Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Gunnar Bergling blev fri från ordblindhet

Monika Ekström | 10 okt , 2019
Gunnar Bergling var ordblind och fick gå om i både realskolan och gymnasiet. Efter ett möte med Gud släppte oförmågan att kunna läsa. – Gud gjorde ett veritabelt under. Det var inte bara det att jag läste, utan jag fattade saker också, berättar Gunnar Bergling för Inblick.
Gunnar_Bergling blev_fri_fran_ordblindhet
Gunnar Berglings mamma och pappa växte upp i Kina där Gunnars far- och morföräldrar var missionärer. Hans farfar och morfar dog på missionsfältet, medan farmor och mormor kom hem till Sverige. 
Gunnars mamma och pappa var i tonåren när de kom till Sverige för första gången. Då gick de fortfarande i skola. Gunnars pappa utbildade sig till diakon och hans mamma till sjuksköterska.  
Farmor bodde hemma hos familjen Bergling och det första Gunnar gjorde på morgonen var att rusa in till henne.
– Jag fick höra hur Jesus hjälpte dem på ett underbart sätt i alla ofattbara situationer i deras arbete i Kinamissionen, där de varit verksamma i sina aktiva liv. De kom hem när de gått i pension, berättar Gunnar Berling. 
Farmoder bad också för Gunnar där på morgonkvisten. 
– Det var begynnelsen av mitt andliga liv. På kvällen var det aftonbön med mamma eller pappa. 

Hjälpte till i kyrkan

Gunnars pappa var kyrkofogde i Hedvig Eleonora församling, Lutherska kyrkan, i Stockholm och skötte ekonomi och personalfrågor samt gjorde i ordning i kyrkan inför gudstjänsterna. 
– Jag var tidigt där och hjälpte pappa med att städa och plocka fram saker. 
Föräldrarna bodde först i Stockholm, men flyttade med tiden ut till Huddinge och hyrde Flemingbergs säteri några år och sedan Balingsta herrgård där de drev ålderdomshem. 
Skolan, Katarina real, låg på Södermalm i Stockholm och att pendla med buss dit blev rutin. Gunnar hade inte tänkt läsa vidare direkt efter realskolan utan istället skaffa sig ett yrke. Men han fick motstånd när han kom till arbetsförmedlingen. Damen där tittade på betygen och såg till att han hamnade på latinlinjen på gymnasiet i Gubbängen. 
– Både i realskolan och på gymnasiet gick jag många år av den anledningen att jag var ordblind, men jag förstod inte det. Hemma kunde jag läsa läxorna efter mycket trassel, men jag trodde att alla höll på så där. 
När Gunnar fick gå om andra gången på gymnasiet tyckte han att det var nog. 
– Jag hade bett Gud att han skulle hjälpa mig, men han gjorde ingenting. 
En gång gick han till sin faster för att berätta att han inte trodde att Gud fanns. 
– Hon hade inte Gud i huvudet utan gemenskapen med honom var i hjärtat. För både min farmor och faster var Gud en fullkomlig självklarhet. Gud var deras trygghet i livet. Det fanns inget som var mer säkert än det. 
– Det var barockt för faster att det skulle komma en liten unge och säga: "Jag tror inte att Gud finns."

Huvud och hjärta

Fastern ville att Gunnar skulle berätta för Gud hur han tänkte och kände. Det var lite konstigt att prata med någon som han inte trodde fanns. 
– Vi la oss på knä och så sa faster att jag skulle säga till Gud att jag tvivlat: Jag sa till Gud: "Jag tror inte att du finns och vill du visa mig att jag har fel så gör det."
Gunnars huvudkunskap krockade med den tro som fanns i fasterns hjärta. 
– Jag tänkte att det var konstigt att Gud inte gjorde som jag ville när jag bad honom få godkänt på skrivningarna. 
Gunnar fick ett läkarintyg på att han var ordblind och försökte visa lärarna det. Men de trodde att det var ett sätt för Gunnar att komma undan. 
– Jag hade aldrig varit någon smitare så jag slängde pappret. 
Gunnar försökte få Gud att hjälpa honom att klara av uppgifterna och skrivningarna i skolan. Han läste på läxorna, men väl i skolan blev det blankt. 
– Till slut bestämde jag mig för att jag skulle sluta be. 

