Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Finsk polischef misstänks i svensk mordkomplott

Ruben Agnarsson | 26 apr , 2019
Nya misstankar riktas nu mot polischefen Jari Aarnio och hans tidigare medarbetare på narkotikapolisen i Helsingfors. Enligt Åklagarämbetet i Östra Nyland är brottsrubriceringen mord. Fallet har flera kopplingar till Sverige. Mordoffret var svenskt, liksom flera av mördarna.
Finsk_polischef_misstanks_i_svensk_mordkomplott
Den nya polisutredningen av mordet på Volkan Ünsal är nu klar. Det innebär att tingrätten nu ska pröva om den mordmisstänkte förra polischefen Jari Aarnio ska åtalas.
Det var i fjol somras som misstankarna väcktes om att Jari Aarnio var delaktig i mordet i Helsingfors år 2003. En anledning till misstankarna var nya uppgifter i boken ”De kallar mig Solvallamördaren” av Janne Raninen, som kom ut i början av förra året.
Janne Raninen dömdes för mordet på Volkan Ünsal redan 2005. Polisen misstänker att Aarnio i egenskap av polis kände till att mordet skulle begås, men lät bli att agera.
Genom att undvika att förhindra och avslöja mordet trots att han varit medveten om planerna, känt till offret och vetat vem som planerat att utföra dådet – misstänks Aarnio indirekt ha medverkat till mordet på svensken.
Det var i ett pressmeddelande förra veckan som Åklagarämbetet i Östra Nyland och Centralkriminalpolisen meddelade att den tidigare chefen för narkotikapolisen nu också är misstänkt för mord, skriver Hufvudstadsbladet. 

Misstänkta för tjänstefel

Ytterligare två poliser misstänks för tjänstefel. Dessa poliser ska ha vetat vilken information deras chef hade, utan att göra en anmälan om saken. 
Också andra personer har misstänkts i samband med brottet.
Allt som allt har 80 personer hörts under förundersökningen, fyra av dem är misstänkta för brott. Alla fyra bestrider misstankarna.
Jari Aarnio har tidigare dömts till tio års fängelse för bland annat grova narkotikabrott och grova tjänstebrott. Domen har överklagats till hovrätten och Aarnio släpptes i mitten av juni i väntan på hovrättens dom, som förväntas komma nu i maj.
Aarnio har tidigare dömts till tre års fängelse för bland annat grovt missbruk av tjänsteställning och grovt bedrägeri.

Polischefer inför rätta

I Finland står nu fyra polischefer inför rätta på grund av olaglig hantering av informatörer som uppdagats i samband med Jari Aarnios brottslighet. Enligt åklagaren visste alla att allt inte stod rätt till, men valde att blunda.
Jari Aarnio raderade som chef informatörsregistret år 2008 varefter narkotikapolisen inte registrerade en enda ny informatör, vilket är mot polisens regler, som kräver att informatörer registreras.
Enligt åklagaren bidrog detta till att möjliggöra Aarnios egna skumraskaffärer. Aarnio dömdes till tio års fängelse för flera grova narkotikabrott i tingsrätten 2016.
Enligt åklagaren är det uppenbart att Aarnios överordnade ända upp till polisöverdirektören, polisen högsta chef, visste om Helsingfors narkotikapolis ovilja att följa reglerna som gäller informatörer. För att stödja sina påståenden har åklagaren presenterat flera skriftliga bevis och vittnen, skriver Hufvudstadsbladet.

Raderade register

Jari Aarnio raderade finska narkotikapolisens informatörsregister samtidigt som Sverige släppte två kritiska utredningar om den svenska polisens hantering av sina informatörer. I slutet av juni 2008 släppte dåvarande chefs-JO Mats Melin sin utredning om brotts- och bevisprovokationer, samt om polisens informatörer och infiltratörer. I sin utredning var han mycket kritisk till hur brottsprovokationer genomförts i Sverige och kallade det ”vilda västern” och ”laglöst land”.
Samtidigt släppte JK Göran Lambertz en utredning som kritiserade Stockholmspolisens vapenhantering.
Utredningen konstaterade bland annat att vapen som hade omhändertagits av polisen och skulle ha förstörts, istället användes för nya brott.
– Som jag mindes det handlade det om att få ordning på informatörsverksamheten så att det inte fanns en rättsosäkerhet, bland annat för dem som var informatörer, säger Göran Lambertz i dag till Inblick.

Stora Arlandarånet

I sin bok skriver Janne Raninen att Jari Aarnio ska ha känt till det planerade mordet. Enligt en av torpederna ska Keijo Vilhunen ha varit den som delade ut morduppdraget, som har en koppling till ett av Sveriges största värdetransportrån år 2002: Arlandakuppen.
I rånet fick Raninens vän Leo Carmona och två andra med sig över fyra miljoner euro på Arlanda. I augusti 2017 gick Carmona ut i svenska medier och berättade att han var en av rånarna.
Volkan Ünsal, som var nära vän till både Raninen och Carmona, skulle enligt Raninen ha stulit en del av bytet. Ünsal tipsade polisen om rånet och mordet på Ünsal var en hämd. Carmona, som avtjänat en del av straffet i Finland, dömdes för anstiftan.
Inblick har tidigare skrivit om att Janne Raninen dödade gangsterledaren Dragan Joksovic på Solvalla och om indikationer om att en svensk polischef som var i närheten av mordet var informerad om att mordet skulle ske – utan att ingripa.

