Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Ett samhälle bygger på förtroende och tillit

Hans Marklund | 14 apr , 2020
ledare

Det svenska samhället bygger på tillit och förtroende. Om en regering skall fungera och äga kraften att leda ett land krävs det tillit och förtroende från folket. Under slutet av förra veckan pågick en diskussion i maktens korridorer om att skapa en ny och tillfällig lag som ger regeringen med statsministern i spetsen makten att fatta beslut vid sidan av riksdagen. Man vill alltså passera den demokratiska processen i riksdagen och därmed tysta ner den folkvalda rösten. Det luktar diktatur. Sverige är ett demokratiskt land och inte en diktatur. Det är naturligtvis lätt att förstå desperationen hos makthavarna i den situation vi är i som nation, där det krävs radikala åtgärder och beslut för att vända coronakrisen och dess följder, men införandet av den nya tillfälliga lagen, liknar ett slags undantagstillstånd. Regeringen tar kontrollen över det svenska samhället och dess invånare, det är vi som bestämmer vad ni får göra, köpa, sälja, vem ni får umgås med, hur ni får röra er med mera.

Samtliga partier i Sveriges riksdag var involverade i detta unika arbete för att flytta makten från den folkvalda församlingen till den verkställande. Det handlar ju endast om en tillfällig lagändring under en begränsad tid gällande smittskyddslagstiftningen, det är väl inget att bråka om? Men det är lätt att missa poängen i detta.

Nu vill regeringen ensam ha makten i ett antal månader och med den ändrade lagstiftningen kan man förändra det mesta i samhället. Låt oss ta några exempel. Du äger en restaurang, ett gym eller en butik av något slag. Det kan regeringen nu stänga ner. Eller en affär du är van att gå till, ett bibliotek där du brukar låna böcker, en biograf i din stad. Det stängs utan vidare diskussion av regeringen. Eller kanske det allra känsligaste med tanke på regeringens grundläggande ideologi. Vi stänger ner alla kyrkor i landet. Staten kan med detta i grunden förändra medborgarnas liv och inkomstmöjligheter samt företagares livsverk. De vill att det demokratiska samtalet skall ta paus och kunna införa ett ”corona-undantagstillstånd.”

Det mest överraskande av allt: oppositionen stöder idén. Sverigedemokrater och kristdemokrater applåderade initiativet, medans Vänsterpartiet och Moderaterna tillsammans med liberalerna ville ha ett tillägg till lagtexten, att ”varje beslut som regeringen fattar med den nya smittskyddslagen skall godkännas eller förkastas av riksdagen.” Något i den stilen skrevs in i lagförslaget. Så ”coronavirus-undantagstillståndet” riskerar att bli en verklighet.

Regeringens agerande andas ett visst mått av panik. Litar de inte på folket? Tror de inte att den svenske medborgaren lyssnar och följer regeringens rekommendationer. Ser regeringen oroliga tecken på medborgarnas ovilja att följa de skarpa restriktionerna som redan finns?

I min värld är det slående med vilken kraft det som kallas civilsamhället mobiliserat sig. Enskilda personer och föreningar erbjuder hjälp till gamla att handla mat, Facebook grupper startas för att erbjuda hjälp och gemenskap, insamlingar görs för att stödja de som saknar resurser, initiativ tas för att uppmuntra vårdpersonal och lokala restaurangägare, högskolestudenter erbjuder digital läxhjälp till gymnasister som måste plugga hemifrån, folk börjar handla ”take away” för att stötta sina lokala restauranger, Rödakorsavdelningar syr skyddsvisir till sjukvården, tillverkning av handsprit sätts igång i ett antal kemilabb på högskolor, ja det finns mycket mer att nämna. Folk sitter till och med hemma isolerade i sina lägenheter och går inte ut, avstår från att träffa vänner, familj, barn och barnbarn.

Det finns något djupt sympatiskt i att myndigheter och den politiska makten tror människor om gott, litar på lojalitet och sunt förnuft, och att människor i sin tur litar på myndigheter och politiker. Svensken vill inte kontrolleras, svensken söker förtroende och tillit. På samma sätt som makthavarna förväntar folkets förtroende och tillit, förväntar folket makthavarnas förtroende och tillit. Nej, kontrollsamhället är inget för Sverige.

 
eBlick
palme
okt 29, 2020
Olof Palme, Anders Thunborg, Lennart Ljung, Per Rudberg och Bo Theutenberg förvaltade Sveriges hemliga livlina till Nato. Palmemordet skedde under en period då Bo Theutenberg manövrerades bort från UD, Anders Thunborg slutade som försvarsminister, marinchefen Per Rudberg pensionerades och Lennart Ljung byttes ut som överbefälhavare.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020