Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

38 före detta EU-politiker ifrågasätter USA:s fredsplan

Ruben Agnarsson | 18 apr , 2019
Strax innan det israeliska valet erkände Donald Trump Israels rätt till Golanhöjderna. Nu är 38 före detta europeiska toppolitiker oroliga för att USA:s president ska överge tvåstatslösningen. – Efter oljekrisen 1973 tog EU över arabländernas syn på Mellanöstern helt och hållet, säger Tomas Sandell på European Coalition for Israel.
38_fore_detta_EU_politiker_ifragasatter_USAs_fredsplan
”Vi räcker ut handen vid en kritisk tidpunkt både i Mellanöstern och i Europa.”
Så inleds en debattartikel i Svenska Dagbladet som skrivits under av 38 före detta europeiska toppolitiker, bland annat tidigare utrikesministrar och premiärministrar, samt europeiska diplomater som publicerades samtidigt i en rad europeiska tidningar under måndagen, bland annat i The Guardian i Storbritannien, Standaard i Belgien, La Repubblica i Italien, Delo i Slovenien och Die presse i Österrike.
En majoritet av undertecknarna tillhör olika socialistiska partiet i Europa, men här finns även moderaternas Carl Bildt och Danmarks Uffe Ellemann-Jensen från liberala Venstre.
Även Lena Hjelm-Wallen (S) är en av dem som skrivit under.

Fredens kontinent?

De europeiska före detta ledarna menar att EU:s djupa engagemang för den multilaterala, regelbaserade internationella ordningen har gett EU den längsta perioden av fred, välstånd och stabilitet som kontinenten någonsin har upplevt.
Nu vill Bildt och Hjelm-Wallén med flera att ”våra israeliska och palestinska grannar ska kunna åtnjuta fördelarna av den fred som vi européer har genom vårt iakttagande av denna ordning”.
Artikelförfattarna menar att den nuvarande amerikanska regeringen avvikit från den långvariga amerikanska politiken och tagit avstånd från etablerade internationella rättsliga normer.
EU-ledarna uttrycker kritik mot att USA enbart har erkänt Israels anspråk på Jerusalem och att Trump har visat ”en oroande likgiltighet inför expansionen av israeliska bosättningar”. Författarna är även kritiska till att USA har avbrutit sin finansiering av FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA).

Upptrappat intresse

EU har på senare tid trappat upp sitt intresse för Mellanöstern. I februari deltog statsminister Stefan Löfven tillsammans med ledare för EU:s och Arabförbundets medlemsstater vid ett toppmöte i Sharm el Sheik som ligger på Sinaihalvön söder om Israel.
Mötet är det första någonsin mellan EU:s och Arabförbundets stats- och regeringschefer. Mötet hade Israel högst upp på dagordningen och enades om att israeliska samhällen i Judéen och Samarien är illegala i förhållande till internationell rätt och krävde att Israel skulle släppa kontrollen över östra Jerusalem.
Det har spekulerats i om Donald Trump kommer att släppa sin fredsplan för Mellanöstern efter det israeliska valet. Talespersoner från Trumpadministrationen har varnat för att både israeler och palestinier helt kommer att stödja den amerikanske presidentens fredsplan, som han själv kallar ”århundradets avtal”.
I februari reste Trumps svärson, Jared Kushner, runt i Mellanöstern för att förankra planen. Det var i ett tal i World Economic Forum i januari som USA:s utrikesminister Mike Pompeo deklarerade att Trumpadministrationen skulle offentliggöra sin fredsplan mellan israeler och palestiner kort efter Israels val i april.

Likud största parti

Premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud blev största parti i valet i Israel förra veckan och fick 36 av Knessets 120 mandat, ett mandat mer än utmanaren Benny Gantz och hans parti Blue and White.
Benjamin Netanyahu bedöms ha störst möjligheter att bilda en koalition för att få de 61 platser som krävs för att få en majoritet i Israels parlament Knesset, eftersom hans regering under förra mandatperioden hade stöd från de småpartier som en regeringschef behöver få överenskommelser med för att vinna en majoritet.
Dagarna innan valet klargjorde Netanyahu sin avsikt att annektera områden i Judéen och Samarien, där judiska bosättningar i dag finns. Han lovade även att öka kontrollen över Jerusalem.
Det är mot denna bakgrund de 38 före detta europeiska toppolitikerna positionerar sig mot Trumps fredsplan och skriver:
”Mot bakgrund av denna olyckliga avsaknad av ett tydligt åtagande när det gäller visionen om två stater har Trumps förvaltning förklarat sig vara nära att slutföra och presentera en ny fredsplan för Israel och Palestina. Trots osäkerheten kring om och när planen kommer att offentliggöras är det viktigt att Europa är på sin vakt och handlar strategiskt.˝

Oljekrisen förändrade

Debattartikeln får det att låta som om det är EU som ska förhandla om freden i Mellanöstern, inte parterna själva. Fredsplanen ska ”återspeglas i de parametrar som EU har enats om...”, som ”unionen systematiskt har bekräftat”, samt återspegla ”vår gemensamma uppfattning...”.
”Europa måste emellertid följa sin egen handlingsstrategi” med hänvisning till att ”våra väsentliga intressen” och ”grundläggande värden” står på spel.
Tomas Sandell, grundare av European Coalition for Israel, konstaterar att Ryssland har ett inflytande i regionen via Iran och Syrien, medan USA tillvaratar sina intressen via alliansen med sunnimuslimska stater.
– Det intressanta är att den mest passiva parten i den här situationen är EU, och här märker man en viss frustration i Bryssel över att man saknar ett inflytande som man gärna hade hoppats på, förklarar Tomas Sandell.
– När det gäller EU:s inställning till Mellanösternkonflikten finns det egentligen ingenting nytt sedan EU:s inställning förändrades efter oljekrisen 1973. Efter oljekrisen tog man över arabländernas syn på Mellanöstern helt och hållet och talade då för första gången om ockuperade palestinska territorier. Den linjen har man drivit konsekvent sedan 1973, särskilt nu med Federica Mogherini som utrikeschef, slår han fast.

