Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Vi kan inte skydda oss mot allt"

Monika Ekström | 05 sep , 2019
– Det är många äldre som upplever en otrygghet. De är rädda för att utsättas för brott, men det är unga pojkar i 20-årsåldern som utsätts för brott i största utsträckning, berättade Jonas Trolle för Inblick. Han är chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och har arbetat som polis i 25 år.
Vi_kan_inte_sk ydda_oss_mot_allt
Jonas Trolle arbetar på strategisk nivå med att förebygga terroristattentat i Sverige. Trots att terrorism drabbat landet och trots att det inrättats ett center som jobbar mot attentat vill han inte skrämma upp någon. 
– Du ska inte begränsas i ditt varande eller i ditt levande som en konsekvens av att du känner en oro eller ängslan för exempelvis våldsbejakande extremism, sa Jonas Trolle till Inblick. 
Han poängterar att risken för våldsbejakande extremism är väldigt låg. 
– Det är viktigt att poängtera att vi lever i ett tryggt samhälle och att risken för den typ av extremism som jag jobbar mot är väldigt låg. 
Jonas Trolle upplever att människor är mer ängsliga idag än för 25 år sedan.
– Jag upplever att det finns en större oro. Jag har en bakgrund som polis och upplever att många människor vill göra gällande att allting hela tiden bara blir värre. 
Jonas håller inte med om att allt blir värre. 
– Det är väldigt mycket som är bättre. Sedan är det grova vapenvåldet och den grova organiserade gängkriminaliteten väldigt allvarlig, men generellt sett vill jag nog påstå att det många gånger är tvärtom, att det blivit bättre. 

Statistiken talar

Samtidigt sticker han inte under stolen med att Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik visar att viss allvarlig brottslighet ökar.
– Om man tittar på Brås statistik går kurvorna ner på väldigt många brottsområden, men den här spektakulära allmänna allvarliga brottsligheten ökar.
– Vi kan inte alltid skydda oss mot allt. Ett samhälle kommer alltid exponeras för saker som är mindre bra.
Jonas poängterar att vi lever i ett tryggt samhälle men att det finns grupper och individer som inte anser sig vara en del av samhället och som behöver identifieras. 
– Det är den gruppen som måste fångas upp och känna att de är en del av det här samhällskontraktet och den här samhörigheten som vi andra åtnjuter fördelar av. 
Jonas efterlyser en långsiktighet hos politikerna, idag jagar de främst kortsiktiga mål för att få det att se bra ut i statistiken under mandatperioden. Frukten av det myndigheterna gör idag visar sig först om 15 år. 
– Det är lätt att hemfalla åt de här kortsiktiga lösningarna. Jag efterlyser ett skifte där man vågar prata om hur det ska se ut på lång sikt.

Håller med Boström

Trolle håller med integrationspolisen Ulf Boström som poängterade vikten av att bygga tillit. Det räcker inte med att bara kräva mer personal. 
– Vi kan fräsa på med 250 poliser i Malmös utsatta områden, men det handlar också om att bygga tillit som Ulf Boström pratade om.
– Polisen måste ha möjlighet att jobba sig till förtroende och respekt. 
Samtidigt ser han att rörligheten på arbetsmarknaden kan vara ett problem. 
– Folk slutar sina tjänster. De finns inte kvar. Det är så arbetsmarknaden ser ut idag när alla hela tiden ska göra nytt. 
– Även vi tjänstemän bidrar till en minskad förmåga till den här långsiktigheten. Jag är också en del av det här. Det är ett dilemma. 
MONIKA EKSTRÖM

Jonas Trolle om mordet i Malmö:

"De kan inte hantera vapen"

Inblick fick en kommentar från Jonas Trolle angående morden på två unga kvinnor som skedde förra veckan. 
– Det är fruktansvärt. Det visar på att den grova brottsligheten, oavsett om man pratar om terrorism eller i termer av gängkriminalitet, inte visar någon respekt, sa Jonas Trolle.


