Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sahra levde livet på en tropisk ö

Anna-Karin Stenberg | 18 apr , 2019
I sociala sammanhang kunde Sahra Gillberg känna sig utanför och annorlunda, som om hon inte riktigt passade in. Sahra "hakade på" de människor som var runt omkring henne men undrade varför tomrummet på insidan inte försvann, trots att hon försökte fylla det.
Sahra_levde_livet_pa_en_tropisk_o
23-åriga Sahra Gillbergs liv förändrades i september förra året under en gudstjänst på Frälsningsarmén i Halmstad. Men innan dess var livet tomt och meningslöst. Sahra sökte efter sin identitet på olika sätt.
– Efter gymnasiet jobbade jag en kort period inom min pappas företag hemma i Anderstorp. Efter ett år upptäckte jag en värld av resor och flyttade till Indonesien för att jobba med dykning. Det blev sedan en tur till Thailand och därefter en säsong i Vemdalen. 
– Jag trivdes inte hemma i Sverige och sökte mig bort för att finna något annat. Det blev att jag hängde med i "lunken" av det som fanns runt omkring. Vi dök på dagarna och det blev en del festande på kvällarna. Egentligen tyckte jag aldrig att det kändes meningsfullt att dricka alkohol, men det var som om det inte fanns något alternativ. 
– Jag fick inte ut något av det men fortsatte ändå att göra det, i hopp om att det skulle förändras och jag skulle hitta det jag sökte efter. Jag kände en ensamhet i att festa och "leva livet på en tropisk ö" vilket gjorde att jag drack mer alkohol och lade mer tid och energi på att vara social och umgås med vänner. 

Möte med Guds kärlek

Sahra är inte uppvuxen i en kristen familj men har en pojkvän vars föräldrar är kristna vilket blev den första introduktionen till den kristna tron. Hon började gå på Öppen kyrka på" Frälsis" och hade en väninna som var med i Frälsningsarmén. En dag före en gudstjänst fick Sahra möta Guds kärlek  genom den helige Andes närvaro och tårarna strömmade nerför kinderna.
– Jag upplevde en varm, härlig, omfamnande känsla som jag aldrig tidigare hade känt. Jag förstod inte då att det var den helige Ande som jag hade mött. Det betydde så mycket att komma till en plats där folk brydde sig och ville be för mig och där många människor hade ett vittnesbörd på ett "före och efter". Människor som vittnade att de funnit frid i sin tro. 
– Det blev som att få ett löfte om att det finns någonting mer och samtidigt ett bevis på att jag varit sökande efter något mer, för detta var verkligen "något mer". Något mer än bara livet självt. Något mer än bara alkohol, fester, vänner, kläder, pengar, utbildning, karriär, sociala medier,  status, fasad, materiella ting. Detta var en känsla av livet. Det verkliga livet. Tidigare var jag så vilsen men nu har jag fått grepp om min identitet.

Förkastelse och utanförskap

Under konferensen " Design for life", som handlar om lärjungaskap och om att upptäcka sina gåvor och följa kallelsen, fick Sahra uppleva hur Gud tydliggjorde hur han varit med och hjälpt henne i olika situationer i livet. " Din kallelse just nu är att vara med mig" sa Gud till Sahra som beskriver sig som en mycket osäker person innan frälsningen. Hon kände sig missförstådd och som att hon inte passade in. 
 Det var som att ha kläder som ömmade på sig. Jag ville vara på ett sätt men kunde inte bära upp mig själv.  Jag var också en person som tänkte att jag inte behövde Gud i mitt liv. Jag tror att det är så för många människor som är styrda av sitt ego och tycker att de har allt vad de behöver.  
– Jag hade det bra materiellt sett och tyckte att jag kunde klara mig själv. Mina behov var tillgodosedda men jag insåg sedan att jag ändå behövde hjälp.

En frimodig tjej

Nu betyder bön, lovsång och att läsa Bibeln så mycket för henne. Ett bibelställe som Sahra starkt värdesätter  är ”kärlekens lov” i Första korintierbrevet kapitel 13. Att kärleken är tålmodig och mild. Sahra har blivit befriad från skam och skuld och kunnat förlåta sig själv för olika saker i det förflutna. Räddningen blev att kunna se sig själv i Guds ögon och som hon säger " förstå grejen" med kärleken.
– Jag förstod att Gud älskar mig villkorslöst och kan nu se på mig själv med snällare ögon och  utöver mitt jobb som tjänstekoordinator så är jag mycket på Frälsis som volontär tillsammans med barn och unga. Jag har en dröm att jobba för kyrkan och nå ut till unga vuxna som står inför livsval.  Jag vill tala tro in i folks liv och nå ut till alla de andra " Sahror" som finns där ute som också är sökande och som vill uppleva mer än bara fasad, popularitet,  status och materiella ting. Det är från Jesus som man ska få sitt värde i livet och inte genom bekräftelse från andra. 
Idag känner hon sig frimodig. Att be för människor eller att vara med i lovsången upplevs inte som något hinder för Sahra.
– Många kanske har ett vittnesbörd av att komma från stort mörker av olika slag  och sedan bli frälsta. Men jag tillhörde en målgrupp som jag tror är svår att nå. De  som upplever att de inte saknar någonting, men som egentligen är "fattiga" trots att de kanske har det bra materiellt sett. 
– Det är skillnad på att vara "rik" och "rik". Du kan vara rik i världens ögon men ändå den fattigaste som finns för att du inte har Gud. Det är så mycket jämförelse på sociala medier och det är så viktigt hur man ser ut i andra människors ögon. 
– Jag brukade tänka att kyrkan var larv och trams, men nu vill jag nå ut till dem som tror att de har allt men inte har Gud i sina liv. Det handlar inte om att vara smart, framgångsrik och inte om utseende, kläder eller om att vara intressant. 
– Det finns mer än fasaden. Om man har det bra och någon säger att det finns något som är ännu bättre, varför inte testa det då? Den som är rikast är den som ingenting har men ändå är lycklig.
ANNA-KARIN STENBERG
 
