Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Vi kan inte skydda oss mot allt"

Monika Ekström | 05 sep , 2019
– Det är många äldre som upplever en otrygghet. De är rädda för att utsättas för brott, men det är unga pojkar i 20-årsåldern som utsätts för brott i största utsträckning, berättade Jonas Trolle för Inblick. Han är chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och har arbetat som polis i 25 år.
Vi_kan_inte_sk ydda_oss_mot_allt
Jonas Trolle arbetar på strategisk nivå med att förebygga terroristattentat i Sverige. Trots att terrorism drabbat landet och trots att det inrättats ett center som jobbar mot attentat vill han inte skrämma upp någon. 
– Du ska inte begränsas i ditt varande eller i ditt levande som en konsekvens av att du känner en oro eller ängslan för exempelvis våldsbejakande extremism, sa Jonas Trolle till Inblick. 
Han poängterar att risken för våldsbejakande extremism är väldigt låg. 
– Det är viktigt att poängtera att vi lever i ett tryggt samhälle och att risken för den typ av extremism som jag jobbar mot är väldigt låg. 
Jonas Trolle upplever att människor är mer ängsliga idag än för 25 år sedan.
– Jag upplever att det finns en större oro. Jag har en bakgrund som polis och upplever att många människor vill göra gällande att allting hela tiden bara blir värre. 
Jonas håller inte med om att allt blir värre. 
– Det är väldigt mycket som är bättre. Sedan är det grova vapenvåldet och den grova organiserade gängkriminaliteten väldigt allvarlig, men generellt sett vill jag nog påstå att det många gånger är tvärtom, att det blivit bättre. 

Statistiken talar

Samtidigt sticker han inte under stolen med att Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik visar att viss allvarlig brottslighet ökar.
– Om man tittar på Brås statistik går kurvorna ner på väldigt många brottsområden, men den här spektakulära allmänna allvarliga brottsligheten ökar.
– Vi kan inte alltid skydda oss mot allt. Ett samhälle kommer alltid exponeras för saker som är mindre bra.
Jonas poängterar att vi lever i ett tryggt samhälle men att det finns grupper och individer som inte anser sig vara en del av samhället och som behöver identifieras. 
– Det är den gruppen som måste fångas upp och känna att de är en del av det här samhällskontraktet och den här samhörigheten som vi andra åtnjuter fördelar av. 
Jonas efterlyser en långsiktighet hos politikerna, idag jagar de främst kortsiktiga mål för att få det att se bra ut i statistiken under mandatperioden. Frukten av det myndigheterna gör idag visar sig först om 15 år. 
– Det är lätt att hemfalla åt de här kortsiktiga lösningarna. Jag efterlyser ett skifte där man vågar prata om hur det ska se ut på lång sikt.

Håller med Boström

Trolle håller med integrationspolisen Ulf Boström som poängterade vikten av att bygga tillit. Det räcker inte med att bara kräva mer personal. 
– Vi kan fräsa på med 250 poliser i Malmös utsatta områden, men det handlar också om att bygga tillit som Ulf Boström pratade om.
– Polisen måste ha möjlighet att jobba sig till förtroende och respekt. 
Samtidigt ser han att rörligheten på arbetsmarknaden kan vara ett problem. 
– Folk slutar sina tjänster. De finns inte kvar. Det är så arbetsmarknaden ser ut idag när alla hela tiden ska göra nytt. 
– Även vi tjänstemän bidrar till en minskad förmåga till den här långsiktigheten. Jag är också en del av det här. Det är ett dilemma. 
MONIKA EKSTRÖM

Jonas Trolle om mordet i Malmö:

"De kan inte hantera vapen"

Inblick fick en kommentar från Jonas Trolle angående morden på två unga kvinnor som skedde förra veckan. 
– Det är fruktansvärt. Det visar på att den grova brottsligheten, oavsett om man pratar om terrorism eller i termer av gängkriminalitet, inte visar någon respekt, sa Jonas Trolle.


– Det visar att brottsligheten även slår mot människor som inte är måltavlorna. I Hässelby sköt någon rakt in i en lägenhet för att träffa en man, men en kvinna har blivit dödad. Nu har vi två sådana händelser på en vecka.
Men Jonas tycker det är konstigt att det inte händer oftare. 
– Med tanke på den totala ignorans som de här personerna visar och också beredvilligheten att använda livsfarliga vapen och sprängmedel i offentliga miljöer så är det förvånande att det inte händer oftare.
– De har ingen som helst respekt och väldigt dålig förmåga att hantera de här livsfarliga vapnen.
Han tror att Malmöborna fortfarande kan gå fritt i Malmö, men att det var en mycket allvarlig händelse.
– Det här är en avvikelse som är mycket, mycket allvarlig.

Hur är det att jobba som polis i Malmö?
– Jag kan tänka mig hur det är, eftersom jag har jobbat som polis i Stockholms utsatta områden.
Han berättar att det finns områden där de boende inte vill att det ska komma poliser. Det återspeglar sig i bemötandet. 
– Där finns en stor misstänksamhet. På de ställena är det klart att det finns rädsla och du blir mer på din vakt som polis.
Det leder till en ond spiral.
– När du som polis är på din vakt så visar du att du inte har någon tillit till dem som bor där. Och de boende i sin tur får ingen tillit till polisen. Det är svårt att komma till rätta med. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019