Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Det har varit hårda tongångar

Robin Olsson | 07 jun , 2019
Det har uppstått en klyfta mellan Centerpartiet och Kristdemokraterna. Efter den hårda och stundom smutsiga EU-valrörelsen, väljer Centern att fördjupa samarbetet med regeringen genom att rädda statsrådet Annika Strandhäll från en misstroendeförklaring. – Det finns en borgerlig värdegemenskap vad gäller ekonomisk politik som väger tyngre än allt annat, säger Per Gudmundson till Inblick.
Det_har_varit_harda_tongangar
Hur ser du på Kristdemokraternas resultat i EU-valet?

– Vi gör vårt bästa val någonsin i ett EU-val, vi lyckas med vår målsättning att ta två mandat, samtidigt som den svenska EPP-gruppen, där även Moderaterna ingår, ökade fyra till sex ledamöter, säger Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson till Inblick.
– Vår Trump-inspirerade kampanj gjorde att alla partier pratade om vår politik från höger till vänster. Med det sagt så fanns det inhemska opinionsmätningar som tydde på ett resultat på mellan 10-12 procent, vilket många i partiet hoppats på och våra kritiker fruktade, vilket ledde till att vi attackerades hårt.

Adaktusson i fokus

Det blev en hård och stundom smutsig EU-valrörelse där Centerpartiets Fredrick Federley och Socialdemokraternas Helén Fritzon gick till frontalangrepp på Lars Adaktusson efter Dagens Nyheters avslöjande om hans röstningsmönster i abortfrågan.
Till Expressen säger Adaktusson:
– Jag är mån om att få ge en annan bild av mig än den som har getts de senaste veckorna. Jag har framställts som en mörkerman och allt möjligt, inleder han.
– Den senaste veckan har det påståtts att jag har röstat mot kvinnors rätt till abort vid ett antal tillfällen. Det har jag inte gjort. Jag har röstat mot att EU-parlamentet har något med abortfrågan att göra.
Även Sara Skyttedal hamnade i skottgluggen i ett antal debatter och attackerades hårt.

Hur ser du på mediestormen kring Lars Adaktusson?
– Det var i huvudsak två nyheter i valrörelsen som skadade oss, det ena var DN:s rapportering om Lars Adaktussons röstande i abortfrågan där man framställde honom och Kristdemokraterna som motståndare till den svenska abortlagstiftningen, när hans intention varit att denna lagstiftning ska ligga på nationell och inte EU-nivå, för att på så vis förhindra att ge Polen och Malta inflytande över vår abortlag.
Det andra som Gudmundson lyfter fram är att media rapporterade om Kristdemokraternas stöd till regeringens proposition angående anhöriginvandring.
– På den andra sidan tappade vi röster då det framkom att vi i ett svar på regeringens proposition öppnar för anhöriginvandring. Detta ställningstagande är en kompromiss i partiet, jag personligen tycker det kunde vara stramare men i ett parti får man ge och ta och då kom vi fram till detta, då vi i grunden tycker att familjer hör ihop.
Enligt Gudmundson kan detta ha lett till att väljare valde andra partier som Centern och Moderaterna för vilka dessa frågor är viktiga.
– Jag tror kanske att många valde Moderaterna med anledning av anhöriginvandringsfrågan, då man uppfattat Kristdemokraterna som mer restriktiva än vad vi kanske i verkligheten är.

(S)amarbetet (c)ementeras

Det har stormat kring statsrådet Annika Strandhäll med anledning av hennes hantering av Försäkringskassan. Hon kommer troligen att prickas av Konstitutionsutskottet, men kan fortsätta på sin post efter att Moderaternas misstroendeförklaring röstats ned sedan Centern valde att lägga ner sina röster. Deras gruppledare Anders W Jonsson hänvisar till sitt uttalande i TT:
– En misstroendeförklaring är det absolut skarpaste verktyget vi har i riksdagen och därför måste man använda det med stor försiktighet.
Vidare förklarar han att regeringen har rätt att flytta på en myndighetschef och att det är upp till regeringen att avgöra vilka de har förtroende för, men att Centern tycker Ann-Marie Begler var en bra generaldirektör.
Det var i mitten av maj som Ulf Kristersson och Moderaterna väckte en misstroendeförklaring mot statsrådet Strandhäll för att hon den 27 april förra året skulle ha avskedat generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler på felaktiga och politiskt motiverade grunder.
Konstitutionsutskottets granskning är nu klar och det mesta tyder på att de kommer att pricka statsrådet för hennes agerande. För att en misstroendeförklaring ska riktas mot ett statsråd eller mot statsministern så måste mer än hälften av riksdagens ledamöter, det vill säga minst 175 ledamöter, ställa sig bakom misstroendeförklaringen. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna stödde misstroendeförklaringen men kom då endast upp i 172 av de 175 nödvändiga rösterna.

Hur ser ett framtida “Allianssamarbete” ut efter en hård valrörelse och misstroendeförklaringen mot Annika Strandhäll?
– Det har varit hårda tongångar mellan Kristdemokraterna och Centern i kampen om rösterna.
– Det finns dock en borgerlig värdegemenskap vad gäller ekonomisk politik som väger tyngre än allt annat och det kommer alltid göra det möjligt för borgerliga partier att samarbeta i riksdagen, men Alliansen som vi en gång såg den är död. Den var en produkt av sin tid, avslutar Per Gudmundsson.
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019