Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sahra levde livet på en tropisk ö

Anna-Karin Stenberg | 18 apr , 2019
I sociala sammanhang kunde Sahra Gillberg känna sig utanför och annorlunda, som om hon inte riktigt passade in. Sahra "hakade på" de människor som var runt omkring henne men undrade varför tomrummet på insidan inte försvann, trots att hon försökte fylla det.
Sahra_levde_livet_pa_en_tropisk_o
23-åriga Sahra Gillbergs liv förändrades i september förra året under en gudstjänst på Frälsningsarmén i Halmstad. Men innan dess var livet tomt och meningslöst. Sahra sökte efter sin identitet på olika sätt.
– Efter gymnasiet jobbade jag en kort period inom min pappas företag hemma i Anderstorp. Efter ett år upptäckte jag en värld av resor och flyttade till Indonesien för att jobba med dykning. Det blev sedan en tur till Thailand och därefter en säsong i Vemdalen. 
– Jag trivdes inte hemma i Sverige och sökte mig bort för att finna något annat. Det blev att jag hängde med i "lunken" av det som fanns runt omkring. Vi dök på dagarna och det blev en del festande på kvällarna. Egentligen tyckte jag aldrig att det kändes meningsfullt att dricka alkohol, men det var som om det inte fanns något alternativ. 
– Jag fick inte ut något av det men fortsatte ändå att göra det, i hopp om att det skulle förändras och jag skulle hitta det jag sökte efter. Jag kände en ensamhet i att festa och "leva livet på en tropisk ö" vilket gjorde att jag drack mer alkohol och lade mer tid och energi på att vara social och umgås med vänner. 

Möte med Guds kärlek

Sahra är inte uppvuxen i en kristen familj men har en pojkvän vars föräldrar är kristna vilket blev den första introduktionen till den kristna tron. Hon började gå på Öppen kyrka på" Frälsis" och hade en väninna som var med i Frälsningsarmén. En dag före en gudstjänst fick Sahra möta Guds kärlek  genom den helige Andes närvaro och tårarna strömmade nerför kinderna.
– Jag upplevde en varm, härlig, omfamnande känsla som jag aldrig tidigare hade känt. Jag förstod inte då att det var den helige Ande som jag hade mött. Det betydde så mycket att komma till en plats där folk brydde sig och ville be för mig och där många människor hade ett vittnesbörd på ett "före och efter". Människor som vittnade att de funnit frid i sin tro. 
– Det blev som att få ett löfte om att det finns någonting mer och samtidigt ett bevis på att jag varit sökande efter något mer, för detta var verkligen "något mer". Något mer än bara livet självt. Något mer än bara alkohol, fester, vänner, kläder, pengar, utbildning, karriär, sociala medier,  status, fasad, materiella ting. Detta var en känsla av livet. Det verkliga livet. Tidigare var jag så vilsen men nu har jag fått grepp om min identitet.

Förkastelse och utanförskap

Under konferensen " Design for life", som handlar om lärjungaskap och om att upptäcka sina gåvor och följa kallelsen, fick Sahra uppleva hur Gud tydliggjorde hur han varit med och hjälpt henne i olika situationer i livet. " Din kallelse just nu är att vara med mig" sa Gud till Sahra som beskriver sig som en mycket osäker person innan frälsningen. Hon kände sig missförstådd och som att hon inte passade in. 
 Det var som att ha kläder som ömmade på sig. Jag ville vara på ett sätt men kunde inte bära upp mig själv.  Jag var också en person som tänkte att jag inte behövde Gud i mitt liv. Jag tror att det är så för många människor som är styrda av sitt ego och tycker att de har allt vad de behöver.  
– Jag hade det bra materiellt sett och tyckte att jag kunde klara mig själv. Mina behov var tillgodosedda men jag insåg sedan att jag ändå behövde hjälp.

