Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Fotbollsprotest skakar Iran

Göran Jacobsson | 19 sep , 2019
Irans stränga muslimska lagar, som bland annat förbjuder kvinnor att besöka manliga fotbollsmatcher, utmanas just nu av rapporterna om en kvinnlig fotbollssupporter som i protest mot att hon skulle dömas till sex månaders fängelse satte eld på sig själv utanför domstolsbyggnaden. Hennes brott? Hon smög sig, utklädd till man, in på arenan för att titta på favoritlaget Esteghlal. Nu har Sahar Khodayari avlidit till följd av sina brännskador.
Fotbollsprotest_skakar_Iran
Iran styrs av mycket stränga muslimska lagar som övervakas av landets prästerskap, mullorna. Landets lagverk inskränker livet för landets kvinnor på ett mycket tydligt sätt, vilket de senaste åren har fått Irans kvinnor att på olika sätt protestera mot det förtryck de utsätts för. Slöjtvånget är ett sådant exempel som för ett par år sedan fick kvinnor över hela Iran att kasta sina slöjor i protest mot mullornas tvång. Denna händelse gav eko i sociala medier som i sin tur satte omvärldens strålkastarljus på situationen för Irans kvinnor.

Tyst slöjprotest

Det hela började med en okänd kvinna. På Irans gator var fler människor samlade än på årtionden. De skanderade om svåra ekonomiska förhållanden och orättvisor i landet. Det gick så pass långt att slagorden riktades mot mullorna och det islamiska styret.
Även på Revolutionsgatan i Teheran pågick detta och det var här som en kvinna vid namn Vida Movahed ställde sig upp på ett elskåp. Hon hade en vit slöja i sin hand, trädde den på en pinne och stod sedan tyst och stillsam och höll upp den. Håret som iransk lag kräver ska vara täckt, hängde längs med hennes rygg. Vida Movahed blev genom sin tysta slöjprotest en symbol för Irans kvinnor och deras kamp mot det muslimska förtrycket.
Det här sparkade igång en slöjprotest av oanad magnitud, även om iranska kvinnor ända sedan införandet av den obligatoriska slöjan efter revolutionen 1979 på ett eller annat sätt har protesterat mot slöjan. 

Tragisk händelse

Nu har en ny och mycket tragisk händelse resulterat i att den allt annat än jämställda situationen för de iranska kvinnorna återigen har aktualiserats. Det är nämligen förbjudet för kvinnor i Iran att besöka manliga fotbollsmatcher. Detta har dock inte hindrat fotbollsintresserade kvinnor från att klä ut sig till män för att kunna besöka fotbollsarenor för att heja på sina favoritlag.
I början på september rapporterade The Telegraph om domen mot den iranska kvinnan Sahar Khoyadari som, utklädd till man, vid upprepade tillfällen tagit sig in på arenan för att se favoritlaget, den iranska storklubben Esteghlal, spela sina matcher. Det fungerade bra ända tills den så kallade ”moralpolisen” avslöjade henne.
I början på september skulle rättegången mot Sahar Khoyadari inledas. Men när Sahar fick veta att hon med all säkerhet skulle dömas till sex månaders fängelse för sitt brott mot kvinnoförbudet på manliga fotbollsmatcher så tände hon eld på sig själv utanför domstolsbyggnaden. Hon fördes snabbt till sjukhus med livshotande skador. Mustafa Dehmardi som är chefsläkare vid Motaharisjukhuset i Teheran berättade i samband med den tragiska händelsen för nyhetsbyrån Rokna att kvinnan hade brännskador på 90 procent av sin kropp och att hon vårdades på intensivavdelningen.

Dog av sina skador

I förra veckan avled Sahar Khoyadari till följd av sina allvarliga brännskador. Hennes favoritklubb Esteghlal skrev på Twitter om sin vördnad inför hennes protest.
”Vår kära Sahar brände sig själv till döds efter att ha dömts till sex månaders fängelse för att ha tagit sig till arenan för att stötta sitt Esteghlal. Hon stöttade oss trots att politikerna gjort det olagligt för henne. Men vad kan vi göra för att stötta henne? Absolut ingenting. Vi är ynkryggar”, twittrade klubben.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 


Irankännaren Gabriel Brunegård:

”Iranierna är så otroligt kärleksfulla”

Gabriel Brunegård har besökt Iran ett flertal gånger och har därigenom skaffat sig en gedigen kunskap om landet och dess befolkning. Hans kärlek till Iran och iranierna märks väldigt tydligt när  Inblick pratar med honom.
– Iranierna är så otroligt kärleksfulla och gästvänliga, säger Gabriel.


Gabriel Brunegård är förmodligen en av de allra främsta Irankännarna i Sverige. Han har tillbringat mycket tid på resande fot i landet och har även lärt sig persiska, vilket har gjort att han också kommit i kontakt med många exiliranier i vårt land. Resorna till Iran och kontakten med befolkningen, som lever fjärran från de storpolitiska konflikterna vi dagligen läser om, har gjort att han förälskat sig i Iran.
– Det är ett stort, fascinerande och komplext land där det givetvis också finns stora problem. Men som besökare får man en helt annan bild av Iran än vad man får genom media, säger Gabriel Bunegård.

Varför har du fastnat för Iran av alla länder på jorden?
– Det har med nyfikenhet att göra. Jag hade redan då besökt ett 50-tal olika länder och hade en känsla av att de fördomar vi har om Iran inte stämde i praktiken. Jag ville se Iran med egna ögon för att utmana de fördomar jag själv hade. De iranier jag lärt känna i Sverige var hur trevliga och gästfria som helst och blev nyfiken på hur det går ihop med bilden av landet som är så hemsk och hur vi lärt oss att människorna är så otrevliga.

