Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Alltfler barn överlever cancer

Göran Jacobson | 18 apr , 2019
Forskningen om barncancer har tagit sjumilakliv framåt. I en färsk rapport från Barncancerfonden visar helt nya siffror att den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer i Sverige har ökat från 80 till 85 procent på bara fem år. Det är enligt Barncancerfonden den största enskilda ökningen sedan det tidiga 1990-talet.
Alltfler_barn_overlever_cancer
I ett pressmeddelande på sin hemsida presenterade Barncancerfonden i förra veckan helt nya och därtill smått historiska siffror gällande vården av barn med cancer i Sverige. Den senaste mätperioden på fem år visar att överlevnaden i barncancer har ökat från 80 till 85 procent. Detta efter att överlevnaden har legat stilla på samma nivå de senaste 20 åren.
Att i snitt 85 procent av de barn i Sverige som drabbas av cancer nu överlever är en mycket stor framgång. Men prognosen varierar kraftigt mellan olika diagnoser och vissa cancerformer är än idag obotliga. Barncancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Barncancerfondens vision är att utrota barncancer. Enda vägen dit är att forskningen fortsätter gå framåt. 

Mäts i femårsperioder

Överlevnaden i barncancer mäts i femårsperioder, det vill säga hur många barn som lever fem år efter att de först insjuknade. Orsakerna till den positiva utvecklingen är flera och skiftar mellan olika cancertyper. En generell förklaring för flera diagnoser är att tack vare forskningen har de så kallade behandlingsprotokollen förbättrats. De kan enkelt förklaras som det vårdprogram, eller schema, som läkarna utgår från under behandlingen av en barncancersjukdom.

Förändring inom leukemi

Allra störst förändring har skett för cancerformen akut myeloisk leukemi (AML). I snitt överlever nu 78 procent av de barn som drabbas – att jämföra med 63 procent under den förra femårsperioden. Tack vare ett förbättrat behandlingsprotokoll kan läkarna nu säkrare identifiera vilka barn som behöver en mer intensiv behandling.
Den vanligaste barncancerdiagnosen i Sverige är akut lymfatisk leukemi (ALL). I snitt överlever idag 94 procent av de barn som drabbas. Förra femårsperioden var motsvarande siffra 89 procent. Även där har framgångsrik forskning lett fram till ett förändrat behandlingsprotokoll, enligt pressmeddelandet från Barncancerfonden.GÖRAN JACOBSONgoran@inblick.se
 

Forskningschefen Kerstin Sollerbrant om rapporten:

”Barncancerfondens mål är att alla barn ska överleva”

Framgångsrik forskning har resulterat i att överlevnaden i barncancer, efter att ha legat stilla i tjugo år, ökat från 80 till 85 procent. Det är mycket positiva siffror som gläder drabbade barn och deras anhöriga.
– Siffrorna överträffade mina förväntningar, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden, till Inblick.


Rapporten om framgångarna inom barncancerforskningen, som Barncancerfonden publicerade i förra veckan, är mycket glädjande för drabbade barn och deras föräldrar, men givetvis också för alla som på något sätt är involverade i kriget mot cancer. Kerstin Sollerbrant är forskningschef på Barncancerfonden och för henne är de nya siffrorna ett kvitto på att forskningen på området är framgångsrik. I en mejlkonversation med Inblick svarar Kerstin Sollerbrant på några frågor kring rapporten.

Fanns det några indikationer på att siffrorna skulle vara så positiva som de blev?
– Vi har förstås en pågående dialog med forskare och kliniker och visste i förväg om att vissa diagnoser, som till exempel akut myeloisk leukemi (AML) skulle visa bra resultat. Men att ökningen skulle bli så stor visste vi inte, det var en glad överraskning.

Hur var era förväntningar innan ni fick siffrorna?
– Eftersom vi vet att forskningen går framåt och ger tydliga resultat var vår förhoppning förstås att överlevnaden skulle ha gått upp. Men fem procentenheter på fem år är otroligt stort och överträffade åtminstone mina förväntningar, framförallt om man jämför med att överlevnaden legat stadigt på runt 80 procent i knappt 20 år.

Varför mäts överlevnaden i barncancer i femårsperioder?
– Det siffrorna visar är hur många barn som lever fem år efter att de först insjuknande. Att det är just fem år beror på att de flesta barn är färdigbehandlade och att tillräckligt lång tid har förflutit efter avslutad behandling för att man ska våga prata om ”överlevnad”. Efter fem år har man också fått ihop ett tillräckligt stort statistiskt underlag, det vill säga tillräckligt många barn, för att kunna dra några slutsatser av siffrorna. Det här kan skilja sig åt, i vissa länder rapporterar man till exempel 10-årsöverlevnad istället.

