Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Storbritannien terrorstämplar Hizbollah

Ruben Agnarsson | 07 mar , 2019
Storbritannien följer nu efter USA och Arabförbundet och beslutade i slutet av förra veckan för att terrorstämpla Hizbollah.
Storbritannien_terrorstamplar_Hizbollah
I fredags förra veckan klassades Hizballah som en terroriströrelse av Storbritanniens parlament. 
Det var samhällsminister Sajid Javid som måndagen samma vecka lade fram ett förslag om att Hizbollah, tillsammans med organisationerna Ansaroul Islam och Jamaat Nusrat al-Islam Wal-Muslimin (JNIM) skulle terrorstämplas enligt terroristlagarna från år 2000.
Att vara medlem i någon av dessa organisationer är i dag kriminellt och kan medföra upp till tio års fängelse.
– Min prioritet som samhällsminister är att att skydda det brittiska folket. Som ett led i detta, identifierar vi och förbjuder alla terroristorganisationer som hotar vår säkerhet och trygghet, oavsett vilken deras motivation eller ideologi är, vilket är anledningen till att jag agerar mot flera organisationer idag, sade Sajid Javid.

Ingen åtskillnad

– Hizbollah fortsätter sina försök att destabilisera den känsliga situationen i Mellanöstern och vi kan inte längre göra åtskillnad mellan deras redan terrorstämplade militära gren och deras politiska parti. På grund av detta har jag tagit beslutet att lägga till gruppen i sin helhet, fortsatte han.
Det finns nu 77 internationella terroristorganisationer på Storbritanniens terrorlista, förutom 14 organisationer som kan knytas till Nordirland.
Hizbollah, som stöds av Iran, har haft tusentals terrorister i Syrien där de kämpat för president Bashar al-Assad. Förra månaden vann Hizbollah tre ministerposter i den nyformade regeringen i Libanon, efter att organisationen hade gjort ett framgångsrikt val förra året.
Iran fördömer som väntat Storbritanniens beslut att terrorstämpla hela Hizbollah, rapporterar DN:
– I nuläget har Hizbollah inte bara mandat i parlamentet utan är också representerat i regeringen, sade utrikesdepartementets talesperson Bahram Qassemi i ett uttalande på lördagen.
– Det här utspelet från Storbritannien är detsamma som att blunda för en stor del av Libanons befolkning och Hizbollahs legitimitet och juridiska status i Libanons administrativa och politiska sammansättning.

Arabförbundet och USA

Arabförbundet, liksom många av dess medlemsländer, samt USA, klassar hela Hizbollah som en terrororganisation.
EU, Frankrike, Australien och Nya Zeeland terrorstämplar den militära grenen.
Hizbollah misstänks för att i skuggan av Syrien-kriget ha smugglat in missiler till södra Libanon från Iran.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hävdade i slutet av förra året att libanesiska Hizbollah numera som mest har ett tiotal precisionsstyrda robotar.
Fabriker i Libanon där robotar gjordes om till en mer avancerad variant har stängts efter att de upptäckts av Israels underrättelsetjänst, enligt premiärministern.
I ett tal i september i FN förra året pekade Netanyahu ut tre platser nära flygplatsen i Libanons huvudstad Beirut där robotar byggdes om.
Den Iranstödda shiarörelsen Hizbollah kommenterade inte uppgifterna om att fabrikerna stängts.

