Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Finsk polischef misstänks i svensk mordkomplott

Ruben Agnarsson | 26 apr , 2019
Nya misstankar riktas nu mot polischefen Jari Aarnio och hans tidigare medarbetare på narkotikapolisen i Helsingfors. Enligt Åklagarämbetet i Östra Nyland är brottsrubriceringen mord. Fallet har flera kopplingar till Sverige. Mordoffret var svenskt, liksom flera av mördarna.
Finsk_polischef_misstanks_i_svensk_mordkomplott
Den nya polisutredningen av mordet på Volkan Ünsal är nu klar. Det innebär att tingrätten nu ska pröva om den mordmisstänkte förra polischefen Jari Aarnio ska åtalas.
Det var i fjol somras som misstankarna väcktes om att Jari Aarnio var delaktig i mordet i Helsingfors år 2003. En anledning till misstankarna var nya uppgifter i boken ”De kallar mig Solvallamördaren” av Janne Raninen, som kom ut i början av förra året.
Janne Raninen dömdes för mordet på Volkan Ünsal redan 2005. Polisen misstänker att Aarnio i egenskap av polis kände till att mordet skulle begås, men lät bli att agera.
Genom att undvika att förhindra och avslöja mordet trots att han varit medveten om planerna, känt till offret och vetat vem som planerat att utföra dådet – misstänks Aarnio indirekt ha medverkat till mordet på svensken.
Det var i ett pressmeddelande förra veckan som Åklagarämbetet i Östra Nyland och Centralkriminalpolisen meddelade att den tidigare chefen för narkotikapolisen nu också är misstänkt för mord, skriver Hufvudstadsbladet. 

Misstänkta för tjänstefel

Ytterligare två poliser misstänks för tjänstefel. Dessa poliser ska ha vetat vilken information deras chef hade, utan att göra en anmälan om saken. 
Också andra personer har misstänkts i samband med brottet.
Allt som allt har 80 personer hörts under förundersökningen, fyra av dem är misstänkta för brott. Alla fyra bestrider misstankarna.
Jari Aarnio har tidigare dömts till tio års fängelse för bland annat grova narkotikabrott och grova tjänstebrott. Domen har överklagats till hovrätten och Aarnio släpptes i mitten av juni i väntan på hovrättens dom, som förväntas komma nu i maj.
Aarnio har tidigare dömts till tre års fängelse för bland annat grovt missbruk av tjänsteställning och grovt bedrägeri.

Polischefer inför rätta

I Finland står nu fyra polischefer inför rätta på grund av olaglig hantering av informatörer som uppdagats i samband med Jari Aarnios brottslighet. Enligt åklagaren visste alla att allt inte stod rätt till, men valde att blunda.
Jari Aarnio raderade som chef informatörsregistret år 2008 varefter narkotikapolisen inte registrerade en enda ny informatör, vilket är mot polisens regler, som kräver att informatörer registreras.
Enligt åklagaren bidrog detta till att möjliggöra Aarnios egna skumraskaffärer. Aarnio dömdes till tio års fängelse för flera grova narkotikabrott i tingsrätten 2016.
Enligt åklagaren är det uppenbart att Aarnios överordnade ända upp till polisöverdirektören, polisen högsta chef, visste om Helsingfors narkotikapolis ovilja att följa reglerna som gäller informatörer. För att stödja sina påståenden har åklagaren presenterat flera skriftliga bevis och vittnen, skriver Hufvudstadsbladet.

Raderade register

Jari Aarnio raderade finska narkotikapolisens informatörsregister samtidigt som Sverige släppte två kritiska utredningar om den svenska polisens hantering av sina informatörer. I slutet av juni 2008 släppte dåvarande chefs-JO Mats Melin sin utredning om brotts- och bevisprovokationer, samt om polisens informatörer och infiltratörer. I sin utredning var han mycket kritisk till hur brottsprovokationer genomförts i Sverige och kallade det ”vilda västern” och ”laglöst land”.
Samtidigt släppte JK Göran Lambertz en utredning som kritiserade Stockholmspolisens vapenhantering.
Utredningen konstaterade bland annat att vapen som hade omhändertagits av polisen och skulle ha förstörts, istället användes för nya brott.
– Som jag mindes det handlade det om att få ordning på informatörsverksamheten så att det inte fanns en rättsosäkerhet, bland annat för dem som var informatörer, säger Göran Lambertz i dag till Inblick.

Stora Arlandarånet

I sin bok skriver Janne Raninen att Jari Aarnio ska ha känt till det planerade mordet. Enligt en av torpederna ska Keijo Vilhunen ha varit den som delade ut morduppdraget, som har en koppling till ett av Sveriges största värdetransportrån år 2002: Arlandakuppen.
I rånet fick Raninens vän Leo Carmona och två andra med sig över fyra miljoner euro på Arlanda. I augusti 2017 gick Carmona ut i svenska medier och berättade att han var en av rånarna.
Volkan Ünsal, som var nära vän till både Raninen och Carmona, skulle enligt Raninen ha stulit en del av bytet. Ünsal tipsade polisen om rånet och mordet på Ünsal var en hämd. Carmona, som avtjänat en del av straffet i Finland, dömdes för anstiftan.
Inblick har tidigare skrivit om att Janne Raninen dödade gangsterledaren Dragan Joksovic på Solvalla och om indikationer om att en svensk polischef som var i närheten av mordet var informerad om att mordet skulle ske – utan att ingripa.

