Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Vi kan inte skydda oss mot allt"

Monika Ekström | 05 sep , 2019
– Det är många äldre som upplever en otrygghet. De är rädda för att utsättas för brott, men det är unga pojkar i 20-årsåldern som utsätts för brott i största utsträckning, berättade Jonas Trolle för Inblick. Han är chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och har arbetat som polis i 25 år.
Vi_kan_inte_sk ydda_oss_mot_allt
Jonas Trolle arbetar på strategisk nivå med att förebygga terroristattentat i Sverige. Trots att terrorism drabbat landet och trots att det inrättats ett center som jobbar mot attentat vill han inte skrämma upp någon. 
– Du ska inte begränsas i ditt varande eller i ditt levande som en konsekvens av att du känner en oro eller ängslan för exempelvis våldsbejakande extremism, sa Jonas Trolle till Inblick. 
Han poängterar att risken för våldsbejakande extremism är väldigt låg. 
– Det är viktigt att poängtera att vi lever i ett tryggt samhälle och att risken för den typ av extremism som jag jobbar mot är väldigt låg. 
Jonas Trolle upplever att människor är mer ängsliga idag än för 25 år sedan.
– Jag upplever att det finns en större oro. Jag har en bakgrund som polis och upplever att många människor vill göra gällande att allting hela tiden bara blir värre. 
Jonas håller inte med om att allt blir värre. 
– Det är väldigt mycket som är bättre. Sedan är det grova vapenvåldet och den grova organiserade gängkriminaliteten väldigt allvarlig, men generellt sett vill jag nog påstå att det många gånger är tvärtom, att det blivit bättre. 

Statistiken talar

Samtidigt sticker han inte under stolen med att Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik visar att viss allvarlig brottslighet ökar.
– Om man tittar på Brås statistik går kurvorna ner på väldigt många brottsområden, men den här spektakulära allmänna allvarliga brottsligheten ökar.
– Vi kan inte alltid skydda oss mot allt. Ett samhälle kommer alltid exponeras för saker som är mindre bra.
Jonas poängterar att vi lever i ett tryggt samhälle men att det finns grupper och individer som inte anser sig vara en del av samhället och som behöver identifieras. 
– Det är den gruppen som måste fångas upp och känna att de är en del av det här samhällskontraktet och den här samhörigheten som vi andra åtnjuter fördelar av. 
Jonas efterlyser en långsiktighet hos politikerna, idag jagar de främst kortsiktiga mål för att få det att se bra ut i statistiken under mandatperioden. Frukten av det myndigheterna gör idag visar sig först om 15 år. 
– Det är lätt att hemfalla åt de här kortsiktiga lösningarna. Jag efterlyser ett skifte där man vågar prata om hur det ska se ut på lång sikt.

Håller med Boström

Trolle håller med integrationspolisen Ulf Boström som poängterade vikten av att bygga tillit. Det räcker inte med att bara kräva mer personal. 
– Vi kan fräsa på med 250 poliser i Malmös utsatta områden, men det handlar också om att bygga tillit som Ulf Boström pratade om.
– Polisen måste ha möjlighet att jobba sig till förtroende och respekt. 
Samtidigt ser han att rörligheten på arbetsmarknaden kan vara ett problem. 
– Folk slutar sina tjänster. De finns inte kvar. Det är så arbetsmarknaden ser ut idag när alla hela tiden ska göra nytt. 
– Även vi tjänstemän bidrar till en minskad förmåga till den här långsiktigheten. Jag är också en del av det här. Det är ett dilemma. 
MONIKA EKSTRÖM

Jonas Trolle om mordet i Malmö:

"De kan inte hantera vapen"

Inblick fick en kommentar från Jonas Trolle angående morden på två unga kvinnor som skedde förra veckan. 
– Det är fruktansvärt. Det visar på att den grova brottsligheten, oavsett om man pratar om terrorism eller i termer av gängkriminalitet, inte visar någon respekt, sa Jonas Trolle.


– Det visar att brottsligheten även slår mot människor som inte är måltavlorna. I Hässelby sköt någon rakt in i en lägenhet för att träffa en man, men en kvinna har blivit dödad. Nu har vi två sådana händelser på en vecka.
Men Jonas tycker det är konstigt att det inte händer oftare. 
– Med tanke på den totala ignorans som de här personerna visar och också beredvilligheten att använda livsfarliga vapen och sprängmedel i offentliga miljöer så är det förvånande att det inte händer oftare.
– De har ingen som helst respekt och väldigt dålig förmåga att hantera de här livsfarliga vapnen.
Han tror att Malmöborna fortfarande kan gå fritt i Malmö, men att det var en mycket allvarlig händelse.
– Det här är en avvikelse som är mycket, mycket allvarlig.

