I mars fick alla brukare och deras familjer som varje sommar åkt till en gemenskapsvecka i Bjärka Säby, höra att allt var inställt.
– Vi fick inte veta varför. Jag är assistent till Henrik som åkt dit varje sommar i 37 år, säger Marie Johansson.
Hon arbetar för företaget Novum Assistans och tillsammans med företaget och frivilligkrafter bestämde hon sig för att ordna en egen vecka med aktiviteter.
– Då vi började spåna såg vi att vi kunde hyra in oss på Hellidens slott.
Tidaholmarna har också ställt upp. Svenska kyrkan har hjälpt till med sång och bjudit på hamburgare en kväll. Ekebergs gård lånade ut sitt ridhus och nårgra föräldrar bjöd på på en lunch.
När Inblick kommer på besök kommer tolv bilar från de lokala cruiserklubbarna Labbås Cruisers och Labbås Car & Bike körande i parad med sina skinande veteranbilar.
Efter lite pizza ska hela lägret på 49 personer med brukare, föräldrar och assistenter ut och cruisa i det soliga Tidaholm, men alla strömmar ut för att ta en titt på bilarna innan maten.
De har precis piffat upp sig med tidsenliga kläder, frisyrer och prickiga scarves i håret.
Gemenskapen viktig
En av deltagarna är Stanley Persson från Sundsvall. Han ser ut som tagen ur en sextiotalsfilm med bakåtslickat hår och skinnpaj.
– Jag gillar Rockabilly, jag brukar spela den musiken, säger han.
Stanley har varit på sommarläger i flera år och tycker att det mesta är bra.
– Jag gillar att umgås med folk, lekarna och samlingarna på morgonen i grupperna.
Dagen innan gjorde han succé när han spontant ställde sig upp och sjöng Stad i ljus.
– Det är nog en av höjdpunkterna hittills, när deltagarna gör något spontant. Som igår när de började sjunga ihop, säger Marie Johansson.
Träffa andra föräldrar
Brukarna kommer från olika assistansbolag och kommunala boenden, och i år har fler kommit från trakten runt Tidaholm.
Bill Wendell från Göteborg har två döttrar med olika behov. Han och hans fru har tagit hand om sina nu vuxna flickor själva under hela deras uppväxt. Han uppskattar att får träffa andra föräldrar med barn som har olika funktionsvariationer.
– Vi föräldrar får träffas i grupp och samtala också, och dela våra livsberättelser. Därför kommer vi gärna. Jag har fattat att vi har det väldigt bra när man jämför med andra, säger han.
Vara en vanlig familj
Inga-Lill Stenholm jobbar med komplementär kommunikation på Novus Assistans och är också assistent till sin egen dotter.
– En av höjdpunkterna har varit när vi spelade bowling första dagen. I morgon ska vi rida. Och så ska vi ha lägerbål tillsammans med kyrkans konfirmander, säger hon.
Inga-Lill berättar att lägren betyder mycket, inte bara för brukarna utan för hela familjen.
– Min dotter sa att det är så skönt att vara bland folk som vet hur det är. Det är som att här blir man en vanlig familj. Vi vet hur mycket det här betyder för de här människorna för vi har själva ofta stått utanför.
Raggarbil kan ge mersmak
Efter pizzan blir det liv och rörelse. Nu ska alla 49 personer in i bilarna. Flera flickor har siktat in sig på de två rosa bilarna.
En av dem är Elvira Olofsson. Hon pratar inte så mycket, men hennes assistent berättar att hon gillar allt som har med musik och hästar att göra. Hon brukar rida hemma.
Mikael Wigholm är en av medlemmarna i Labbås Cruisers. För honom var det självklart att ställa upp när han fick frågan att köra runt lägerdeltagarna
– Det är klart att barnen ska åka raggarbil. De skulle få göra lite "tidaholmska" saker tyckte Marie, och raggarkulturen har starkt fäste här i stan, säger Mikael.
Mikael och frun Anne-Marie har fyra veteranbilar. Det är främst på sommaren när det är fint väder de brukar använda bilarna och cruisa runt med andra, eller åka för att köpa lite glass.
Idag har de valt att köra med Anne-Maries knallgröna bil och de tar täten när cruiserkaravanen till slut ger sig av.
Mikael medger att dagens utflykt kan få vissa konsekvenser på dem som för första gången cruisar i en veteranbil.
– Det är klart att de kommer vilja ha en egen bil sen när de får smak på det, säger Mikael Wigholm.
MARIA JOHANSSON