Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Christiansson (SD) om S ja till Ryssland: Vi har sålt vår själ

Robin Olsson | 04 jul , 2019
Europarådet röstade natten till tisdagen den 25 juni, efter långa förhandlingar ja till att återge Ryssland fullvärdig status i rådets och domstolens samtliga organ, något landet fråntogs 2014. Ukrainska delegationen lämnade Europarådets möte i protest efter ja till Ryssland. – Nu mår vi bra ekonomiskt men har sålt vår själ, säger Alexander Christiansson (SD) till Inblick.

A CEuroparådet instiftades på anmodan av Sir Winston Churchill den 5 maj 1949 för att skapa fred och respekt för demokrati och mänskliga rättigheter i efterkrigstidens Europa. Nyligen, efter hårda förhandlingar, fick Ryssland tillbaka sin rösträtt och status i rådet och domstolen, vilka landet miste efter annekteringen av Krim 2014. Den svenska delegationen blev tagen på sängen i frågan.
– Vi hade ett delegationsmöte förra veckan där utrikesminister Margot Wallström besökte oss och informerade till allas vår förvåning om att hennes sekreterare, som företräder regeringen i Europarådets ministerkommitté, hade röstat för att Ryssland skulle återfå sin status, berättar Alexander Christiansson (SD) till Inblick från Strasbourg.
Stora delar av det politiska etablissemanget i Europa valde enligt Christiansson att blunda för övergreppen i Ryssland för att få in den livsnödvändiga medlemsavgiften och andra resurser från Moskva.
– Det är ett enormt svek, Socialdemokraterna bidrar nu till att legitimera Rysslands annektering av Krim, säger han

Pengarna som styr

För fem år sedan infördes sanktioner mot Ryssland med stor majoritet. På tisdagen röstade en ny majoritet för att häva sanktionerna och ge Ryssland fullt medlemskap igen.
Till ja-sidan anslöt sig den svenske socialdemokraten Ola Möller, medan Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot. Grunden för ställningstagandet är enligt många kritiker i huvudsak ekonomiskt då Europarådet är i stort behov av pengar, sedan Europarådet har tappat Rysslands 300 miljoner kronor i medlemsavgift.
– Det ekonomiska bortfallet för organisationen har skapat problem och det löser man genom att sälja sin själ vad gäller att stå upp för mänskliga rättigheter och demokratin, de institutioner vi enligt stadgan ska främja och bejaka, säger Christiansson.

Känsloladdad kväll

EC-gruppen, European Conservatives, var emot förslaget emedan socialistiska gruppen och stora delar av den kristdemokratiska EPP-gruppen röstade för, dock inte Moderaterna från Sverige. 
Christiansson förklarar att det blev en ideologisk och känsloladdad debatt som gick från kväll till natt innan man med röstsiffrorna 118-62 gav Ryssland sitt stöd.
– Vi fick reda på att det skulle bli fight i kammaren och vi försökte förhala debatten så långt in på småtimmarna som möjligt genom att lägga fram 223 ändringsbeslut, som rådet röstade om, med mycket text om mänskliga rättigheter. Det blev ett väldigt liv, säger Christiansson som beklagar utgången.
– Jag avslutade mitt anförande med att säga: “När jag var barn blev jag lärd att behandla medmänniskor med respekt, här sitter vi vuxna och låter mobbarna sitta kvar medan offren måste gå ut”, detta är helt galet.

Starka motreaktioner

Ukrainas representanter valde dagen efter att lämna förhandlingarna i protest då de inte kunde sitta i samma församling som mördare och ockupanter. Deras president Volodymyr Zeleskyj sa i ett uttalande att han var mycket besviken på Europarådets agerande som enligt honom ger Ryssland legitimitet och upprättelse utan att landet dragit sig tillbaka från Krim.
Moderaternas utrikespolitikse talesperson, Hans Wallmark säger till Kristianstadsbladet:
– Vi har varit tydliga med att vi inte vill ta något steg som uppfattas som bekräftelse av det nuvarande läget.
Wallmark kallar ja-rösten "oförsvarbar" och "fundamentalt fel".
– Det finns ingen anledning att just nu belöna eller bekräfta Ryssland. Den illegala annekteringen av Krim fortgår och det är också strider i östra Ukraina som Ryssland är involverat i. Ryssland har också visat tydliga demokratiska underskott, för fri- och rättigheter, och det sker i Ryssland mot den egna befolkningen.
Förespråkare av att låta Ryssland delta i arbetet lyfter fram att Europarådet då får en möjlighet att ställa dem till svars och att ryska medborgare får möjlighet att vända sig till Europadomstolen.
– Det är under förutsättning att ryska myndigheter tillmäter domslut från Europadomstolen någon betydelse. Det finns ingen anledning att tro att de kommer att ta fri- och rättigheter på större allvar, säger Hans Wallmark som även författat följande fråga till utrikesminister Margot Wallström i samma ämne.
“Sedan Rysslands illegala annektering av Krim 2014 har det funnits en bred politisk uppbackning i Sverige bakom stöd till Ukraina och uppslutning bakom internationell rätt. Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Margot Wallström: Har utrikesministern och regeringen för avsikt att ändra Sveriges förhållande till Ryssland efter den illegala annekteringen av Krim 2014 genom att medverka till avveckling av sanktionspolitik, så som nu skett då landet åter har släppts in i Europarådets arbete, trots att inga förbättringar har skett eller resolutionsrekommendationer har efterlevts?”.
Vi lär ha anledning att återkomma med svaret på denna fråga.

