Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Frivilliga krafter och assistansbolag räddade sommarläger

Maria Johansson | 18 jul , 2019
När det årliga lägret för personer med funktionsvariationer och deras familjer abrupt ställdes in, tog assistansbolag, föräldrar och assistenter saken i egna händer och arrangerade läger i Tidaholm. – Vi vet hur mycket det här betyder för de här människorna för vi har själva ofta stått utanför, säger Inga-Lill som själv har en dotter med särskilda behov.
läger

I mars fick alla brukare och deras familjer som varje sommar åkt till en gemenskapsvecka i Bjärka Säby, höra att allt var inställt.
– Vi fick inte veta varför. Jag är assistent till Henrik som åkt dit varje sommar i 37 år, säger Marie Johansson.
Hon arbetar för företaget Novum Assistans och tillsammans med företaget och frivilligkrafter bestämde hon sig för att ordna en egen vecka med aktiviteter.  
– Då vi började spåna såg vi att vi kunde hyra in oss på Hellidens slott.
Tidaholmarna har också ställt upp. Svenska kyrkan har hjälpt till med sång och bjudit på hamburgare en kväll. Ekebergs gård lånade ut sitt ridhus och nårgra föräldrar bjöd på på en lunch.
 När Inblick kommer på besök kommer tolv bilar från de lokala cruiserklubbarna Labbås Cruisers och Labbås Car & Bike körande i parad med sina skinande veteranbilar. 
Efter lite pizza ska hela lägret på 49 personer med brukare, föräldrar och assistenter ut och cruisa i det soliga Tidaholm, men alla strömmar ut för att ta en titt på bilarna innan maten.
De har precis piffat upp sig med tidsenliga kläder, frisyrer och prickiga scarves i håret.

Gemenskapen viktig

En av deltagarna är Stanley Persson från Sundsvall. Han ser ut som tagen ur en sextiotalsfilm med bakåtslickat hår och skinnpaj.
– Jag gillar Rockabilly, jag brukar spela den musiken, säger han.
Stanley har varit på sommarläger i flera år och tycker att det mesta är bra.
– Jag gillar att umgås med folk, lekarna och samlingarna på morgonen i grupperna.
Dagen innan gjorde han succé när han spontant ställde sig upp och sjöng Stad i ljus.
– Det är nog en av höjdpunkterna hittills, när deltagarna gör något spontant. Som igår när de började sjunga ihop, säger Marie Johansson.

Träffa andra föräldrar

Brukarna kommer från olika assistansbolag och kommunala boenden, och i år har fler kommit från trakten runt Tidaholm.
Bill Wendell från Göteborg har två döttrar med olika behov. Han och hans fru har tagit hand om sina nu vuxna flickor själva under hela deras uppväxt. Han uppskattar att får träffa andra föräldrar med barn som har olika funktionsvariationer.
– Vi föräldrar får träffas i grupp och samtala också, och dela våra livsberättelser. Därför kommer vi gärna. Jag har fattat att vi har det väldigt bra när man jämför med andra, säger han.

Vara en vanlig familj

Inga-Lill Stenholm jobbar med komplementär kommunikation på Novus Assistans och är också assistent till sin egen dotter.
– En av höjdpunkterna har varit när vi spelade bowling första dagen. I morgon ska vi rida. Och så ska vi ha lägerbål tillsammans med kyrkans konfirmander, säger hon.
Inga-Lill berättar att lägren betyder mycket, inte bara för brukarna utan för hela familjen.
– Min dotter sa att det är så skönt att vara bland folk som vet hur det är. Det är som att här blir man en vanlig familj. Vi vet hur mycket det här betyder för de här människorna för vi har själva ofta stått utanför.

Raggarbil kan ge m
ersmak
Efter pizzan blir det liv och rörelse. Nu ska alla 49 personer in i bilarna. Flera flickor har siktat in sig på de två rosa bilarna. 
En av dem är Elvira ​Olofsson. Hon pratar inte så mycket, men hennes assistent berättar att hon gillar allt som har med musik och hästar att göra. Hon brukar rida hemma.
Mikael Wigholm är en av medlemmarna i Labbås Cruisers. För honom var det självklart att ställa upp när han fick frågan att köra runt lägerdeltagarna
– Det är klart att barnen ska åka raggarbil. De skulle få göra lite "tidaholmska" saker tyckte Marie, och raggarkulturen har starkt fäste här i stan, säger Mikael.
Mikael och frun Anne-Marie har fyra veteranbilar. Det är främst på sommaren när det är fint väder de brukar använda bilarna och cruisa runt med andra, eller åka för att köpa lite glass. 
Idag har de valt att köra med Anne-Maries knallgröna bil och de tar täten när cruiserkaravanen till slut ger sig av.
Mikael medger att dagens utflykt kan få vissa konsekvenser på dem som för första gången cruisar i en veteranbil.
– Det är klart att de kommer vilja ha en egen bil sen när de får smak på det, säger Mikael Wigholm.

MARIA JOHANSSON
 
eBlick
Handbojor,_isoleringscell_och_kvinnofängelse
dec 06, 2019
När svenska polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu berättar hon själv för första gången om det dramatiska gripandet, om åtta dagar i isoleringscell och fyra månaders vistelse på kvinnofängelse.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
eBlick
nov 21, 2019
Psykisk ohälsa hos äldre har blivit en av våra största folksjukdomar. En femtedel av alla äldre personer i Sverige lider av psykisk ohälsa och antalet självmord har ökat. Denna har fått sjukvårdslandstingsrådet Behcet Barsom i Region Örebro att reagera skarpt. – Ett geriatriska center behöver skapas där kunskaper, erfarenheter och forskning förmedlas till vårdpersonal som arbetar med äldre, betonar han.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.