Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Storbritannien terrorstämplar Hizbollah

Ruben Agnarsson | 07 mar , 2019
Storbritannien följer nu efter USA och Arabförbundet och beslutade i slutet av förra veckan för att terrorstämpla Hizbollah.
Storbritannien_terrorstamplar_Hizbollah
I fredags förra veckan klassades Hizballah som en terroriströrelse av Storbritanniens parlament. 
Det var samhällsminister Sajid Javid som måndagen samma vecka lade fram ett förslag om att Hizbollah, tillsammans med organisationerna Ansaroul Islam och Jamaat Nusrat al-Islam Wal-Muslimin (JNIM) skulle terrorstämplas enligt terroristlagarna från år 2000.
Att vara medlem i någon av dessa organisationer är i dag kriminellt och kan medföra upp till tio års fängelse.
– Min prioritet som samhällsminister är att att skydda det brittiska folket. Som ett led i detta, identifierar vi och förbjuder alla terroristorganisationer som hotar vår säkerhet och trygghet, oavsett vilken deras motivation eller ideologi är, vilket är anledningen till att jag agerar mot flera organisationer idag, sade Sajid Javid.

Ingen åtskillnad

– Hizbollah fortsätter sina försök att destabilisera den känsliga situationen i Mellanöstern och vi kan inte längre göra åtskillnad mellan deras redan terrorstämplade militära gren och deras politiska parti. På grund av detta har jag tagit beslutet att lägga till gruppen i sin helhet, fortsatte han.
Det finns nu 77 internationella terroristorganisationer på Storbritanniens terrorlista, förutom 14 organisationer som kan knytas till Nordirland.
Hizbollah, som stöds av Iran, har haft tusentals terrorister i Syrien där de kämpat för president Bashar al-Assad. Förra månaden vann Hizbollah tre ministerposter i den nyformade regeringen i Libanon, efter att organisationen hade gjort ett framgångsrikt val förra året.
Iran fördömer som väntat Storbritanniens beslut att terrorstämpla hela Hizbollah, rapporterar DN:
– I nuläget har Hizbollah inte bara mandat i parlamentet utan är också representerat i regeringen, sade utrikesdepartementets talesperson Bahram Qassemi i ett uttalande på lördagen.
– Det här utspelet från Storbritannien är detsamma som att blunda för en stor del av Libanons befolkning och Hizbollahs legitimitet och juridiska status i Libanons administrativa och politiska sammansättning.

Arabförbundet och USA

Arabförbundet, liksom många av dess medlemsländer, samt USA, klassar hela Hizbollah som en terrororganisation.
EU, Frankrike, Australien och Nya Zeeland terrorstämplar den militära grenen.
Hizbollah misstänks för att i skuggan av Syrien-kriget ha smugglat in missiler till södra Libanon från Iran.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hävdade i slutet av förra året att libanesiska Hizbollah numera som mest har ett tiotal precisionsstyrda robotar.
Fabriker i Libanon där robotar gjordes om till en mer avancerad variant har stängts efter att de upptäckts av Israels underrättelsetjänst, enligt premiärministern.
I ett tal i september i FN förra året pekade Netanyahu ut tre platser nära flygplatsen i Libanons huvudstad Beirut där robotar byggdes om.
Den Iranstödda shiarörelsen Hizbollah kommenterade inte uppgifterna om att fabrikerna stängts.

