Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Jag mår dåligt och vill dö”

Göran Jacobson | 13 sep , 2019
Under årets sommarlov upplevde Bris en ökning av inkommande samtal från barn och unga i Sverige. Sommarlovet är för många barn en mycket svår tid med problem på hemmafronten samt oro och ångest. De flesta samtalen kom från barn med självmordstankar.
”Jag_mar_daligt_och_vill_do”
– Jag vill inget hellre i livet än att må bra. Men jag gör inte det. Tänkte att nu när det blev sommarlov skulle det bli lugnt och skönt utan stress och press. Men jag ser inget ljus. Jag har ingen livsglädje kvar.
– Jag mår riktigt dåligt. Så att jag vill dö. Jag försöker att förklara för folk, berätta hur jag känner men jag får höra att det går över, det är en period eller att gör något kul och släpp det. Men personer som säger så förstår absolut ingenting.
– Jag trodde verkligen att sommarlovet skulle bli det bästa sommarlovet, att jag skulle få slappna av och sedan till hösten i gymnasiet få börja om på nytt men detta sommarlovet har varit det värsta. Jag vill bara att det ska vara över. Jag har haft sån ångest, gråtit och legat för det mesta i min säng. Jag tänker för mycket på allt hela tiden och jag stressar precis hela tiden, för exakt allt.
Detta är bara tre citat bland väldigt många som speglar inflödet av samtal från barn och unga till organisationen Barnens rätt i samhället (Bris) under det gångna sommarlovet. I ett pressmeddelande slår Bris larm om den utsatta situationen för alltfler barn och unga under sommarlovet. Under årets sommarlov ökade barns och ungas samtal till Bris med fyra procent jämfört med året innan. Det är en särskilt svår tid för barn som har problem hemma och för de som bär på allvarlig ångest och oro. Samtalen som ökade mest under sommaren handlade om självmordstankar.

Svåra situationer

Sommarlovet är för de allra flesta skolbarn något man längtar efter och ser fram emot med glädje och förväntan. Men så är det inte för alla. Under årets sommarlov fick kuratorerna på Bris ta emot samtal från 4 200 barn som behövde någon att prata med för att hantera svåra situationer och funderingar.
De vanligaste funderingarna som kom upp till ytan under samtalen handlade om psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter samt våld, övergrepp och kränkningar. Det är vanliga ämnen som barn och unga ringer in till Bris om under övriga delar av året. Skillnaden under sommarlovet är att de unga då är ensamma med sina tankar, utan någon att prata med.

Samtal om självmord

Ledigheten från skolan har varit extra tuff för barn som har problem hemma eller som lever i en utsatt situation. Många barn har känt sig ensamma med allvarlig ångest och oro. Under sommaren ökade samtalen till Bris om självmord jämfört med förra året. Elva procent av alla kontakterna handlade om det.
Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, betonar allvaret i den ökande ohälsan hos barn och unga.
– Det är oerhört oroande att allvarsgraden i barns samtal till Bris fortsätter att öka. Att barn söker stöd är självklart positivt eftersom kontakten med en kurator på Bris många gånger kan vara en viktig väg till förändring. Men det är tydligt att det saknas andra instanser och vuxna omkring som kan ge stöd, säger Magnus Jägerskog i pressmeddelandet.
– Nu går vi in i en ny termin och lärdomen från sommaren bör vara hur viktigt stödet från skolan kan vara. Elevhälsan behöver vara på tårna för att fånga upp den psykiska ohälsa som finns och de tankar som en del barn bär på nu efter sommarlovet, fortsätter Magnus Jägerskog.

