Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Än idag syns skillnader mellan öst och väst

Robin Olsson | 14 nov , 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
An_idag_syns_skillnader_mellan_ost_och_vast
En kamrat till Gerald tog första bästa flyg från Hamburg till Berlin för att med egna ögon se när muren föll. 
– För oss som var i Västtyskland var det inte lika stor livsförändring som det var för dem i DDR. 
– Över en natt blev DDR åter en del av ett enat Tyskland och medlemmar i både Nato och EU. 

Från DDR till BRD 

Gerald Schülke föddes efter Andra världskriget i staden Leipzig i dåvarande DDR, Deutsche Demokratische Republik. Andra världskrigets segrarmakter USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen delade upp Tyskland i fyra zoner, av de tre västmakternas delarna skapades Västtyskland, BRD (Bundesrepublik Deutschland) med Bonn som huvudstad emedan den sovjetiska zonen med deras del av Berlin skapade DDR.
– DDR var i stort sett styrt från Moskva och existerade från 1949 fram till Tysklands återförening den 9 november 1990, berättar han. 
Gerald och hans familj lämnade DDR vid påsktiden 1961, fyra månader före Berlinmuren började byggas. 
– Vi tog tåget från Leipzig till Berlin, väl framme i Berlin tog vi kollektivtransport från öst till väst, det var ganska enkelt före muren, och så vidare med flyg till Hannover.

Minns flykten

Flykten från det kommunistiska DDR minns han mycket väl. Geralds mamma var revisor och hans far elektriker och han bodde och jobbade redan i Västtyskland, i det industritäta Ruhr-området utefter floden Rehn. 
– Min mamma ville att vi barn skulle gå i en bättre skola, den socialistiska enhetsskolan i DDR var i mångt och mycket lik den svenska, där alla elever skulle lära sig samma saker, i samma takt oavsett förutsättningar och intressen, berättar Gerald som även bott i Sverige. 
När familjen hörde rykten om ett delat land kom tankarna på att fly. 
– Vi hade hört rykten om att Walter Ulbricht, ledaren i DDR, hade planer på en mur och därför lämnade vi i tid. 

Ulbricht och Honecker 

Det kommunistiska enhetspartiet, Socialistische Einheits Partei (SEP) styrde DDR från dess grundande fram till murens fall.
– SEP kom att neka befolkningen frihet att resa till väst, efter klara direktiv från Moskva. De ledande personerna var ordförandena Walter Ulbricht och Erich Honecker.
– Ulbricht var en enkel människa, en hantverkare styrd av Moskva och han var ansvarig för byggandet av Berlinmuren.
Enligt Gerald lovade Ulbricht och Honecker, som var en djuplodande ideologisk kommunist folket guld och gröna skogar, men kunde inte leverera. 
– DDR kunde inte konkurrera ekonomiskt och på så vis skapades ett missnöje som blev dess fall. 
– Ville familjen ha en bil fick de beställa en Trabant till sina barn när de började förskolan, då kanske de var levererade i tid till 18-årsdagen. 

Stora skillnader

Än i dag, 30 år efter murens fall och 29 år efter Tysklands återförening, hävdar Gerald Schülke att skillnaderna mellan öst och väst går att se med blotta ögat. 
– Industrierna är enklare, jordbruken mindre, husen annorlunda och mentaliteten annorlunda.
Han antyder att detta även ger utslag rent politiskt genom att fler och fler i det gamla öst röstar på det av många ansedda fascistiska AFD, Alternativ för Tyskland. 
– Folk i gamla Östtyskland har fått det bättre men är fortfarande präglade av att under 40 år levt i en kommunistisk diktatur. Idag röstar dock många av dessa på AFD och de får mellan 20-25 procent av rösterna i gamla öst. 
Landet har dock försonats på många sätt och blivit en stark aktör i Europapolitiken. 
– Konrad Adenauer var en bra Förbundskansler för Västtyskland och han skapade fred mellan Tyskland och Frankrike. Idag tänker man inte på det men då var fiendskapen stor, men han och Charles De Gaulle gjorde en stor insats för Europa.
– Adenauer gav också starkt stöd till staten Israel. Vi gjorde mycket ont mot judarna och vi har ett stort ansvar att hjälpa dem nu i både ord och handling.  

Stor uppmärksamhet

Gerald berättar att murens fall uppmärksammats på många sätt, främst i TV och tidningar där det skildras hur det enade Tyskland vuxit fram.
– Gorbatjov var i Östberlin när de firade 40-årsjubileum, några dagar före murens fall, då sa han till Honecker; “Den som inte reagerar i tid kommer för sent i livet”. 
– Honecker ville dock visa hur fint DDR var,  medan Gorbatjov var på väg att förändra Sovjetunionen. Honecker ville leva kvar i det gamla och han kom för evigt “för sent”, avslutar Gerald. 
Gerald har arbetat med IT hela sitt liv och bott i Sverige. 1999 arbetade han på kärnkraftverket Ringhals. 
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.