Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Marie-Louise fick livet tillbaka

Petter Allgulin | 28 nov , 2019
På grund av svåra omständigheter och ett krisande husbygge gick Marie-Louise Jensen in i en djup depression och ropade till Gud en stjärnklar natt. – Om du finns Gud, Jesus och Helig Ande, ta död på mig eller ge mig liv.
Marie-Louise_fick_livet_tillbaka
Som barn gick Marie-Louise och familjen endast till kyrkan vid jul eller på begravning, men de hade en kristen granne som kallades tant Hildur som ibland passade Marie-Louise och lillasystern. 
– Jag kände sådan frid från tant Hildur och hemma hos henne. Guds ande var där har jag förstått senare. 
När Marie-Louise var runt åtta år hade hon en upplevelse inne i en kyrka, då hon var med sin mamma på syföreningsresa. Marie-Louise upplevde ett starkt ljussken omkring sig som en i en ljuspelare och plötsligt sa hon ”När jag blir stor ska jag sjunga i kyrkan”. Hon höjde rösten och upprepade samma ord.
– Det var för mig som en uppenbarelse, väldigt speciellt.
Sedan blev det så. 

Jesus stillade stormen

När Marie-Louise var ungefär nio år och familjen åkte med sin motorbåt från Borgholm till Färjestaden, blåste det upp till kraftig storm. Vågorna gick höga, vatten forsade in i båten och det blåste fruktansvärt. Varken mamma eller lillasyster kunde simma ”Vi måste be till Gud!”, skrek mamma.
– Då blev jag rädd, för det hade mamma aldrig sagt tidigare. Pappa var helt grå i ansiktet, säger Marie-Louise. 
Motorn stannade och plötsligt blev det stilla, molnen skingrades och solen tittade fram. Båten guppade in mot land och de hade kommit till Sollidens brygga visade det sig. Vaktmästaren på Solliden kom till bryggan. Blöta och medtagna blev de inbjudna på nybakade bullar och nygjord saft hos mannen med hustru och fick värma sig.
Även under sin konfirmation fick Marie-Louise bönesvar.
Av undervisning och konfirmation förstod inte Marie-Louise någonting av det prästen undervisade om. 
– Vad skulle jag skriva i häftet efter söndagspredikan? Jag hittade på.
När det var dags för själva konfirmationen fick de veta dagen innan att de skulle få en fråga som de måste svara på, men inte vilken fråga.
– Jag blev livrädd, jag fattade ju ingenting. 
Den kvällen bad Marie-Louise till Gud: 
– Gode Gud, det enda jag har fattat på denna tid är den gyllene regeln. Snälla, kan jag få frågan på den. 
Hon fick just den gyllene regeln som fråga vid sin konfirmation.

Ansträngd relation

Marie-Louise gifte sig i 20-årsåldern, blev färdig förskollärare och de fick sina två första barn. Familjen flyttade in i släktgården utanför Växjö och efter några år, började de bygga ett nytt eget hus nära föräldrarna och gjorde mycket arbete själva. Bygget tog mycket energi och det var en stressad och ansträngd tid på olika sätt. 
Relationen med maken ansträngdes hårt. De hade anlitat en byggmästare som visade sig vara beroende av alkohol. Marie-Louise blev gravid och upplevde starkt att hon inte vågade behålla barnet i det kaoset. Marie-Louise fick strax efter en svår depression. Livslusten försvann mer och mer och hon orkade inte leva. 
En decembernatt efter ett samtal med maken om hur illa läget var, steg Marie-Louise upp mitt i natten, ut i snön på balkongen. Stjärnorna lyste, det var vindstilla och hon viskade till Gud med totalt allvar:
– Om du finns Gud, Jesus och helig Ande, ta död på mig eller ge mig liv.
Från och med den natten sov Marie-Louise gott om nätterna. Ett par månader senare vaknade hon en lördagsmorgon, solen lyste, fåglarna kvittrade, allting var så otroligt vackert och ljust. 
– Jag kände mig full av liv, alla mina sinnen kändes rentvättade. Jag kände mig vacker och genomälskad. Jag vågade inte stiga upp först. Kanske skulle detta vad det nu var försvinna? 
Depressionen försvann helt, ett under skedde. 
Trots att ekonomin var ansträngd på grund av bygget önskade familjen en semester framåt sommaren. 
– Gode Gud, hjälp oss att få en semester som är annorlunda och billigare än att vara hemma, bad Marie-Louise. 