Många yngre barn

Årets mätperiod sträckte sig, likt 2017 och 2018, från 13 juni till 14 augusti. Totalt hade Bris 4 573 kurativa kontakter under perioden, varav 4 194 kontakter var med barn. Majoriteten av barnen var 13-18 år. Under sommaren skedde en ökning av kontakter från yngre barn. Närmare hundra kontakter rörde barn i åldern 7-9 år.
Barn och ungdomar som är yngre än 18 år kan varje dag året runt kontakta Bris via telefon, chatt eller mejl. För vuxna som har funderingar eller känner oro angående ett barn i sin närhet har Bris även en särskild vuxentelefon.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

Bris presskontakt Maria-Pia Cabero:

”Alla barn behöver någon som lyssnar”

Sommarlovet är för många barn och unga en mycket svår period med oro, ångest och även självmordstankar. Här svarar Maria-Pia Cabero, presskontakt på Bris, på några frågor från Inblick med anledning av den ökande psykiska ohälsan hos barn under sommarlovet.

Under årets sommarlov upplevde Barnens rätt i samhället (Bris) en ökning av inkommande samtal från barn och unga i Sverige. Sommarlovet är för många barn en mycket svår tid med problem på hemmafronten samt oro och ångest. De flesta samtalen kom från barn med självmordstankar.

Finns det några indikationer på exakt vad det är som gör att sommarlovet upplevs så jobbigt av barnen som kontaktar Bris? 
– Sommaren kan för en del barn vara en tid då de blir mer ensamma med sina tankar och sitt mående. Skolan har uppehåll och ens vanliga rutiner ser annorlunda ut. Det är också tydligt att de barn som har problem hemma med familjekonflikter exempelvis kan ha en extra tuff tid under sommaren eftersom de inte har sitt vanliga nätverk, säger Maria-Pia Cabero, presskontakt på Bris.

Er generalsekreterare Magnus Jägerskog efterlyser ett ökat engagemang från elevhälsan "för att fånga upp den psykiska ohälsa som finns och de tankar som en del barn bär på nu efter sommarlovet". Vilka övriga samhälleliga resurser anser Bris bör aktiveras i förebyggande syfte så att sommarlovet inte längre är en period av psykisk ohälsa för kidsen?
– Det går inte att säga att sommarlovet är en period av psykisk ohälsa, vi vet att det är utbrett bland barn under hela året. Men sommaren kan vara en svårare period för en del barn eftersom fler stödinstanser har stängt under sommaren. Skolan har uppehåll och många verksamheter går ner i öppettider.
– I de instanser där det finns professionella stödkontakter behöver man förbereda sig inför sommaren och prata om hur sommaren kommer bli för enskilda barn. Sedan ser stödet olika ut i olika delar av landet och barn berättar att de inte alltid vet vart de ska vända sig, och därför kontaktar de Bris som är lättillgängligt. 

Barn så unga som 7-9 år kontaktar Bris. Är detta ett tecken på att den psykiska ohälsan kryper neråt i åldrarna? Vad kan samhället i så fall göra för att motverka detta? 
– Utifrån de samtal Bris fått under sommaren kan vi inte påstå det. Men vi kan konstatera att alla barn, oavsett ålder, behöver någon som lyssnar och tar dem på allvar. 
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

Riksdagsmajoritet för lag om barnfridsbrott

Den S-ledda regeringens utredare föreslår en kriminalisering av att utsätta barn för att bevittna våld mellan närstående eller att försöka påverka barnet till att begå självmord. 
Barnfridsbrott ska enligt förslaget kunna ge två till fyra års fängelse och barnet ska ha rätt till skadestånd från gärningspersonen. En riksdagsmajoritet ställer sig positiv till förslaget och är beredd att ändra brottsbalken. 


Socialdemokraterna och Miljöpartiet stöder förslaget, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet ger tummen upp, Moderaterna tycker att det är ”intressant” och Sverigedemokraterna anser att det är ”rimligt”. 
Vänsterpartiet är det enda riksdagspartiet som inte ställer sig bakom förslaget till barnfridsbrott. V:s rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker motiverar partiets ståndpunkt i frågan med att att ”det inte behövs nya straffskärpningar eller nya brottsrubriceringar”.
Betänkandet är just nu ute på remiss och frågan ska därefter behandlas i Regeringskansliet. Men redan nu backas förslaget alltså upp av en stor riksdagsmajoritet. 
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019