Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Mobbning ger skador för livet"

Monika Ekström | 17 apr , 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Mobbning_ger_skador_for_livet
Christer Olsson är psykolog och har arbetat som kurator på internatskolan Restenäs. Under många år reste han och föreläste om mobbning. 
Tidigt såg han farorna med sociala media att det skulle kunna användas av mobbare. Utifrån ett uppmärksammat projekt om videovåld blev han en efterfrågad föreläsare. 
– Jag fick många kallelser utifrån det projektet, men gled mer och mer över till att arbeta mot mobbning.
Som kurator på Restenäs hade han erfarenhet av mobbningsfrågorna. 
– Det är självklart att jag arbetade med det. Det måste man. Jag menar inte att det hände en massa saker på skolan, men vi arbetade i förebyggande syfte, och tog såklart tag i akuta händelser.
Christer berättar att mobbning, förutom lidandet i nuet, kan leda till ett livslångt sargat självförtroende med enorma svårigheter att kunna lita på andra människor, och till psykisk ohälsa med depression och ångest, ätstörningar och självskadebeteende.
– Jag påstår att om mobbning hinner utvecklas mot en pojke eller flicka så är det stor risk att mobbningen finns kvar negativt hela livet. Du blir aldrig fri.
– Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor, som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.

Vad gör mobbning med barn?
– I värsta fall tar barnen livet av sig. Cirka 40-50 ungdomar under 20 år tar sitt liv i Sverige varje år, där mobbning är den utlösande faktorn.
Enligt forskning gjord vid NASP (Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa), har en övervägande andel av de unga individer som genomför självmordsförsök blivit mobbade. 
– Så pass djävulsk är mobbning. 
– Sedan finns det elever som tar revansch. Det finns de som senare i livet jobbar som komiker, men även inom andra yrken.
Christer tycker inte att det har blivit bättre med åren och vet att även vuxna mobbas. 
– Vuxna mobbar varandra mer än vad elever gör, men det märks inte på samma sätt. 
– För vuxna slår inte varandra på käften lika ofta för då vet de, att de eventuellt får svara inför domstol. 

Varför finns mobbning? Vad är anledningen? 
– Det finns flera anledningar, men att nå maktposition, att bli någon är en orsak. 
Men Christer poängterar att mobbning inte uppstår utan medlöpare. 
– Du har de aktiva medlöparna som hjälper till. Men även de passiva har också stor betydelse. Ibland kan mobbaren få medlöparna att göra jobbet
– Mobbning utan medlöpare finns inte och skulle det finnas så är det i så fall undantaget som bekräftar regeln. Det är samma sak med mobbning på nätet.
Christer förstod tidigt att internet skulle kunna användas för mobbning och skrev sin första artikel om nätmobbning kring 2005. 
– Jag är inte särskilt teknisk, men jag förstod tidigt att nätet skulle kunna användas på det sättet.
Även den som mobbar på nätet vill att andra ska veta. 
– Det är inte så att de bara skickar något på snapchat, utan de vill ha publik. De berättar exakt hur de har mobbat den och den så att många får reda på det. Det sätter spår i själen. 
– Det fruktansvärda med mobbning på sociala media är att det kan sprida sig på en skola på en halvtimme.
Christer har skrivit böcker om mobbning som även tar upp problemen med nätet. Den senaste kom 2013 och heter "Verktyg mot mobbning och kränkning. Ansikte mot ansikte och i cyberrymden."

Vad säger du till medlöparna? 
– Att inte tiga. Det är en fråga om mod även när det gäller vuxna. Det handlar om att våga agera och inte bara tyst tycka och tänka.
– Att våga ställa sig på den mobbades sida. 
Som medmänniska behövs det inte så mycket för att göra skillnad menar Christer. 
– Det kan räcka med att säga: "Hej!", "Jag ser dig" eller "Jag avskyr det de gör mot dig." 
– Det kan vara tufft även i vuxenvärlden. Vi vet exempelvis att människor inte vittnar idag när det gäller grova våldsbrott. Polisen vet vem/vilka det är, men ingen vill vittna. De tar inte riskerna.
– Då är de inte alltid rädda för sitt eget skinn utan för sina barn och anhöriga och jag förstår det.
Christer har pratat med sin fru om det och ställt sig frågan själv. 
– Hade jag, med åtta barnbarn i olika åldrar, vittnat? Ja, jag hoppas att jag hade gjort det. 
Däremot vet Christer att han agerar när mobbning är på en annan nivå. 
– Om jag befinner mig på allmän plats och någon blir kränkt då reagerar jag direkt. Jag hoppas att jag kommer att bevara det modet och hellre tar en utslagen tand eller blåtira än att hålla käft. 
När Christer var ute och föreläste mötte han både skolpersonal, föräldrar, politiker och elever. 
– Med de små barnen blev det väldigt mycket en lek hur man ska vara mot varandra. Och hur det känns. 
– Barnen fick vara med i själva undervisningen och vara en del av helheten. 
– Sedan var det självklart annorlunda när jag träffade åttor och nior. Men också där la jag in delar av ett spel. Någon fick vara den mobbade och många fick vara medlöpare, passiva medlöpare och aktiva medlöpare. 
Medlöpare är de som stödjer och hjälper mobbaren genom att göra något aktivt eller genom att underlåta att göra något.

Ditt och mitt ansvar

Han brukade ibland fråga hur många av eleverna som tyckte att också de passiva medlöparna hade ett ansvar. Svaren blev de samma oavsett om han var i Kiruna eller Karlshamn. 
– 75-80 procent av eleverna räckte upp handen omedelbart. Om jag sedan väntade i 30 sekunder så kom resten av händerna, men där kan jag inte avgöra om kom de på grund av alla de andra eller om det kom inifrån. 
När Christer sedan frågade föräldrarna på kvällsföreläsningen, trodde de flesta, att deras barn inte tyckte att de passiva medlöparna hade något ansvar. 
Christer var ute och föreläste till 2001 då han drabbades av en djup depression och svår ångest som varade i tio år. Den berättelsen kan du läsa om i Inblick vecka 13, 2020.
Efter tillfrisknandet arbetar han fortfarande med mobbningsfrågor, men är inte ute och föreläser på samma sätt. 
– Jag kan ta en föreläsning eller två och jag vill fortfarande kunskapsmässigt vara i framkant och kunna ta ett samtal med vem som helst i landet. 
MONIKA EKSTRÖM

Fakta: Definitioner 

Kränkning är en handling som gör att personen som blir utsatt känner sig ledsen, sårad och mindre värd. 
Källa: Friends

Mobbning är när någon blivit utsatt för kränkningar och/eller trakasserier av en eller flera personer vid flera olika tillfällen. Den som är utsatt för mobbning kan uppleva sig i underläge och ha svårt att försvara sig. 
Källa: Friends 

Medlöpare är de som stödjer och hjälper mobbaren genom att göra något aktivt eller genom att underlåta att göra något. De kan stå bredvid och titta bort, uppmuntra mobbaren eller delta i mobbningen och själva bli mobbare. 
Källa: Mobbningens tre ansikten av Barbara Coloroso.
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019