Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En ovanlig kris kräver ovanliga åtgärder

Hans Marklund | 02 apr , 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
En ovanlig kris kräver ovanliga åtgärder

Massmedia pumpar ut ”skräcknyheter” om sjukdom och död varje dag, vilket naturligtvis är sant och allt detta skapar en oroskris hos den vanliga människan. Allt skakar och bakom hörnet lurar fruktan och oro. Detta leder oss dessutom in i en ekonomisk kris, den värsta sedan andra världskriget, enligt ekonomerna. Om vi följer med i nyhetsflödet, inte enbart gällande antal konstaterade smittade eller tragiskt nog döda utan också när det gäller den ekonomiska utvecklingen, presenteras nya förslag på krisåtgärder och lösningar från olika håll. Det är helt nödvändigt, för att inte säga bråttom att konkreta förslag tas fram och verkställs. Många företag står idag med stora kostnader för bland annat hyra och personal men i stort sett utan intäkter. Ekonomin behöver få konstgjord andning under några månader för att undvika att livskraftiga och sunda företag slås ut. Sverige sägs stå på god grund ekonomiskt och vår regering säger ofta att vi har goda och stabila statsfinanser. Då har vi också råd att göra akuta ekonomiska insatser. Det är väl nu vi ska använda oss av den buffert som har byggts upp under de goda åren?

Om vi tar en titt på de olika förslagen som kommit fram, dels från regeringen men också från annat håll, finns en del övrigt att önska. Förslaget från regeringen att ge företag anstånd med skatteinbetalningen är mycket bra, men varför skall det krävas att företagen skall betala 6 procent ränta på det innestående beloppet? Varför inte ta bort räntan helt, eller kanske till och med avskriva en del av skatten? Eller riksbankens erbjudande till bankerna att låna ut 500 miljarder till nollränta, för att säkra kreditförsörjningen? Bankerna skall i sin tur låna ut till företagen för att hjälpa dem igenom krisen. Men varför skall företagen betala ränta på pengarna som bankerna i sin tur lånar utan ränta? Det har dessutom visat sig vara svårt för många företag att få låna pengar eftersom bankerna inte vågar ta riskerna. Moderaterna gick under förra veckan ut med egna förslag på krispaket, ganska offensiva förslag faktiskt. De föreslog att arbetsgivaravgifterna skall slopas helt under april och maj månad, till en kostnad av omkring 70 miljoner. De föreslår också att staten går in och tar halva hyreskostnaden för företagen. Vi kan självklart diskutera om hur stödet skall fördelas, om direktstödet skall begränsas till vissa utsatta branscher eller om det skall ges så brett som möjligt. Det finns alltid en risk att pengar då hamnar där det inte är lika nödvändigt, men den risken får vi ta i ett akut läge som nu. Allt kanske inte blir helt rätt, men hellre hjälpa än att stjälpa.

Den här krisen är ingen vanlig kris, den kom som en chock, när börsen stod på högläge, företag blomstrade och människor gjorde sina investeringar och shoppade som vanligt samt planerade sina semestrar. Då slog chocken till, helt utan förvarning. Det är ingen vanlig kris utan väldigt ovanlig för oss västerlänningar. Därför måste också krispaketen vara ovanliga. Åtgärder av icke vanligt slag måste sättas in omgående.
Coronakrisen ställer land efter land inför ett i princip omöjligt dilemma, att riskera många människors liv eller ekonomisk katastrof. Uppfattningarna om hur Sverige bör agera går isär, en del anser att Sverige skall stängas ner, andra anser att Sverige skall öppnas upp för att återgå till vardagen. Inget av förslagen verkar genomförbara just nu. Medan Sverige håller andan balanserar de ansvariga politikerna och övriga makthavarna, med beslutet i sina händer, på slag lina över ett stup, med avgörandet som skall hindra att varken liv eller ekonomi går under. En ovanlig kris kräver ovanliga åtgärder. Våga ta de ovanliga besluten.
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.