Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hög antiterrorchef greps för koppleri

Ruben Agnarsson | 21 mar , 2019
En hög polischef som haft toppjobb inom polisens säkerhetstjänst Säpo och i Försvarets underättelsetjänst Must greps förra veckan misstänkt för koppleri och våldtäkt. – Man behöver inte läsa många spionromaner för att förstå riskerna, säger Säpo-chefen Klas Friberg till Expressen, på frågan om mannen kan ha värvats som agent åt Ryssland.
Hog_antiterrorchef_greps_for_koppleri
En man i femtioårsåldern, som tidigare haft ett chefsjobb på den militära underrättelsetjänsten Must och därefter varit hög polischef på Säpo – med ansvar för Sveriges arbete mot terrorverksamhet – häktades i torsdags förra veckan.
Mannen är misstänkt för grovt koppleri, från januari 2013 till maj 2018. Brotten ska ha skett i Stockholm och i mannens hemkommun i Stockholmsområdet. Den före detta polischefen är dessutom misstänkt för våldtäkt under år 2012.
Redan i måndags morgon i förra veckan kl. 05.30 beslutade  kammaråklagare Daniel Suneson att anhålla mannen i sin frånvaro. En dryg timme senare var anhållningsbeslutet verkställt.
Bakgrunden till ärendet är att en kvinna förra året anmälde mannen för misshandel. Då fick polisen även information om att hon utsatts för koppleri.
Den gripne polischefens bostad är belägen 65 meter från bostaden till en annan polischef, som tidigare jobbat på Försvaret, på Säpo och på Stockholmspolisens prostitutionsenhet, och som dessutom skrutit med sina kontakter med främmande underrättelsestjänster.
Grannen till den nu gripne polischefen hade FN-uppdrag på Cypern i slutet av 1960-talet, samtidigt med storspionen Stig Bergling.

Greps i sitt hem

– Vi har utrett ärendet under några månader. Mannen greps i måndags morse i sitt hem. Det är målsäganden själv som har anmält och det är de uppgifterna tillsammans med viss skriftlig dokumentation som har lett fram till gripandet, säger kammaråklagare Daniel Suneson.
– Koppleriet består i att mannen har främjat och understött en verksamhet som har gått ut på att sälja sexuella tjänster.
Koppleriverksamheten pågick under tiden som mannen hade chefspositioner på Militära underrättelsetjänsten och åt Säkerhetspolisen.
Åklagaren ska väcka åtal senast den 28 mars kl. 11.00. Mannen nekar till brott.
Expressens Fredrik Sjöshult varnade förra veckan för att exempelvis Ryssland skulle kunna utnyttja situationen när en säkerhetsklassad person avslöjas som hallick.
Risken för att han skulle utsättas för ett värvningsförsök ”gör att historien om mannen som misstänks för grovt koppleri samtidigt som han varit ledande inom svensk terrorbekämpning extra allvarlig” skriver han i Expressen.
– Man behöver inte läsa många spionromaner för att förstå riskerna, sade Säpo-chefen Klas Friberg till Expressen, på frågan om mannen kan ha värvats som agent åt Ryssland.

”Värvade agenter”

Mannen häktades samma dag som Säpo kom ut med sin årsbok för år 2018, som konstaterade att det varje år görs ett antal försök från främmande makters underrättelseofficerare att samla in hemlig information om svenska förhållanden och lämna den till hemlandet:
”Det sker bland annat genom värvade agenter, alltså personer som har kunskap om hemligheter eller antas kunna skaffa fram sådan information. Möjliga agenter bearbetas systematiskt, uthålligt och med de metoder som bedöms ha bäst verkan i det specifika fallet. I fallen har namn och annan fakta ändrats. Metoderna är dock verkliga och använda i närtid”, förklarar Säpos årsbok, som pekar ut den våldsbejakande islamistiska miljön som det främsta terrorhotet mot Sverige under förra året.
– Det här kom mitt under pågående presskonferens där man talade om hoten från Ryssland, underrättelsehot, man talar om vikten av säkerhetsskydd, konstaterar Fredrik Sjöshult.
Säpo bedömer i sin rapport att Ryssland fortsatt är det land med en antagonistisk avsikt som har störst konsekvens för Sveriges säkerhet, både genom påverkan och aktiv underrättelseinhämtning mot skyddsvärda verksamheter.

