Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Flydde Barnevernet – fick asyl i Polen

Ruben Agnarsson | 21 mar , 2019
Silje Garmo från Oslo har fått politisk asyl i EU-landet Polen. Polska myndigheter menar att Silje Garmos rättigheter i Norge kränks. Beslutet har lett till diplomatisk kris i relationen Norge-Polen.
Flydde_Barnevernet_fick_asyl_i_Polen
Silje Garmo flydde till Polen av rädsla för att norska Barnevernet skulle tvångsomhänderta hennes dotter.
– Barnevernet i Norge har brutit mot artikel 8 i Europakonventionen, som handlar om familjevärderingar, säger advokat Jerzy Kwasniewski till norska TV 2.
Artikel 8 i Europakonventionen handlar om rätten till skydd för privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens. Den starka föräldra- och familjerätten i Europakonventionen formulerades efter andra världskriget som en reaktion mot statlig indoktrinering av barn i Nazityskland och Sovjetunionen.

Varnades av vänner

Silje Garmo tog med sig dottern och flydde till Polen i maj 2017 efter att ha varnats av sina vänner att hennes barn skulle tas ifrån henne. Barnevernet anklagade Silje Garmo för att använda onormalt mycket värktabletter och för att lida av kronisk trötthet. Norska myndigheter har vid två tillfällen begärt att polska myndigheter ska tvångsomhänderta dottern. Istället fick Silje politisk asyl i Polen.
– Detta är en sak mellan henne och polska myndigheter, och det är upp till polska myndigheter att motivera sitt beslut. Vi har inte något att tillägga utöver det, sade det norska UD till TV 2.
Fallet har fått stor uppmärksamhet i Polens största medier. För tidningen Super Express, med en upplaga på 370 000 exemplar, förklarar Silje Garmo varför hon valde just Polen.
– Polen har en mycket familjevänlig policy, tvärtemot de skandinaviska länderna. Jag känner till flera andra familjer som har gömt sig här i åratal, säger Silje Garmo till Super Express.
– Barnevernet har en position som tillåter dem att agera innan några domstolsbelsut fattats. I Norge har det under en tid varit en diskussion om Barnevernet och det faktum att den har blivit en stat i staten. Utan domstolsbeslut letades min lägenhet igenom och mina medicinska dokument granskades, fortsätter hon.

Kritik från Europarådet

För tre år sedan tvångsomhändertogs barnen till Marius och Ruth Bodnariu av Barnevernet, vilket ledde till nitton demonstrationer på tre kontinenter innan norsk domstol återlämnade barnen.
Sommaren 2018 kom Europarådet med kritik mot Norge med anledning av Barnevernets agerande och nu kan Barnevernet granskas av Europadomstolen.
Förra veckan skrev Inblick om hur polisen förhörde Inblicks ansvarige utgivare Börje Claesson – på uppdrag av norska Barnevernet – för att han hade hjälpt en hemlös kvinna från Norge och hennes barn med bostad och bil.
Barnevernet ville tvångsomhänderta pojken från sin mamma – som därför flyttade till Sverige.

Dömd för barnporrbrott

I maj förra året blev en av de främsta experterna och förespråkarna av Barnevernets tvångsomhändertaganden – barn- och ungdomspsykiater Jo Erik Brøyn från Oslo – dömd för innehav av stora mängder barnpornografi: 193 491 bilder och 12 045 videor som visade mycket grova övergrepp på spädbarn, förskolebarn och skolbarn. Bilderna hade laddats ned under 20 års tid.
Brøyn var under denna period centralperson  på ”Barnevernet”, bland annat som expert i ”Barnesakkyndig kommisjon” och sakkunnig när det gäller tvångsomhändertaganden i Oslo/Akershus, vilket fick BBC att i höstas sända dokumentären ”Norges tysta skandal”.
Han jobbade även åt ”Barnevernet” i en rad kommuner på Østlandet, bland annat Bærum kommun där han också satt i klagonämnden dit de som utsatts för tvångsåtgärder kan överklaga.
Kvinnan som fick hjälp med med bostad och bil av Börje Claesson var tidigare bosatt i just Bærum kommun.
Inblick har vid flera tillfällen sökt ansvariga för Barnevernet på Bærum kommun men har hittills inte fått något svar.

