Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

38 före detta EU-politiker ifrågasätter USA:s fredsplan

Ruben Agnarsson | 18 apr , 2019
Strax innan det israeliska valet erkände Donald Trump Israels rätt till Golanhöjderna. Nu är 38 före detta europeiska toppolitiker oroliga för att USA:s president ska överge tvåstatslösningen. – Efter oljekrisen 1973 tog EU över arabländernas syn på Mellanöstern helt och hållet, säger Tomas Sandell på European Coalition for Israel.
38_fore_detta_EU_politiker_ifragasatter_USAs_fredsplan
”Vi räcker ut handen vid en kritisk tidpunkt både i Mellanöstern och i Europa.”
Så inleds en debattartikel i Svenska Dagbladet som skrivits under av 38 före detta europeiska toppolitiker, bland annat tidigare utrikesministrar och premiärministrar, samt europeiska diplomater som publicerades samtidigt i en rad europeiska tidningar under måndagen, bland annat i The Guardian i Storbritannien, Standaard i Belgien, La Repubblica i Italien, Delo i Slovenien och Die presse i Österrike.
En majoritet av undertecknarna tillhör olika socialistiska partiet i Europa, men här finns även moderaternas Carl Bildt och Danmarks Uffe Ellemann-Jensen från liberala Venstre.
Även Lena Hjelm-Wallen (S) är en av dem som skrivit under.

Fredens kontinent?

De europeiska före detta ledarna menar att EU:s djupa engagemang för den multilaterala, regelbaserade internationella ordningen har gett EU den längsta perioden av fred, välstånd och stabilitet som kontinenten någonsin har upplevt.
Nu vill Bildt och Hjelm-Wallén med flera att ”våra israeliska och palestinska grannar ska kunna åtnjuta fördelarna av den fred som vi européer har genom vårt iakttagande av denna ordning”.
Artikelförfattarna menar att den nuvarande amerikanska regeringen avvikit från den långvariga amerikanska politiken och tagit avstånd från etablerade internationella rättsliga normer.
EU-ledarna uttrycker kritik mot att USA enbart har erkänt Israels anspråk på Jerusalem och att Trump har visat ”en oroande likgiltighet inför expansionen av israeliska bosättningar”. Författarna är även kritiska till att USA har avbrutit sin finansiering av FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA).

Upptrappat intresse

EU har på senare tid trappat upp sitt intresse för Mellanöstern. I februari deltog statsminister Stefan Löfven tillsammans med ledare för EU:s och Arabförbundets medlemsstater vid ett toppmöte i Sharm el Sheik som ligger på Sinaihalvön söder om Israel.
Mötet är det första någonsin mellan EU:s och Arabförbundets stats- och regeringschefer. Mötet hade Israel högst upp på dagordningen och enades om att israeliska samhällen i Judéen och Samarien är illegala i förhållande till internationell rätt och krävde att Israel skulle släppa kontrollen över östra Jerusalem.
Det har spekulerats i om Donald Trump kommer att släppa sin fredsplan för Mellanöstern efter det israeliska valet. Talespersoner från Trumpadministrationen har varnat för att både israeler och palestinier helt kommer att stödja den amerikanske presidentens fredsplan, som han själv kallar ”århundradets avtal”.
I februari reste Trumps svärson, Jared Kushner, runt i Mellanöstern för att förankra planen. Det var i ett tal i World Economic Forum i januari som USA:s utrikesminister Mike Pompeo deklarerade att Trumpadministrationen skulle offentliggöra sin fredsplan mellan israeler och palestiner kort efter Israels val i april.

Likud största parti

Premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud blev största parti i valet i Israel förra veckan och fick 36 av Knessets 120 mandat, ett mandat mer än utmanaren Benny Gantz och hans parti Blue and White.
Benjamin Netanyahu bedöms ha störst möjligheter att bilda en koalition för att få de 61 platser som krävs för att få en majoritet i Israels parlament Knesset, eftersom hans regering under förra mandatperioden hade stöd från de småpartier som en regeringschef behöver få överenskommelser med för att vinna en majoritet.
Dagarna innan valet klargjorde Netanyahu sin avsikt att annektera områden i Judéen och Samarien, där judiska bosättningar i dag finns. Han lovade även att öka kontrollen över Jerusalem.
Det är mot denna bakgrund de 38 före detta europeiska toppolitikerna positionerar sig mot Trumps fredsplan och skriver:
”Mot bakgrund av denna olyckliga avsaknad av ett tydligt åtagande när det gäller visionen om två stater har Trumps förvaltning förklarat sig vara nära att slutföra och presentera en ny fredsplan för Israel och Palestina. Trots osäkerheten kring om och när planen kommer att offentliggöras är det viktigt att Europa är på sin vakt och handlar strategiskt.˝

Oljekrisen förändrade

Debattartikeln får det att låta som om det är EU som ska förhandla om freden i Mellanöstern, inte parterna själva. Fredsplanen ska ”återspeglas i de parametrar som EU har enats om...”, som ”unionen systematiskt har bekräftat”, samt återspegla ”vår gemensamma uppfattning...”.
”Europa måste emellertid följa sin egen handlingsstrategi” med hänvisning till att ”våra väsentliga intressen” och ”grundläggande värden” står på spel.
Tomas Sandell, grundare av European Coalition for Israel, konstaterar att Ryssland har ett inflytande i regionen via Iran och Syrien, medan USA tillvaratar sina intressen via alliansen med sunnimuslimska stater.
– Det intressanta är att den mest passiva parten i den här situationen är EU, och här märker man en viss frustration i Bryssel över att man saknar ett inflytande som man gärna hade hoppats på, förklarar Tomas Sandell.
– När det gäller EU:s inställning till Mellanösternkonflikten finns det egentligen ingenting nytt sedan EU:s inställning förändrades efter oljekrisen 1973. Efter oljekrisen tog man över arabländernas syn på Mellanöstern helt och hållet och talade då för första gången om ockuperade palestinska territorier. Den linjen har man drivit konsekvent sedan 1973, särskilt nu med Federica Mogherini som utrikeschef, slår han fast.