Ryssland mest aktivt

Årsboken menar att Ryssland under de senaste åren har visat en tydlig avsikt och utvecklat sin förmåga att aktivt och dolt påverka andra stater. Denna avsikt och förmåga märks tydligt inte minst i relationerna med västländer och i Rysslands närområde.
De verktyg som används av Ryssland är bland annat påverkansoperationer av olika slag, strategiska uppköp, cyberoperationer inklusive elektroniska sabotage, diplomati, militära maktdemonstrationer och andra ryska och icke-ryska mellanhänder. 
Rysslands mål är att få västländernas politiska, ekonomiska och militära samarbeten och samverkan att försvagas genom splittring. Brexit liksom en försvagning av den transatlantiska länken mellan Europa och USA spelar Ryssland i händerna.
Ett mål är dessutom att Sverige ska vara militärt alliansfritt.
– Därför är den ryska strategiska målsättningen att hålla oss utanför Nato. Och för att lyckas med de målen används statligt organiserat olovligt agerande, säger Johan Olsson, operativ chef vid Säkerhetspolisen i årsboken.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Spelet_bakom_DNs_mediedrev
jun 13, 2019
En telefonintervju som refuseras. Skriftliga svar som stympas. Centrala fakta som helt och hållet utelämnas. Inblick har kartlagt Dagens Nyheters och Sigrid Melchiors kampanjjournalistik mot Lars Adaktusson dagarna innan EU-valet.
eBlick
jun 13, 2019
VM-festen i Frankrike har börjat och de svenska damerna är laddade för ett nytt mästerskap, dock väljer världens bästa fotbollsspelare, norskan Ada Hegerberg att bojkotta VM på grund av en konflikt med det norska förbundet. – Sverige borde ha goda chanser att gå vidare till åttondelsfinal med tanke på det rutinerade laget man har, säger fotbollstränaren Øyvind Ottersen till Inblick
eBlick
jun 13, 2019
– Vi håller på att bränna ut de duktigaste människorna som vi har i samhället, sade samtalsterapeuten Karin Wennerlöf under en föreläsning om utmattningssyndrom förra veckan.
eBlick
jun 07, 2019
Åsa Axelsson blev sjukskriven för utmattning och insåg att familjen gick ekonomiskt plus efter att hon slutat arbeta. Nu kunde hon lägga tiden på att lappa och laga kläder till de fyra barnen, odla sina egna grönsaker och baka sina egna bullar. Dessutom fick hon ett liv som hon trivdes med.
eBlick
jun 07, 2019
Det har uppstått en klyfta mellan Centerpartiet och Kristdemokraterna. Efter den hårda och stundom smutsiga EU-valrörelsen, väljer Centern att fördjupa samarbetet med regeringen genom att rädda statsrådet Annika Strandhäll från en misstroendeförklaring. – Det finns en borgerlig värdegemenskap vad gäller ekonomisk politik som väger tyngre än allt annat, säger Per Gudmundson till Inblick.
eBlick
jun 07, 2019
Sveriges familje- och samlevnadspolitik har resulterat i höga aborttal, en skenande sexualbrottslighet, få födslar och en åldrande befolkning där andelen arbetsföra minskar kraftigt. Ändå satsar nu Sverige stora resurser på att exportera den svenska modellen till omvärlden.
eBlick
maj 31, 2019
Mer än 15 år efter Knutbydåden, hemlighåller polisen uppgifter om Farid Lamrani, som var Sara Svenssons vapenkurir, vapeninstruktör och bostadsvärd veckorna innan mordet. Detta trots att Sara Svensson upplevde sig hotad av kretsen kring Farid Lamrani och uppmanades av dem att ljuga för polisen om mordvapnets ursprung.
eBlick
maj 31, 2019
Svenska resebolag tjänar pengar på ungdomars och framförallt studenters resor till solen, med fri alkohol som lockbete. Nu slår spanjorer larm om nordiska ungdomars dryckesvanor. – Vi märker av att en del ungdomar, framförallt från Storbritannien som festar, säger Arne Solhaug till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.
eBlick
maj 23, 2019
Lettland blev medlemmar i EU 2004 och sedan dess har mycket i landet utvecklats till det bättre och många yngre flyttat och fått det bättre i Norden eller England. – Alternativet till EU är Putins Ryssland och det är inget alternativ, säger turistguiden Ira, till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesman är den namnkunnigaste på partiets EU-valsedel sedan första namnet Cecilia Wickström, under dramatiska former petades från listan. – Jag står till förfogande om jag får väljarnas förtroende och det inte kommer annat emellan, säger han till Inblick.