Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

“Oändligt” sommarlov kan bli ett minne blott

Robin Olsson | 31 jan , 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Oandligt_sommarlov_kan_bli_ett_minne_blott
Ett “oändligt” sommarlov kan snart vara ett minne blott, åtminstone om politikerna i Malmö får som de vill och om försöket faller väl ut. Grundskolenämnden i Malmö kommer nämligen att ansöka hos regeringen om att under en försöksperiod få införa ett läsår med tre terminer och kortare sommarlov. 

KD-politiker positiv 

Kristdemokraternas ordförande i Malmö, Torsten Elofsson ställer sig personligen positiv till förslaget som lagts av den socialdemokratiska majoriteten. 
– Jag är generellt sett positiv till detta förslag och tror att det kan underlätta för många familjer att få livspusslet att gå ihop, säger han till Inblick.
Elofsson poängterar att förslaget inte påverkar antal ledighetsdagar: 
– Sommarloven är långa av historiska skäl från bondesamhällets dagar, många föräldrar får problem att få semestern att räcka till med barn som ska sysselsättas under åtta sommarveckor. 
Elofsson lyfter fram att det finns friskolor i Sverige som använder sig av systemet i dag, liksom i England och Tyskland.
Gammal tradition
Huruvida förslaget påverkar barnen negativt har han ingen uppfattning om utan tycker att det är bra med en förändring, han ser heller ingen konflikt mellan stad och land i denna fråga vilket det historiskt varit, då stadsbarnen förr skickades på kollo eller ut på landsbygdens bondgårdar för att sola, bada och hjälpa till ibland. 

Är enda sättet i framtiden att få ett långt sommarlov att bli riksdagsledamot?
– Det kan tänkas att man gör om även där. Skämt åsido så tror jag att många riksdagsledamöter jobbar även under sommaren.
Riksdagen är stängd mellan midsommar och första veckan i september. 

Lärare kritisk

Kerstin Carlsson, som varit lärare på Mariaskolan i Malmö, är dock kritisk till förslaget. 
– Man kan fråga sig vad som blir bättre av att korta sommarloven. Det har pratats om det i många år men vi har alltid varit av den uppfattningen att det varit bra för både lärare och elever att få detta andrum och tid för återhämtning, säger hon till Inblick. 
Hon förstår dock att föräldrarna kan ha svårt att få semesterdagarna att räcka:
– Det blir ju inte lättare att få semestern att räcka till om man inte samtidigt drar ner på antalet lediga dagar, vilket jag tror kan vara kontraproduktivt både för barn och lärare. 
Socioekonomi spelar roll
Nämnden i Malmö pekar i sitt pressmeddelande på att elever med sämre socioekonomiska förhållanden tenderar att tappa mer i kunskapsutveckling under sommaren än elever från mer resursstarka hem.
– Vi måste våga tänka nytt och anpassa oss till den verklighet eleverna har i dag, säger nämndens ordförande Sara Wettergren (L).
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
Skilsmassorna_okar_i_Sverige
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
eBlick
jan 31, 2020
Karin, som under 12 års tid blivit hotad och trakasserad efter en våldtäktsanmälan mot en polis, bor sedan några veckor återigen på skyddat boende. Denna gång kommer hoten från en nära anhörig, som kan ha varit källan till de personliga detaljer om Karin som lades ute på förtalsbloggar strax efter våldtäktsanmälan.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019