Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Monika var en sökare

Monika Ekström | 21 nov , 2019
När Monika Jensen råkade ut för en svår bilolycka kom tankar på meningen med livet. – Jag tänkte: ”Gud du måste ha någon mening med mitt liv, eftersom jag klarade mig så bra,” berättar hon för Inblick.
Monika_var_en_sokare
Monika Jensen växte upp i en medelsvensson-familj i Värmland på 50- talet. 
– På den tiden bad föräldrar barnabönen med sina barn, berättar hon. 
När Monika blev äldre och mamman slutade be med henne fortsatte hon på egen hand.
– Jag bad ”Gud som haver barnen kär” och gick i söndagsskolan. Lite senare flyttade familjen till Säffle där Monika fick arbete. 

Var sökare

I efterhand har hon förstått att hon var en sökare. Hon försökte hjälpa en tjej som hade problem, men kom till korta. I Säffle fanns en bibelskola som hade ett café och Monika förstod att hjälpen kunde finnas där. 
– Jag gick och lämnade flickan på det kristna caféet. Hon kom till tro på Jesus och hennes bror också. 
Ungefär samtidigt var Monika med om en svår bilolycka och hamnade på lasarettet. Hon klarade sig bra mot alla odds. På lasarettet skötte personalen om henne och allt läkte fint. 
– Jag tänkte. ”Gud du måste ha någon mening med mitt liv, när jag klarade mig så bra”. 

Blev sur

Monika blev utskriven på en söndag, vilket var ovanligt. Hon började följa med tjejen som mått dåligt till kyrkan. På caféet var det en kvinna som sa: ”Det är bra att du ber till Gud, men du måste be till Jesus också och be om förlåtelse.”
– Då blev jag lite sur, men den kvällen bad jag ändå på ett annat sätt.
Det var på den tiden ”Jesusfolket” var aktiva och hade möten runtomkring Säffle som i Åmål och Karlstad. Monika och hennes vänner åkte och lyssnade på dem. 
Sedan blev de själva en del av Jesusrörelsen och besökte kyrkor och talade på torg. 
– Vi talade med alkoholisterna på torgen. Det var full fart. 
– Jag har alltid velat hjälpa människor så jag kom in i det arbetet.
Hon fortsatte att gå på caféet och många kom till tro på Jesus. Monika och några andra nyfrälsta döptes i Pingstkyrkan. 
– Vi visste inte skillnaden på vanliga möten och församlingsmöten. Så plötsligt säger de i kyrkan att de har fyra nya medlemmar.
– Då var vi ett gäng som hade döpts och vi bara kom med i Pingstkyrkan. Det var min första kära pastor Göran Holm som är i gång än fast han är över 80 år. 
Monika hade sagt till pastorn att hon ville bli frälst, men ville fortsätta vara ute och dansa. Det skulle ordna sig sa pastorn. 
– Sedan var jag ute på en dans och det kom kristna som sjöng i pausen. Då kände jag att det är där, bland dem, som jag vill vara. Jag tror inte att jag var ute och dansade något mer efter det. 
Tillsammans med ett stort gäng som nyligen börjat tro på Jesus började hon på Mariannelunds folkhögskola i Småland. 
– Det var 1974 och det var helt fantastiskt. Det var väckelse i Sverige och 80 procent av eleverna på kristendomslinjen var nyfrälsta. 
– Många av dem är fortfarande ute i tjänst och vi träffas lite här och där. 
På folkhögskolan träffade Monika sin man Richard. De hade samma intresse och ville tjäna Gud utanför landets gränser.
– Richard kom till mig när jag låg på BB och berättade att vi fått en kallelse till Spanien. Jag sa att det inte var riktigt läge att svara. 
De bestämde de sig för att åka. Föräldrarna var inte glada när de skulle ge sig av till ett annat land med en nio månader gammal bebis.
– Nu kan jag förstå att de var oroliga.

