Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Christiansson (SD) om S ja till Ryssland: Vi har sålt vår själ

Robin Olsson | 04 jul , 2019
Europarådet röstade natten till tisdagen den 25 juni, efter långa förhandlingar ja till att återge Ryssland fullvärdig status i rådets och domstolens samtliga organ, något landet fråntogs 2014. Ukrainska delegationen lämnade Europarådets möte i protest efter ja till Ryssland. – Nu mår vi bra ekonomiskt men har sålt vår själ, säger Alexander Christiansson (SD) till Inblick.

A CEuroparådet instiftades på anmodan av Sir Winston Churchill den 5 maj 1949 för att skapa fred och respekt för demokrati och mänskliga rättigheter i efterkrigstidens Europa. Nyligen, efter hårda förhandlingar, fick Ryssland tillbaka sin rösträtt och status i rådet och domstolen, vilka landet miste efter annekteringen av Krim 2014. Den svenska delegationen blev tagen på sängen i frågan.
– Vi hade ett delegationsmöte förra veckan där utrikesminister Margot Wallström besökte oss och informerade till allas vår förvåning om att hennes sekreterare, som företräder regeringen i Europarådets ministerkommitté, hade röstat för att Ryssland skulle återfå sin status, berättar Alexander Christiansson (SD) till Inblick från Strasbourg.
Stora delar av det politiska etablissemanget i Europa valde enligt Christiansson att blunda för övergreppen i Ryssland för att få in den livsnödvändiga medlemsavgiften och andra resurser från Moskva.
– Det är ett enormt svek, Socialdemokraterna bidrar nu till att legitimera Rysslands annektering av Krim, säger han

Pengarna som styr

För fem år sedan infördes sanktioner mot Ryssland med stor majoritet. På tisdagen röstade en ny majoritet för att häva sanktionerna och ge Ryssland fullt medlemskap igen.
Till ja-sidan anslöt sig den svenske socialdemokraten Ola Möller, medan Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot. Grunden för ställningstagandet är enligt många kritiker i huvudsak ekonomiskt då Europarådet är i stort behov av pengar, sedan Europarådet har tappat Rysslands 300 miljoner kronor i medlemsavgift.
– Det ekonomiska bortfallet för organisationen har skapat problem och det löser man genom att sälja sin själ vad gäller att stå upp för mänskliga rättigheter och demokratin, de institutioner vi enligt stadgan ska främja och bejaka, säger Christiansson.

Känsloladdad kväll

EC-gruppen, European Conservatives, var emot förslaget emedan socialistiska gruppen och stora delar av den kristdemokratiska EPP-gruppen röstade för, dock inte Moderaterna från Sverige. 
Christiansson förklarar att det blev en ideologisk och känsloladdad debatt som gick från kväll till natt innan man med röstsiffrorna 118-62 gav Ryssland sitt stöd.
– Vi fick reda på att det skulle bli fight i kammaren och vi försökte förhala debatten så långt in på småtimmarna som möjligt genom att lägga fram 223 ändringsbeslut, som rådet röstade om, med mycket text om mänskliga rättigheter. Det blev ett väldigt liv, säger Christiansson som beklagar utgången.
– Jag avslutade mitt anförande med att säga: “När jag var barn blev jag lärd att behandla medmänniskor med respekt, här sitter vi vuxna och låter mobbarna sitta kvar medan offren måste gå ut”, detta är helt galet.

Starka motreaktioner

Ukrainas representanter valde dagen efter att lämna förhandlingarna i protest då de inte kunde sitta i samma församling som mördare och ockupanter. Deras president Volodymyr Zeleskyj sa i ett uttalande att han var mycket besviken på Europarådets agerande som enligt honom ger Ryssland legitimitet och upprättelse utan att landet dragit sig tillbaka från Krim.
Moderaternas utrikespolitikse talesperson, Hans Wallmark säger till Kristianstadsbladet:
– Vi har varit tydliga med att vi inte vill ta något steg som uppfattas som bekräftelse av det nuvarande läget.
Wallmark kallar ja-rösten "oförsvarbar" och "fundamentalt fel".
– Det finns ingen anledning att just nu belöna eller bekräfta Ryssland. Den illegala annekteringen av Krim fortgår och det är också strider i östra Ukraina som Ryssland är involverat i. Ryssland har också visat tydliga demokratiska underskott, för fri- och rättigheter, och det sker i Ryssland mot den egna befolkningen.
Förespråkare av att låta Ryssland delta i arbetet lyfter fram att Europarådet då får en möjlighet att ställa dem till svars och att ryska medborgare får möjlighet att vända sig till Europadomstolen.
– Det är under förutsättning att ryska myndigheter tillmäter domslut från Europadomstolen någon betydelse. Det finns ingen anledning att tro att de kommer att ta fri- och rättigheter på större allvar, säger Hans Wallmark som även författat följande fråga till utrikesminister Margot Wallström i samma ämne.
“Sedan Rysslands illegala annektering av Krim 2014 har det funnits en bred politisk uppbackning i Sverige bakom stöd till Ukraina och uppslutning bakom internationell rätt. Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Margot Wallström: Har utrikesministern och regeringen för avsikt att ändra Sveriges förhållande till Ryssland efter den illegala annekteringen av Krim 2014 genom att medverka till avveckling av sanktionspolitik, så som nu skett då landet åter har släppts in i Europarådets arbete, trots att inga förbättringar har skett eller resolutionsrekommendationer har efterlevts?”.
Vi lär ha anledning att återkomma med svaret på denna fråga.

