Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

24 barn är försvunna från Norrköpings skolor

Göran Jacobson | 17 okt , 2019
När skolorna i Norrköping startade upp höstterminen i augusti visade det sig att 24 elever saknades. Det handlar om flickor som blivit bortförda av sina föräldrar till andra länder för att giftas bort eller könsstympas men även om pojkar som skickas iväg på ”uppfostringsläger” på grund av att de har blivit försvenskade. Nu vill Norrköpings kommun inleda samtal med andra aktörer i syfte att motverka att barn förs bort från skolorna i Norrköping.
24_barn_ar_forsvunna_fran_Norrkopings_skolor
Problemet med skolbarn som är försvunna när det nya skolåret drar igång efter sommarlovet har blivit en följetong de senaste åren i svenska skolor. När höstterminen startade i augusti i Norrköping visade det sig att 24 elever var försvunna. Förra året saknades 14 elever i Norrköpings kommun efter sommarlovet. En del kom tillbaka efter en tid, andra inte.
– Helt oacceptabelt, säger kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) till Inblick.
Enligt Kikki Liljeblad kommer inte de flickor som gifts bort tillbaka, men flickorna som könsstympats och pojkarna som skickats på ”uppfostringsläger” kommer tillbaka. Dessa mår fruktansvärt dåligt.

Kommunen jobbar aktivt

Kommunalrådet säger till Inblick att kommunledningen jobbar aktivt i syfte att förhindra att fler skolungdomar försvinner från Norrköpings skolor. Hon nämner ett flertal exempel på detta.
– Skolsköterskor och kuratorer lyfter återkommande frågor kring hedersrelaterat våld och förtryck där könsstympning, uppfostringsresor och barn och tvångsäktenskap ingår, säger Kikki Liljeblad.
– Förskole- och skolpersonal får återkommande utbildning för att kunna identifiera våra barn och elever som lever i en utsatthet. Socialtjänsten erbjuder klargörande samtal på skolan och det görs en bedömning utifrån ålder och mognad, fortsätter hon.
– BVC, öppna förskolor, mobila förskoleteamet genomför samtal med föräldrar och barn. Kommunen har utbildningar på språkintro och Svenska för invandrare för att nå föräldrarna. När barn och elever vet att vi kan hjälpa dem så är det lättare att berätta.

Tidiga insatser

Den konsultativa gruppen mot våld är ett annat exempel på motåtgärder, där kommunens samordnare, socialkontoret samt hälso- och sjukvården ingår. Syftet med denna grupp är att alla som arbetar med barn ska kunna komma tidigt och dra ett ärende anonymt. Sedan ska den berörda personalen få stöd i sitt fortsatta arbete, så att insatserna kan sättas in så tidigt som möjligt. 

I en intervju med SVT Öst i september nämnde du om tankar på att inleda samarbete med andra aktörer för att förhindra att skolbarn förs bort från Norrköping. Hur konkretiseras ett sådant samarbete? Vilka andra aktörer samtalar du med i frågan?
– Vi jobbar just nu med att förbereda en hearing med många olika parter, både från kommunen, myndigheter och civila samhället. Tanken är att ses, lyssna på varandras erfarenheter och kompetenser för att ge exempel på hur olika instanser arbetar och hitta sätt att jobba tillsammans och hitta nya idéer. 
– Tanken är också att identifiera var vi brister och eventuellt och komma med förslag på beslut som vi politiker i kommunen kan ta men också förändra arbetssätt, säger Kikki Liljeblad, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping, till Inblick.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 


Unga pojkar skickas på 
”uppfostringsläger” utomlands'

Enligt interna dokument som skickats till Utrikesdepartementet (UD) från den svenska ambassaden i Nairobi i Kenya har det blivit allt vanligare att unga svenska pojkar, de flesta från utsatta områden, av sina föräldrar skickas på ”uppfostringsläger” i Kenya eller Somalia. Orsaken kan vara att föräldrarna upplever att sonen har blivit försvenskad eller fastnat i kriminalitet. 

Enligt Svenska Dagbladet, som tagit del av ett flertal interna dokument som har skickats från den svenska ambassaden i Nairobi till UD i Stockholm, har det blivit allt vanligare med så kallade ”uppfostringsläger” i Somalia och Kenya. Detta fenomen kallas för ”dhaqan celis”, vilket på somaliska betyder ”åter till kulturen”.

Blivit försvenskade

Det handlar om att föräldrar som upplever missnöje med sina söner på grund av att de slutat följa familjens kultur och blivit försvenskade, förlorat familjens ursprungliga språk, fastnat i kriminalitet, börjat med droger eller blivit förälskade i svenska flickor skickar iväg sina pojkar till dessa läger i hemlandet.
Inledningsvis luras ungdomarna till att tro att de ska få åka iväg på semester, men vid ankomsten till familjens ursprungsland beslagtas deras pass och därefter överlämnas de till släktingar eller blir inlåsta dygnet runt på fängelseliknande institutioner där de löper risk att bli utsatta för både psykiskt och fysiskt våld. I värsta fall riskerar de även att kedjas fast.

Utsatta områden

Under 2018 kontaktades den svenska ambassaden i Kenya av ett tjugotal ungdomar som berättade att de lurats i väg från Sverige på så kallade uppfostringsresor. Under det nuvarande årets fem första månader hade ambassaden kontakt med tolv svenskar. Hälften av dem hade lurats till Kenya och hälften till Somalia.
Det har visat sig att en majoritet av de unga personerna är hemmahörande i svenska områden som polisen klassar som ”särskilt utsatta”, samt att socialtjänsten har haft kännedom om de aktuella familjerna i mer än hälften av fallen.
GÖRAN JACOBSON
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019