Ingen garant

Katrin Koch, ledare for Barnesakkyndig kommisjon, slår fast att experten inte längre är medlem av kommissonen och att han är dömd för sina handlingar.
– Barnesakkyndig kommisjon har inga ytterligare kommentarer, förklarar hon för Inblick och betonar att myndighetens uppgift är att värdera rapporter som lämnats av sakkunniga.
– Kommissionens medlemmar har inte kontakt med parterna i ärendet, och är heller inte beslutsfattare i dessa ärenden. Vidare är vårt uttalande endast rådgivande för dem som tar beslut (barnevernet, fylkesnämnder och domstolar). Den sakkunniga rapporten är endast ett av många dokument som beslutsfattarna har tillgång till vid ett beslut, menar Katrin Koch som därför avfärdar påståendet att kommissionen är en ”garant” för att Barnevernets tvångsomhändertaganden är korrekta. 
För drygt en månad sedan utvisades Polens konsul Slawomir Kowalski från Norge efter att norska UD anklagat honom för att hjälpa polska barnfamiljer som varit i konflikt med Barnevernet i Norge.
Polen svarade med att utvisa en norsk diplomat, enligt polska UD.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Spelet_bakom_DNs_mediedrev
jun 13, 2019
En telefonintervju som refuseras. Skriftliga svar som stympas. Centrala fakta som helt och hållet utelämnas. Inblick har kartlagt Dagens Nyheters och Sigrid Melchiors kampanjjournalistik mot Lars Adaktusson dagarna innan EU-valet.
eBlick
jun 13, 2019
VM-festen i Frankrike har börjat och de svenska damerna är laddade för ett nytt mästerskap, dock väljer världens bästa fotbollsspelare, norskan Ada Hegerberg att bojkotta VM på grund av en konflikt med det norska förbundet. – Sverige borde ha goda chanser att gå vidare till åttondelsfinal med tanke på det rutinerade laget man har, säger fotbollstränaren Øyvind Ottersen till Inblick
eBlick
jun 13, 2019
– Vi håller på att bränna ut de duktigaste människorna som vi har i samhället, sade samtalsterapeuten Karin Wennerlöf under en föreläsning om utmattningssyndrom förra veckan.
eBlick
jun 07, 2019
Åsa Axelsson blev sjukskriven för utmattning och insåg att familjen gick ekonomiskt plus efter att hon slutat arbeta. Nu kunde hon lägga tiden på att lappa och laga kläder till de fyra barnen, odla sina egna grönsaker och baka sina egna bullar. Dessutom fick hon ett liv som hon trivdes med.
eBlick
jun 07, 2019
Det har uppstått en klyfta mellan Centerpartiet och Kristdemokraterna. Efter den hårda och stundom smutsiga EU-valrörelsen, väljer Centern att fördjupa samarbetet med regeringen genom att rädda statsrådet Annika Strandhäll från en misstroendeförklaring. – Det finns en borgerlig värdegemenskap vad gäller ekonomisk politik som väger tyngre än allt annat, säger Per Gudmundson till Inblick.
eBlick
jun 07, 2019
Sveriges familje- och samlevnadspolitik har resulterat i höga aborttal, en skenande sexualbrottslighet, få födslar och en åldrande befolkning där andelen arbetsföra minskar kraftigt. Ändå satsar nu Sverige stora resurser på att exportera den svenska modellen till omvärlden.
eBlick
maj 31, 2019
Mer än 15 år efter Knutbydåden, hemlighåller polisen uppgifter om Farid Lamrani, som var Sara Svenssons vapenkurir, vapeninstruktör och bostadsvärd veckorna innan mordet. Detta trots att Sara Svensson upplevde sig hotad av kretsen kring Farid Lamrani och uppmanades av dem att ljuga för polisen om mordvapnets ursprung.
eBlick
maj 31, 2019
Svenska resebolag tjänar pengar på ungdomars och framförallt studenters resor till solen, med fri alkohol som lockbete. Nu slår spanjorer larm om nordiska ungdomars dryckesvanor. – Vi märker av att en del ungdomar, framförallt från Storbritannien som festar, säger Arne Solhaug till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.
eBlick
maj 23, 2019
Lettland blev medlemmar i EU 2004 och sedan dess har mycket i landet utvecklats till det bättre och många yngre flyttat och fått det bättre i Norden eller England. – Alternativet till EU är Putins Ryssland och det är inget alternativ, säger turistguiden Ira, till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesman är den namnkunnigaste på partiets EU-valsedel sedan första namnet Cecilia Wickström, under dramatiska former petades från listan. – Jag står till förfogande om jag får väljarnas förtroende och det inte kommer annat emellan, säger han till Inblick.