Robin Olsson
 
eBlick
”Jag_mar_daligt_och_vill_do”
sep 13, 2019
Under årets sommarlov upplevde Bris en ökning av inkommande samtal från barn och unga i Sverige. Sommarlovet är för många barn en mycket svår tid med problem på hemmafronten samt oro och ångest. De flesta samtalen kom från barn med självmordstankar.
eBlick
sep 13, 2019
Det är i dagarna 80 år sedan det stora krigsutbrottet. I gryningen den 1 september 1939 gick tyska trupper in i Polen och två dagar senare förklarade Frankrike och England krig mot Tyskland. Andra världskriget var därmed ett faktum. – Andra världskriget förändrade vår värld, säger historieläraren Bo Ribaeus till Inblick.
eBlick
sep 13, 2019
Ulf Boström tycker att Sverige misslyckats med att försvara demokratin i storstädernas utsatta områden. – I Sverige har vi en polis som har till uppgift att skydda demokratin. Men i utsatta områden råder det brist på frihet att röra sig fritt och brist på människors lika värde.
eBlick
sep 05, 2019
Striden om oljeledningen genom indianreservatet Standing Rock i North Dakota, som pågått sedan 2016, har inte avstannat. Nu visar det sig att flera av de demokratiska utmanarna i presidentvalet har gått ut med löftet till invånarna i Standing Rock om att upphäva det tidigare beslutet om oljeledningen Dakota Access Pipeline.
eBlick
sep 05, 2019
– Det är många äldre som upplever en otrygghet. De är rädda för att utsättas för brott, men det är unga pojkar i 20-årsåldern som utsätts för brott i största utsträckning, berättade Jonas Trolle för Inblick. Han är chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och har arbetat som polis i 25 år.
eBlick
sep 05, 2019
Förra veckan talade Ulf Boström i Malmö om kriminaliteten i Sveriges ”utsatta områden”. – Lösningen är närvarande poliser, säger Ulf som arbetar som integrationspolis i Göteborg.
eBlick
aug 29, 2019
Stormatchen i Europa League-kvalet mellan Malmö FF och israeliska Bnei Yehuda Tel Aviv vanns av hemmalaget med 3-0. Det var stort polisuppbåd trots endast ett 30-tal bortasupportrar. – Vi hade full beredskap på att det kunde bli demonstrationer, säger Filip Annas vid Malmöpolisen som närvarade vid matchen.
eBlick
aug 29, 2019
Linköping har varit hårt drabbat av bombexplosioner under sommaren. En fastighet i centrala Linköping och polishuset i utkanten av staden har sprängts. I förra veckan inkom ett larm om ett misstänkt föremål i stadsdelen Tannefors varvid polisen spärrade av och utrymde flera kvarter i området och bombgruppen kallades in. – Jag blev väldigt uppjagad och rädd, säger Mats Andreen, som bor i en av fastigheterna som utrymdes, till Inblick.
eBlick
aug 29, 2019
I april införde New York ett förbud mot alkoholreklam på stadens fastigheter och egendomar. Redan för ett och ett halvt år sedan förbjöds reklam på New York-bussar, tunnelbanevagnar och stationer.
eBlick
aug 22, 2019
Flera gärningsmän bakom masskjutningarna i USA var besatta av våldsamma videospel. Walmart har nu tagit bort alla skyltar, skärmar och videor som visar våld från sina samtliga butiker. Flera ledande politiker kräver nu lagstiftning för att begränsa de våldsamma videospelen.
eBlick
aug 22, 2019
Den senaste demonstrationen i Moskva var troligen den största i Rysslands historia, då 50 000 personer demonstrerade för fria och rättvisa val, den 8 augusti. – Vladimir Putin tror han är Rysslands Messias. Vi tror hans dagar vid makten snart är över, säger demonstranten Evgenia Bogdanova till Inblick.