Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Se till att träffas i verkliga livet"

Monika Ekström | 16 jan , 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
Se_till_att_traffas_i_verkliga_livet
I mitten av december föreläste psykiatriker Anders Hansen på Börshuset i Malmö om hur människor påverkas i en digital värld. Han har sett hur människor lägger mindre och mindre tid på sådant som de behöver för att må bra. 
– Vi människor är biologiska varelser med vissa grundläggande behov. Det kommer vi inte runt. Det är så även i ett modernt samhälle, berättade Anders Hansen för Inblick. 
Igenomsnitt lägger vuxna tre till fyra timmar om dagen på sina mobiler och för att hinna med det får sömn, fysiskt aktivitet och att träffas på riktigt stå åt sidan. 
– Vi sover mindre, rör på oss mindre och ses inte på samma sätt. Det är saker som genom historien hjälpt oss att överleva. 
Men Anders tror att det går att förändra när vi förstår sambandet mellan grundläggande behov och välmående. 
– Jag tror att ett första steg till förändring är att förstå hur viktiga de här sakerna är för oss och medvetenhet om hur mycket tid var och en lägger på digitala verktyg. 
– Då kommer viljan till förändring att komma som ett brev på posten. 

Konsekvenser för hälsan

Att inte träffas på riktigt ökar känslan av ensamhet, och att sova mindre och inte röra på sig kan leda till psykisk ohälsa. 
– Fysisk aktivitet har visat sig vara väldigt viktig för hjärnan. Dels stärker motion tankemässiga förmågor; du kan koncentrera dig, du minns bättre. Dels skyddar motion mot stress och gör oss mindre ångestfyllda och deprimerade. 
– Och mot den bakgrunden är det synd att vi rör på oss mindre nu. 
Tonåringar har minskat sin fysiska aktivitet mellan 24 och 30 procent sedan millenieskiftet, berättade Anders för Inblick. 
– Främsta anledningen till det är att vi sitter framför våra skärmar. 
– Jag tror att man med fördel kan säga att skärmarna berövar oss skyddsfaktorer för psykisk ohälsa och därför riskerar de att vi indirekt mår sämre. 
Att vi ändå sitter med våra mobiler beror enligt Anders på att tekniken är utformad för att vi ska ha svårt för att lägga dem ifrån oss. 
– Våra digitala verktyg är utvecklade för att vara så beroendeframkallande som möjligt. Utvecklingen är väldigt sofistikerad och tekniken hackar in på otroligt djupliggande drifter i oss. 

Vill tjäna pengar

Anledningen är att teknikföretagen vill tjäna så mycket pengar som möjligt. De tar inte hänsyn till våra behov. 
– Skulle Facebook se till att konsumenterna använder tjänsten bara hälften så mycket skulle de spola ut 1700 miljarder kronor i slasken i börsvärde. Det kommer inte att hända.
– Det är därför den här diskussionen måste komma igång så att vi efterfrågar produkter som ligger mer i linje med hur vi funkar. 
Samtidigt berättade Anders Hansen att teknikutvecklarna är restriktiva med hur deras barn får använda digitala verktyg och att de förstår att det finns baksidor. 
– Jag tycker ibland att det är hyckleri att Silicon Valley-eliten lägger 
20 000 till 30 000 dollar per termin för att barnen ska gå i skolor som är försiktig med digital media. De har inte mobilen inne i klassrummet för då lär man sig ingenting.
– Bill Gates, som måste vara en av de mest begåvade människorna på planeten, gav inte sina barn en smartphone förrän de var tonåringar. Han vet att det finns en baksida. 
Anders hoppas att vi i framtiden kommer att efterfråga produkter som är mer anpassade till människans behov. 
– Teknik är inte som regnet som vi måste förhålla oss till och ta upp ett paraply. Vi ska inte förhålla oss till teknik, den ska förhålla sig till oss. 
– Om vi begär produkter som mer ligger i linje med hur vi funkar så får vi det. Det är därför det är så viktigt att den här diskussionen kommer igång, att det finns ganska många baksidor med teknik som vi använder oss av. 
– Låt oss diskutera det, låt oss plocka bort de baksidorna för att använda de sidor som är så bra som möjligt. 

Tror du att vi kan lyckas med det?
– Jag tror att det kommer att bli så i slutändan. Det kommer att ta tid och det kommer inte att ske av sig själv för det finns för stora kommersiella intressen i det här. 
– Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte, men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med det.  
Anders Hansen blev intresserad av hur den digitala världen påverkar oss människor när han såg hur den psykiska ohälsan ökat. 
– Jag blev intresserad av det ur ett psykiatriskt perspektiv, utifrån vårt känsloliv när jag såg att över en miljon svenskar äter antidepressiva läkemedel. 
Trots att Sveriges BNP har ökat med 100 procent sedan 90-talet mår vi inte bättre. 
– Vi har fått det dubbelt så bra. Ändå mår vi inte bättre, då gör vi något fel, avslutade Anders Hansen intervjun. 
​MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Skilsmassorna_okar_i_Sverige
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
eBlick
jan 31, 2020
Karin, som under 12 års tid blivit hotad och trakasserad efter en våldtäktsanmälan mot en polis, bor sedan några veckor återigen på skyddat boende. Denna gång kommer hoten från en nära anhörig, som kan ha varit källan till de personliga detaljer om Karin som lades ute på förtalsbloggar strax efter våldtäktsanmälan.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019