Större förståelse för Israel

Tomas Sandell gläds samtidigt över att det på många håll inom EU finns en allt större förståelse för Israels utsatta situation. 
– Jag är om möjligt ännu mer hoppfull inför nästa EU-mandatperiod än jag har varit under de senaste fem åren när det gäller möjligheterna för enskilda EU-länder att sticka ut och uttrycka ett stöd för Israel, förklarar han.
– Vi står nu inför ett nytt EU-val där det kommer att ske stora förändringar i maktbalansen mellan de olika partierna i Europa.
När det gäller Donals Trumps fredsplan konstaterar Tomas Sandell att det fortfarande filas på flera viktiga detaljer.
– Det vissa har oroat sig för är att planen ska innebära en delning av Jerusalem. Trump har sagt att det här är ett avtal där båda parterna måste kompromissa. Nu har Israel fått en ambassad till Jerusalem och suveränitet över Golan och då kan det för Israels del finnas anledning till missnöje och oro inför de förslag som planen innehåller.
– När det gäller en eventuell delning av Jerusalem så handlar det om Trumps möjligheter att väljas till en andra presidentperiod. Min bedömning är att om han skulle föreslå en delning av Jerusalem innebär det att hans förhoppningar om att bli omvald grusas, det blir ingen andra presidentperiod.
– Så pass beroende är han av varje kristen röst i USA. Vi vet att en stor del av de evangelikala stödjer Trump, bland annat på grund av hans Mellanösternpolitik.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Sydow
jul 18, 2019
Det var fel att lägga ned förbanden på Gotland, säger Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S), som nu körs över av sin egen regering när det gäller hur Försvarsmakten ska finansiera sin verksamhet under de närmaste åren.
eBlick
jul 18, 2019
– Israel blir väldigt ofta anklagat för att ockupera hit och dit och för illegala bosättningar här och där. Att det inte stämmer är väldigt klart och tydligt. Tyvärr måste jag stå och reda ut det här. Det borde vara självklart, började Christina Toledano Åsbrink sitt seminarium i Värnamo.
eBlick
jul 18, 2019
När det årliga lägret för personer med funktionsvariationer och deras familjer abrupt ställdes in, tog assistansbolag, föräldrar och assistenter saken i egna händer och arrangerade läger i Tidaholm. – Vi vet hur mycket det här betyder för de här människorna för vi har själva ofta stått utanför, säger Inga-Lill som själv har en dotter med särskilda behov.
eBlick
jun 07, 2019
Sveriges familje- och samlevnadspolitik har resulterat i höga aborttal, en skenande sexualbrottslighet, få födslar och en åldrande befolkning där andelen arbetsföra minskar kraftigt. Ändå satsar nu Sverige stora resurser på att exportera den svenska modellen till omvärlden.
eBlick
maj 31, 2019
Mer än 15 år efter Knutbydåden, hemlighåller polisen uppgifter om Farid Lamrani, som var Sara Svenssons vapenkurir, vapeninstruktör och bostadsvärd veckorna innan mordet. Detta trots att Sara Svensson upplevde sig hotad av kretsen kring Farid Lamrani och uppmanades av dem att ljuga för polisen om mordvapnets ursprung.
eBlick
maj 31, 2019
Svenska resebolag tjänar pengar på ungdomars och framförallt studenters resor till solen, med fri alkohol som lockbete. Nu slår spanjorer larm om nordiska ungdomars dryckesvanor. – Vi märker av att en del ungdomar, framförallt från Storbritannien som festar, säger Arne Solhaug till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.
eBlick
maj 23, 2019
Lettland blev medlemmar i EU 2004 och sedan dess har mycket i landet utvecklats till det bättre och många yngre flyttat och fått det bättre i Norden eller England. – Alternativet till EU är Putins Ryssland och det är inget alternativ, säger turistguiden Ira, till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesman är den namnkunnigaste på partiets EU-valsedel sedan första namnet Cecilia Wickström, under dramatiska former petades från listan. – Jag står till förfogande om jag får väljarnas förtroende och det inte kommer annat emellan, säger han till Inblick.
eBlick
maj 16, 2019
Stormakterna spänner musklerna i både Iran och Venezuela. USA skickar krigsfartyg till Persiska viken och oppositionsledaren i Venezuela vädjar om amerikansk militärhjälp.
eBlick
maj 16, 2019
Lekplatser hos förskolor i Tensta har plötsligt förvandlats till veritabla knarkgömmor. Att droghandeln pågår vid barnens lekplatser har fått polisen att ryta ifrån ordentligt i en video på Facebook. – Vi kommer jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er, lyder Rinkebypolisens budskap till knarklangarna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019
Christian Mölk | 28 jan, 2019
Christian Mölk | 22 jan, 2019
Ruben Agnarsson | 16 okt, 2018
Ruben Agnarsson | 22 aug, 2018