Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Jag var riktigt djupt nere

Monika Ekström | 28 mar , 2019
För knappt 20 år sedan, vid millennieskiftet, hade Peter Ahlman förlorat allt. – Jag var en bruten människa som hade testat allt i livet; sex, droger och rock´n roll. Jag hade misslyckats med det mesta man kan misslyckas med, berättar Peter Ahlman för Inblick på ett café.
Jag_var_riktigt _djupt_nere
Peter är gift med Camilla som Inblick skrev om i höstas. Paret träffades för drygt tio år sedan. Då hade Peter varit troende i två år. Bagaget var tungt med en uppväxt i misär, många brutna relationer, kriminalitet och narkotikamissbruk.
År 2000 var han hemlös och bodde i trappuppgångar, knarkarkvartar, på bänkar och bland buskar. Han kämpade med relationer och med att bli fri från sitt beroende.
– Jag var riktigt nere i djupet. Jag var trött på livet och mycket sjuk. Det enda som höll mig vid liv var drogerna, berättar Peter Ahlman för Inblick.
Från att Peter var 14 år hade han haft sällskap med tjejer för att må bra i själen.
– Hade jag inte en tjej så kände jag mig inte hel.
Men han träffade trasiga människor som var otrogna mot honom.
– Det var en rad av relationer som hade knäckt mig helt.
Han kom in på ett behandlingshem och gick i behandling hos en rättspsykiatriker som även behandlat Anna Lindhs mördare.
– Jag var ingen mördare, men han tyckte att jag var ett intressant fall. Jag var hemlös och väldigt våldsam. Jag trodde att alla ville mig något ont.

Ljög i terapin

Peter ljög mest i samtalsterapin och tycker att det snarare blev värre än bättre av vården. När han hittade Gud och slutade med medicinerna skakade psykiatern bara på huvudet.
– Han var råateist och kunde inte förklara det.
Det var när Peter bodde på härbärget Västerhem i Malmö som livet tog en ny vändning.
– Sent på kvällen knackade det på dörren. Jag var väldigt risig och skakig.
På andra sidan dörren stod en man som berättade att Gud manat honom att be för Peter. Peter blev helt ställd.
– Det vanliga hade varit att ge besökaren en sväng, men jag kände frid. Mannen sa "Gud sa att vi skulle ta en promenad."
Under promenaden berättade Peter om sin barndom och att föräldrarna hade varit hippies. Redan när Peter var sex år hade han velat ta livet av sig.
– Jag hade ett extremt hat mot mina föräldrar och jag berättade om hur jag hatade mig själv. Mannen lyssnade på mig i 30 minuter. Sedan sa han: "Du kommer att dö snart."
– Jag kommer ihåg hur det gick rakt in i hjärtat.
De satte sig ner och mannen bad för Peter som bröt ihop och bara grät och grät.
– Jag bara såg hans och ögon och tänkte "det han har det måste jag ha". Han ledde mig till tro den dagen.
I sin vandring med Gud började Peter först gå till Katolska kyrkan.
– Jag hade koll på att de var emot abort. Men när jag skulle behöva vänta i två år med att ta nattvard blev jag skitsned.

Höll sig nykter

Istället letade Peter upp Matteuskyrkan där de tog emot honom med öppna armar.
– Jag gick på gudstjänsterna och lyckades hålla mig nykter. De erbjöd ett kollektivboende om man höll sig fri från droger.
Han hade slutat att stjäla och var kyrkvärd och fick ta upp kollekt, men hade inte förstått hur enkelt det var att möta Gud.
–Jag läste Bibeln, gick på gudstjänster och läste alla böner. Jag ville hitta Gud. Jag kände ingenting. Jag ville uppleva Gud utan att fejka.
En dag när han gick mot Rosengård där han bodde knackade han symboliskt på en dörr enligt Matteusevangeliet: "Be, och ni ska få. Sök, och ni ska finna. Bulta, och dörren ska öppnas för er. För var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar ska dörren öppnas." (Matt. 7:7-8)
När han knackat på dörren fick han syndanöd.
– Jag fick sjuk syndanöd och tänkte på vilken skitstövel jag var. Jag insåg att om Gud skulle komma nära mig, skulle... Peter avslutar inte meningen utan säger:
– Jag var livrädd.
När Peter kom hem till kollektivet tog han fram en bok och sa trots sin rädsla: "Gud om du finns så kom".
– Det var något som kom. Det gick som en våg i kroppen. Det var en så fantastisk känsla. Jag ställde mig upp och skrek "Jag är frälst."

