Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Livet förändrades när kappseglaren Lennart var 60 år

Monika Ekström | 31 maj , 2019
Från unga år var Lennart Janson en sökare, men det skulle dröja tills han var 60 år innan han hittade det som gav glädje och frid. – Jag letade efter Jesus, men visste inte om det. Jag var inne i new age, men där hittade jag inte honom, berättar Lennart Janson för Inblick.
Livet_forandrades_nar_kappseglaren_Lennart_var_60_ar
Efter gymnasiet utbildade sig Lennart Janson till idrottslärare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Örebro. Som idrottslärare fick han gå på yoga- och meditationskurser. Han läste böcker om new age och höll på med olika saker inom det ockulta.
Samtidigt var livet inriktad på kappsegling där han nådde väldig framgång. Tron och kyrkan ägnade han ingen tanke.
– Kyrkan och församlingen var en icke-fråga för mig. Mina föräldrar kom från familjer där det inte fanns någon tro. Det fanns ändå en längtan, berättar Lennart som tror att längtan efter något mer och ett rikare liv finns inom varje människa.
– Jag förstår nu i efterhand att jag sökte hela livet. Jag ser att Gud varit med mig även om jag inte velat kännas vid honom. Nu vid 75 års ålder sitter jag med facit i hand.

Träffade en kompis

Precis innan Lennart skulle fylla 60 år träffade han en gammal kompis från gymnasiet. De hade inte setts på 40 år.
– 40 år tidigare när vi tog studenten var min kompis väldigt stirrig och skulle hoppa in i allting. När jag nu träffade honom såg jag ett lugn och en samlad, vänlig blick.
Lennart frågade var han fått sitt lugn ifrån. Svaret var att han och hans fru hade börjat gå en Alpha-kurs.
– Vad är det för skräp? frågade jag. Han berättade vad det var och jag blev nyfiken och ställde fler frågor. 
Sedan ordnade kamraten så att Lennart fick komma till Alpha-kursen, eftersom han själv inte kunde svara på alla frågor.
– Jag jobbar mycket med kroppen och var alltid hungrig. Kursen började med soppa och det var inte svårt att gå dit av den anledningen.
– Jag fick ställa mina barnsliga frågor och fick väldigt bra svar. Jag visste inget om den helige Ande. Det pratade man inte om när jag konfirmerades för 60 år sedan.

Var en tuff man

Lennart som vanligtvis är en tuff man kände sig väldigt osäker när han skulle gå på sin första gudstjänst i Missionskyrkan i Fiskebäck.
– Om du ska ha framgång i kappsegling så måste du vara tuff, men i kyrkan var jag inte tuff.
Bara tio meter in i kyrkan fick Lennart en upplevelse med Gud.
– Det var som jag fick en varm filt om mig och som om någon bara kramade om mig. Tårarna började flöda, jag som var macho till tusen.
– På mitt barnsliga sätt tror jag att det var Jesus som ville klä av mig den här masken. Jag skämdes och ville springa därifrån. Jag letade efter en dörr att springa ut igenom, minns Lennart.
Men en av ledarna från Alpha som sett vad som hänt kom fram till honom och sa: "Nu Lennart har du kommit hem". Lennart satte sig ner i bänkraden och knäppte sina händer. Han upplevde att Jesus stod framför honom och pekade på honom och sa: "Jag är den levande Guden och jag vill att du följer mig."
– Då gav jag upp. I min bön sa jag: "Nu lägger jag mitt liv i dina händer och från och med nu får din vilja ske i mitt liv."
– Tidigare svor jag nästan i varje mening, men i samma sekund som jag sa ja till Jesus försvann alla mina svordomar.

Ett lyckorus

När han körde hem från Fiskebäck var han i ett lyckorus. 
– Jag kände att bilen svävade och att den aldrig var i backen. Sedan den dagen är mitt liv totalt förvandlat.
En kväll berättade han för deltagarna på seglarskolan, som han var ledare för, om frälsningen. Det var ett tjugotal kvinnor och män, mest yngre.
– De var vana vid att jag levde rövare och skrek på kappseglingsbanan. Det blev en väldig omställning för dem.
Efter gudsmötet väcktes en nöd att hjälpa människor som råkat illa ut. 2010 startade han och några grabbar därför "Jesus for life" som är en hjälporganisation för fattiga i Baltikum. Lennart poängterar att det är Gud som förser dem.
Julen 2013 skulle de åka till Estland, men sju veckor innan hade de bara 200 kronor på kontot.
– Ändå fick 700 barn varsin julklapp och 315 familjer en bananlåda full med livsmedel. Då förstår du att det inte var våran förtjänst.
Innan resan var det oklart hur de och hjälpsändningen skulle fraktas till Estland, men de blev av en tillfällighet erbjudna att få åka gratis med "Halleluja-bussen" som ägdes och kördes av en man inom Full gospel businessmen. De beräknade att frakten på Silja Line skulle gå på 22000 kronor, men när fakturan kom var den bara på 2200.
– Vi ville gå rättfärdigt tillväga och ringde bokningen och undrade om något blivit fel. Men de svarade: "Vi har sett och förstått vad ni gör i Estland och vill stödja er denna gång."
– Så är det med vår Herre när man lyder. Då öppnar han alla dörrar.

"Herren är med"

I Estland hyrde de en ny, stor idrottshall där de skulle dela ut maten och beräknade kostnaden för lokalen till 10 000 kronor. Men när räkningen kom var den på 1000 kronor.
– Hon som skötte faktureringen var med i församlingen. Det är helt fantastiskt att Herren är med hela vägen. Han vill hjälpa oss praktiskt.
Lennart räknar upp fler exempel och konstaterar att han skulle kunna skriva en bok om alla mirakler de varit med om.
Lennart bor med sin fru i Lerkil på landsbygden och är med i Svenska kyrkan i Vallda strax väster om Kungsbacka och har tro för väckelse i Vallda.
– Det är bönen som kan förända en församling. Det är bön som förändrar allt.
Utifrån egen erfarenhet avslutar han med:
– Det är aldrig försent att säga ja till ett liv med Jesus.
​MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.