söndagsskolan och efter ett tag kom Hampus fram till att han hellre följde med än satt hemma hos stödfamiljen och hade tråkigt.
– I söndagsskolan fick jag lära mig om Jesus och jag fick en bibel.

Roliga barnmöten

När Hampus senare var på sommarfritids pågick en kristen festival på grusfältet utanför. De hade barnmöten och det lät som om de hade roligt.
– Jag frågade personalen på fritids om jag fick gå på barnmötena och det fick jag. Så jag gick dit varje dag den veckan. Det var roligt och det blev ett tydligt minne för mig.
Hampus bestämde sig för att han ville att Jesus skulle vara en del av hans liv. Han döpte sig samtidigt som sin bror.
– När vi döpte oss frågade pastorn om det var någon mer som ville döpa sig. Då tackade mamma ja till inbjudan. Det var fantastiskt, säger Hampus.

Tron blev en plikt

Hampus följde regelbundet med sin mamma när hon gick till kyrkan. Men det blev snabbt tråkigt.
– Jag applicerade inte tron på mitt liv. Min tro blev en plikt, det var bara jobbigt till slut. 
När Hampus var 15-16 år gammal tog han ett beslut.
– Jag sa till Gud att jag inte ville ha med honom att göra mer.
Men efter en fest, en utekväll eller en dålig dag bad Hampus.
– Jag gick till Jesus, han var en axel att gråta på. Men det tog inte lång tid innan jag förnekade honom igen.

Levde ett dubbelliv

Efter skolan började Hampus jobba på en kristen arbetsplats.
– Första året levde jag ett dubbelliv. Jag bad och gjorde som de andra när jag var på jobbet, men efter jobbet festade jag och levde rövare, säger Hampus.
Men Hampus märkte ändå att något hände i hans liv.
– Jag slutade svära, sedan slutade jag snusa och sedan slutade jag dricka. Min tro tog sakta men säkert fart igen.
– Det hände med några månaders mellanrum och utan att jag riktigt tänkte på det, fortsätter han.

Ett nytt sätt

Under en påsk för några år sedan upplevde Hampus Gud på ett nytt sätt. En profet var då på plats i Hampus hemförsamling.
– Jag blev så berörd av att Gud använde profeten till att betjäna alla som var där. Människorna fick vad de behövde och mer än så. Det är något alldeles speciellt när Kungen hedrar oss med sin närvaro på det sättet.
– Jesus har gjort oss värdiga att umgås med Gud. Det är fantastiskt.

Lärde känna Jesus

För några år sedan gick Hampus igenom en tuff period. Han var besviken, hjärtekrossad och ville inte leva längre. Då lärde han känna Jesus på riktigt.
– Gud behövde bryta ner mig, jag behövde förnya mitt sinne. Jag behövde applicera Bibeln på mitt liv.
Hampus tro tog fart.
– Min tro var inte längre bara baserad på en bra predikan i kyrkan. Jesus är min bästa vän, min konung och min läromästare.
När Hampus tro blev en personlig relation med Gud lärde han sig många saker. Han blev förväntansfull och nyfiken på vad Gud skulle göra härnäst.

Vanliga människor

Gud använder inte bara profeter och pastorer berättar Hampus.
– Gud använder vanliga människor som mig. När jag ber för folk och något händer blir jag lika förvånad varje gång. Eller när Gud använder mig för att ge någon ett kunskapens ord. Jag blir fylld av vördnad, tänk att Gud vill använda mig.
Vid ett tillfälle fick Hampus betjäna en person med ett kunskapens ord.
– Det var så tydligt att orden inte var mina egna, för de var mitt i prick och jag kommer inte ihåg vad jag sa.
Hampus har fått betjäna andra människor flera gånger och tycker att det är väldigt lärorikt.
– Det är så häftigt hur Jesus uppenbaras genom den helige Ande, säger han.

En Gud som helar

Vid ett tillfälle skulle Hampus lämna in sin bil på verkstad och såg att en mekaniker hade ont i ögat.
– Jag kände tydligt att jag skulle be för honom, men jag vågade inte, så jag började gå därifrån. 
Men det högg till i hjärtat på vägen ut och Hampus bestämde sig för att vända tillbaka.
– Jag frågade honom hur det var och han berättade att han hade fått metall i ögat. Så jag sa att jag tror på en Gud som helar, och det sa han att han också gjorde. Så vi bad tillsammans att smärtan skulle lämna.
När Hampus var tillbaka på verkstaden en vecka senare frågade han mekanikern hur det var med smärtan och mekanikern berättade att han mådde jättebra. 
– Det är viktigt att vi vågar lyssna på Gud och vågar agera när den helige Ande bultar på ens hjärta. Man kan få så ett frö som någon annan får skörda. Eller vem vet, kanske är det du som får skörda det frö som någon annan sått.

Prata med Gud

Hampus berättar att hans liv med Gud är ett äventyr, men han betonar att den vardagliga tron är mycket viktig.
– Ofta ger vi Gud den tiden vi har över, eller bestämmer en viss tid vi ska sitta av. Men jag har märkt att om vi avsätter tid och umgås med Gud tills vi känner oss färdiga så blir det ofta väldigt bra.
För Hampus har Gud blivit en kär vän. Och han har upptäckt att Gud är en riktig gentleman.
– Jag älskar att prata med Gud som om jag pratar med vem som helst. 
– Det har blivit tydligt för mig att Gud inte ser oss som maskiner som han byter delar på ibland. Gud är varsam, han är en riktig gentleman, fortsätter han.

Lägga i växeln

Hampus har haft det tufft många gånger och har trott att det inte finns någon utväg.
– Det kan vara svårt att lita på Guds hjärta när man inte ser hans hand.
Men Hampus har lärt sig mycket under dessa perioder.
– Vi behöver lita på Gud, han förser. Det blir inte alltid som vi tror, det är viktigt att släppa taget och lita på att Gud kommer lösa det.
Hampus ser på framtiden med stora förhoppningar och mycket spänning.
– Jag lägger bilen i växelläge och ser vart Han styr den.
LOVISA LANDIN
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.