Större förståelse för Israel

Tomas Sandell gläds samtidigt över att det på många håll inom EU finns en allt större förståelse för Israels utsatta situation. 
– Jag är om möjligt ännu mer hoppfull inför nästa EU-mandatperiod än jag har varit under de senaste fem åren när det gäller möjligheterna för enskilda EU-länder att sticka ut och uttrycka ett stöd för Israel, förklarar han.
– Vi står nu inför ett nytt EU-val där det kommer att ske stora förändringar i maktbalansen mellan de olika partierna i Europa.
När det gäller Donals Trumps fredsplan konstaterar Tomas Sandell att det fortfarande filas på flera viktiga detaljer.
– Det vissa har oroat sig för är att planen ska innebära en delning av Jerusalem. Trump har sagt att det här är ett avtal där båda parterna måste kompromissa. Nu har Israel fått en ambassad till Jerusalem och suveränitet över Golan och då kan det för Israels del finnas anledning till missnöje och oro inför de förslag som planen innehåller.
– När det gäller en eventuell delning av Jerusalem så handlar det om Trumps möjligheter att väljas till en andra presidentperiod. Min bedömning är att om han skulle föreslå en delning av Jerusalem innebär det att hans förhoppningar om att bli omvald grusas, det blir ingen andra presidentperiod.
– Så pass beroende är han av varje kristen röst i USA. Vi vet att en stor del av de evangelikala stödjer Trump, bland annat på grund av hans Mellanösternpolitik.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Asa_Waldau_atalas_for_misshandel
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.
eBlick
maj 23, 2019
Lettland blev medlemmar i EU 2004 och sedan dess har mycket i landet utvecklats till det bättre och många yngre flyttat och fått det bättre i Norden eller England. – Alternativet till EU är Putins Ryssland och det är inget alternativ, säger turistguiden Ira, till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesman är den namnkunnigaste på partiets EU-valsedel sedan första namnet Cecilia Wickström, under dramatiska former petades från listan. – Jag står till förfogande om jag får väljarnas förtroende och det inte kommer annat emellan, säger han till Inblick.
eBlick
maj 16, 2019
Lekplatser hos förskolor i Tensta har plötsligt förvandlats till veritabla knarkgömmor. Att droghandeln pågår vid barnens lekplatser har fått polisen att ryta ifrån ordentligt i en video på Facebook. – Vi kommer jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er, lyder Rinkebypolisens budskap till knarklangarna.
eBlick
maj 16, 2019
I början av juni sjunger Louisa Lyne och Di Yiddische Kapelye på den judiska kulturfestivalen i Köpenhamn och i september släpper de sitt tredje album. En skiva där de samarbetar med svenska och internationella artister bland andra Idan Raichel från Israel. – Idan Raichel är väldigt stor i Israel och även känd internationellt, berättar Louisa Lyne för Inblick.
eBlick
maj 09, 2019
Jenny Örn, som anmälde en polis för våldtäkt men istället blev anklagad av polisen för ringa narkotikabrott, lever nu under hot och trakasserier på ett sätt som har likheter med fallet ”Karin” som Inblick under flera år har rapporterat om. För drygt en månad sedan knivskars hennes pojkvän.
eBlick
maj 09, 2019
Regeringen utsåg i höstas en delegation för att främja äldres arbetskraft, motverka åldersdiskriminering och hitta möjligheter för fler att jobba längre. – Fredrik Reinfeldt var först på bollen och han har fått mycket stryk för att han vågat säga som det är, säger delegationens ordförande Anna Hedborg i SVT Forum.
eBlick
maj 09, 2019
– I slutet av Världsbokveckan hittade jag ännu en bok som är alldeles förfärlig på gymnasieskolan där jag arbetar. Våra barn och ungdomar nås av budskap som inte är av godo, berättar Conny Alpsten för Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
S-regeringen kör över Försvarsberedningen i flera frågor och vill reservera sig kring försvarsmaktens finansiering i beredningens rapport som släpps om knappt två veckor. Enligt både DN och SVD riskerar beredningen att spricka.
eBlick
maj 03, 2019
Knappt har våren anlänt och redan blossar den ena skogsbranden upp efter den andra, värst drabbat är Skåne och Småland. I Hästveda utanför Hässleholm brann hus ner till grunden förra veckan, människor fick evakueras och tåg ställas in. – Brandriskläget ser väldigt illa ut, säger MSB:s operative chef Anneli Bergholm Söder till Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
– I vårt västra grannland Norge finns modern forskning som visar att barn i förskola har höga kortisolpåslag som orsakar stress. Detta leder till hyperaktivitet som ofta diagnostiseras och medicineras som ADHD eller liknande fast detta troligen beror på stressig miljö och brist på anknytning, berättar Madeleine Lidman som är grundare av Hemmaföräldrars nätverk.