Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Ingen ska behöva bränna ut sig

Monika Ekström | 13 jun , 2019
– Vi håller på att bränna ut de duktigaste människorna som vi har i samhället, sade samtalsterapeuten Karin Wennerlöf under en föreläsning om utmattningssyndrom förra veckan.
Ingen_ska_behova _branna_ut_sig
Karin Wennerlöf har arbetat med samtalsterapi i drygt tio år. I sin yrkesroll möter hon många som lider av psykisk ohälsa och utmattningssyndrom.
– Det är ett viktigt och tufft ämne, men det finns mycket hopp. Vi kan förebygga och göra något åt problemet, säger Karin.
Utmattning är det sista stadiet av stress och beror på en obalans mellan aktivitet och vila.
– Det är när det blir brist på vila och återhämtning som det blir farligt, men utmattningen kommer sällan plötsligt, berättar Karin.
Vanligtvis är det en långvarig period av stress och press som ligger bakom. Stressen kan pågå i flera år innan en utmattning bryter ut.

Alla i samma båt

– När den bryter ut kan det gå lika fort som när man knäpper med fingrarna. Det är ingen som är vaccinerad mot detta. Vi sitter alla i samma båt.
Energilöshet är utmärkande för utmattning. Det är inte vanlig trötthet och sömnlöshet utan brist på energi i kroppen.
– Det är svårt att förstå det om man inte varit med om det.
– Vi tänker på det som psykisk ohälsa, men du kan vara hel i själen och ändå drabbas av utmattning. Det handlar om brist på energi. Du kan må hur bra som helst, men ändå drabbas.
Karin berättar att det finns föreställningar om att det är stresskänsliga personer som drabbas, men menar att det är tvärtom, att det är de som är plikttrogna, ansvarsfulla och lösningsorienterade som är mest utsatta.
– De tycker om att vara spindeln i nätet och fixar, fixar och fixar. Det går en kort tid, men sedan börjar kroppen att säga ifrån.
Kroppen tycker om korta stresspåslag. När vi blir stressade pumpar kroppen ut adrenalin och kortisol. Om vi är stressade hela tiden händer något med hjärnan.
– Hjärnan hinner inte med den puls som finns i samhället idag. Hjärnan är fortfarande som när vi levde på savannen. Då var det korta intensiva stresspåslag, sedan var faran över. Till exempel när vi jagade en björn för att få mat.
– Idag är det som om vi jagade en björn år in och år ut. Samma stresspåslag är påkopplat.

Arg för ingenting

Ett tecken på utmattning är att personen blir labil och arg för ingenting.
– Personen är inte van vid att bli arg, men nu brinner han eller hon av för ingenting och kan skälla ut grannen för att soptunnan står för nära huset.
Andra tecken är hjärtklappning, andfåddhet och tryck över bröstet med påföljande ångest, men det börjar ofta med sömnlöshet.
– Vi kan inte sova när vi är jagade av en björn.
Värk i leder och muskler är också vanligt och feber. Du kan också bli yr och ljud- och ljuskänslig. Och få en extrem hjärntrötthet.
– Personen blir seg och går in i en bubbla och tappar ord och meningar. Du kommer inte ihåg vad du sagt eller gjort. Jag minns en kvinna som glömde namnet på sitt barn när hon skulle ropa på sin dotter. Sådant kan hända när hjärnan badar i stresshormoner.
När en person kört på trots olika symptom bryter utmattningen till slut ut.
– En bil kan vara av senaste årsmodellen, men den går inte en meter om den inte har bensin. Vi måste tanka på.
När symptomen visar sig är det livsnödvändigt att dra i nödbromsen.
– Dra rejält i handbromsen. Det är en order. Du behöver träna på att säga nej istället för ja och ta bort de flesta aktivisterna. Det är viktigt att vi vilar och sover.

Sömnen viktig

Det bästa är att gå och lägga sig runt klockan tio på kvällen under veckans alla dagar.
– Sedan är det viktigt att sänka de inre kraven, så att de blir rimliga. De som drabbas av utmattning är vana vid att arbeta 300 procent. När de går ner till 100 procent tycker de att de inte gör någonting.
Det bästa är att aldrig bränna ut sig, eftersom det tar så lång tid att komma tillbaka.
– Det är inte som en förkylning. Det är viktigt att du får in rätt gränser igen och bygger upp ett livsmönster som håller hela livet.
– Ingen tackar dig för att du bränner ut dig. Det tar väldigt lång tid att bromsa, begränsa och säga stopp när du är uppe i 200 km i timmen. Det är viktigt att du får en ny rytm i din kropp.
Enligt Karin är det lättare att förebygga stress än att behandla en utmattning under arbetsdagen.
– Ingen ska behöva bränna ut sig.

