Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Flydde Barnevernet – fick asyl i Polen

Ruben Agnarsson | 21 mar , 2019
Silje Garmo från Oslo har fått politisk asyl i EU-landet Polen. Polska myndigheter menar att Silje Garmos rättigheter i Norge kränks. Beslutet har lett till diplomatisk kris i relationen Norge-Polen.
Flydde_Barnevernet_fick_asyl_i_Polen
Silje Garmo flydde till Polen av rädsla för att norska Barnevernet skulle tvångsomhänderta hennes dotter.
– Barnevernet i Norge har brutit mot artikel 8 i Europakonventionen, som handlar om familjevärderingar, säger advokat Jerzy Kwasniewski till norska TV 2.
Artikel 8 i Europakonventionen handlar om rätten till skydd för privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens. Den starka föräldra- och familjerätten i Europakonventionen formulerades efter andra världskriget som en reaktion mot statlig indoktrinering av barn i Nazityskland och Sovjetunionen.

Varnades av vänner

Silje Garmo tog med sig dottern och flydde till Polen i maj 2017 efter att ha varnats av sina vänner att hennes barn skulle tas ifrån henne. Barnevernet anklagade Silje Garmo för att använda onormalt mycket värktabletter och för att lida av kronisk trötthet. Norska myndigheter har vid två tillfällen begärt att polska myndigheter ska tvångsomhänderta dottern. Istället fick Silje politisk asyl i Polen.
– Detta är en sak mellan henne och polska myndigheter, och det är upp till polska myndigheter att motivera sitt beslut. Vi har inte något att tillägga utöver det, sade det norska UD till TV 2.
Fallet har fått stor uppmärksamhet i Polens största medier. För tidningen Super Express, med en upplaga på 370 000 exemplar, förklarar Silje Garmo varför hon valde just Polen.
– Polen har en mycket familjevänlig policy, tvärtemot de skandinaviska länderna. Jag känner till flera andra familjer som har gömt sig här i åratal, säger Silje Garmo till Super Express.
– Barnevernet har en position som tillåter dem att agera innan några domstolsbelsut fattats. I Norge har det under en tid varit en diskussion om Barnevernet och det faktum att den har blivit en stat i staten. Utan domstolsbeslut letades min lägenhet igenom och mina medicinska dokument granskades, fortsätter hon.

Kritik från Europarådet

För tre år sedan tvångsomhändertogs barnen till Marius och Ruth Bodnariu av Barnevernet, vilket ledde till nitton demonstrationer på tre kontinenter innan norsk domstol återlämnade barnen.
Sommaren 2018 kom Europarådet med kritik mot Norge med anledning av Barnevernets agerande och nu kan Barnevernet granskas av Europadomstolen.
Förra veckan skrev Inblick om hur polisen förhörde Inblicks ansvarige utgivare Börje Claesson – på uppdrag av norska Barnevernet – för att han hade hjälpt en hemlös kvinna från Norge och hennes barn med bostad och bil.
Barnevernet ville tvångsomhänderta pojken från sin mamma – som därför flyttade till Sverige.

Dömd för barnporrbrott

I maj förra året blev en av de främsta experterna och förespråkarna av Barnevernets tvångsomhändertaganden – barn- och ungdomspsykiater Jo Erik Brøyn från Oslo – dömd för innehav av stora mängder barnpornografi: 193 491 bilder och 12 045 videor som visade mycket grova övergrepp på spädbarn, förskolebarn och skolbarn. Bilderna hade laddats ned under 20 års tid.
Brøyn var under denna period centralperson  på ”Barnevernet”, bland annat som expert i ”Barnesakkyndig kommisjon” och sakkunnig när det gäller tvångsomhändertaganden i Oslo/Akershus, vilket fick BBC att i höstas sända dokumentären ”Norges tysta skandal”.
Han jobbade även åt ”Barnevernet” i en rad kommuner på Østlandet, bland annat Bærum kommun där han också satt i klagonämnden dit de som utsatts för tvångsåtgärder kan överklaga.
Kvinnan som fick hjälp med med bostad och bil av Börje Claesson var tidigare bosatt i just Bærum kommun.
Inblick har vid flera tillfällen sökt ansvariga för Barnevernet på Bærum kommun men har hittills inte fått något svar.

