Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Än idag syns skillnader mellan öst och väst

Robin Olsson | 14 nov , 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
An_idag_syns_skillnader_mellan_ost_och_vast
En kamrat till Gerald tog första bästa flyg från Hamburg till Berlin för att med egna ögon se när muren föll. 
– För oss som var i Västtyskland var det inte lika stor livsförändring som det var för dem i DDR. 
– Över en natt blev DDR åter en del av ett enat Tyskland och medlemmar i både Nato och EU. 

Från DDR till BRD 

Gerald Schülke föddes efter Andra världskriget i staden Leipzig i dåvarande DDR, Deutsche Demokratische Republik. Andra världskrigets segrarmakter USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen delade upp Tyskland i fyra zoner, av de tre västmakternas delarna skapades Västtyskland, BRD (Bundesrepublik Deutschland) med Bonn som huvudstad emedan den sovjetiska zonen med deras del av Berlin skapade DDR.
– DDR var i stort sett styrt från Moskva och existerade från 1949 fram till Tysklands återförening den 9 november 1990, berättar han. 
Gerald och hans familj lämnade DDR vid påsktiden 1961, fyra månader före Berlinmuren började byggas. 
– Vi tog tåget från Leipzig till Berlin, väl framme i Berlin tog vi kollektivtransport från öst till väst, det var ganska enkelt före muren, och så vidare med flyg till Hannover.

Minns flykten

Flykten från det kommunistiska DDR minns han mycket väl. Geralds mamma var revisor och hans far elektriker och han bodde och jobbade redan i Västtyskland, i det industritäta Ruhr-området utefter floden Rehn. 
– Min mamma ville att vi barn skulle gå i en bättre skola, den socialistiska enhetsskolan i DDR var i mångt och mycket lik den svenska, där alla elever skulle lära sig samma saker, i samma takt oavsett förutsättningar och intressen, berättar Gerald som även bott i Sverige. 
När familjen hörde rykten om ett delat land kom tankarna på att fly. 
– Vi hade hört rykten om att Walter Ulbricht, ledaren i DDR, hade planer på en mur och därför lämnade vi i tid. 

Ulbricht och Honecker 

Det kommunistiska enhetspartiet, Socialistische Einheits Partei (SEP) styrde DDR från dess grundande fram till murens fall.
– SEP kom att neka befolkningen frihet att resa till väst, efter klara direktiv från Moskva. De ledande personerna var ordförandena Walter Ulbricht och Erich Honecker.
– Ulbricht var en enkel människa, en hantverkare styrd av Moskva och han var ansvarig för byggandet av Berlinmuren.
Enligt Gerald lovade Ulbricht och Honecker, som var en djuplodande ideologisk kommunist folket guld och gröna skogar, men kunde inte leverera. 
– DDR kunde inte konkurrera ekonomiskt och på så vis skapades ett missnöje som blev dess fall. 
– Ville familjen ha en bil fick de beställa en Trabant till sina barn när de började förskolan, då kanske de var levererade i tid till 18-årsdagen. 

Stora skillnader

Än i dag, 30 år efter murens fall och 29 år efter Tysklands återförening, hävdar Gerald Schülke att skillnaderna mellan öst och väst går att se med blotta ögat. 
– Industrierna är enklare, jordbruken mindre, husen annorlunda och mentaliteten annorlunda.
Han antyder att detta även ger utslag rent politiskt genom att fler och fler i det gamla öst röstar på det av många ansedda fascistiska AFD, Alternativ för Tyskland. 
– Folk i gamla Östtyskland har fått det bättre men är fortfarande präglade av att under 40 år levt i en kommunistisk diktatur. Idag röstar dock många av dessa på AFD och de får mellan 20-25 procent av rösterna i gamla öst. 
Landet har dock försonats på många sätt och blivit en stark aktör i Europapolitiken. 
– Konrad Adenauer var en bra Förbundskansler för Västtyskland och han skapade fred mellan Tyskland och Frankrike. Idag tänker man inte på det men då var fiendskapen stor, men han och Charles De Gaulle gjorde en stor insats för Europa.
– Adenauer gav också starkt stöd till staten Israel. Vi gjorde mycket ont mot judarna och vi har ett stort ansvar att hjälpa dem nu i både ord och handling.  

Stor uppmärksamhet

Gerald berättar att murens fall uppmärksammats på många sätt, främst i TV och tidningar där det skildras hur det enade Tyskland vuxit fram.
– Gorbatjov var i Östberlin när de firade 40-årsjubileum, några dagar före murens fall, då sa han till Honecker; “Den som inte reagerar i tid kommer för sent i livet”. 
– Honecker ville dock visa hur fint DDR var,  medan Gorbatjov var på väg att förändra Sovjetunionen. Honecker ville leva kvar i det gamla och han kom för evigt “för sent”, avslutar Gerald. 
Gerald har arbetat med IT hela sitt liv och bott i Sverige. 1999 arbetade han på kärnkraftverket Ringhals. 
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.