Robin Olsson
 
eBlick
Sydow
jul 18, 2019
Det var fel att lägga ned förbanden på Gotland, säger Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S), som nu körs över av sin egen regering när det gäller hur Försvarsmakten ska finansiera sin verksamhet under de närmaste åren.
eBlick
jul 18, 2019
– Israel blir väldigt ofta anklagat för att ockupera hit och dit och för illegala bosättningar här och där. Att det inte stämmer är väldigt klart och tydligt. Tyvärr måste jag stå och reda ut det här. Det borde vara självklart, började Christina Toledano Åsbrink sitt seminarium i Värnamo.
eBlick
jul 18, 2019
När det årliga lägret för personer med funktionsvariationer och deras familjer abrupt ställdes in, tog assistansbolag, föräldrar och assistenter saken i egna händer och arrangerade läger i Tidaholm. – Vi vet hur mycket det här betyder för de här människorna för vi har själva ofta stått utanför, säger Inga-Lill som själv har en dotter med särskilda behov.
eBlick
jun 07, 2019
Sveriges familje- och samlevnadspolitik har resulterat i höga aborttal, en skenande sexualbrottslighet, få födslar och en åldrande befolkning där andelen arbetsföra minskar kraftigt. Ändå satsar nu Sverige stora resurser på att exportera den svenska modellen till omvärlden.
eBlick
maj 31, 2019
Mer än 15 år efter Knutbydåden, hemlighåller polisen uppgifter om Farid Lamrani, som var Sara Svenssons vapenkurir, vapeninstruktör och bostadsvärd veckorna innan mordet. Detta trots att Sara Svensson upplevde sig hotad av kretsen kring Farid Lamrani och uppmanades av dem att ljuga för polisen om mordvapnets ursprung.
eBlick
maj 31, 2019
Svenska resebolag tjänar pengar på ungdomars och framförallt studenters resor till solen, med fri alkohol som lockbete. Nu slår spanjorer larm om nordiska ungdomars dryckesvanor. – Vi märker av att en del ungdomar, framförallt från Storbritannien som festar, säger Arne Solhaug till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.
eBlick
maj 23, 2019
Lettland blev medlemmar i EU 2004 och sedan dess har mycket i landet utvecklats till det bättre och många yngre flyttat och fått det bättre i Norden eller England. – Alternativet till EU är Putins Ryssland och det är inget alternativ, säger turistguiden Ira, till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesman är den namnkunnigaste på partiets EU-valsedel sedan första namnet Cecilia Wickström, under dramatiska former petades från listan. – Jag står till förfogande om jag får väljarnas förtroende och det inte kommer annat emellan, säger han till Inblick.
eBlick
maj 16, 2019
Stormakterna spänner musklerna i både Iran och Venezuela. USA skickar krigsfartyg till Persiska viken och oppositionsledaren i Venezuela vädjar om amerikansk militärhjälp.
eBlick
maj 16, 2019
Lekplatser hos förskolor i Tensta har plötsligt förvandlats till veritabla knarkgömmor. Att droghandeln pågår vid barnens lekplatser har fått polisen att ryta ifrån ordentligt i en video på Facebook. – Vi kommer jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er, lyder Rinkebypolisens budskap till knarklangarna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019
Christian Mölk | 28 jan, 2019
Christian Mölk | 22 jan, 2019
Ruben Agnarsson | 16 okt, 2018
Ruben Agnarsson | 22 aug, 2018