Reste utomlands

På kollektivet trodde de att han fått en psykos, men han hade fått ett möte med Gud. Peter som aldrig kunnat koncentrera sig låg och läste Bibeln flera timmar i sträck.
– Jag blev hyfsat normal, men det var grejer jag inte kunde sluta med. Jag visste inte vad som var rätt och fel.
När Peter varit nykter i ett och ett halvt år åkte han och tjejen på semester utomlands.
– Ska vi inte ta en bira och slappna av? frågade jag och sedan blev det totalt kaos. Vi söp oss redlöst fulla.
Peter fortsatte dricka under hela semestern. När de kom hem gick han på Anonyma narkomaners möten, men ljög och fick ett återfall på amfetamin och fick en fruktansvärd psykos.
– Jag trodde att någon planterat ut mördarbakterier i lägenheten. Jag kunde inte gå ut för då skulle jag smitta andra.
– Till slut fick jag ett släpp och klistrade in mig i plastfolie och tog på mig gummistövlar och gick ut för att köpa klorin så att jag kunde tvätta lägenheten.
När han började riva ner tapeterna insåg han att det verkade orimligt och bad sin mamma komma över och kolla om hon såg bakterierna. Det gjorde hon inte och Peter valde att lita på henne.
– Jag tände ett ljus och tog fram min Bibel och sa: "Gud, förlåt mig."
– Det kom ett ljussken och jag blev helt befriad. Från den dagen har jag varit spiknykter. Gud satte mig fri.
Peter började läsa in gymnasiet och gå till Malmö International Church. Där blev han döpt i havet på Ribersborgsstranden i Malmö av pastorn.
– Då tog det riktig fart. Jag klippte med det gamla livet och med att synda. Det fanns ingen väg tillbaka.

Träffade Camilla

Sedan träffade Peter Camilla och de gifte sig i maj 2008.
Peter hade skulder som han inte kunde betala med sig in i äktenskapet. Inkassobreven brukade han kasta.
– Camilla undrade vad jag höll på med och fick ordning på mig.
Camilla arbetade som ekonom i Stockholm medan Peter gick på bibelskola i Uppsala. De blev ansvariga för gatuevangelisationen i kyrkan, men de såg få mirakler och det ledde Peter in i en kris.
– Jag bestämde mig för att söka Gud. Det var pinsamt att jag inte ens kunde höra Guds röst trots att jag var ledare.
Han sökte Gud i två månader och det var fruktansvärt. Peter ville tvinga Gud att tala med honom, men det var bara tyst. Men så gick de till en gudstjänst i Korskyrkan i Uppsala.
– Det var ganska stillsamt där, men plötsligt såg jag mig stå på en tropisk strand. Gud talade i visioner och bilder till mig.
Nästa söndag gick de till samma kyrka och Gud fortsatte att tala på samma sätt.
– Samma sak hände. Jag var på samma strand och synen fortsatte och även efteråt när jag var ute och gick. Det var en smekmånad.
Peter såg ett skeppsvrak på stranden och han kunde ställa frågor till Jesus i synen. Jesus sa: "Jag tar dig ut på okända vatten".
– Jag var det brutna skeppet som Gud byggde upp och andra bara hakade på.
Visionen har följt Peter och Camilla nu i sju år. De fick kontakt med en man i Danmark och fick lära sig gå ut på gator och torg och be för människor och leda dem till en tro på Jesus. De har åkt runt i hela världen och även startat husförsamlingar.
– Det har varit en resa det här. Jag kom från misären och Gud har upprättat mig.
När Peter kom till tro hade han skulder på 1,3 miljoner, men han fick ett säljarjobb och har kunnat betala av alla skulder.
– Jag fick värsta jobbet och var säljetta. Det var en upprättelseprocess. Gud har tagit mig vidare steg för steg. Han har tagit lager på lager. Hade jag fått allt på en gång, hade jag inte kunnat bära det.
Peter har genom åren haft svårt att lita på människor.
– Det var en pusselbit som saknades. Gud lagade den här trasiga själen. Camilla var en bit i den processen, att jag nu kan lita på någon.
– Gud har helat mig. Även om människor gör mig besviken idag så är jag ändå hel.
– Jag har varit som ett maskrosbarn som reser sig upp igen. Det hade jag inte gjort om jag inte träffat Jesus.
Sina erfarenheter och upplevelser har Peter bearbetat genom åren på olika sätt. Först fick han lasta av mycket på mötena med Anonyma narkomaner. Han har också gått mycket på bikt i Svenska kyrkan och på bibelskolan. Camilla har också fått vara med och lyssna och be.
– Hon vet allt. Det finns inget som hon inte vet.
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.