Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Andreas fick en andra chans

Eva Marklund | 27 feb , 2020
Andreas Arvidsson växte upp i en trygg, kristen familj, men började ändå tidigt gå på farliga vägar. – Jag såg glimtar av Gud genom hela min ungdom och många gånger tänkte jag att Gud beskyddade mig när jag var i totalt galna situationer, berättar han för Inblick.
Andreas_fick_en_andra_chans
Andreas Arvidsson är uppvuxen i Värmland och är son till Sören och Lilian Arvidsson. Han är näst äldst av fem syskon. Varje söndag gick familjen på gudstjänst i missionsförsamlingen och var engagerade i barn- och ungdomsverksamhet. Pappa Sören var ofta tillsammans med sina pojkar i sportaktiviteter och annat föreningsliv. 
Andreas fick med sig en tro på Gud från barnsben, men i tioårsåldern började han och kompisarna att snatta för att utmana varandra. Snart började han umgås med äldre kriminellt belastade som introducerade honom i ett nytt sätt att leva, där kriminalitet och droger var ett starkt inslag. 
– Jag upplevde tiden som spännande, men jag visste att jag ”lekte med elden” och att det jag gjorde var fel, berättar Andreas. 
Han kände sig övervakad av sina föräldrar, men var stolt och trodde att han visste bäst. 
– Jag gjorde mitt bästa för att mina föräldrar skulle veta så lite som möjligt om det jag visste att de aldrig skulle acceptera.
En annan orsak till att han hamnade i den negativa trenden tror Andreas var miljön han befann sig i och kompisarna. 
– Kanske att min personlighet som ung tonåring bidrog till de val jag gjorde under den tiden, spekulerar han.  

Svårt att sluta

Andreas konstaterar att när någon kommit långt i ett destruktivt sätt att leva är det enormt svårt att sluta. 
– Det är ett fruktansvärt destruktivt liv där man blir väldigt egoistisk. Jag visste att jag gjorde många människor illa men jag satt fast. Ett destruktivt liv bryter ner en människa och tar ganska fort slut.
Andreas säger att ”Det man sår får man skörda”. 
– Många av mina vänner från den tiden är döda på grund av överdoser eller självmord.
– Jag såg glimtar av Gud genom hela min ungdom och många gånger tänkte jag att Han beskyddade mig när jag var i totalt galna situationer. Jag har verkligen gjort saker som ingen vettig människa skulle göra och ändå klarat mig.

Vändpunkten kom

Efter ett antal år och många farliga situationer som kunde slutat mycket illa för Andreas kom en förändring. 
Han kom till en punkt då han gav upp och insåg att han var vid en korsväg i livet. Fortsatte han rakt fram så var det bara katastrof som väntade, valen som fanns kvar var självmord eller att be om hjälp till den Gud som hans föräldrar alltid talat om. 
– Jag valde att be till Gud som svarade mig på ett överväldigande sätt, talade till mig personligt och ledde mig övernaturligt genom olika händelser som förde mig ut ur mitt destruktiva liv.
Mamma Lilian som är en bedjare bad ständigt för sin son. Andreas berättar att hon en dag kom förbi hans bostad på en av sina bönepromenader. Hon hade ett ord till honom och sade: ”Frihetens dag kommer och den kommer med hast.” 
– Jag hade respekt för mammas andliga sida så jag skrev upp varje ord. Mamma hade också haft en syn där hon sett mig ståendes med en fruktansvärd varelse sittande på mitt huvud med klor inborrade i mina axlar.
– Hon hade även sett två andra strålande varelser som kom ner till mig med ett rop ”Fri!” Då såg hon att den första varelsen skrikande lämnade mig.
Två veckor senare kraschade Andreas totalt på grund av många olika anledningar. 
– Det var då jag kom till det där vägskälet och bad min första bön från mitt hjärta om frihet och ett nytt liv. Gud besvarade min bön.

Upprättad av Gud

Andreas flyttade strax därefter in hos sin storebror i Stockholm där han upplevde en tid då Gud verkligen upprättade honom. 
– Jag tillhörde en församling som utmanade mig att växa och utvecklas som kristen. Pastor Bror Spetz och många i församlingen tog hand om mig på ett kärleksfullt familjärt sätt. Jag är verkligen tacksam för den tiden i mitt liv.
Andreas tror att föräldrarnas böner och andra människor som bad för honom påverkade så att han till slut fick en chans till ett nytt liv. Samtidigt konstaterar han att han aldrig hade tagit sig ur sin situation om han inte gjort ett eget val. 
Idag lever Andreas ett nytt liv tillsammans med sin fru Lina och deras två små barn. Han är pappaledig från sitt arbete som undersköterska. Familjen är engagerade i samma församling där han växte upp. Andreas har behållit sitt idrottsintresse och spelar fotboll i en av de lokala klubbarna. 

Hur skulle du beskriva vad Gud gjort i ditt liv?
– Gud har vänt upp och ner på allt. Det jag tidigare levde för har inget värde. Nu är varje dag en möjlighet och livet har fått en mening.
Andreas har ett brinnande hjärta för dom som inte mött Jesus och är en av ledarna för en cellgrupp och Alphakurs i kyrkan. 
På frågan hur han ser på livet idag svarar han att livet är ljuvligt. 
– Jag är fullt tillfredsställd och har allt jag behöver. Jag har frid och gråter ofta av tacksamhet över det liv jag fått.
– Min dröm är nu att alla i min omgivning ska förstå vem Jesus är. Att leva för Gud är vad livet egentligen handlar om.
Andreas vill avsluta med att säga: ”Sluta aldrig be för dem du har runt dig. Vändningen kan komma, trots att allt ser hopplöst ut.”
E​VA MARKLUND
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.