Svensk koppling

I december 2013 avslöjade Helsingin Sanomat att Jari Aarnio hade startat ett hemligt företag tillsammans med den i dag pensionerade polischefen Ali Lindholm, som ville ha ett bolag i Finland för att kunna hyra hemliga lokaler i Sverige.
Lindholm och Aarnio träffades på 1990-talet när båda ländernas myndigheter utredde grova narkotikabrott.
En svensk polis, som arbetade för Lindholm, skrevs som det finska företagets ägare. 
En annan polis som arbetade för Lindholm startade samtidigt ett företag i Sverige, med ett liknande namn som det finska bolaget, enligt Helsingin Sanomat.
Finskfödda Ali Lindholm, som talar flytande finska, var tidigare chef för informatörsverksamheten på länskriminalen i Stockholm. Han var inledningsvis misstänkt för grovt tjänstefel när poliskommissarien Olle Liljegren misstänktes för narkotikabrott efter att ha infiltrerat en narkotikaliga med olagliga metoder, men friades senare från misstankar.

Villkorlig dom

Ali Lindholms underordnade Olle Liljegren fälldes hösten 2004 för grovt vapenbrott, grovt tjänstefel och medhjälp till grovt narkotikabrott. Domen blev fyra års fängelse, men överklagades till hovrätten, där Liljegren friades helt. 
Riksåklagaren överklagade hovrättsdomen till HD, som dömde Liljegren till villkorlig dom. HD tog inte upp de tidigare misstankarna om narkotikahantering och om Liljegren hade använt sig av otillåten brottsprovokation.
En av Lindholms medarbetare på länskriminalpolisen i Stockholm dömdes år 2008 för att ha jobbat som porrklubbsdirektör åt sin landsman Mille Markovic samtidigt som han för Ali Lindholms räkning rekryterade kriminella att arbeta undercover för polisens räkning.
Ali Lindholm, tidigare chef för Stockholmspolisens underrättelseverksamhet, ville i början av förra året inte förklara för Inblick varför han vände sig till Jari Aarnio för att få hjälp att starta de illegala bulvanföretagen.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
”Videospelsindustrin_lar_unga_manniskor_att doda”
aug 22, 2019
Flera gärningsmän bakom masskjutningarna i USA var besatta av våldsamma videospel. Walmart har nu tagit bort alla skyltar, skärmar och videor som visar våld från sina samtliga butiker. Flera ledande politiker kräver nu lagstiftning för att begränsa de våldsamma videospelen.
eBlick
aug 22, 2019
Den senaste demonstrationen i Moskva var troligen den största i Rysslands historia, då 50 000 personer demonstrerade för fria och rättvisa val, den 8 augusti. – Vladimir Putin tror han är Rysslands Messias. Vi tror hans dagar vid makten snart är över, säger demonstranten Evgenia Bogdanova till Inblick.
eBlick
aug 22, 2019
Första juli trädde den reviderade läroplanen för förskolan i kraft. Gunilla Gustafson är verksamhetsansvarig i Växjö och tror att den största utmaningen är att det nu tydligt står att det är förskollärarna som har ansvaret för utbildningen. – Det har stått i skollagen, men vi har inte tagit oss an uppdraget och fördelat rollerna överallt, säger Gunilla till Inblick.
eBlick
aug 15, 2019
Sverigedemokraterna i Malmö har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där man vill införa förbud mot värderingsstyrda slöjor i Malmös kommunala förskolor och grundskolor. Det föreslagna förbudet riktar sig med andra ord mot bärandet av muslimska slöjor i skolmiljön.
eBlick
aug 15, 2019
Antisemitismen fortsätter att breda ut sig i vårt land. I en undersökning som publicerades av EU-myndigheten Agency For Fundamental Rights i december förra året pekas Sverige ut som ett land där otryggheten ökar hos den judiska befolkningen. I Malmö berättar unga judar för Sveriges Radio att de inte vågar gå till skolan med synlig davidsstjärna längre, av rädsla för antisemitiska trakasserier i skolan.
eBlick
aug 15, 2019
Första juli började den reviderade läroplanen för förskolan att gälla. I den förtydligas att förskolans uppdrag är att undervisa och utbilda. – Undervisning i förskolan är inte samma sak som undervisning i skolan. Jag skulle helst velat ha ett annat begrepp. Men nu har vi det här begreppet och vi får fylla ordet med betydelse som passar förskolan, säger Christian Eidevald som är forskare och satt med i skolverkets expertgrupp.
eBlick
aug 08, 2019
En stor majoritet i USA:s representanthus röstade för ett fördömande av Global Boycott, Divestment and Sanctions Movement (BDS-rörelsen) som riktar sig mot Israel. Resolutionen menar att BDS-rörelsen ”underminerar möjligheten för en förhandlingslösning… genom att uppmuntra palestinierna att avstå från förhandlingar och istället förlita sig på internationella påtryckningar.”
eBlick
aug 08, 2019
De palestinier som stod bakom terrordådet vid Hebrew University i juli 2002 då nio personer dödades och mer än 80 skadades har fram tills nu fått 12,1 miljoner kronor i lönebetalningar från den palestinska myndigheten.
eBlick
aug 08, 2019
Enligt en ny undersökning är juli den månad då flest skiljer sig. Augusti kommer på fjärde plats. Var paren bor spelar också roll. Det är färre skilsmässor norrut, medan det är flest i Bjuv och Gnesta.
eBlick
aug 02, 2019
Sveriges försvar monterades ned av politiker som hänvisade till den militära underrättelsetjänstens rapporter om att ryska armén var i ett uselt skick. När Gotlands regementschef Peter Molin därmed blev utan uppdrag i Sverige träffade hans soldater under sin utlandstjänstgöring i Kosovo väldigt välutbildade ryska förband, som – visade det sig – var tränade för att hitta väldigt bra på Gotland.
eBlick
aug 02, 2019
Trots att Eva är synbart påverkad av onormal trötthet, gör misstag i arbetet och får ont i kroppen vid fysisk ansträngning, godkänner inte Försäkringskassan hennes ansökan om sjukpenning.