Lugn och ro

Om du är anhörig till en som lider av utmattning kan du vara ett stöd bara genom att lyssna till personen och också hjälpa till genom att bromsa och begränsa.
– Uppmana och säg: "Nu kan du ta det lugnt." Det hjälper mycket och gör det legitimt att vila.
Det är viktigt att ta micropauser på fem minuter en gång i timmen.
– Då tankar du på. Sedan kan du stänga din kontorsdörr och säga jag måste vara avskild och få göra det här i lugn och ro.
Ett annat tips är att dra ner på tiden när du träffar vänner. Om du brukar sitta och umgås i tre timmar med dem kan du istället dra ner det till halva tiden till en och en halv timme.
Monika Ekström
monika@inblick.se
 
eBlick
Sydow
jul 18, 2019
Det var fel att lägga ned förbanden på Gotland, säger Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S), som nu körs över av sin egen regering när det gäller hur Försvarsmakten ska finansiera sin verksamhet under de närmaste åren.
eBlick
jul 18, 2019
– Israel blir väldigt ofta anklagat för att ockupera hit och dit och för illegala bosättningar här och där. Att det inte stämmer är väldigt klart och tydligt. Tyvärr måste jag stå och reda ut det här. Det borde vara självklart, började Christina Toledano Åsbrink sitt seminarium i Värnamo.
eBlick
jul 18, 2019
När det årliga lägret för personer med funktionsvariationer och deras familjer abrupt ställdes in, tog assistansbolag, föräldrar och assistenter saken i egna händer och arrangerade läger i Tidaholm. – Vi vet hur mycket det här betyder för de här människorna för vi har själva ofta stått utanför, säger Inga-Lill som själv har en dotter med särskilda behov.
eBlick
jun 07, 2019
Sveriges familje- och samlevnadspolitik har resulterat i höga aborttal, en skenande sexualbrottslighet, få födslar och en åldrande befolkning där andelen arbetsföra minskar kraftigt. Ändå satsar nu Sverige stora resurser på att exportera den svenska modellen till omvärlden.
eBlick
maj 31, 2019
Mer än 15 år efter Knutbydåden, hemlighåller polisen uppgifter om Farid Lamrani, som var Sara Svenssons vapenkurir, vapeninstruktör och bostadsvärd veckorna innan mordet. Detta trots att Sara Svensson upplevde sig hotad av kretsen kring Farid Lamrani och uppmanades av dem att ljuga för polisen om mordvapnets ursprung.
eBlick
maj 31, 2019
Svenska resebolag tjänar pengar på ungdomars och framförallt studenters resor till solen, med fri alkohol som lockbete. Nu slår spanjorer larm om nordiska ungdomars dryckesvanor. – Vi märker av att en del ungdomar, framförallt från Storbritannien som festar, säger Arne Solhaug till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.
eBlick
maj 23, 2019
Lettland blev medlemmar i EU 2004 och sedan dess har mycket i landet utvecklats till det bättre och många yngre flyttat och fått det bättre i Norden eller England. – Alternativet till EU är Putins Ryssland och det är inget alternativ, säger turistguiden Ira, till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesman är den namnkunnigaste på partiets EU-valsedel sedan första namnet Cecilia Wickström, under dramatiska former petades från listan. – Jag står till förfogande om jag får väljarnas förtroende och det inte kommer annat emellan, säger han till Inblick.
eBlick
maj 16, 2019
Stormakterna spänner musklerna i både Iran och Venezuela. USA skickar krigsfartyg till Persiska viken och oppositionsledaren i Venezuela vädjar om amerikansk militärhjälp.
eBlick
maj 16, 2019
Lekplatser hos förskolor i Tensta har plötsligt förvandlats till veritabla knarkgömmor. Att droghandeln pågår vid barnens lekplatser har fått polisen att ryta ifrån ordentligt i en video på Facebook. – Vi kommer jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er, lyder Rinkebypolisens budskap till knarklangarna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019
Christian Mölk | 28 jan, 2019
Christian Mölk | 22 jan, 2019
Ruben Agnarsson | 16 okt, 2018
Ruben Agnarsson | 22 aug, 2018