Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Livet förändrades när kappseglaren Lennart var 60 år

Monika Ekström | 31 maj , 2019
Från unga år var Lennart Janson en sökare, men det skulle dröja tills han var 60 år innan han hittade det som gav glädje och frid. – Jag letade efter Jesus, men visste inte om det. Jag var inne i new age, men där hittade jag inte honom, berättar Lennart Janson för Inblick.
Livet_forandrades_nar_kappseglaren_Lennart_var_60_ar
Efter gymnasiet utbildade sig Lennart Janson till idrottslärare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Örebro. Som idrottslärare fick han gå på yoga- och meditationskurser. Han läste böcker om new age och höll på med olika saker inom det ockulta.
Samtidigt var livet inriktad på kappsegling där han nådde väldig framgång. Tron och kyrkan ägnade han ingen tanke.
– Kyrkan och församlingen var en icke-fråga för mig. Mina föräldrar kom från familjer där det inte fanns någon tro. Det fanns ändå en längtan, berättar Lennart som tror att längtan efter något mer och ett rikare liv finns inom varje människa.
– Jag förstår nu i efterhand att jag sökte hela livet. Jag ser att Gud varit med mig även om jag inte velat kännas vid honom. Nu vid 75 års ålder sitter jag med facit i hand.

Träffade en kompis

Precis innan Lennart skulle fylla 60 år träffade han en gammal kompis från gymnasiet. De hade inte setts på 40 år.
– 40 år tidigare när vi tog studenten var min kompis väldigt stirrig och skulle hoppa in i allting. När jag nu träffade honom såg jag ett lugn och en samlad, vänlig blick.
Lennart frågade var han fått sitt lugn ifrån. Svaret var att han och hans fru hade börjat gå en Alpha-kurs.
– Vad är det för skräp? frågade jag. Han berättade vad det var och jag blev nyfiken och ställde fler frågor. 
Sedan ordnade kamraten så att Lennart fick komma till Alpha-kursen, eftersom han själv inte kunde svara på alla frågor.
– Jag jobbar mycket med kroppen och var alltid hungrig. Kursen började med soppa och det var inte svårt att gå dit av den anledningen.
– Jag fick ställa mina barnsliga frågor och fick väldigt bra svar. Jag visste inget om den helige Ande. Det pratade man inte om när jag konfirmerades för 60 år sedan.

Var en tuff man

Lennart som vanligtvis är en tuff man kände sig väldigt osäker när han skulle gå på sin första gudstjänst i Missionskyrkan i Fiskebäck.
– Om du ska ha framgång i kappsegling så måste du vara tuff, men i kyrkan var jag inte tuff.
Bara tio meter in i kyrkan fick Lennart en upplevelse med Gud.
– Det var som jag fick en varm filt om mig och som om någon bara kramade om mig. Tårarna började flöda, jag som var macho till tusen.
– På mitt barnsliga sätt tror jag att det var Jesus som ville klä av mig den här masken. Jag skämdes och ville springa därifrån. Jag letade efter en dörr att springa ut igenom, minns Lennart.
Men en av ledarna från Alpha som sett vad som hänt kom fram till honom och sa: "Nu Lennart har du kommit hem". Lennart satte sig ner i bänkraden och knäppte sina händer. Han upplevde att Jesus stod framför honom och pekade på honom och sa: "Jag är den levande Guden och jag vill att du följer mig."
– Då gav jag upp. I min bön sa jag: "Nu lägger jag mitt liv i dina händer och från och med nu får din vilja ske i mitt liv."
– Tidigare svor jag nästan i varje mening, men i samma sekund som jag sa ja till Jesus försvann alla mina svordomar.

Ett lyckorus

När han körde hem från Fiskebäck var han i ett lyckorus. 
– Jag kände att bilen svävade och att den aldrig var i backen. Sedan den dagen är mitt liv totalt förvandlat.
En kväll berättade han för deltagarna på seglarskolan, som han var ledare för, om frälsningen. Det var ett tjugotal kvinnor och män, mest yngre.
– De var vana vid att jag levde rövare och skrek på kappseglingsbanan. Det blev en väldig omställning för dem.
Efter gudsmötet väcktes en nöd att hjälpa människor som råkat illa ut. 2010 startade han och några grabbar därför "Jesus for life" som är en hjälporganisation för fattiga i Baltikum. Lennart poängterar att det är Gud som förser dem.
Julen 2013 skulle de åka till Estland, men sju veckor innan hade de bara 200 kronor på kontot.
– Ändå fick 700 barn varsin julklapp och 315 familjer en bananlåda full med livsmedel. Då förstår du att det inte var våran förtjänst.
Innan resan var det oklart hur de och hjälpsändningen skulle fraktas till Estland, men de blev av en tillfällighet erbjudna att få åka gratis med "Halleluja-bussen" som ägdes och kördes av en man inom Full gospel businessmen. De beräknade att frakten på Silja Line skulle gå på 22000 kronor, men när fakturan kom var den bara på 2200.
– Vi ville gå rättfärdigt tillväga och ringde bokningen och undrade om något blivit fel. Men de svarade: "Vi har sett och förstått vad ni gör i Estland och vill stödja er denna gång."
– Så är det med vår Herre när man lyder. Då öppnar han alla dörrar.

"Herren är med"

I Estland hyrde de en ny, stor idrottshall där de skulle dela ut maten och beräknade kostnaden för lokalen till 10 000 kronor. Men när räkningen kom var den på 1000 kronor.
– Hon som skötte faktureringen var med i församlingen. Det är helt fantastiskt att Herren är med hela vägen. Han vill hjälpa oss praktiskt.
Lennart räknar upp fler exempel och konstaterar att han skulle kunna skriva en bok om alla mirakler de varit med om.
Lennart bor med sin fru i Lerkil på landsbygden och är med i Svenska kyrkan i Vallda strax väster om Kungsbacka och har tro för väckelse i Vallda.
– Det är bönen som kan förända en församling. Det är bön som förändrar allt.
Utifrån egen erfarenhet avslutar han med:
– Det är aldrig försent att säga ja till ett liv med Jesus.
​MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.