Kom till Spanien

I Spanien kom det två mammor och knackad på deras dörr och undrade om församlingen kunde hjälpa dem med deras söner som var narkomaner.
– De hade tre söner var som alla tog droger. Richard tände till på idén. 
De började leta efter en lösning och så småningom kunde församlingen köpa en fastighet med ekonomiskt stöd från Sverige. 
De startade upp behandlingshemmet från början och många blev hjälpta. Familjen var i Spanien i tio år, de flyttade hem 1991, men boendet för narkomaner finns fortfarande kvar. 
När de kom till Sverige hade sonen Andreas blivit nästan elva år. 
– När vi ser idag, så har han inte tagit någon skada. Han har varit med och bildat församlingen SOS här i Malmö. Att vara missionärer och pastorer har sina baksidor, men han har valt den vägen ändå. 
Familjen flyttade inte direkt till Malmö efter utlandsvistelsen utan bodde först i Tenhult i två år och sedan lika länge i Bredaryd. 
Men när Richard fick en kallelse att vara pastor i spanska gruppen i Pingstkyrkan i Malmö tvekade de inte och flyttlasset gick till Dalaplan. Monika hade sett en annons i Evangeli Härold om Hyllieparks kristna äldreboende och tog kontakt med dem. 
– Sedan har det bara rullat på. Det var ett väldigt spännande jobb. Jag var i vården, men sedan hade vi ett projekt där vi skulle hjälpa långtidsarbetslösa och personer som gått in i väggen.
– Vi städade tillsammans och jag fick vara med och hjälpa och puffa dem i rätt riktning. Vi kunde hjälpa dem in i skola och arbete. Det var mycket invandrare. Eftersom jag bott i utlandet vet jag hur jobbigt det kan vara med ett nytt språk. 

Omsorg i småsaker

Sedan öppnade sig andra saker för Monika som Hela människans arbete. De arbetar mycket med kvinnor som far illa. Redan tidigt började hon med ”Klädhjälpen” som hade ett litet rum i kyrkan. Människor kom och lämnade kläder och hon lämnade vidare till de som hade behov. 
Klädhjälpen växer och de har fått mer och mer kontakt med kommunen.
– Kommunen hör av sig och vill ha hjälp: Har ni någon barnvagn? Har ni mammakläder? Har ni det och har ni det? 
– Vi har allt. En flyktingfamilj som kommer med två resväskor och sedan får en lägenhet behöver mycket. 
Redan i Spanien började Monika arbeta med kläder. Hur det började i Malmö kommer hon inte ihåg, men nu har de fått ett större rum i kyrkan och delar även ut mat. 
– Vi hämtar mat och delar ut; frukt, grönsaker och bröd. 
I 20 år arbetade Monika på Hylliepark och är nu pensionär sedan två år. 
– Jag försöker vara ledig på fredag, men det går oftast inte. Idag ska jag hjälpa till med att hämta en säng i Arlöv, berättar Monika på sin ”lediga” dag samtidigt som telefonen ringer. Hon lyssnar länge och svarar sedan på spanska. Sänghämtningen blev uppskjuten en halvtimme.
– Skönt då kan jag hämta andan en stund, säger hon.
Monika tycker att den största skillnaden med att vara troende är Guds omsorg i små saker. 
– Saker i vardagslivet bara lägger sig till rätta. Så har det varit många gånger. 
Hon förstår inte hur människor vågar leva utan Jesus när världen ser ut som den gör.
– Jag fattar inte hur folk som inte är kristna vågar leva, avslutar hon innan vi går ut på Möllevångstorget för att ta några bilder. Där är det full kommers. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Palme
okt 16, 2020
Olof Palme var med och byggde upp kontraspionaget mot svenska kommunister som samverkade med Sovjetunionens ockupationsplaner av Sverige och rapporterade själv svenska kommunister till USA:s ambassad. Han studerade i USA som ung och ville att sonen Joakim skulle göra samma sak. Palmes släktgård i Lettland – där Olof Palme tillbringade sina barnaår – nationaliserades vid Sovjets ockupation av Baltikum år 1940.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020