En frimodig tjej

Nu betyder bön, lovsång och att läsa Bibeln så mycket för henne. Ett bibelställe som Sahra starkt värdesätter  är ”kärlekens lov” i Första korintierbrevet kapitel 13. Att kärleken är tålmodig och mild. Sahra har blivit befriad från skam och skuld och kunnat förlåta sig själv för olika saker i det förflutna. Räddningen blev att kunna se sig själv i Guds ögon och som hon säger " förstå grejen" med kärleken.
– Jag förstod att Gud älskar mig villkorslöst och kan nu se på mig själv med snällare ögon och  utöver mitt jobb som tjänstekoordinator så är jag mycket på Frälsis som volontär tillsammans med barn och unga. Jag har en dröm att jobba för kyrkan och nå ut till unga vuxna som står inför livsval.  Jag vill tala tro in i folks liv och nå ut till alla de andra " Sahror" som finns där ute som också är sökande och som vill uppleva mer än bara fasad, popularitet,  status och materiella ting. Det är från Jesus som man ska få sitt värde i livet och inte genom bekräftelse från andra. 
Idag känner hon sig frimodig. Att be för människor eller att vara med i lovsången upplevs inte som något hinder för Sahra.
– Många kanske har ett vittnesbörd av att komma från stort mörker av olika slag  och sedan bli frälsta. Men jag tillhörde en målgrupp som jag tror är svår att nå. De  som upplever att de inte saknar någonting, men som egentligen är "fattiga" trots att de kanske har det bra materiellt sett. 
– Det är skillnad på att vara "rik" och "rik". Du kan vara rik i världens ögon men ändå den fattigaste som finns för att du inte har Gud. Det är så mycket jämförelse på sociala medier och det är så viktigt hur man ser ut i andra människors ögon. 
– Jag brukade tänka att kyrkan var larv och trams, men nu vill jag nå ut till dem som tror att de har allt men inte har Gud i sina liv. Det handlar inte om att vara smart, framgångsrik och inte om utseende, kläder eller om att vara intressant. 
– Det finns mer än fasaden. Om man har det bra och någon säger att det finns något som är ännu bättre, varför inte testa det då? Den som är rikast är den som ingenting har men ändå är lycklig.
ANNA-KARIN STENBERG
 
eBlick
Asa_Waldau_atalas_for_misshandel
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.
eBlick
maj 23, 2019
Lettland blev medlemmar i EU 2004 och sedan dess har mycket i landet utvecklats till det bättre och många yngre flyttat och fått det bättre i Norden eller England. – Alternativet till EU är Putins Ryssland och det är inget alternativ, säger turistguiden Ira, till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesman är den namnkunnigaste på partiets EU-valsedel sedan första namnet Cecilia Wickström, under dramatiska former petades från listan. – Jag står till förfogande om jag får väljarnas förtroende och det inte kommer annat emellan, säger han till Inblick.
eBlick
maj 16, 2019
Lekplatser hos förskolor i Tensta har plötsligt förvandlats till veritabla knarkgömmor. Att droghandeln pågår vid barnens lekplatser har fått polisen att ryta ifrån ordentligt i en video på Facebook. – Vi kommer jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er, lyder Rinkebypolisens budskap till knarklangarna.
eBlick
maj 16, 2019
I början av juni sjunger Louisa Lyne och Di Yiddische Kapelye på den judiska kulturfestivalen i Köpenhamn och i september släpper de sitt tredje album. En skiva där de samarbetar med svenska och internationella artister bland andra Idan Raichel från Israel. – Idan Raichel är väldigt stor i Israel och även känd internationellt, berättar Louisa Lyne för Inblick.
eBlick
maj 09, 2019
Jenny Örn, som anmälde en polis för våldtäkt men istället blev anklagad av polisen för ringa narkotikabrott, lever nu under hot och trakasserier på ett sätt som har likheter med fallet ”Karin” som Inblick under flera år har rapporterat om. För drygt en månad sedan knivskars hennes pojkvän.
eBlick
maj 09, 2019
Regeringen utsåg i höstas en delegation för att främja äldres arbetskraft, motverka åldersdiskriminering och hitta möjligheter för fler att jobba längre. – Fredrik Reinfeldt var först på bollen och han har fått mycket stryk för att han vågat säga som det är, säger delegationens ordförande Anna Hedborg i SVT Forum.
eBlick
maj 09, 2019
– I slutet av Världsbokveckan hittade jag ännu en bok som är alldeles förfärlig på gymnasieskolan där jag arbetar. Våra barn och ungdomar nås av budskap som inte är av godo, berättar Conny Alpsten för Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
S-regeringen kör över Försvarsberedningen i flera frågor och vill reservera sig kring försvarsmaktens finansiering i beredningens rapport som släpps om knappt två veckor. Enligt både DN och SVD riskerar beredningen att spricka.
eBlick
maj 03, 2019
Knappt har våren anlänt och redan blossar den ena skogsbranden upp efter den andra, värst drabbat är Skåne och Småland. I Hästveda utanför Hässleholm brann hus ner till grunden förra veckan, människor fick evakueras och tåg ställas in. – Brandriskläget ser väldigt illa ut, säger MSB:s operative chef Anneli Bergholm Söder till Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
– I vårt västra grannland Norge finns modern forskning som visar att barn i förskola har höga kortisolpåslag som orsakar stress. Detta leder till hyperaktivitet som ofta diagnostiseras och medicineras som ADHD eller liknande fast detta troligen beror på stressig miljö och brist på anknytning, berättar Madeleine Lidman som är grundare av Hemmaföräldrars nätverk.