Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Guds kärlek botade Lars ångest

Petter Allgulin | 12 mar , 2020
Lars Öhlund tappade tron på Gud i tonåren. Arbetet på en kyrkogård gjorde att döden kom nära och ledde till dödsångest. Men en bibelvers om Guds kärlek förändrade situationen. Senare drabbades familjen av en stor tragedi, men ett möte med Gud hjälpte Lars vidare.
Guds_karlek_botade_Lars_angest
Lars Öhlund växte upp i en skara av fem syskon i ett varmt kristet hem där han lärde känna Jesus. Föräldrarna läste de bibliska berättelserna och de var med i en EFS-kyrka.
– Jag växte upp med en kaffedoft och böner, bibelord och kristna sånger. Jag hade en härlig barndom och jag fick en stor kärlek till Jesus redan som barn.
Lars och hans tvillingbror Tomas brukade spela teater för grannbarnen. De hade en carport som de gjorde om till en teatersalong. Men Lars kände också att han ville berätta och predika om Jesus.
– Jag hade en dröm redan som barn att jag nog skulle bli förkunnare.
Men han tyckte EFS-predikanterna var så allvarliga och tänkte att han skulle vara mer livlig och rolig om han skulle predika.
– Jag förstod att det som de sa var sant, men jag kunde inte förstå att de inte hade mer glädje, om de nu trodde på det som de talade om.

Uppror i tonåren

I 15-årsåldern kom tvivel och ifrågasättanden. Lars var med på bönemöten, men satt bara och tittade på alla som bad. ”Är det någon som hör egentligen”, tänkte han. Han kunde inte minnas att han på nära håll hade sett något av helanden och andra tecken på att Gud verkar. 
Mycket annat lockade och drog som det ofta gör i tonåren. Det gick så långt att Lars avsade sig den kristna tron. Evolutionsteorin blev en rimlig förklaring till människans ursprung.
– Det här är en bluff det ni tror på, sade han till sina föräldrar.
Det blev en rastlös tonårstid med alkohol och jakt efter tjejer. Han kände en ökande oro och ångest och han lämnade hemmet på Frösön i Jämtland och bodde ett år i Stockholm.
När han kom tillbaka hem som 18-åring fick han arbete på en kyrkogård. Där på kyrkogården kom döden nära inpå och Lars började tänka mer på sin egen dödlighet, vilket ledde till ännu mer ångest.

Vågor av Guds kärlek

En dag hemma i föräldrarnas hus mådde Lars dåligt. 
– Jag låg på sängen och mamma kom och såg att det inte stod rätt till. Hon började be för mig och läste Johannes 3:16. "Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv."
Lars kände en stor lättnad och orden om evigt liv gjorde någonting med honom.
– Tage, Lars är sökt av Gud, ropade mamma till pappa, med sin norrländska dialekt.
Föräldrarna lade sig på knä på varsin sida om sängen och bad och Lars hörde en röst inom sig att han också skulle böja knä och söka Jesus. Han brottades över att han hade förnekat honom och tänkte på allt som han hade sagt om tron på honom de senaste åren.
– Jesus, finns du på riktigt? bad Lars när han också gått ner på knä.
Omedelbart blev Lars överöst med kärlek från Gud och han blev helt överbevisad om att Gud är verklig.
– Ljus, kärlek, värme! Det kom som vågor över mig och fyllde mig och jag grät som ett barn, berättar Lars och skrattar.
– Jag fick tillbaka min barndoms Jesus och jag förstod att jag precis hade haft en frälsningsupplevelse. Även en del tungotal kom då.
Tvillingbrodern som var hemma i huset fick direkt höra från Lars att han blivit frälst.
– Det var så starkt och underbart, säger Lars och försöker hålla gråten tillbaka. 
Hans bror följde snart med på trons väg och de startade ett kristet rockband. Lars blev av med all ångest och det blev en tid av förälskelse till Jesus, nya insikter och ett radikalt kristet liv.

In i Andens kraft

Efter ett tag fick han tag på kassetter med kristen undervisning av Harry Greenwood och Jerry Potter. Där fanns det en ny dimension av den Helige Ande och de berättade om vad de var med om och det var helanden, kraft och Andens gåvor.

”Det är det här jag vill hålla på med resten av mitt liv”, kände Lars då. Han ville resa runt, predika och förmedla helande och kraft. Han kände sig kallad och det blev bibelskola utanför Örnsköldsvik, evangelistkurs på Johannelund och sedan ut i tjänst som evangelist i Strömsund.
– Jag predikade Bibeln så som jag lärt mig av mina föräldrar och om helande, och jag fick se Herren mirakulöst hela människor.
En ung kvinna som hade haft kronisk ryggsmärta och varit sängliggande i stora delar av livet fick besök av Lars.
– Jag berättade om Jesus, hans död och uppståndelse för henne och hon tog emot Jesus som sin frälsare.
Hon följde med nästa vecka på ett bönemöte hemma hos en kvinna i församlingen.
– Kvinnan hade hemska plågor och jag fick en vrede i min ande över att djävulen höll henne i plågor. Jag fick tro för hennes helande, så jag sa bara rätt ut: ”Nu ska jag be för dig och du kommer att bli helad för Jesus är densamme idag”. Hon blev omedelbart helad!
Detta under påverkade Lars på djupet och höjde hans trosnivå för framtiden.