Semester på Viebäck

I en Folkhögskolekatalog hittade de ett familjeläger på Viebäcks folkhögskola som verkade passa bra, med sång, musik och hantverk. Det kostade mindre än att vara hemma. 
När de kom fram upptäckte de att det var ett kristet läger. Ekumeniskt hade det stått på inbjudan men det visste de inte vad det betydde. Trots Marie-Louise stilla växande gudstro, kände hon rädsla inför att gå på morgonbön och bibelstudium. Det kändes så främmande.
– Vi hade cyklar med oss så vi cyklade när det var kristna samlingar första dagen.
På grund av nyfikenhet kom de ändå med på en undervisning redan andra dagen som handlade om Guds plan för livet. 
– Efter det var allt annorlunda och vid kvällens ”te-snack” med tända ljus öste jag på med alla frågor som jag hade till de kristna på lägret likt en kulspruta. Svaren berörde på djupet.
– Varför har ingen berättat detta för mig? Jag har levt 30 år utan att någon har berättat detta för mig, tänkte Marie-Louise
Hon var besviken och grät hela den natten av saknad av Guds ord, att inte fått lära känna Herren. 
– Det var sorg i stora mått. 

Längtan efter nytt arbete

Väl hemma började Marie-Louise med make gå till kyrkan. Maken var inte lika övertygad, men efter ett och ett halvt år som Marie-Louise hade bett och lagt handen på honom så ofta hon kunde ville maken ta nattvarden med Marie-Louise
– Det kändes mycket stort. 
Båda var nu kristna. Efter några år fick de sitt tredje barn. 
Marie-Louise längtade efter att arbeta inom kyrkan och fick tips om en tjänst inom EFS. Redan på intervjun kände hon sig hemma och sa – här vill jag jobba.
Hon fick jobbet på deltid och fick använda sina gåvor helt fritt. 
– Det var ett roligt ansvar med konfirmander, konfirmandföräldrar, utbilda ledare, starta mammabarnverksamhet, studiecirkel i att fostra sitt barn i kristen tro, planera samt att genomföra påskvandring för skolbarn. 
– Påskvandringarna blev stor succé med mycket positiva reaktioner från barn och lärare. Gud inspirerade mig helt och hållet, jag hade aldrig gjort detta tidigare. Gud ska ha all ära för detta.

Vision om kristen skola

Några år därefter fick hon en vision om att starta en kristen förskola i Växjö. 
– Jag skrev ner min vision från Herren, planering, upplägg och idéer,
Den sändes in till Växjö kristna råd, vilket ledde till att hon var med hela vägen fram till uppstarten av den första kristna förskolan i Växjö. Idag finns fyra kristna förskolor i stan
Marie-Louise har upplevt själsligt helande efter vad hon har gått igenom. Hennes pappa var hård när hon var liten och andra oförutsedda och tuffa händelser gjorde ont och påverkade personligheten. Utöver depressionen har hon gått igenom en svår period av utbrändhet och skilsmässa. 
– Välsignad kristen själavård har betytt enormt mycket, särskilt genom rörelsen Helhet genom Kristus. 
– Herren har helat, förlåtit och upprättat mig. 
Marie-Louise har också blivit fysiskt helad från flera olika allergier. Hon vuxendöptes som 40-åring på Hönökonferensen. Det gjorde även nuvarande maken på som hon är gift med sedan ett och ett halvt år. Han var också ett tydligt bönesvar.
– Gud ska ha all ära att jag lever, har en nära gudsrelation och är hel idag. Jesus har tagit mig genom allt och jag är lycklig, fri och trygg in i roten. Även vår bostad är ett bönesvar i detalj. Gud är så god. Bön har en otroligt stark kraft. Jag är så tacksam för allt.
​PETTER ALLGULIN
 
eBlick
Del_i_pagaende_mc-krig
dec 12, 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
eBlick
dec 12, 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
eBlick
nov 21, 2019
Psykisk ohälsa hos äldre har blivit en av våra största folksjukdomar. En femtedel av alla äldre personer i Sverige lider av psykisk ohälsa och antalet självmord har ökat. Denna har fått sjukvårdslandstingsrådet Behcet Barsom i Region Örebro att reagera skarpt. – Ett geriatriska center behöver skapas där kunskaper, erfarenheter och forskning förmedlas till vårdpersonal som arbetar med äldre, betonar han.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019