Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Det behövs fler kvarterspoliser"

Monika Ekström | 05 sep , 2019
Förra veckan talade Ulf Boström i Malmö om kriminaliteten i Sveriges ”utsatta områden”. – Lösningen är närvarande poliser, säger Ulf som arbetar som integrationspolis i Göteborg.
Det_behovs_fler_kvarterspoliser
Efter föredraget fick Inblick ett samtal med Ulf Boström där han berättade om sina erfarenheter och hur problemen ska lösas. Framför allt efterlyser han närvarande poliser. 
– Invånarna ska kunna prata med, känna trygghet och tillit till polisen i sitt område. Om det händer något med mig eller min familj så ska jag kunna ta kontakt med polisen och veta att jag får hjälp, sa Ulf Boström. 
Att det ser ut som det gör i de utsatta områdena tror Ulf beror på att det saknas kompetens hos beslutsfattarna. 
– Samhällsföreträdarnas kompetens är inte tillräcklig för att genomföra demokrati i hela vårt land. Utmaningen när människor kommer från olika länder med olika politik, religion och tradition är att hinna prata med dem. Det är i mötet med människor, i mötet med polisen, som de får tillit till polisen.

En farlig väg

Ulf anser att övervakningskameror inte kan ersätta poliser och att problemet främst är socialt. 
– Kameror är den svagintelligentes lösning på ett ofantligt socialt problem.
Ulf anser att utvecklingen är på väg åt helt fel håll när det mänskliga kopplas bort. 
– Vi är inne på en farlig väg när vi tror att mer kameror, mer skyddsutrustad polis och militär ska klämma åt dem som vi tog emot med öppna hjärtan 2015. Vi håller på att knyta åt den sociala gordiska knuten, ännu mer än vi gjort hitintills. 
Ulf betonar att det finns 180 myndigheter som har i uppdrag att arbeta med att bevara demokratin.  
– De vill så mycket och de har goda hjärtan, men de har inte visat på att de har tillräckligt med kunskap och kompetens för att förändra samhället. 
Polisen behöver vara närvarande i de utsatta områdena för att implementera Sveriges lagar som föräldrabalken och skolplikt. 
– När barnen gör fel behövs det där samtalet som våra kvarterspoliser och våra fotpatrullerande poliser hade. Barnen är inte straffmyndiga förrän de är 15 år.

Varför finns inte kvarterspoliserna kvar?
– Därför att polismyndigheten av okunskap tog bort dem för det var så lugnt i de områden som de arbetade i. Då sa man; varför ska vi ha dem? Det är bättre att vi har dem på andra ställen där de kan göra bättre nytta. Men tar man bort katten så börjar råttorna så småningom dansa på borden.
Det var i samband med att poliserna togs bort som det kom människor från andra länder med diktatur och utan demokrati. 
– Människorna flydde på grund av krig. De har ingen demokratisk förmåga. De har själva levt i sitt lands system och levt som de lärt. Då behövs det någon som lär och implementerar demokrati här varje dag, hela tiden.
– Kvarterspoliserna togs bort och in flyttar människor med mycket begränsad kunskap om demokrati. Nu har vi de problem som vi har.
Våra samhällsföreträdares kompetens är inte tillräckligt för att genomföra demokrati i hela vårt land. Han anser också att polismyndigheten misslyckats. 
– Polisens uppgift är att skapa trygghet, säkerhet och tillit så att människor trivs och barnen kan gå visslande till skolan och vara lika glada när de går hem samt att föräldrarna känner sig trygga och säkra.
Ulf märker att det är fler och fler i samhället som tycker att det är invandrarnas fel och ser hur polariseringen ökar i riksdagspartierna. 
– Det blir grupper med främlingsfientlighet eller grupper som förespråkar ”öppna hjärtan”. Men kunskapen saknas hos bägge polerna. 
​MONIKA EKSTRÖM
 
 
eBlick
Fotbollsprotest_skakar_Iran
sep 19, 2019
Irans stränga muslimska lagar, som bland annat förbjuder kvinnor att besöka manliga fotbollsmatcher, utmanas just nu av rapporterna om en kvinnlig fotbollssupporter som i protest mot att hon skulle dömas till sex månaders fängelse satte eld på sig själv utanför domstolsbyggnaden. Hennes brott? Hon smög sig, utklädd till man, in på arenan för att titta på favoritlaget Esteghlal. Nu har Sahar Khodayari avlidit till följd av sina brännskador.
eBlick
sep 19, 2019
Det nya fenomenet med elsparkcyklar har fullkomligt exploderat och blivit en allt vanligare syn i trafiken, främst i våra tre storstäder. Förutom allvarliga olyckor och allmän oreda i trafiken har elsparkcyklarna även skapat en stundom intensiv debatt.
eBlick
sep 13, 2019
Under årets sommarlov upplevde Bris en ökning av inkommande samtal från barn och unga i Sverige. Sommarlovet är för många barn en mycket svår tid med problem på hemmafronten samt oro och ångest. De flesta samtalen kom från barn med självmordstankar.
eBlick
sep 13, 2019
Det är i dagarna 80 år sedan det stora krigsutbrottet. I gryningen den 1 september 1939 gick tyska trupper in i Polen och två dagar senare förklarade Frankrike och England krig mot Tyskland. Andra världskriget var därmed ett faktum. – Andra världskriget förändrade vår värld, säger historieläraren Bo Ribaeus till Inblick.
eBlick
sep 13, 2019
Ulf Boström tycker att Sverige misslyckats med att försvara demokratin i storstädernas utsatta områden. – I Sverige har vi en polis som har till uppgift att skydda demokratin. Men i utsatta områden råder det brist på frihet att röra sig fritt och brist på människors lika värde.
eBlick
sep 05, 2019
Striden om oljeledningen genom indianreservatet Standing Rock i North Dakota, som pågått sedan 2016, har inte avstannat. Nu visar det sig att flera av de demokratiska utmanarna i presidentvalet har gått ut med löftet till invånarna i Standing Rock om att upphäva det tidigare beslutet om oljeledningen Dakota Access Pipeline.
eBlick
sep 05, 2019
– Det är många äldre som upplever en otrygghet. De är rädda för att utsättas för brott, men det är unga pojkar i 20-årsåldern som utsätts för brott i största utsträckning, berättade Jonas Trolle för Inblick. Han är chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och har arbetat som polis i 25 år.
eBlick
sep 05, 2019
Förra veckan talade Ulf Boström i Malmö om kriminaliteten i Sveriges ”utsatta områden”. – Lösningen är närvarande poliser, säger Ulf som arbetar som integrationspolis i Göteborg.
eBlick
aug 29, 2019
Stormatchen i Europa League-kvalet mellan Malmö FF och israeliska Bnei Yehuda Tel Aviv vanns av hemmalaget med 3-0. Det var stort polisuppbåd trots endast ett 30-tal bortasupportrar. – Vi hade full beredskap på att det kunde bli demonstrationer, säger Filip Annas vid Malmöpolisen som närvarade vid matchen.
eBlick
aug 29, 2019
Linköping har varit hårt drabbat av bombexplosioner under sommaren. En fastighet i centrala Linköping och polishuset i utkanten av staden har sprängts. I förra veckan inkom ett larm om ett misstänkt föremål i stadsdelen Tannefors varvid polisen spärrade av och utrymde flera kvarter i området och bombgruppen kallades in. – Jag blev väldigt uppjagad och rädd, säger Mats Andreen, som bor i en av fastigheterna som utrymdes, till Inblick.