Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Än idag syns skillnader mellan öst och väst

Robin Olsson | 14 nov , 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
An_idag_syns_skillnader_mellan_ost_och_vast
En kamrat till Gerald tog första bästa flyg från Hamburg till Berlin för att med egna ögon se när muren föll. 
– För oss som var i Västtyskland var det inte lika stor livsförändring som det var för dem i DDR. 
– Över en natt blev DDR åter en del av ett enat Tyskland och medlemmar i både Nato och EU. 

Från DDR till BRD 

Gerald Schülke föddes efter Andra världskriget i staden Leipzig i dåvarande DDR, Deutsche Demokratische Republik. Andra världskrigets segrarmakter USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen delade upp Tyskland i fyra zoner, av de tre västmakternas delarna skapades Västtyskland, BRD (Bundesrepublik Deutschland) med Bonn som huvudstad emedan den sovjetiska zonen med deras del av Berlin skapade DDR.
– DDR var i stort sett styrt från Moskva och existerade från 1949 fram till Tysklands återförening den 9 november 1990, berättar han. 
Gerald och hans familj lämnade DDR vid påsktiden 1961, fyra månader före Berlinmuren började byggas. 
– Vi tog tåget från Leipzig till Berlin, väl framme i Berlin tog vi kollektivtransport från öst till väst, det var ganska enkelt före muren, och så vidare med flyg till Hannover.

Minns flykten

Flykten från det kommunistiska DDR minns han mycket väl. Geralds mamma var revisor och hans far elektriker och han bodde och jobbade redan i Västtyskland, i det industritäta Ruhr-området utefter floden Rehn. 
– Min mamma ville att vi barn skulle gå i en bättre skola, den socialistiska enhetsskolan i DDR var i mångt och mycket lik den svenska, där alla elever skulle lära sig samma saker, i samma takt oavsett förutsättningar och intressen, berättar Gerald som även bott i Sverige. 
När familjen hörde rykten om ett delat land kom tankarna på att fly. 
– Vi hade hört rykten om att Walter Ulbricht, ledaren i DDR, hade planer på en mur och därför lämnade vi i tid. 

Ulbricht och Honecker 

Det kommunistiska enhetspartiet, Socialistische Einheits Partei (SEP) styrde DDR från dess grundande fram till murens fall.
– SEP kom att neka befolkningen frihet att resa till väst, efter klara direktiv från Moskva. De ledande personerna var ordförandena Walter Ulbricht och Erich Honecker.
– Ulbricht var en enkel människa, en hantverkare styrd av Moskva och han var ansvarig för byggandet av Berlinmuren.
Enligt Gerald lovade Ulbricht och Honecker, som var en djuplodande ideologisk kommunist folket guld och gröna skogar, men kunde inte leverera. 
– DDR kunde inte konkurrera ekonomiskt och på så vis skapades ett missnöje som blev dess fall. 
– Ville familjen ha en bil fick de beställa en Trabant till sina barn när de började förskolan, då kanske de var levererade i tid till 18-årsdagen. 

Stora skillnader

Än i dag, 30 år efter murens fall och 29 år efter Tysklands återförening, hävdar Gerald Schülke att skillnaderna mellan öst och väst går att se med blotta ögat. 
– Industrierna är enklare, jordbruken mindre, husen annorlunda och mentaliteten annorlunda.
Han antyder att detta även ger utslag rent politiskt genom att fler och fler i det gamla öst röstar på det av många ansedda fascistiska AFD, Alternativ för Tyskland. 
– Folk i gamla Östtyskland har fått det bättre men är fortfarande präglade av att under 40 år levt i en kommunistisk diktatur. Idag röstar dock många av dessa på AFD och de får mellan 20-25 procent av rösterna i gamla öst. 
Landet har dock försonats på många sätt och blivit en stark aktör i Europapolitiken. 
– Konrad Adenauer var en bra Förbundskansler för Västtyskland och han skapade fred mellan Tyskland och Frankrike. Idag tänker man inte på det men då var fiendskapen stor, men han och Charles De Gaulle gjorde en stor insats för Europa.
– Adenauer gav också starkt stöd till staten Israel. Vi gjorde mycket ont mot judarna och vi har ett stort ansvar att hjälpa dem nu i både ord och handling.  

Stor uppmärksamhet

Gerald berättar att murens fall uppmärksammats på många sätt, främst i TV och tidningar där det skildras hur det enade Tyskland vuxit fram.
– Gorbatjov var i Östberlin när de firade 40-årsjubileum, några dagar före murens fall, då sa han till Honecker; “Den som inte reagerar i tid kommer för sent i livet”. 
– Honecker ville dock visa hur fint DDR var,  medan Gorbatjov var på väg att förändra Sovjetunionen. Honecker ville leva kvar i det gamla och han kom för evigt “för sent”, avslutar Gerald. 
Gerald har arbetat med IT hela sitt liv och bott i Sverige. 1999 arbetade han på kärnkraftverket Ringhals. 
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
Del_i_pagaende_mc-krig
dec 12, 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
eBlick
dec 12, 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
eBlick
nov 21, 2019
Psykisk ohälsa hos äldre har blivit en av våra största folksjukdomar. En femtedel av alla äldre personer i Sverige lider av psykisk ohälsa och antalet självmord har ökat. Denna har fått sjukvårdslandstingsrådet Behcet Barsom i Region Örebro att reagera skarpt. – Ett geriatriska center behöver skapas där kunskaper, erfarenheter och forskning förmedlas till vårdpersonal som arbetar med äldre, betonar han.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019