Vad anser du är det bästa med Iran?
– Människorna är helt klart det bästa. Iranierna är så otroligt kärleksfulla och gästvänliga. Sedan är Iran ett stort land med lång historia och mycket spännande att upptäcka. Höga berg, stora öknar, lummiga lövskogar. Men även paradoxen av att upptäcka att mediabilden av Iran bara visar en liten och ofta förvrängd del av det verkliga Iran.
Genom sitt företag Gobban´s Culture Services arrangerar Gabriel gruppresor till landet han älskar. Hittills har det blivit fem resor men fler ska det bli framöver.

Vad får man inte missa när man besöker Iran?
– Staden Esfahan, belägen i landets centrala delar, är ett måste. Den byggdes på 1500-talet med otroligt vackra byggnadsverk och fantastiska parker.
– Shiraz ligger i söder och är en stad med en skön och avslappnad atmosfär. Strax utanför Shiraz ligger Persepolis, den gamla huvudstaden som byggdes av konung Darejaves på 500-talet före Kristus. Men 200 år senare kom Alexander den store och brände staden vars ruiner man fortfarande kan se.
– De här platserna måste man besöka i Iran, avslutar Gabriel Brunegård.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
Byt_ut_ordet_samvetsfrihet_mot_vardvagran
okt 17, 2019
Liberalerna vill ändra ordet samvetsfrihet till vårdvägran och skriva in det i hälso- och sjukvårdslagen. Debatten om samvetsfrihetens vara eller icke vara har därmed fått nytt bränsle genom denna markering från Liberalernas sida. – Jag tycker uttrycket vårdvägran bättre beskriver vad det faktiskt handlar om, säger Allan Widman, riksdagsledamot för Liberalerna, till Inblick.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.
eBlick
okt 17, 2019
När skolorna i Norrköping startade upp höstterminen i augusti visade det sig att 24 elever saknades. Det handlar om flickor som blivit bortförda av sina föräldrar till andra länder för att giftas bort eller könsstympas men även om pojkar som skickas iväg på ”uppfostringsläger” på grund av att de har blivit försvenskade. Nu vill Norrköpings kommun inleda samtal med andra aktörer i syfte att motverka att barn förs bort från skolorna i Norrköping.
eBlick
okt 10, 2019
Saudiska människorättsaktivister har, i samarbete med Amnesty International, startat en serie podcasts i syfte att fokusera på olika människorättsfrågor som påverkar Saudiarabien. Serien, som fått titeln ”The great Saudi Arabia”, har inspirerats av journalisten Jamal Koshaggis historia och ambitionen är att visa omvärlden att det inte går att stoppa fria åsikter.
eBlick
okt 10, 2019
Kjell Ericsson, mångårig riksdagsman, kommunalråd och entreprenör, prisades för sina insatser under Centerpartiets stämma i Karlstad genom att tilldelas partiets finaste förtjänstmedalj; Bramstorpsplaketten. – Det är en stor ära att få ta emot denna fina utmärkelse, även om jag inte varit aktiv i Centern eller politiken på tio år, säger Kjell Ericsson till Inblick.
eBlick
okt 10, 2019
Den sjunde september släppte Louisa Lyne och di Yiddishe Kapelye sin tredje platta, "Lust". Releasekonserten var på Victoriateatern i Malmö. – Konserten var magisk. Det är alltid en fröjd att spela på hemmaplan inför fullt hus. Hade jag inte haft lunginflammation så hade allt varit perfekt, berättar Louisa Lyne för Inblick.
eBlick
okt 03, 2019
19-20 september arrangerade "Jerusalem Prayer Breakfast" en konferens i Helsingfors, Finland, med bland andra ambassadören Dov Segev-Steinberg. På varje möte var det cirka 200 besökare. – Vi upplevde en atmosfär med Guds närvaro som alla tyckte var unik, berättar Fredrik Ekholm för Inblick.
eBlick
okt 03, 2019
– Om det är någon som verkligen förstår landet och folkets historia så är det Benjamin Netanyahu, berättar Sara Rivai när Inblick träffar henne i Jerusalem.
eBlick
okt 03, 2019
Solveig anmälde skolan för att inte ta mobbingen mot hennes son på allvar och fick rätt hos norska myndigheter. Men skolan vände sig till det beryktade Barnevernet, som istället menade att familjeförhållanden var orsaken till mobbingen. Efter att ha flytt med sina barn från norska myndigheter hamnade Solveig i häkte i nästan fem månader och får nu endast träffa sina barn i två timmar var tredje vecka.
eBlick
sep 26, 2019
Det mycket jämna valresultatet i det israeliska nyvalet den 17 september bäddar för nya samtal för att hitta en allians som kan styra landet vidare. Ingen av huvudkandidaterna Netanyahu och utmanare Gantz fick egen majoritet. – Valresultatet ger vid handen att det kan bli svårare för Benjamin Netanyahu att sitta kvar vid makten, säger Lennart Sacrédeus till Inblick.
eBlick
sep 26, 2019
Det hindunationalistiska partiet Bharatiya Janata Party (BJP) krossade allt motstånd i det indiska valet i våras och stärkte därmed sin makt i parlamentet i New Dehli. Många bedömare fruktade att BJP:s valseger skulle innebära ett politiskt styre som skulle bli alltmer intolerant och polariserat. – Här har det inte märkts någonting, säger företagsledaren Kumar Iyer, bosatt i Indien sedan många år, till Inblick.