Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hög antiterrorchef greps för koppleri

Ruben Agnarsson | 21 mar , 2019
En hög polischef som haft toppjobb inom polisens säkerhetstjänst Säpo och i Försvarets underättelsetjänst Must greps förra veckan misstänkt för koppleri och våldtäkt. – Man behöver inte läsa många spionromaner för att förstå riskerna, säger Säpo-chefen Klas Friberg till Expressen, på frågan om mannen kan ha värvats som agent åt Ryssland.
Hog_antiterrorchef_greps_for_koppleri
En man i femtioårsåldern, som tidigare haft ett chefsjobb på den militära underrättelsetjänsten Must och därefter varit hög polischef på Säpo – med ansvar för Sveriges arbete mot terrorverksamhet – häktades i torsdags förra veckan.
Mannen är misstänkt för grovt koppleri, från januari 2013 till maj 2018. Brotten ska ha skett i Stockholm och i mannens hemkommun i Stockholmsområdet. Den före detta polischefen är dessutom misstänkt för våldtäkt under år 2012.
Redan i måndags morgon i förra veckan kl. 05.30 beslutade  kammaråklagare Daniel Suneson att anhålla mannen i sin frånvaro. En dryg timme senare var anhållningsbeslutet verkställt.
Bakgrunden till ärendet är att en kvinna förra året anmälde mannen för misshandel. Då fick polisen även information om att hon utsatts för koppleri.
Den gripne polischefens bostad är belägen 65 meter från bostaden till en annan polischef, som tidigare jobbat på Försvaret, på Säpo och på Stockholmspolisens prostitutionsenhet, och som dessutom skrutit med sina kontakter med främmande underrättelsestjänster.
Grannen till den nu gripne polischefen hade FN-uppdrag på Cypern i slutet av 1960-talet, samtidigt med storspionen Stig Bergling.

Greps i sitt hem

– Vi har utrett ärendet under några månader. Mannen greps i måndags morse i sitt hem. Det är målsäganden själv som har anmält och det är de uppgifterna tillsammans med viss skriftlig dokumentation som har lett fram till gripandet, säger kammaråklagare Daniel Suneson.
– Koppleriet består i att mannen har främjat och understött en verksamhet som har gått ut på att sälja sexuella tjänster.
Koppleriverksamheten pågick under tiden som mannen hade chefspositioner på Militära underrättelsetjänsten och åt Säkerhetspolisen.
Åklagaren ska väcka åtal senast den 28 mars kl. 11.00. Mannen nekar till brott.
Expressens Fredrik Sjöshult varnade förra veckan för att exempelvis Ryssland skulle kunna utnyttja situationen när en säkerhetsklassad person avslöjas som hallick.
Risken för att han skulle utsättas för ett värvningsförsök ”gör att historien om mannen som misstänks för grovt koppleri samtidigt som han varit ledande inom svensk terrorbekämpning extra allvarlig” skriver han i Expressen.
– Man behöver inte läsa många spionromaner för att förstå riskerna, sade Säpo-chefen Klas Friberg till Expressen, på frågan om mannen kan ha värvats som agent åt Ryssland.

”Värvade agenter”

Mannen häktades samma dag som Säpo kom ut med sin årsbok för år 2018, som konstaterade att det varje år görs ett antal försök från främmande makters underrättelseofficerare att samla in hemlig information om svenska förhållanden och lämna den till hemlandet:
”Det sker bland annat genom värvade agenter, alltså personer som har kunskap om hemligheter eller antas kunna skaffa fram sådan information. Möjliga agenter bearbetas systematiskt, uthålligt och med de metoder som bedöms ha bäst verkan i det specifika fallet. I fallen har namn och annan fakta ändrats. Metoderna är dock verkliga och använda i närtid”, förklarar Säpos årsbok, som pekar ut den våldsbejakande islamistiska miljön som det främsta terrorhotet mot Sverige under förra året.
– Det här kom mitt under pågående presskonferens där man talade om hoten från Ryssland, underrättelsehot, man talar om vikten av säkerhetsskydd, konstaterar Fredrik Sjöshult.
Säpo bedömer i sin rapport att Ryssland fortsatt är det land med en antagonistisk avsikt som har störst konsekvens för Sveriges säkerhet, både genom påverkan och aktiv underrättelseinhämtning mot skyddsvärda verksamheter.

