Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

–Trupperna ska inte dras tillbaka

Robin Olsson | 16 jan , 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
Konflikten mellan USA och Iran har eskalerat sedan USA:s president Donald Trump beordrat att döda den högt uppsatte iranske generalen Qasem Suleimani. Detta skedde genom en drönarattack på Bagdads flygplats den 3 januari. 
– USA tar sin nationella säkerhet i USA och utomlands på stort allvar även om jag kan konstatera att det blev hög anspänning och stora risker i området, säger försvarsutskottets ordförande Pål Jonson (M) till Inblick. 
Likvideringen ledde till motangrepp från Iran som besköt baser i Irak där både amerikanska och svenska styrkor finns stationerade. Samtidigt har Iran skjutit ner ett Ukrainskt passagerarplan, ett Boing 737-800 som kraschade utanför Teheran, med svenska medborgare ombord. Alla passagerare omkom. 
– Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson. 
Det har varit extra möte mellan utrikesnämnden och regeringen i frågan:
– Att ta hem svenska trupper skulle skicka fel signaler till IS som vi är där för att bekämpa. Avbryter vi så skickar vi även negativa signaler till våra nordiska grannländer och övriga 75 länder som är där, på ett sanktionerat FN-mandat på inbjudan av Irak, att utbilda trupper i kampen mot IS.

Strid om folkrätten

Joseph Alulis, professor i statsvetenskap vid North Park University i Chicago är förvånad och i utgångsläget kritisk till attacken.
– Det är en stor och historisk händelse som kan få oanade konsekvenser för regionen och enligt internationell rätt är president Trumps agerande oacceptabelt, säger han till Inblick. 
– Suleimani var en stor tillgång för Iran som förorsakat stor skada för USA och våra allierade, men det var fel att döda honom enligt min mening.  
Artikel 51 i FN-stadgan reglerar hur världen ser på rätten till självförsvar. USA har anmält händelsen till FN och hävdar att de agerat proaktivt för att rädda amerikanska liv och intressen. Iran å sin sida har anmält sina attacker mot militära baser i Irak som självförsvar. Detta blir nu upp till FN:s säkerhetsråd att avgöra. 
– Att likvidera en högt uppsatt militär ledare i ett suveränt land, om man inte är i krig, är enligt internationell rätt och amerikansk lag sedan 1970-talet helt acceptabelt. 
– Usama Bin Ladin var ett undantag, men han var en pirat och massmördare, inte företrädare för ett land, avslutar Alulis. 

Kritisk mot Iran

Pål Jonson är kritisk till Irans agerande och attacker mot baser där svenska militärer befinner sig.
– Det man kan konstatera efter det iranska angreppet på militärbaser i Irak är att det finns all anledning att rikta kritik mot Iran. Som det verkar så har dock inte attackerna resulterat i några dödsoffer, säger Jonson. 
Jonson är dock orolig över att Iran aviserat att man vill lämna det berömda kärnavtalet.
– Iran har sedan juni i fjol brutit mot det kärntekniska avtalet, sedan är vi även kritiska till att USA lämnat avtalet som skulle se till att Iran inte får tillgång till kärnvapen, fortsätter han. 
Han är dock inte allt för bekymrad över utvecklingen så här långt:
– Jag hoppas och tror att Iran inte vill ha ett fullskaligt krig, avslutar Pål Jonson. 
​ROBIN OLSSON
 
eBlick
Skilsmassorna_okar_i_Sverige
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
eBlick
jan 31, 2020
Karin, som under 12 års tid blivit hotad och trakasserad efter en våldtäktsanmälan mot en polis, bor sedan några veckor återigen på skyddat boende. Denna gång kommer hoten från en nära anhörig, som kan ha varit källan till de personliga detaljer om Karin som lades ute på förtalsbloggar strax efter våldtäktsanmälan.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019