Ingen garant

Katrin Koch, ledare for Barnesakkyndig kommisjon, slår fast att experten inte längre är medlem av kommissonen och att han är dömd för sina handlingar.
– Barnesakkyndig kommisjon har inga ytterligare kommentarer, förklarar hon för Inblick och betonar att myndighetens uppgift är att värdera rapporter som lämnats av sakkunniga.
– Kommissionens medlemmar har inte kontakt med parterna i ärendet, och är heller inte beslutsfattare i dessa ärenden. Vidare är vårt uttalande endast rådgivande för dem som tar beslut (barnevernet, fylkesnämnder och domstolar). Den sakkunniga rapporten är endast ett av många dokument som beslutsfattarna har tillgång till vid ett beslut, menar Katrin Koch som därför avfärdar påståendet att kommissionen är en ”garant” för att Barnevernets tvångsomhändertaganden är korrekta. 
För drygt en månad sedan utvisades Polens konsul Slawomir Kowalski från Norge efter att norska UD anklagat honom för att hjälpa polska barnfamiljer som varit i konflikt med Barnevernet i Norge.
Polen svarade med att utvisa en norsk diplomat, enligt polska UD.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
38_fore_detta_EU_politiker_ifragasatter_USAs_fredsplan
apr 18, 2019
Strax innan det israeliska valet erkände Donald Trump Israels rätt till Golanhöjderna. Nu är 38 före detta europeiska toppolitiker oroliga för att USA:s president ska överge tvåstatslösningen. – Efter oljekrisen 1973 tog EU över arabländernas syn på Mellanöstern helt och hållet, säger Tomas Sandell på European Coalition for Israel.
eBlick
apr 18, 2019
Familjen Iyer lever sedan många år tillbaka i en av Indiens mångmiljonstäder. Makarna Alice och Kumar har följt en kallelse att verka i landet som tältmakarmissionärer. Inblick fick en intervju med Kumar Iyer i familjens hem i Indien.
eBlick
apr 18, 2019
Forskningen om barncancer har tagit sjumilakliv framåt. I en färsk rapport från Barncancerfonden visar helt nya siffror att den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer i Sverige har ökat från 80 till 85 procent på bara fem år. Det är enligt Barncancerfonden den största enskilda ökningen sedan det tidiga 1990-talet.
eBlick
apr 11, 2019
Allt fler svenskar tycker att det är viktigt med kristna värden i samhället. Andelen väljare som vill ha ett samhälle byggt på kristna värden har sedan man började ställa frågan stadigt minskat, från höga nivåer ner till cirka 20 procent. Nu har trenden vänt. – Det är en historisk ökning som skett de senaste åren, säger professor Magnus Hagevi på Linnéuniversitetet i Växjö, som genomfört undersökningen, till Inblick.
eBlick
apr 11, 2019
För drygt två veckor sedan lanserades två stödsidor på internet för gravida kvinnor och för kvinnor som gjort abort. – Det finns inget sådant här i Sverige och vi vill vara med och fylla den luckan, berättar initiativtagaren Malin Schelin.
eBlick
apr 04, 2019
Elscootrarna håller alltmer på att ta över gatubilden i våra storstäder. På gott och ont. Rapporterna duggar tätt om skallskador i samband med fallolyckor som drabbar förarna av dessa fordon. Men den nya cykeltrenden drabbar även synskadade personer som snubblar på felparkerade elsparkcyklar. – Häromveckan ramlade jag rakt ut i gatan när jag snubblade på en elscooter som stod parkerad tvärs över gångbanan. Då blev jag riktigt arg, berättar synskadade Mackan Andersson för Inblick.
eBlick
apr 04, 2019
Christian Holm Barenfeld ställer upp i Europaparlamentsvalet den 26 maj. Han har lång politisk erfarenhet från Riksdagen och ett stort internationellt engagemang för tillväxt, frihet och mänskliga rättigheter. – Jag vill vara en stark röst för trygghet, frihet och tillväxt i Europa, säger han till Inblick.
eBlick
apr 04, 2019
– Mannen grips på brottsplatsen, och kvinnan genomgår läkarundersökningar som visar tydliga skador. Mannen häktas inte och frias efter tre månader, sade Annika Qarlsson i en riksdagsdebatt förra veckan om den misstänkta polisvåldtäkten mot Jenny Örn.
eBlick
mar 28, 2019
I lördags talade Sanna Karosos om utsorteringsabort på konferensen "Tillsammans för livet" i Stockholm. – Varje abort är tragisk, men en selektiv abort är ännu mer tragisk och moraliskt problematisk. Den sker när graviditeten är önskad, men det specifika barnet diskrimineras och ratas, berättar Sanna för Inblick inför konferensen.
eBlick
mar 28, 2019
Två veckor innan valet i Israel, när både premiärminister Benyamin Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz befann sig i USA, träffade en Hamasraket ett bostadshus i norra Tel Aviv – åtta mil från Gaza. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har klargjort att Donald Trumps fredsplan släpps efter valet.
eBlick
mar 21, 2019
Idag firas internationella Downs syndromdagen. För två år sedan fick svenska Sanna Karosas i Litauen en flicka med Downs syndrom. – När Iva låg i mina armar såg jag min dotter först. Downs syndrom tog inte så mycket plats, berättar Sanna som har engagerat sig i att ändra attityden till handikappade i Litauen och kommer att "rocka sockorna" tillsammans med landets kändisar.