Kris och kallelse

En jobbig period kom senare med teologisk brottningskamp, turbulens i äktenskapet, prövningar, tvivel och besvikelse. Lars tog en paus från kyrkan. En dag fick han ett telefonsamtal från sin tvillingbror.

– Lars, jag har bett för dig, för jag har sett att det inte har varit bra, sa brodern.
Tomas hade fått från Herren att Lars skulle bli förkunnare och han själv diakon, så han hade sökt en diakonutbildning. Han hade även haft en dröm där han sett Lars predika med stor glädje och entusiasm. De som lyssnade satt och tittade på honom och undrade först vad han höll på med, men halvvägs in i mötet så gick alla igång och fick samma glädje och entusiasm som Lars.
– Just detta har hänt många gånger senare när jag predikat.
Detta ledde till att Lars började utbildning till EFS-präst på Johannelund i Uppsala. Första dagen där så talade ordet från Hesekiel starkt till honom ”Jag ska ta stenhjärtat ur din kropp och ge dig ett hjärta av kött och blod”, och han upplevde hur frid och ordning kom in i hans liv under denna tid.
– Jag fick även en uppenbarelse, att så som planeterna rör sig i bestämda banor runt solen, så hade hans liv nu börjat röra sig i rätt bana som det är tänkt.

Enorm sorg

2004 drabbades Lars med familj och släkt av en oerhörd sorg då tvillingbrodern Tomas begick självmord. En vecka innan begravningen drömde Lars hur hans bror blev hämtad av en man i vita kläder i ladan där han hade avslutat sitt liv. Mannen sa: "Jag kommit för att hämta dig Tomas, Herren kallar på dig". Brodern protesterade och var i ett mycket upprört tillstånd över vad han hade gjort och ville tillbaka i kroppen. Men när han till slut följde med så gick de båda som i ett moln genom ladans vägg. 
– Jag gick till ladan en morgon några dagar senare.
Lars var där inne och bad och då kom Herren i ett mäktigt andligt ljus och sade att han hade tagit emot hans bror.
– Det var oerhört starkt. Jag böjde knä och överlät mig till Gud på ett djupare plan. ”Vi går vidare tillsammans, du och jag", uppmuntrade Gud mig. Jag har blivit välsignad med många sådana här starka gudsmöten i mitt liv.
Tomas hade brottats och lidit av mano-depressiv problematik och återkommande psykoser de senaste tio åren. Självmordet var i slutet av en period av flera månaders fruktansvärd ångest. 
– Min bror var en mycket varmt troende människa som talade mycket Guds ord in i mitt liv när han levde i hälsa. Tomas är den som betytt mest för mig som människa och för min kristna tro. 
– Han reflekterade Jesu kärlek till mig i det att han verkligen älskade mig förutsättningslöst. Vi hade ett ofattbart band mellan oss. Det var en lycka att äga en tvillingbror. Nu är Jesus min tvillingbror.
Det händer att oro kommer över Lars att även han ska hamna i ett kroniskt ångesttillstånd. Då vänder han sig till Herren och blir hjälpt och upplever en stor glädje och styrka i den helige Ande. Herren har sagt till honom: "Se inte på de tvivel din bror drabbades av utan påminn dig istället om den tro som han hade." 

"Guds folk ber mer"

Lars har varit i tjänst som EFS-präst och arbetat i Pingstkyrkan. Han har även jobbat som lärare och säljare. Senaste åren har han haft en resande tjänst som predikant och han är ute en hel del och evangeliserar på gator och torg.
– När jag vittnar om Jesus i Sverige så ser jag en otrolig öppenhet. Jag ber frälsningsbön med många unga människor och vi märker då Guds kraft i rörelse över oss. De blir glada och många gånger helade ifrån olika typer av värk i kroppen. 
– Jag har märkt att vi kristna gör det alltför komplicerat många gånger. Djävulen försöker få oss att låta bli att enkelt berätta om Jesus för andra. Men berättar vi om Jesus så frigörs Guds kraft över dem som tror och tar emot. 
Lars arbetar också nu en del på Good Foundation i Gästrike-Hammarby, ett boende på kristen grund för människor med missbruksproblem.
– Jag tror att vi står inför en stor väckelse i Sverige och Gud reser upp de fem tjänstegåvorna. Jag upplever att Guds folk ber och evangeliserar mer nu.
– Livet är tufft, den andliga kampen svår ibland men Gud är underbar och alltid trofast. Vilken nåd att få lära känna Jesus som Petrus kallar "Livets furste", avslutar Lars
PETTER ALLGULIN
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.