USA-sanktioner

Nu i oktober signerade president Donald Trump ett beslut om nya sanktioner mot Hizbollah. 
– Under de senaste åren har vi utökat antalet sanktioner mot Hizbollah mer än någonsin, sade Donald Trump i samband med beslutet att införa sanktioner.
Beslutet att införa sanktioner mot Hizbollah handlade om att försöka strypa deras ekonomiska tillgångar. Trump tog beslutet på årsdagen av Hizbollahs terrorattack i Beirut år 1983 som dödade 241 amerikanska medborgare på fredsbevarande uppdrag.
– Vi ska rikta in oss på, oroa och avväpna deras finansiella resurser… vi kommer aldrig att glömma vad de gjorde mot oss i Beiruts hamn, sade presidenten.
Hizbollah följer en islamistisk shiaideologi inspirerad av ayatolla Ruhollah Khomeini, ledaren för den islamiska revolutionen i Iran.
Hizbollah bildades i början av 1980-talet med syftet att sprida den islamiska revolutionen och utplåna staten Israel.
Lars Adaktusson är en av dem som drivit frågan om att terrorstämpla Hizbollah.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Krigsmuller_i_Iran_och_Venezuela
maj 16, 2019
Stormakterna spänner musklerna i både Iran och Venezuela. USA skickar krigsfartyg till Persiska viken och oppositionsledaren i Venezuela vädjar om amerikansk militärhjälp.
eBlick
maj 16, 2019
Lekplatser hos förskolor i Tensta har plötsligt förvandlats till veritabla knarkgömmor. Att droghandeln pågår vid barnens lekplatser har fått polisen att ryta ifrån ordentligt i en video på Facebook. – Vi kommer jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er, lyder Rinkebypolisens budskap till knarklangarna.
eBlick
maj 16, 2019
I början av juni sjunger Louisa Lyne och Di Yiddische Kapelye på den judiska kulturfestivalen i Köpenhamn och i september släpper de sitt tredje album. En skiva där de samarbetar med svenska och internationella artister bland andra Idan Raichel från Israel. – Idan Raichel är väldigt stor i Israel och även känd internationellt, berättar Louisa Lyne för Inblick.
eBlick
maj 09, 2019
Jenny Örn, som anmälde en polis för våldtäkt men istället blev anklagad av polisen för ringa narkotikabrott, lever nu under hot och trakasserier på ett sätt som har likheter med fallet ”Karin” som Inblick under flera år har rapporterat om. För drygt en månad sedan knivskars hennes pojkvän.
eBlick
maj 09, 2019
Regeringen utsåg i höstas en delegation för att främja äldres arbetskraft, motverka åldersdiskriminering och hitta möjligheter för fler att jobba längre. – Fredrik Reinfeldt var först på bollen och han har fått mycket stryk för att han vågat säga som det är, säger delegationens ordförande Anna Hedborg i SVT Forum.
eBlick
maj 09, 2019
– I slutet av Världsbokveckan hittade jag ännu en bok som är alldeles förfärlig på gymnasieskolan där jag arbetar. Våra barn och ungdomar nås av budskap som inte är av godo, berättar Conny Alpsten för Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
S-regeringen kör över Försvarsberedningen i flera frågor och vill reservera sig kring försvarsmaktens finansiering i beredningens rapport som släpps om knappt två veckor. Enligt både DN och SVD riskerar beredningen att spricka.
eBlick
maj 03, 2019
Knappt har våren anlänt och redan blossar den ena skogsbranden upp efter den andra, värst drabbat är Skåne och Småland. I Hästveda utanför Hässleholm brann hus ner till grunden förra veckan, människor fick evakueras och tåg ställas in. – Brandriskläget ser väldigt illa ut, säger MSB:s operative chef Anneli Bergholm Söder till Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
– I vårt västra grannland Norge finns modern forskning som visar att barn i förskola har höga kortisolpåslag som orsakar stress. Detta leder till hyperaktivitet som ofta diagnostiseras och medicineras som ADHD eller liknande fast detta troligen beror på stressig miljö och brist på anknytning, berättar Madeleine Lidman som är grundare av Hemmaföräldrars nätverk.
eBlick
apr 26, 2019
Många svenskar är stressade och sover dåligt på nätterna till en följd av det. Men det finns hjälp att få. – Om du ser till att ta hand om din dygnsrytm under de vakna timmarna, ger dig ut i morgonljuset, motionerar när det är ljust, äter mindre portioner kvällstid och tar en paus från mobilen kommer du att sova bättre på nätterna, skriver Christian Benedict och Minna Tunberger i boken "Sömn, sömn, sömn."
eBlick
apr 26, 2019
Liberalerna söker med ljus och lykta efter Jan Björklunds efterträdare som ska utses på ett extra landsmöte före Almedalsveckan. Dåliga opinionssiffror förföljer partiet och just nu sonderar man efter tänkbara kandidater. Två av favoriterna till posten är Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. – Det kommer bli en ordnad process och partiet kommer att hitta rätt kandidat, säger Niklas Lehresjön, liberal statsvetare vid Lundsbergs skola, till Inblick.