– Det visar att brottsligheten även slår mot människor som inte är måltavlorna. I Hässelby sköt någon rakt in i en lägenhet för att träffa en man, men en kvinna har blivit dödad. Nu har vi två sådana händelser på en vecka.
Men Jonas tycker det är konstigt att det inte händer oftare. 
– Med tanke på den totala ignorans som de här personerna visar och också beredvilligheten att använda livsfarliga vapen och sprängmedel i offentliga miljöer så är det förvånande att det inte händer oftare.
– De har ingen som helst respekt och väldigt dålig förmåga att hantera de här livsfarliga vapnen.
Han tror att Malmöborna fortfarande kan gå fritt i Malmö, men att det var en mycket allvarlig händelse.
– Det här är en avvikelse som är mycket, mycket allvarlig.

Hur är det att jobba som polis i Malmö?
– Jag kan tänka mig hur det är, eftersom jag har jobbat som polis i Stockholms utsatta områden.
Han berättar att det finns områden där de boende inte vill att det ska komma poliser. Det återspeglar sig i bemötandet. 
– Där finns en stor misstänksamhet. På de ställena är det klart att det finns rädsla och du blir mer på din vakt som polis.
Det leder till en ond spiral.
– När du som polis är på din vakt så visar du att du inte har någon tillit till dem som bor där. Och de boende i sin tur får ingen tillit till polisen. Det är svårt att komma till rätta med. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
30_ar_sedan_Berlinmuren_foll
nov 14, 2019
I lördags var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Händelserna den 9 november 1989 ledde till glädjescener i Europa medan Sverige närmast hamnade i ett chocktillstånd. – Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Stasi-experten Svante Winqvist.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
eBlick
nov 07, 2019
Med alltfler svenska framgångar i minnet går våra svenska åkare in i en ny skidsäsong. Det internationella skidförbundet FIS bjuder på många chanser till nya medaljer. Men alla åkare kan inte vara med och utmana. För Hanna Falk väntar operation och rehabilitering.
eBlick
nov 07, 2019
I mitten av oktober antog lagstiftare i Tjeckien en resolution som fördömer BDS-rörelsen. Med stor majoritet fördömde deputeradekammaren, landets underhus, alla manifestationer av antisemitism och uppmanade regeringen att inte finansiera grupper som främjar bojkott av Israel.
eBlick
okt 31, 2019
Allhelgonahelgen står för dörren. Karin Wennerlöf är samtalsterapeut och möter många människor i sorg. – Helgen blir en påminnelse om de som inte är kvar hos oss. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt, säger Karin till Inblick.
eBlick
okt 31, 2019
Floristen Helena Östberg från Karlstad upplever att firandet av Halloween har avtagit medan fler och fler uppmärksammar Alla helgons dag. – För ett antal år sedan sålde vi mer Halloweenkreationer men numera upplever jag att folk spenderar mer pengar på Alla Helgons dag.
eBlick
okt 24, 2019
Flyktingkrisen 2015 förändrade vårt land i grunden. Drygt 160 000 människor sökte asyl i Sverige. Av dessa har 47 172 personer fått avslag på sin asylansökan. Mindre än hälften av dessa har lämnat Sverige frivilligt. Inblick har mött en ung kille som lever gömd i vårt land, som berättar om hur han tvingas sälja knark och utföra sexuella tjänster för att överleva.
eBlick
okt 24, 2019
Kurderna i norra Syrien kämpar för sina liv, men frågan är var de ska ta vägen? Det finns kurder i Turkiet, Syrien och Irak. Västvärlden står efter USA:s tillbakadragande än så länge rådvilla. – Det ser inte bra ut. Det är tragiskt det som händer, säger Tekosher Mohsin till Inblick
eBlick
okt 24, 2019
Humanisterna vill verka för en förändring av begravningslagen för att på så sätt göra det enklare för människor att kunna sprida och förvara askan efter avlidna anhöriga. För två veckor sedan besökte representanter för Humanisternas förbundsstyrelse kulturdepartementet för att framföra sina önskemål om en översyn av begravningslagen.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.