USA-sanktioner

Nu i oktober signerade president Donald Trump ett beslut om nya sanktioner mot Hizbollah. 
– Under de senaste åren har vi utökat antalet sanktioner mot Hizbollah mer än någonsin, sade Donald Trump i samband med beslutet att införa sanktioner.
Beslutet att införa sanktioner mot Hizbollah handlade om att försöka strypa deras ekonomiska tillgångar. Trump tog beslutet på årsdagen av Hizbollahs terrorattack i Beirut år 1983 som dödade 241 amerikanska medborgare på fredsbevarande uppdrag.
– Vi ska rikta in oss på, oroa och avväpna deras finansiella resurser… vi kommer aldrig att glömma vad de gjorde mot oss i Beiruts hamn, sade presidenten.
Hizbollah följer en islamistisk shiaideologi inspirerad av ayatolla Ruhollah Khomeini, ledaren för den islamiska revolutionen i Iran.
Hizbollah bildades i början av 1980-talet med syftet att sprida den islamiska revolutionen och utplåna staten Israel.
Lars Adaktusson är en av dem som drivit frågan om att terrorstämpla Hizbollah.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Hog_antiterrorchef_greps_for_koppleri
mar 21, 2019
En hög polischef som haft toppjobb inom polisens säkerhetstjänst Säpo och i Försvarets underättelsetjänst Must greps förra veckan misstänkt för koppleri och våldtäkt. – Man behöver inte läsa många spionromaner för att förstå riskerna, säger Säpo-chefen Klas Friberg till Expressen, på frågan om mannen kan ha värvats som agent åt Ryssland.
eBlick
mar 21, 2019
Idag firas internationella Downs syndromdagen. För två år sedan fick svenska Sanna Karosas i Litauen en flicka med Downs syndrom. – När Iva låg i mina armar såg jag min dotter först. Downs syndrom tog inte så mycket plats, berättar Sanna som har engagerat sig i att ändra attityden till handikappade i Litauen och kommer att "rocka sockorna" tillsammans med landets kändisar.
eBlick
mar 21, 2019
Silje Garmo från Oslo har fått politisk asyl i EU-landet Polen. Polska myndigheter menar att Silje Garmos rättigheter i Norge kränks. Beslutet har lett till diplomatisk kris i relationen Norge-Polen.
eBlick
mar 14, 2019
Inblick har läst igenom stora delar av polisens förundersökning med anledning av den nedlagda våldtäktsutredningen mot en polis i Västerås. SOS-samtal, vittnesmål från poliser på plats om ”rikligt med blod” och läkarutlåtanden om större skador än vid andra våldtäkter räckte inte för att polisen skulle bli fälld.
eBlick
mar 14, 2019
I sin upptrappade kamp mot den grova brottsligheten i Sverige har nu det svenska polisväsendet hamnat på Klöxhultsvägen 33 i Älmhult. På torsdag för en vecka sedan klockan 10.00 – i vardagsrummet hemma hos Börje Claesson – förhörde nämligen två poliser under dramatiska former Inblicks ansvarige utgivare.
eBlick
mar 14, 2019
Charlie Weimers står på valbar plats till Europaparlamentet. Han väckte stor uppståndelse när han dagar före valet i höstas lämnade Kristdemokraterna (KD) efter 20 år, för Sverigedemokraterna (SD). – Jag vill vara en svensk, konservativ röst i Bryssel, säger han till Inblick.
eBlick
mar 07, 2019
Storbritannien följer nu efter USA och Arabförbundet och beslutade i slutet av förra veckan för att terrorstämpla Hizbollah.
eBlick
mar 07, 2019
448 barn vräktes från sina bostäder under 2018, enligt färska siffror som Kronofogden redovisar. Det är en mycket kraftfull ökning jämfört med året innan då 392 barn berördes av vräkningar. Antalet barnvräkningar fortsätter alltså att öka, trots Nollvisionen för vräkningar av barnfamiljer som infördes 2008 av regeringen Reinfeldt. – Regeringen ser med oro på att barn berörs av avhysning och följer Kronofogdens statistik som visar utvecklingen över tid och analyserar orsakerna, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren (S) till Inblick.
eBlick
mar 07, 2019
Moderaterna (M) vill möjliggöra för svenska myndigheter att frånta återvändande IS-terrorister deras svenska pass. – Om man rest för att ansluta sig till den kanske mest vidriga terrororganisationen i modern tid har man förverkat sin rätt till svenskt medborgarskap, säger Pål Jonson (M) till Inblick
eBlick
feb 28, 2019
Birgitta Sacrédeus vill gå i Alf Svenssons och Lars Adaktussons fotspår och hoppas bli inkryssad i Europaparlamentet för Kristdemokraterna den 26 maj. Hennes slogan är: “I fäders och mödrars spår för framtids segrar“. – Min make Lennart stod på femte plats när han blev invald för KD på personröster 1999. Det ska bli spännande, säger Birgitta Sacrédeus till Inblick
eBlick
feb 28, 2019
Utrikesutskottet behandlade nyligen en motion från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om att flytta Sveriges ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Motionen fick stöd från Liberalerna. – Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson till Sveriges radio.