Långs bromssträcka

Men Gunnar som bett i hela sitt liv hade en lång bromssträcka för att få slut på bönerna.
– Jag höll på i månader med att försöka få slut på bedjandet. Jag var sur för att Gud inte gjorde vad jag ville. Men jag pratade fortsättningsvis med honom ändå. 
Ett par år följde då Gunnar inte bad. Men så började Herren tala till honom om att be på ett annat sätt. 
– Jag började tänka: ”Hur ber jag egentligen? Jo, mitt böneliv är: fixa det, fixa det, fixa det”. Det verkade som att jag var arbetsgivaren och han tjänaren och inte tvärtom. Jag skickade Gud på olika uppdrag och han gjorde ingenting. 
Gud uppmanade honom att titta på vad han gjort istället för vad han inte gjort i Gunnars liv. 
– Jag fick idén att jag skulle tacka för det Gud hade gjort för mig. 
Men det var svårt att komma på något som Gud hade gjort. Till slut tackade Gunnar för att solen sken. 
– Det knastrade sig framåt och jag fick in ett par tre tacksägelseämnen. 
Sedan började han samla tacksägelseämnen under hela dagen. Efterhand kom det till den situationen att han tackade och tackade och det aldrig tog slut. 
En eftermiddag fick han ett otroligt möte med Guds kärlek som totalt förvandlade livet. 
– När jag låg där på soffan och tackade så rullade det plötsligt in ett moln av kärlek och glädje.
– Det vällde in och jag visste inte vad det var. Det var en sådan glädje att jag kände mig svimfärdig. ”Vilken kärlek han har till mig”, tänkte jag. 

Kom ihåg allt

Ordblindheten lossnade och plötsligt tyckte han att matematik var enkelt. Det var andra eller tredje året på gymnasiet. Och han kom plötsligt ihåg all undervisning från alla år i skolan. Under en skrivning i tyska kunde ha se tidigare lektioner som i en film. 
– När jag satt på skrivningen såg jag hur min lärare i tyska på realskolan stod och undervisade just om svaret på frågan. Jag såg det som en film när han skrev svaren på tavlan. De svaren skrev jag bara in i skriningen. 
Först tyckte Gunnar nästan att det var fusk, men samtidigt insåg han att han måste ha kunskapen eftersom han kom ihåg det. Tidigare hade han nästan inte klarat några skrivningar alls. 
– Mötet med Gud förvandlade mitt liv och det var det bästa som hänt mig. Han var mer verklig än jag kunde tro. 
Från den dagen var Gunnar förändrad. Han fick en hunger efter att läsa Bibeln och andra böcker. 
– Jag gick omkring och sken som en liten sol. 
Han fick en sådan läslust att han läste 80 böcker på sommaren, något som varit helt omöjligt tidigare. 
– Gud gjorde ett veritabelt under. Det var inte bara det att jag läste, utan jag fattade saker också. 
Det blev väldiga skillnader i studieresultaten.
– Plötsligt fattade jag och kunde svara på frågorna. Från den stunden skrev jag alla rätt i vartenda ämne. 
– Jag hade aldrig varit med om det. Så fort jag fick en fråga visste jag svaret. Det var häftigt. Men nu blev alla säkra på att jag fuskade. 
Att läsa Bibeln för egen del gjorde skillnad. Efter att ha studerat latinlinjen på gymnasiet fortsatte han att studera teologi på Uppsala universitet. Först tänkte han bli lärare i kristendomskunskap, men fortsatte och läste till präst. 1972 prästvigdes han. 
– Jag blev placerad som präst i Kungsängen. 

Sjöng i tungor

1975 blev han andedöpt och fick en visshet om att han var frälst. 
– Den karismatiska väckelsen kom och jag var inne i Stockholm och lyssnade på hur de sjöng i anden i vissa kyrkor.
– Det var Guds ord och den helige Ande som gjorde att jag fick en sådan frälsningsvisshet. Jag visste på vilken grund jag var troende. Det blev en annan typ av kristendom som kom in i livet. 
Tungotalet fick han efter att en man bett för honom, men det tog ett tag innan något hände och han höll på att ge upp. 
– Jag tänkte att jag gillar Jesus även om jag inte får tungotalet och bestämde mig för att sjunga en sång. 
– Det var en sång som jag hittade på i stunden. Medan jag sjöng där på sängen så lyssnade jag på vad jag sjöng.
– Det lät jättekonstigt och då visade det sig att jag hade börjat sjunga i tungor.
I den vevan startade en väckelse i kyrkan i Kungsängen. Efter 13 år som präst sa Gud till Gunnar att han skulle starta en egen församling. 
– Jag ville inte först, men sedan kom det ett tillfälle när jag sa ja, innan jag hann tänkta mig för.
Gunnar gick och sa upp sig och visste inte vad han skulle göra istället. Han hade ingen inkomst, men Gud gjorde många ekonomiska mirakler, men det är en annan historia.
​MONIKA EKSTRÖM
 
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019