Ryssland mest aktivt

Årsboken menar att Ryssland under de senaste åren har visat en tydlig avsikt och utvecklat sin förmåga att aktivt och dolt påverka andra stater. Denna avsikt och förmåga märks tydligt inte minst i relationerna med västländer och i Rysslands närområde.
De verktyg som används av Ryssland är bland annat påverkansoperationer av olika slag, strategiska uppköp, cyberoperationer inklusive elektroniska sabotage, diplomati, militära maktdemonstrationer och andra ryska och icke-ryska mellanhänder. 
Rysslands mål är att få västländernas politiska, ekonomiska och militära samarbeten och samverkan att försvagas genom splittring. Brexit liksom en försvagning av den transatlantiska länken mellan Europa och USA spelar Ryssland i händerna.
Ett mål är dessutom att Sverige ska vara militärt alliansfritt.
– Därför är den ryska strategiska målsättningen att hålla oss utanför Nato. Och för att lyckas med de målen används statligt organiserat olovligt agerande, säger Johan Olsson, operativ chef vid Säkerhetspolisen i årsboken.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
38_fore_detta_EU_politiker_ifragasatter_USAs_fredsplan
apr 18, 2019
Strax innan det israeliska valet erkände Donald Trump Israels rätt till Golanhöjderna. Nu är 38 före detta europeiska toppolitiker oroliga för att USA:s president ska överge tvåstatslösningen. – Efter oljekrisen 1973 tog EU över arabländernas syn på Mellanöstern helt och hållet, säger Tomas Sandell på European Coalition for Israel.
eBlick
apr 18, 2019
Familjen Iyer lever sedan många år tillbaka i en av Indiens mångmiljonstäder. Makarna Alice och Kumar har följt en kallelse att verka i landet som tältmakarmissionärer. Inblick fick en intervju med Kumar Iyer i familjens hem i Indien.
eBlick
apr 18, 2019
Forskningen om barncancer har tagit sjumilakliv framåt. I en färsk rapport från Barncancerfonden visar helt nya siffror att den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer i Sverige har ökat från 80 till 85 procent på bara fem år. Det är enligt Barncancerfonden den största enskilda ökningen sedan det tidiga 1990-talet.
eBlick
apr 11, 2019
Allt fler svenskar tycker att det är viktigt med kristna värden i samhället. Andelen väljare som vill ha ett samhälle byggt på kristna värden har sedan man började ställa frågan stadigt minskat, från höga nivåer ner till cirka 20 procent. Nu har trenden vänt. – Det är en historisk ökning som skett de senaste åren, säger professor Magnus Hagevi på Linnéuniversitetet i Växjö, som genomfört undersökningen, till Inblick.
eBlick
apr 11, 2019
För drygt två veckor sedan lanserades två stödsidor på internet för gravida kvinnor och för kvinnor som gjort abort. – Det finns inget sådant här i Sverige och vi vill vara med och fylla den luckan, berättar initiativtagaren Malin Schelin.
eBlick
apr 04, 2019
Elscootrarna håller alltmer på att ta över gatubilden i våra storstäder. På gott och ont. Rapporterna duggar tätt om skallskador i samband med fallolyckor som drabbar förarna av dessa fordon. Men den nya cykeltrenden drabbar även synskadade personer som snubblar på felparkerade elsparkcyklar. – Häromveckan ramlade jag rakt ut i gatan när jag snubblade på en elscooter som stod parkerad tvärs över gångbanan. Då blev jag riktigt arg, berättar synskadade Mackan Andersson för Inblick.
eBlick
apr 04, 2019
Christian Holm Barenfeld ställer upp i Europaparlamentsvalet den 26 maj. Han har lång politisk erfarenhet från Riksdagen och ett stort internationellt engagemang för tillväxt, frihet och mänskliga rättigheter. – Jag vill vara en stark röst för trygghet, frihet och tillväxt i Europa, säger han till Inblick.
eBlick
apr 04, 2019
– Mannen grips på brottsplatsen, och kvinnan genomgår läkarundersökningar som visar tydliga skador. Mannen häktas inte och frias efter tre månader, sade Annika Qarlsson i en riksdagsdebatt förra veckan om den misstänkta polisvåldtäkten mot Jenny Örn.
eBlick
mar 28, 2019
I lördags talade Sanna Karosos om utsorteringsabort på konferensen "Tillsammans för livet" i Stockholm. – Varje abort är tragisk, men en selektiv abort är ännu mer tragisk och moraliskt problematisk. Den sker när graviditeten är önskad, men det specifika barnet diskrimineras och ratas, berättar Sanna för Inblick inför konferensen.
eBlick
mar 28, 2019
Två veckor innan valet i Israel, när både premiärminister Benyamin Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz befann sig i USA, träffade en Hamasraket ett bostadshus i norra Tel Aviv – åtta mil från Gaza. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har klargjort att Donald Trumps fredsplan släpps efter valet.
eBlick
mar 21, 2019
Idag firas internationella Downs syndromdagen. För två år sedan fick svenska Sanna Karosas i Litauen en flicka med Downs syndrom. – När Iva låg i mina armar såg jag min dotter först. Downs syndrom tog inte så mycket plats, berättar Sanna som har engagerat sig i att ändra attityden till handikappade i Litauen och kommer att "rocka sockorna" tillsammans med landets kändisar.