Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Fotbollsprotest skakar Iran

Göran Jacobsson | 19 sep , 2019
Irans stränga muslimska lagar, som bland annat förbjuder kvinnor att besöka manliga fotbollsmatcher, utmanas just nu av rapporterna om en kvinnlig fotbollssupporter som i protest mot att hon skulle dömas till sex månaders fängelse satte eld på sig själv utanför domstolsbyggnaden. Hennes brott? Hon smög sig, utklädd till man, in på arenan för att titta på favoritlaget Esteghlal. Nu har Sahar Khodayari avlidit till följd av sina brännskador.
Fotbollsprotest_skakar_Iran
Iran styrs av mycket stränga muslimska lagar som övervakas av landets prästerskap, mullorna. Landets lagverk inskränker livet för landets kvinnor på ett mycket tydligt sätt, vilket de senaste åren har fått Irans kvinnor att på olika sätt protestera mot det förtryck de utsätts för. Slöjtvånget är ett sådant exempel som för ett par år sedan fick kvinnor över hela Iran att kasta sina slöjor i protest mot mullornas tvång. Denna händelse gav eko i sociala medier som i sin tur satte omvärldens strålkastarljus på situationen för Irans kvinnor.

Tyst slöjprotest

Det hela började med en okänd kvinna. På Irans gator var fler människor samlade än på årtionden. De skanderade om svåra ekonomiska förhållanden och orättvisor i landet. Det gick så pass långt att slagorden riktades mot mullorna och det islamiska styret.
Även på Revolutionsgatan i Teheran pågick detta och det var här som en kvinna vid namn Vida Movahed ställde sig upp på ett elskåp. Hon hade en vit slöja i sin hand, trädde den på en pinne och stod sedan tyst och stillsam och höll upp den. Håret som iransk lag kräver ska vara täckt, hängde längs med hennes rygg. Vida Movahed blev genom sin tysta slöjprotest en symbol för Irans kvinnor och deras kamp mot det muslimska förtrycket.
Det här sparkade igång en slöjprotest av oanad magnitud, även om iranska kvinnor ända sedan införandet av den obligatoriska slöjan efter revolutionen 1979 på ett eller annat sätt har protesterat mot slöjan. 

Tragisk händelse

Nu har en ny och mycket tragisk händelse resulterat i att den allt annat än jämställda situationen för de iranska kvinnorna återigen har aktualiserats. Det är nämligen förbjudet för kvinnor i Iran att besöka manliga fotbollsmatcher. Detta har dock inte hindrat fotbollsintresserade kvinnor från att klä ut sig till män för att kunna besöka fotbollsarenor för att heja på sina favoritlag.
I början på september rapporterade The Telegraph om domen mot den iranska kvinnan Sahar Khoyadari som, utklädd till man, vid upprepade tillfällen tagit sig in på arenan för att se favoritlaget, den iranska storklubben Esteghlal, spela sina matcher. Det fungerade bra ända tills den så kallade ”moralpolisen” avslöjade henne.
I början på september skulle rättegången mot Sahar Khoyadari inledas. Men när Sahar fick veta att hon med all säkerhet skulle dömas till sex månaders fängelse för sitt brott mot kvinnoförbudet på manliga fotbollsmatcher så tände hon eld på sig själv utanför domstolsbyggnaden. Hon fördes snabbt till sjukhus med livshotande skador. Mustafa Dehmardi som är chefsläkare vid Motaharisjukhuset i Teheran berättade i samband med den tragiska händelsen för nyhetsbyrån Rokna att kvinnan hade brännskador på 90 procent av sin kropp och att hon vårdades på intensivavdelningen.

Dog av sina skador

I förra veckan avled Sahar Khoyadari till följd av sina allvarliga brännskador. Hennes favoritklubb Esteghlal skrev på Twitter om sin vördnad inför hennes protest.
”Vår kära Sahar brände sig själv till döds efter att ha dömts till sex månaders fängelse för att ha tagit sig till arenan för att stötta sitt Esteghlal. Hon stöttade oss trots att politikerna gjort det olagligt för henne. Men vad kan vi göra för att stötta henne? Absolut ingenting. Vi är ynkryggar”, twittrade klubben.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 


Irankännaren Gabriel Brunegård:

”Iranierna är så otroligt kärleksfulla”

Gabriel Brunegård har besökt Iran ett flertal gånger och har därigenom skaffat sig en gedigen kunskap om landet och dess befolkning. Hans kärlek till Iran och iranierna märks väldigt tydligt när  Inblick pratar med honom.
– Iranierna är så otroligt kärleksfulla och gästvänliga, säger Gabriel.


Gabriel Brunegård är förmodligen en av de allra främsta Irankännarna i Sverige. Han har tillbringat mycket tid på resande fot i landet och har även lärt sig persiska, vilket har gjort att han också kommit i kontakt med många exiliranier i vårt land. Resorna till Iran och kontakten med befolkningen, som lever fjärran från de storpolitiska konflikterna vi dagligen läser om, har gjort att han förälskat sig i Iran.
– Det är ett stort, fascinerande och komplext land där det givetvis också finns stora problem. Men som besökare får man en helt annan bild av Iran än vad man får genom media, säger Gabriel Bunegård.

Varför har du fastnat för Iran av alla länder på jorden?
– Det har med nyfikenhet att göra. Jag hade redan då besökt ett 50-tal olika länder och hade en känsla av att de fördomar vi har om Iran inte stämde i praktiken. Jag ville se Iran med egna ögon för att utmana de fördomar jag själv hade. De iranier jag lärt känna i Sverige var hur trevliga och gästfria som helst och blev nyfiken på hur det går ihop med bilden av landet som är så hemsk och hur vi lärt oss att människorna är så otrevliga.

Vad anser du är det bästa med Iran?
– Människorna är helt klart det bästa. Iranierna är så otroligt kärleksfulla och gästvänliga. Sedan är Iran ett stort land med lång historia och mycket spännande att upptäcka. Höga berg, stora öknar, lummiga lövskogar. Men även paradoxen av att upptäcka att mediabilden av Iran bara visar en liten och ofta förvrängd del av det verkliga Iran.
Genom sitt företag Gobban´s Culture Services arrangerar Gabriel gruppresor till landet han älskar. Hittills har det blivit fem resor men fler ska det bli framöver.

Vad får man inte missa när man besöker Iran?
– Staden Esfahan, belägen i landets centrala delar, är ett måste. Den byggdes på 1500-talet med otroligt vackra byggnadsverk och fantastiska parker.
– Shiraz ligger i söder och är en stad med en skön och avslappnad atmosfär. Strax utanför Shiraz ligger Persepolis, den gamla huvudstaden som byggdes av konung Darejaves på 500-talet före Kristus. Men 200 år senare kom Alexander den store och brände staden vars ruiner man fortfarande kan se.
– De här platserna måste man besöka i Iran, avslutar Gabriel Brunegård.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019