Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Det behövs fler kvarterspoliser"

Monika Ekström | 05 sep , 2019
Förra veckan talade Ulf Boström i Malmö om kriminaliteten i Sveriges ”utsatta områden”. – Lösningen är närvarande poliser, säger Ulf som arbetar som integrationspolis i Göteborg.
Det_behovs_fler_kvarterspoliser
Efter föredraget fick Inblick ett samtal med Ulf Boström där han berättade om sina erfarenheter och hur problemen ska lösas. Framför allt efterlyser han närvarande poliser. 
– Invånarna ska kunna prata med, känna trygghet och tillit till polisen i sitt område. Om det händer något med mig eller min familj så ska jag kunna ta kontakt med polisen och veta att jag får hjälp, sa Ulf Boström. 
Att det ser ut som det gör i de utsatta områdena tror Ulf beror på att det saknas kompetens hos beslutsfattarna. 
– Samhällsföreträdarnas kompetens är inte tillräcklig för att genomföra demokrati i hela vårt land. Utmaningen när människor kommer från olika länder med olika politik, religion och tradition är att hinna prata med dem. Det är i mötet med människor, i mötet med polisen, som de får tillit till polisen.

En farlig väg

Ulf anser att övervakningskameror inte kan ersätta poliser och att problemet främst är socialt. 
– Kameror är den svagintelligentes lösning på ett ofantligt socialt problem.
Ulf anser att utvecklingen är på väg åt helt fel håll när det mänskliga kopplas bort. 
– Vi är inne på en farlig väg när vi tror att mer kameror, mer skyddsutrustad polis och militär ska klämma åt dem som vi tog emot med öppna hjärtan 2015. Vi håller på att knyta åt den sociala gordiska knuten, ännu mer än vi gjort hitintills. 
Ulf betonar att det finns 180 myndigheter som har i uppdrag att arbeta med att bevara demokratin.  
– De vill så mycket och de har goda hjärtan, men de har inte visat på att de har tillräckligt med kunskap och kompetens för att förändra samhället. 
Polisen behöver vara närvarande i de utsatta områdena för att implementera Sveriges lagar som föräldrabalken och skolplikt. 
– När barnen gör fel behövs det där samtalet som våra kvarterspoliser och våra fotpatrullerande poliser hade. Barnen är inte straffmyndiga förrän de är 15 år.

Varför finns inte kvarterspoliserna kvar?
– Därför att polismyndigheten av okunskap tog bort dem för det var så lugnt i de områden som de arbetade i. Då sa man; varför ska vi ha dem? Det är bättre att vi har dem på andra ställen där de kan göra bättre nytta. Men tar man bort katten så börjar råttorna så småningom dansa på borden.
Det var i samband med att poliserna togs bort som det kom människor från andra länder med diktatur och utan demokrati. 
– Människorna flydde på grund av krig. De har ingen demokratisk förmåga. De har själva levt i sitt lands system och levt som de lärt. Då behövs det någon som lär och implementerar demokrati här varje dag, hela tiden.
– Kvarterspoliserna togs bort och in flyttar människor med mycket begränsad kunskap om demokrati. Nu har vi de problem som vi har.
Våra samhällsföreträdares kompetens är inte tillräckligt för att genomföra demokrati i hela vårt land. Han anser också att polismyndigheten misslyckats. 
– Polisens uppgift är att skapa trygghet, säkerhet och tillit så att människor trivs och barnen kan gå visslande till skolan och vara lika glada när de går hem samt att föräldrarna känner sig trygga och säkra.
Ulf märker att det är fler och fler i samhället som tycker att det är invandrarnas fel och ser hur polariseringen ökar i riksdagspartierna. 
– Det blir grupper med främlingsfientlighet eller grupper som förespråkar ”öppna hjärtan”. Men kunskapen saknas hos bägge polerna. 
​MONIKA EKSTRÖM
 
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019