eBlick
”Videospelsindustrin_lar_unga_manniskor_att doda”
aug 22, 2019
Flera gärningsmän bakom masskjutningarna i USA var besatta av våldsamma videospel. Walmart har nu tagit bort alla skyltar, skärmar och videor som visar våld från sina samtliga butiker. Flera ledande politiker kräver nu lagstiftning för att begränsa de våldsamma videospelen.
eBlick
aug 22, 2019
Den senaste demonstrationen i Moskva var troligen den största i Rysslands historia, då 50 000 personer demonstrerade för fria och rättvisa val, den 8 augusti. – Vladimir Putin tror han är Rysslands Messias. Vi tror hans dagar vid makten snart är över, säger demonstranten Evgenia Bogdanova till Inblick.
eBlick
aug 22, 2019
Första juli trädde den reviderade läroplanen för förskolan i kraft. Gunilla Gustafson är verksamhetsansvarig i Växjö och tror att den största utmaningen är att det nu tydligt står att det är förskollärarna som har ansvaret för utbildningen. – Det har stått i skollagen, men vi har inte tagit oss an uppdraget och fördelat rollerna överallt, säger Gunilla till Inblick.
eBlick
aug 15, 2019
Sverigedemokraterna i Malmö har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där man vill införa förbud mot värderingsstyrda slöjor i Malmös kommunala förskolor och grundskolor. Det föreslagna förbudet riktar sig med andra ord mot bärandet av muslimska slöjor i skolmiljön.
eBlick
aug 15, 2019
Antisemitismen fortsätter att breda ut sig i vårt land. I en undersökning som publicerades av EU-myndigheten Agency For Fundamental Rights i december förra året pekas Sverige ut som ett land där otryggheten ökar hos den judiska befolkningen. I Malmö berättar unga judar för Sveriges Radio att de inte vågar gå till skolan med synlig davidsstjärna längre, av rädsla för antisemitiska trakasserier i skolan.
eBlick
aug 15, 2019
Första juli började den reviderade läroplanen för förskolan att gälla. I den förtydligas att förskolans uppdrag är att undervisa och utbilda. – Undervisning i förskolan är inte samma sak som undervisning i skolan. Jag skulle helst velat ha ett annat begrepp. Men nu har vi det här begreppet och vi får fylla ordet med betydelse som passar förskolan, säger Christian Eidevald som är forskare och satt med i skolverkets expertgrupp.
eBlick
aug 08, 2019
En stor majoritet i USA:s representanthus röstade för ett fördömande av Global Boycott, Divestment and Sanctions Movement (BDS-rörelsen) som riktar sig mot Israel. Resolutionen menar att BDS-rörelsen ”underminerar möjligheten för en förhandlingslösning… genom att uppmuntra palestinierna att avstå från förhandlingar och istället förlita sig på internationella påtryckningar.”
eBlick
aug 08, 2019
De palestinier som stod bakom terrordådet vid Hebrew University i juli 2002 då nio personer dödades och mer än 80 skadades har fram tills nu fått 12,1 miljoner kronor i lönebetalningar från den palestinska myndigheten.
eBlick
aug 08, 2019
Enligt en ny undersökning är juli den månad då flest skiljer sig. Augusti kommer på fjärde plats. Var paren bor spelar också roll. Det är färre skilsmässor norrut, medan det är flest i Bjuv och Gnesta.
eBlick
aug 02, 2019
Sveriges försvar monterades ned av politiker som hänvisade till den militära underrättelsetjänstens rapporter om att ryska armén var i ett uselt skick. När Gotlands regementschef Peter Molin därmed blev utan uppdrag i Sverige träffade hans soldater under sin utlandstjänstgöring i Kosovo väldigt välutbildade ryska förband, som – visade det sig – var tränade för att hitta väldigt bra på Gotland.
eBlick
aug 02, 2019
Trots att Eva är synbart påverkad av onormal trötthet, gör misstag i arbetet och får ont i kroppen vid fysisk ansträngning, godkänner inte Försäkringskassan hennes ansökan om sjukpenning.