Svensk koppling

I december 2013 avslöjade Helsingin Sanomat att Jari Aarnio hade startat ett hemligt företag tillsammans med den i dag pensionerade polischefen Ali Lindholm, som ville ha ett bolag i Finland för att kunna hyra hemliga lokaler i Sverige.
Lindholm och Aarnio träffades på 1990-talet när båda ländernas myndigheter utredde grova narkotikabrott.
En svensk polis, som arbetade för Lindholm, skrevs som det finska företagets ägare. 
En annan polis som arbetade för Lindholm startade samtidigt ett företag i Sverige, med ett liknande namn som det finska bolaget, enligt Helsingin Sanomat.
Finskfödda Ali Lindholm, som talar flytande finska, var tidigare chef för informatörsverksamheten på länskriminalen i Stockholm. Han var inledningsvis misstänkt för grovt tjänstefel när poliskommissarien Olle Liljegren misstänktes för narkotikabrott efter att ha infiltrerat en narkotikaliga med olagliga metoder, men friades senare från misstankar.

Villkorlig dom

Ali Lindholms underordnade Olle Liljegren fälldes hösten 2004 för grovt vapenbrott, grovt tjänstefel och medhjälp till grovt narkotikabrott. Domen blev fyra års fängelse, men överklagades till hovrätten, där Liljegren friades helt. 
Riksåklagaren överklagade hovrättsdomen till HD, som dömde Liljegren till villkorlig dom. HD tog inte upp de tidigare misstankarna om narkotikahantering och om Liljegren hade använt sig av otillåten brottsprovokation.
En av Lindholms medarbetare på länskriminalpolisen i Stockholm dömdes år 2008 för att ha jobbat som porrklubbsdirektör åt sin landsman Mille Markovic samtidigt som han för Ali Lindholms räkning rekryterade kriminella att arbeta undercover för polisens räkning.
Ali Lindholm, tidigare chef för Stockholmspolisens underrättelseverksamhet, ville i början av förra året inte förklara för Inblick varför han vände sig till Jari Aarnio för att få hjälp att starta de illegala bulvanföretagen.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Asa_Waldau_atalas_for_misshandel
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.
eBlick
maj 23, 2019
Lettland blev medlemmar i EU 2004 och sedan dess har mycket i landet utvecklats till det bättre och många yngre flyttat och fått det bättre i Norden eller England. – Alternativet till EU är Putins Ryssland och det är inget alternativ, säger turistguiden Ira, till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesman är den namnkunnigaste på partiets EU-valsedel sedan första namnet Cecilia Wickström, under dramatiska former petades från listan. – Jag står till förfogande om jag får väljarnas förtroende och det inte kommer annat emellan, säger han till Inblick.
eBlick
maj 16, 2019
Lekplatser hos förskolor i Tensta har plötsligt förvandlats till veritabla knarkgömmor. Att droghandeln pågår vid barnens lekplatser har fått polisen att ryta ifrån ordentligt i en video på Facebook. – Vi kommer jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er, lyder Rinkebypolisens budskap till knarklangarna.
eBlick
maj 16, 2019
I början av juni sjunger Louisa Lyne och Di Yiddische Kapelye på den judiska kulturfestivalen i Köpenhamn och i september släpper de sitt tredje album. En skiva där de samarbetar med svenska och internationella artister bland andra Idan Raichel från Israel. – Idan Raichel är väldigt stor i Israel och även känd internationellt, berättar Louisa Lyne för Inblick.
eBlick
maj 09, 2019
Jenny Örn, som anmälde en polis för våldtäkt men istället blev anklagad av polisen för ringa narkotikabrott, lever nu under hot och trakasserier på ett sätt som har likheter med fallet ”Karin” som Inblick under flera år har rapporterat om. För drygt en månad sedan knivskars hennes pojkvän.
eBlick
maj 09, 2019
Regeringen utsåg i höstas en delegation för att främja äldres arbetskraft, motverka åldersdiskriminering och hitta möjligheter för fler att jobba längre. – Fredrik Reinfeldt var först på bollen och han har fått mycket stryk för att han vågat säga som det är, säger delegationens ordförande Anna Hedborg i SVT Forum.
eBlick
maj 09, 2019
– I slutet av Världsbokveckan hittade jag ännu en bok som är alldeles förfärlig på gymnasieskolan där jag arbetar. Våra barn och ungdomar nås av budskap som inte är av godo, berättar Conny Alpsten för Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
S-regeringen kör över Försvarsberedningen i flera frågor och vill reservera sig kring försvarsmaktens finansiering i beredningens rapport som släpps om knappt två veckor. Enligt både DN och SVD riskerar beredningen att spricka.
eBlick
maj 03, 2019
Knappt har våren anlänt och redan blossar den ena skogsbranden upp efter den andra, värst drabbat är Skåne och Småland. I Hästveda utanför Hässleholm brann hus ner till grunden förra veckan, människor fick evakueras och tåg ställas in. – Brandriskläget ser väldigt illa ut, säger MSB:s operative chef Anneli Bergholm Söder till Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
– I vårt västra grannland Norge finns modern forskning som visar att barn i förskola har höga kortisolpåslag som orsakar stress. Detta leder till hyperaktivitet som ofta diagnostiseras och medicineras som ADHD eller liknande fast detta troligen beror på stressig miljö och brist på anknytning, berättar Madeleine Lidman som är grundare av Hemmaföräldrars nätverk.