Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Det behövs fler kvarterspoliser"

Monika Ekström | 05 sep , 2019
Förra veckan talade Ulf Boström i Malmö om kriminaliteten i Sveriges ”utsatta områden”. – Lösningen är närvarande poliser, säger Ulf som arbetar som integrationspolis i Göteborg.
Det_behovs_fler_kvarterspoliser
Efter föredraget fick Inblick ett samtal med Ulf Boström där han berättade om sina erfarenheter och hur problemen ska lösas. Framför allt efterlyser han närvarande poliser. 
– Invånarna ska kunna prata med, känna trygghet och tillit till polisen i sitt område. Om det händer något med mig eller min familj så ska jag kunna ta kontakt med polisen och veta att jag får hjälp, sa Ulf Boström. 
Att det ser ut som det gör i de utsatta områdena tror Ulf beror på att det saknas kompetens hos beslutsfattarna. 
– Samhällsföreträdarnas kompetens är inte tillräcklig för att genomföra demokrati i hela vårt land. Utmaningen när människor kommer från olika länder med olika politik, religion och tradition är att hinna prata med dem. Det är i mötet med människor, i mötet med polisen, som de får tillit till polisen.

En farlig väg

Ulf anser att övervakningskameror inte kan ersätta poliser och att problemet främst är socialt. 
– Kameror är den svagintelligentes lösning på ett ofantligt socialt problem.
Ulf anser att utvecklingen är på väg åt helt fel håll när det mänskliga kopplas bort. 
– Vi är inne på en farlig väg när vi tror att mer kameror, mer skyddsutrustad polis och militär ska klämma åt dem som vi tog emot med öppna hjärtan 2015. Vi håller på att knyta åt den sociala gordiska knuten, ännu mer än vi gjort hitintills. 
Ulf betonar att det finns 180 myndigheter som har i uppdrag att arbeta med att bevara demokratin.  
– De vill så mycket och de har goda hjärtan, men de har inte visat på att de har tillräckligt med kunskap och kompetens för att förändra samhället. 
Polisen behöver vara närvarande i de utsatta områdena för att implementera Sveriges lagar som föräldrabalken och skolplikt. 
– När barnen gör fel behövs det där samtalet som våra kvarterspoliser och våra fotpatrullerande poliser hade. Barnen är inte straffmyndiga förrän de är 15 år.

Varför finns inte kvarterspoliserna kvar?
– Därför att polismyndigheten av okunskap tog bort dem för det var så lugnt i de områden som de arbetade i. Då sa man; varför ska vi ha dem? Det är bättre att vi har dem på andra ställen där de kan göra bättre nytta. Men tar man bort katten så börjar råttorna så småningom dansa på borden.
Det var i samband med att poliserna togs bort som det kom människor från andra länder med diktatur och utan demokrati. 
– Människorna flydde på grund av krig. De har ingen demokratisk förmåga. De har själva levt i sitt lands system och levt som de lärt. Då behövs det någon som lär och implementerar demokrati här varje dag, hela tiden.
– Kvarterspoliserna togs bort och in flyttar människor med mycket begränsad kunskap om demokrati. Nu har vi de problem som vi har.
Våra samhällsföreträdares kompetens är inte tillräckligt för att genomföra demokrati i hela vårt land. Han anser också att polismyndigheten misslyckats. 
– Polisens uppgift är att skapa trygghet, säkerhet och tillit så att människor trivs och barnen kan gå visslande till skolan och vara lika glada när de går hem samt att föräldrarna känner sig trygga och säkra.
Ulf märker att det är fler och fler i samhället som tycker att det är invandrarnas fel och ser hur polariseringen ökar i riksdagspartierna. 
– Det blir grupper med främlingsfientlighet eller grupper som förespråkar ”öppna hjärtan”. Men kunskapen saknas hos bägge polerna. 
​MONIKA EKSTRÖM
 
 
eBlick
30_ar_sedan_Berlinmuren_foll
nov 14, 2019
I lördags var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Händelserna den 9 november 1989 ledde till glädjescener i Europa medan Sverige närmast hamnade i ett chocktillstånd. – Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Stasi-experten Svante Winqvist.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
eBlick
nov 07, 2019
Med alltfler svenska framgångar i minnet går våra svenska åkare in i en ny skidsäsong. Det internationella skidförbundet FIS bjuder på många chanser till nya medaljer. Men alla åkare kan inte vara med och utmana. För Hanna Falk väntar operation och rehabilitering.
eBlick
nov 07, 2019
I mitten av oktober antog lagstiftare i Tjeckien en resolution som fördömer BDS-rörelsen. Med stor majoritet fördömde deputeradekammaren, landets underhus, alla manifestationer av antisemitism och uppmanade regeringen att inte finansiera grupper som främjar bojkott av Israel.
eBlick
okt 31, 2019
Allhelgonahelgen står för dörren. Karin Wennerlöf är samtalsterapeut och möter många människor i sorg. – Helgen blir en påminnelse om de som inte är kvar hos oss. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt, säger Karin till Inblick.
eBlick
okt 31, 2019
Floristen Helena Östberg från Karlstad upplever att firandet av Halloween har avtagit medan fler och fler uppmärksammar Alla helgons dag. – För ett antal år sedan sålde vi mer Halloweenkreationer men numera upplever jag att folk spenderar mer pengar på Alla Helgons dag.
eBlick
okt 24, 2019
Flyktingkrisen 2015 förändrade vårt land i grunden. Drygt 160 000 människor sökte asyl i Sverige. Av dessa har 47 172 personer fått avslag på sin asylansökan. Mindre än hälften av dessa har lämnat Sverige frivilligt. Inblick har mött en ung kille som lever gömd i vårt land, som berättar om hur han tvingas sälja knark och utföra sexuella tjänster för att överleva.
eBlick
okt 24, 2019
Kurderna i norra Syrien kämpar för sina liv, men frågan är var de ska ta vägen? Det finns kurder i Turkiet, Syrien och Irak. Västvärlden står efter USA:s tillbakadragande än så länge rådvilla. – Det ser inte bra ut. Det är tragiskt det som händer, säger Tekosher Mohsin till Inblick
eBlick
okt 24, 2019
Humanisterna vill verka för en förändring av begravningslagen för att på så sätt göra det enklare för människor att kunna sprida och förvara askan efter avlidna anhöriga. För två veckor sedan besökte representanter för Humanisternas förbundsstyrelse kulturdepartementet för att framföra sina önskemål om en översyn av begravningslagen.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.