Hur är det att jobba som polis i Malmö?
– Jag kan tänka mig hur det är, eftersom jag har jobbat som polis i Stockholms utsatta områden.
Han berättar att det finns områden där de boende inte vill att det ska komma poliser. Det återspeglar sig i bemötandet. 
– Där finns en stor misstänksamhet. På de ställena är det klart att det finns rädsla och du blir mer på din vakt som polis.
Det leder till en ond spiral.
– När du som polis är på din vakt så visar du att du inte har någon tillit till dem som bor där. Och de boende i sin tur får ingen tillit till polisen. Det är svårt att komma till rätta med. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Fotbollsprotest_skakar_Iran
sep 19, 2019
Irans stränga muslimska lagar, som bland annat förbjuder kvinnor att besöka manliga fotbollsmatcher, utmanas just nu av rapporterna om en kvinnlig fotbollssupporter som i protest mot att hon skulle dömas till sex månaders fängelse satte eld på sig själv utanför domstolsbyggnaden. Hennes brott? Hon smög sig, utklädd till man, in på arenan för att titta på favoritlaget Esteghlal. Nu har Sahar Khodayari avlidit till följd av sina brännskador.
eBlick
sep 19, 2019
Det nya fenomenet med elsparkcyklar har fullkomligt exploderat och blivit en allt vanligare syn i trafiken, främst i våra tre storstäder. Förutom allvarliga olyckor och allmän oreda i trafiken har elsparkcyklarna även skapat en stundom intensiv debatt.
eBlick
sep 13, 2019
Under årets sommarlov upplevde Bris en ökning av inkommande samtal från barn och unga i Sverige. Sommarlovet är för många barn en mycket svår tid med problem på hemmafronten samt oro och ångest. De flesta samtalen kom från barn med självmordstankar.
eBlick
sep 13, 2019
Det är i dagarna 80 år sedan det stora krigsutbrottet. I gryningen den 1 september 1939 gick tyska trupper in i Polen och två dagar senare förklarade Frankrike och England krig mot Tyskland. Andra världskriget var därmed ett faktum. – Andra världskriget förändrade vår värld, säger historieläraren Bo Ribaeus till Inblick.
eBlick
sep 13, 2019
Ulf Boström tycker att Sverige misslyckats med att försvara demokratin i storstädernas utsatta områden. – I Sverige har vi en polis som har till uppgift att skydda demokratin. Men i utsatta områden råder det brist på frihet att röra sig fritt och brist på människors lika värde.
eBlick
sep 05, 2019
Striden om oljeledningen genom indianreservatet Standing Rock i North Dakota, som pågått sedan 2016, har inte avstannat. Nu visar det sig att flera av de demokratiska utmanarna i presidentvalet har gått ut med löftet till invånarna i Standing Rock om att upphäva det tidigare beslutet om oljeledningen Dakota Access Pipeline.
eBlick
sep 05, 2019
– Det är många äldre som upplever en otrygghet. De är rädda för att utsättas för brott, men det är unga pojkar i 20-årsåldern som utsätts för brott i största utsträckning, berättade Jonas Trolle för Inblick. Han är chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och har arbetat som polis i 25 år.
eBlick
sep 05, 2019
Förra veckan talade Ulf Boström i Malmö om kriminaliteten i Sveriges ”utsatta områden”. – Lösningen är närvarande poliser, säger Ulf som arbetar som integrationspolis i Göteborg.
eBlick
aug 29, 2019
Stormatchen i Europa League-kvalet mellan Malmö FF och israeliska Bnei Yehuda Tel Aviv vanns av hemmalaget med 3-0. Det var stort polisuppbåd trots endast ett 30-tal bortasupportrar. – Vi hade full beredskap på att det kunde bli demonstrationer, säger Filip Annas vid Malmöpolisen som närvarade vid matchen.
eBlick
aug 29, 2019
Linköping har varit hårt drabbat av bombexplosioner under sommaren. En fastighet i centrala Linköping och polishuset i utkanten av staden har sprängts. I förra veckan inkom ett larm om ett misstänkt föremål i stadsdelen Tannefors varvid polisen spärrade av och utrymde flera kvarter i området och bombgruppen kallades in. – Jag blev väldigt uppjagad och rädd, säger Mats Andreen, som bor i en av fastigheterna som utrymdes, till Inblick.