Vad exakt är det som har bidragit till dessa enorma framgångar inom barncancervården?
– Det går inte att peka ut en enskild orsak till framgångarna. Men en stark bidragande anledning är att de så kallade behandlingsprotokollen har justerats och förbättrats. De kan enkelt förklaras som det vårdprogram, eller schema, som läkarna utgår från under behandlingen av en barncancersjukdom. Tack vare forskningen utvecklas protokollen hela tiden för att behandlingen ska bli så bra som möjligt. Det handlar bland annat om att riskindela patienter, vilka och i vilken ordning behandlingar och läkemedel ska ges och hur långa intervaller det ska vara mellan de olika behandlingarna.
– Cancerformen akut myeloisk leukemi (AML), till exempel, är en av de diagnoser där överlevnaden ökat som kraftigast de senaste fem åren, från 63 till 78 procent. Tack vare ett förändrat behandlingsprotokoll kan läkarna nu säkrare individanpassa behandlingen för barn med AML och på så sätt bota fler.

Du säger i pressmeddelandet att "vi befinner oss mitt i en medicinsk revolution". Vad betyder det? Kommer denna revolution att resultera i att cancer utrotas helt? Hur ser det tidsperspektivet ut i så fall? Eller är det en utopisk tanke?
– Barncancerfondens mål är att alla barn ska överleva. På bara några år har forskningen tagit enorma kliv mot vår nollvision. Idag befinner vi oss i en medicinsk revolution genom att vi har otroligt mycket mer kunskap idag än för bara några år sedan, till exempel har vi fått större insikt om vad som driver cancerceller och hur vi aktiverar kroppens eget immunförsvar för att slåss mot cancern. Vi står nu i ett skede där kunskap kan börja omvandlas till behandlingar. Det är förstås väldigt svårt att säga hur lång tid det kommer ta innan vi når 100 procent, men jag är väldigt hoppfull inför att vi kommer nå dit.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
Asa_Waldau_atalas_for_misshandel
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.
eBlick
maj 23, 2019
Lettland blev medlemmar i EU 2004 och sedan dess har mycket i landet utvecklats till det bättre och många yngre flyttat och fått det bättre i Norden eller England. – Alternativet till EU är Putins Ryssland och det är inget alternativ, säger turistguiden Ira, till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesman är den namnkunnigaste på partiets EU-valsedel sedan första namnet Cecilia Wickström, under dramatiska former petades från listan. – Jag står till förfogande om jag får väljarnas förtroende och det inte kommer annat emellan, säger han till Inblick.
eBlick
maj 16, 2019
Lekplatser hos förskolor i Tensta har plötsligt förvandlats till veritabla knarkgömmor. Att droghandeln pågår vid barnens lekplatser har fått polisen att ryta ifrån ordentligt i en video på Facebook. – Vi kommer jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er, lyder Rinkebypolisens budskap till knarklangarna.
eBlick
maj 16, 2019
I början av juni sjunger Louisa Lyne och Di Yiddische Kapelye på den judiska kulturfestivalen i Köpenhamn och i september släpper de sitt tredje album. En skiva där de samarbetar med svenska och internationella artister bland andra Idan Raichel från Israel. – Idan Raichel är väldigt stor i Israel och även känd internationellt, berättar Louisa Lyne för Inblick.
eBlick
maj 09, 2019
Jenny Örn, som anmälde en polis för våldtäkt men istället blev anklagad av polisen för ringa narkotikabrott, lever nu under hot och trakasserier på ett sätt som har likheter med fallet ”Karin” som Inblick under flera år har rapporterat om. För drygt en månad sedan knivskars hennes pojkvän.
eBlick
maj 09, 2019
Regeringen utsåg i höstas en delegation för att främja äldres arbetskraft, motverka åldersdiskriminering och hitta möjligheter för fler att jobba längre. – Fredrik Reinfeldt var först på bollen och han har fått mycket stryk för att han vågat säga som det är, säger delegationens ordförande Anna Hedborg i SVT Forum.
eBlick
maj 09, 2019
– I slutet av Världsbokveckan hittade jag ännu en bok som är alldeles förfärlig på gymnasieskolan där jag arbetar. Våra barn och ungdomar nås av budskap som inte är av godo, berättar Conny Alpsten för Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
S-regeringen kör över Försvarsberedningen i flera frågor och vill reservera sig kring försvarsmaktens finansiering i beredningens rapport som släpps om knappt två veckor. Enligt både DN och SVD riskerar beredningen att spricka.
eBlick
maj 03, 2019
Knappt har våren anlänt och redan blossar den ena skogsbranden upp efter den andra, värst drabbat är Skåne och Småland. I Hästveda utanför Hässleholm brann hus ner till grunden förra veckan, människor fick evakueras och tåg ställas in. – Brandriskläget ser väldigt illa ut, säger MSB:s operative chef Anneli Bergholm Söder till Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
– I vårt västra grannland Norge finns modern forskning som visar att barn i förskola har höga kortisolpåslag som orsakar stress. Detta leder till hyperaktivitet som ofta diagnostiseras och medicineras som ADHD eller liknande fast detta troligen beror på stressig miljö och brist på anknytning, berättar Madeleine Lidman som är grundare av Hemmaföräldrars nätverk.