Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

30 år sedan Berlinmuren föll

Ruben Agnarsson | 14 nov , 2019
I lördags var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Händelserna den 9 november 1989 ledde till glädjescener i Europa medan Sverige närmast hamnade i ett chocktillstånd. – Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Stasi-experten Svante Winqvist.
30_ar_sedan_Berlinmuren_foll
– Det är väldigt vemodigt på något sätt, svarade Jörn Donner på programledaren Jarl Alfredius fråga i SVT Aktuellt om vad han tyckte om Berlinmurens fall när nyhetsprogrammet precis hade skildrat euforiska glädjescener i övriga Europa efter att muren hade fallit.
– I Sverige var reaktionen negativt häpen, konstaterar Svante Winqvist, som har en bakgrund i militära underrättelsetjänsten och har forskat om Stasis verksamhet i Sverige.
Han var verksam i IB (ska inte blandas ihop med IB03 som leddes av socialdemokraternas partikansli) och har bland annat gett ut rapporten ”DDR:s underrättelsekontakter i Sverige” för föreningen Sverige öga och öra.
Svante Winqvist nämner om en konferens i Potsdam i februari 1990 där det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri och den östtyska motsvarigheten IPW till och med försökte rädda kvar DDR som egen stat. Svante Winqvist beskriver Sipri som en sorts hjälpplattform för östligt spionage.
– Det satt en Stasi-spion i Sipris styrelse, Karlheinz Lohs. Han var Stasi-spion sedan 1960, jag har fått ut hans akt från Stasi-arkivet, fortsätter han.

Partitrogna

IPW hade enligt Svante Winqvist många Stasi-medarbetare, de jobbade för DDR:s centralkommitté och bestod av ett nätverk av partitrogna personer i Gorbatjov-falangen.
– IPW förespråkade nedrustning, precis som Palme-kommissionen och en rad andra institutioner i Sverige och Finland, liksom Fredsforskningsinstitutet i Hamburg. Det var samma resonemang som valsade runt i alla dessa institutioner.
– Stellan Arvidsson och andra svenskar inom den utrikespolitiska delen av socialdemokratin  investerade sin politiska trovärdighet i detta utifrån en naiv tro att DDR gick att rädda genom marginella justeringar, summerar Svante Winqvist och nämner samtidigt avhoppade KGB-spioner som beskriver hur glasnost och perestrojka egentligen var en skenmanöver.
– Det är en rimlig hypotes, fortsätter han och citerar Dmitrij Manuilskij, sovjetisk politiker och diplomat, som redan på 1930-talet talade om att en gång i framtiden ”sjösätta den mest spektakulära fredsrörelsen någon skådat. Det kommer att bli elektrifierande ouvertyrer och aldrig förr sedda eftergifter. Kapitalistländerna, dumma och dekadenta, kommer att medverka till sin egen undergång… Så fort deras gard har sänkts, skall vi slå dem med vår knutna näve!”

Dubbla budskap

Svante Winqvist beskriver hur det skedde en gigantisk uppbyggnad av sovjetiska kärnvapen fram till mitten av 1980-talet, samtidigt som fredsrörelser i västvärlden som infiltrerats av Sovjet drev ensidiga nedrustningkrav mot väst.
– Palme-kommissionen var ett uttryck för den här gråtmilda pacifismen. Visst, en faktisk nedrustning skedde på 1990-talet, men när Ryssland började upprusta igen hann västvärlden inte alls med, betonar han.
Vladimir Putin var KGB-agent i östtyska Dresden 1985-1990. I fjol hittades hans Stasi-ID.
– I kaoset som uppstod år 1989 motade Putin bort en folkmassa i Dresden, med hänvisning till att KGB-kontoret var sovjetiskt territorium. Han gick dessutom i smyg till Stasi-högkvarteret och räddade undan Stasis pärm med KGB-kontakter i Dresden.
– Han rekryterade dessutom en sovande rysk Stay behind-grupp i Tyskland där ledaren förrådde honom och några år senare gick till den västtyska underrättelsetjänsten. Putin var en djärv person som blev besviken och upplevde sig sviken. Det som hände i DDR för 30 år sedan förklarar Putins revanschism, menar Svante Winqvist när han analyserar utvecklingen i dagens Ryssland.

Romarrikets fall

Bo Theutenberg var professor i folkrätt på Stockholms universitet, samt folkrättsexpert på såväl UD som Försvarsstaben, på 1980-talet.
Samma dag som Berlin-muren föll avtackades han på Försvarsstaben och jämförde i sitt tacktal med det som just då skedde med när Romarriket föll år 476.
– Den historiska dimensionen var att Sovjetimperiet höll på att ramla sönder inför våra ögon. Här hemma i Sverige tyckte man inte alls om att Berlinmuren föll. Här i Sverige betraktades DDR som en intressant och vänligt sinnad stat som vi hade samarbeten med på bland annat nedrustnings- och utbildningsområdena, säger Bo Teutenberg.
– Östtyskland var något av ett mönstersamhälle för det socialistiska Sverige som då växte fram och Stasi och KGB höll Sverige i ett järngrepp. Infiltrationen och desinformationen var enorm från 1960-talet ända fram till våra dagar.
– Ledaren för vänskapsförbundet Sverige-DDR, biskop Lars Carlzon, var rent av ledsen över att muren hade fallit. Det fanns ett önsketänkande om att detta snart skulle rätta till sig.

Farlig tid

Bo Theutenberg lämnade UD åren 1986-1989 i protest mot UD:s eftergiftspolitik gentemot Sovjet. En avgörande faktor var att han blev underminerad av kabinettssekreterare Pierre Schori när han skulle förhandla med Sovjet.
Bo Teutenberg hjälpte istället Lettland att kasta ut kommunismen när de behövde en tuff förhandlare mot Sovjet vid Baltikums frigörelse.
– Det kunde jag inte göra i Sverige, jämför han och konstaterar att Sverige har spelat en viktig roll för att hålla socialismen vid liv och hjälpa Ryssland till att återfå sin roll.
– I dag kan man fråga sig vad som egentligen hände. Var det en planerad nedgång i Sovjetväldet för att invagga väst i tron att Sovjet fallit och att den militära kapaciteten var ofarlig? Många köpte den bilden, inte minst Sverige, säger Bo Teutenberg och beskriver hur KGB bjöd in sina västliga motsvarigheter till KGB-högkvarteret i Moskva i början av 1990-talet.
– Putin hade en plan hur man skulle återuppväcka Sovjets kraft och styrka, inklusive underrättelsetjänsterna. Det som man trodde var borta har nu kommit tillbaka med full kraft. Vi har hamnat i en situation som är nästan lika illa som under Sovjetperiodens allra farligaste tid, avslutar han.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Del_i_pagaende_mc-krig
dec 12, 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
eBlick
dec 12, 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
eBlick
nov 21, 2019
Psykisk ohälsa hos äldre har blivit en av våra största folksjukdomar. En femtedel av alla äldre personer i Sverige lider av psykisk ohälsa och antalet självmord har ökat. Denna har fått sjukvårdslandstingsrådet Behcet Barsom i Region Örebro att reagera skarpt. – Ett geriatriska center behöver skapas där kunskaper, erfarenheter och forskning förmedlas till vårdpersonal som arbetar med äldre, betonar han.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019