Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Ett samhälle bygger på förtroende och tillit

Hans Marklund | 14 apr , 2020
ledare

Det svenska samhället bygger på tillit och förtroende. Om en regering skall fungera och äga kraften att leda ett land krävs det tillit och förtroende från folket. Under slutet av förra veckan pågick en diskussion i maktens korridorer om att skapa en ny och tillfällig lag som ger regeringen med statsministern i spetsen makten att fatta beslut vid sidan av riksdagen. Man vill alltså passera den demokratiska processen i riksdagen och därmed tysta ner den folkvalda rösten. Det luktar diktatur. Sverige är ett demokratiskt land och inte en diktatur. Det är naturligtvis lätt att förstå desperationen hos makthavarna i den situation vi är i som nation, där det krävs radikala åtgärder och beslut för att vända coronakrisen och dess följder, men införandet av den nya tillfälliga lagen, liknar ett slags undantagstillstånd. Regeringen tar kontrollen över det svenska samhället och dess invånare, det är vi som bestämmer vad ni får göra, köpa, sälja, vem ni får umgås med, hur ni får röra er med mera.

Samtliga partier i Sveriges riksdag var involverade i detta unika arbete för att flytta makten från den folkvalda församlingen till den verkställande. Det handlar ju endast om en tillfällig lagändring under en begränsad tid gällande smittskyddslagstiftningen, det är väl inget att bråka om? Men det är lätt att missa poängen i detta.

Nu vill regeringen ensam ha makten i ett antal månader och med den ändrade lagstiftningen kan man förändra det mesta i samhället. Låt oss ta några exempel. Du äger en restaurang, ett gym eller en butik av något slag. Det kan regeringen nu stänga ner. Eller en affär du är van att gå till, ett bibliotek där du brukar låna böcker, en biograf i din stad. Det stängs utan vidare diskussion av regeringen. Eller kanske det allra känsligaste med tanke på regeringens grundläggande ideologi. Vi stänger ner alla kyrkor i landet. Staten kan med detta i grunden förändra medborgarnas liv och inkomstmöjligheter samt företagares livsverk. De vill att det demokratiska samtalet skall ta paus och kunna införa ett ”corona-undantagstillstånd.”

Det mest överraskande av allt: oppositionen stöder idén. Sverigedemokrater och kristdemokrater applåderade initiativet, medans Vänsterpartiet och Moderaterna tillsammans med liberalerna ville ha ett tillägg till lagtexten, att ”varje beslut som regeringen fattar med den nya smittskyddslagen skall godkännas eller förkastas av riksdagen.” Något i den stilen skrevs in i lagförslaget. Så ”coronavirus-undantagstillståndet” riskerar att bli en verklighet.

Regeringens agerande andas ett visst mått av panik. Litar de inte på folket? Tror de inte att den svenske medborgaren lyssnar och följer regeringens rekommendationer. Ser regeringen oroliga tecken på medborgarnas ovilja att följa de skarpa restriktionerna som redan finns?

I min värld är det slående med vilken kraft det som kallas civilsamhället mobiliserat sig. Enskilda personer och föreningar erbjuder hjälp till gamla att handla mat, Facebook grupper startas för att erbjuda hjälp och gemenskap, insamlingar görs för att stödja de som saknar resurser, initiativ tas för att uppmuntra vårdpersonal och lokala restaurangägare, högskolestudenter erbjuder digital läxhjälp till gymnasister som måste plugga hemifrån, folk börjar handla ”take away” för att stötta sina lokala restauranger, Rödakorsavdelningar syr skyddsvisir till sjukvården, tillverkning av handsprit sätts igång i ett antal kemilabb på högskolor, ja det finns mycket mer att nämna. Folk sitter till och med hemma isolerade i sina lägenheter och går inte ut, avstår från att träffa vänner, familj, barn och barnbarn.

Det finns något djupt sympatiskt i att myndigheter och den politiska makten tror människor om gott, litar på lojalitet och sunt förnuft, och att människor i sin tur litar på myndigheter och politiker. Svensken vill inte kontrolleras, svensken söker förtroende och tillit. På samma sätt som makthavarna förväntar folkets förtroende och tillit, förväntar folket makthavarnas förtroende och tillit. Nej, kontrollsamhället är inget för Sverige.

 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.