Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Karin bor åter på skyddat boende

Ruben Agnarsson | 31 jan , 2020
Karin, som under 12 års tid blivit hotad och trakasserad efter en våldtäktsanmälan mot en polis, bor sedan några veckor återigen på skyddat boende. Denna gång kommer hoten från en nära anhörig, som kan ha varit källan till de personliga detaljer om Karin som lades ute på förtalsbloggar strax efter våldtäktsanmälan.
Karin_bor_ater_pa_skyddat_boende
Strax före jul förhördes Karin av Norrmalmspolisen, efter hotfulla sms från en anhörig: ”Eftersom du inte svarar när jag ringer dig så kommer jag att ordna ett ”ombud” som kommer att kontakta dig på något sätt… Kommer att stoppa dig med de medel som behövs”.
Denna nya hotbild från Karins nära släkting kan förklara de många personliga detaljer från hennes liv och uppväxt som sedan flera år ligger ute på de förtalsbloggar som startade efter våldtäktsanmälan i augusti 2008.
Förtalsbloggarna startades i samråd med den polis som anklagades för våldtäkt. Karins skyddade identitet röjdes och hennes skyddade boende avslöjades på dessa bloggar och internetforum.
Motiven för den anhörige att alliera sig med den anmälde polisens kumpaner kan vara att ekonomiskt utnyttja den situation som uppstått då Karin blivit rättslös tack vare det svenska rättsväsendets passivitet.
De nya hoten eskalerade efter att pastor Owe Carlsson, Älmhult, i augusti förra året kontaktade Karins anhöriga för att ifrågasätta deras försök att göra Karin arvslös.
Efter detta blev Karin uppringd vid 89 tillfällen av den anhörige, samtal som hon inte besvarat.

Ringde larmcentralen

Det var i augusti 2008 som Karin ringde till larmcentralen och berättade att den polis hon levde tillsammans med hade utsatt henne för kraftigt sexuellt våld.
Polismannen greps på bar gärning i Karins bostad och utryckande polisbefäl anmälde polisen för våldtäkt och beslagtog det blodiga lakanet.
Polisutredningen utsattes omgående för starka påtryckningar. Polisens kollega Anders Gripenlöf på prostitutionsenheten företrädde honom i flera domstolsförhandlingar, bland annat angående besöksförbud.
Anders Gripenlöf och den poliskollega som han företrädde har fått kritik i medier för polisens passivitet med anledning av den pågående sexhandeln i Sverige.
En annan poliskollega, Dan Östman – som tillsattes som expert av justitieminister Tomas Bodström (S) i en statlig utredning om sjöfylleri  – vittnade också till polismannens försvar. Östman, som i många år jobbat på personskyddet, har därefter kategoriskt motarbetat Karins möjligheter att få personskydd.
Hot, falska mejl och bloggar började därefter hänga ut Karin och framställa henne som rättshaverist och som psykiskt instabil.
Bloggarna, där flera ligger uppe än i dag utan att några rättsliga åtgärder vidtagits, innehåller i flera fall personlig information om Karin som endast hon själv och hennes anhöriga känner till.

Kopplingar till porrindustrin

Flera i det nätverk som mobiliserades mot Karin har kopplingar till porr- och bordellverksamheten i Sverige.
En åklagare som tagit beslut om att inte ta upp Karins fall, greps i februari 2013 på bar gärning med en prostituerad på ett hotell i Stockholm.
Misstänkta anstiftare till hoten är bland annat tre kvinnor som, enligt de mejl som Inblick begärt ut, har haft kontakt med en numera omplacerad samordnare på polisens internutredningsenhet Särskilda utredningar (SU).
En av dessa kvinnor som kontaktade Karin har varit knuten till en sexklubb i Stockholm och är även dömd för mordbrand.
En annan kvinna som engagerat sig är dömd för grovt förtal och ofredande och har bland annat varit skribent på en herrtidning. Hon kontaktade vittnen som intygade Karins trovärdighet, bland annat pastor Owe Carlsson och docent Hans Petter Søndergaard, en av Sveriges främsta experter på posttraumatiskt stress.
Kvinnorna har – genom att framstå som antagonister – försökt få kontakt med Karin för att i nästa läge framföra sina hot. De har också anmält varandra till polisens internutredningar för att skapa förvirring.

Skickade sexmejl

Den polischef på SU som tog emot och samordnade de anmälningar om hot som Karins utsatts för, skickade på arbetstid sexmejl till den kvinna som drev förtalsbloggarna mot Karin.
Denna kvinna har tidigare drivit en rad förtals- och hatbloggar mot kända journalister, där hon först inlett en relation med dem och sedan hängt ut – eller hotat med att hänga ut – deras samliv offentligt.
Samordnaren på SU som hon sexmejlade med blev omplacerad efter att även ha sexmejlat med kvinnliga brottsoffer och andra kvinnor som varit involverade i SU:s utredningar.
En man som skickade grovt kränkande övergreppsbilder via sms till Karin ingick i ett sexnätverk med över 300 kontakter. Flera av de kvinnor som fanns med i detta nätverk har polisanmält de hot de utsatts för – utan åtgärd från polisens sida.
När polisen gjorde ett beslag hos mannen hittades en omfattande mängd grova övergreppsbilder.
Istället för att väcka åtal mot mannen, vände SU – via polisman Dan Östman – utredningen mot Karin och fick det till att hon skulle ha bett att få dessa hot för att på så sätt misskreditera den polis hon anmält.
Detta trots att sms-avsändaren ändrade sin berättelse gång på gång i förhör med bland annat Dan Östman samt trots att SU konstaterade att mannen endast kände till en av 5 000 poliser i Stockholm och att just denna polis var den anmälde polisens bästa kamrat, nämligen Anders Gripenlöf.
Prostitutionsenhetens förre chef Anders Gripenlöf har känt familjen till den friade sms-avsändaren ända sedan 1970-talet.
SU konstaterade även att Anders Gripenlöf haft en relation med sms-avsändarens syster. I polisförhör erkänner sedan Anders Gripenlöf att han hade telefonkontakt med sms-avsändarens syster så sent som i början av år 2010.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Fotnot: Karin är ett fingerat namn.
 
eBlick
Skilsmassorna_okar_i_Sverige
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
eBlick
jan 31, 2020
Karin, som under 12 års tid blivit hotad och trakasserad efter en våldtäktsanmälan mot en polis, bor sedan några veckor återigen på skyddat boende. Denna gång kommer hoten från en nära anhörig, som kan ha varit källan till de personliga detaljer om Karin som lades ute på förtalsbloggar strax efter våldtäktsanmälan.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019