Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Svensken håller på att bli religiös

Hans Marklund | 17 apr , 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
Svensken_haller_pa_att_bli_religios
Rekommendationerna inför påskfirandet har varit många och annorlunda. ”Res ingenstans. Håll er hemma. Åk inte till fjällen. Håll distans. Är du förkyld så stanna inne. Inga samlingar över 50 personer. Är du 70-plussare eller tillhör en riskgrupp så håll dig inne, låt andra handla åt dig, träffa inte dina barn och barnbarn”. 
Trots detta har det varit fullt hus på många restauranger och krogar i flera av våra städer, grillfester har hållits i trädgårdar, folk har varit i rörelse och många har trotsat reserestriktionerna och åkt på påsksemester. Inga stora idrotts- eller kulturarrangemang har hållits, till och med kyrkorna har hållits stängda trots påskhögtiden. Samtidigt har påskäggen kokats och målats, sillen har ätits och stekarna har tillagats och påskens traditioner har hållits vid liv bakom de stängda dörrarna i våra hem.

Någon skrev före påsk: ”Håller det svenska folket på att bli religiöst?” Kanske är det så. TV4:s Nyhetsmorgon gjorde sitt för att bättra på Sveriges religiösa status inför påsk, när påskens budskap och innehåll skulle presenteras. Under rubriken ”Nutida häxan och den nyandliga vågen” och med hänvisning till påsktraditionerna på skärtorsdagen var två häxor inbjudna för att tala om sin verksamhet. 
Förr flög påskhäxorna till Blåkulla men den moderna häxan arbetar bland annat med healing och spådom, fick vi höra. Tittarna fick lära sig att ”alla kan ta sig an den inre häxan och plocka fram häxkraften inom sig”. Vi fick vidare lära oss att dagens häxor håller på med magi, healing och spådom, relaterat till naturen, djuren och moder jord. En av de två inbjudna häxorna sade: ”Min vision är att hjälpa människor till ett bättre mående, genom att locka fram sin inre häxa.” Den andra häxan spådde i tarotkort och de två programledarna fick prova på för att få veta mer om framtiden.  Det var allt TV4:s Nyhetsmorgon hade att säga om påskens budskap på skärtorsdagen.

Håller verkligen svensken på att bli religiös? Påsken borde vara högsäsong för den kristna kyrkan med tanke på det som utspelade sig under påskhelgen i Jerusalem för cirka 2 000 år sedan. Men i år har även kyrkorna hållits stängda, med hänvisning till förbudet att hålla möten som samlar fler än femtio personer.  
Kyrkorna har varit hänvisade till att presentera påskens budskap via nätet och sociala plattformar. Hundratals gudstjänster, kristna möten och predikningar om påskens budskap har sänds ut på olika sociala plattformar, drive in-möten har hållits på parkeringar utanför kyrkolokaler och påskens budskap har presenterats över hela Sverige. 

Kyrkbesökarna har varit många via nät-sändningarna och tv-rutorna, troligtvis många fler än de som normalt besöker kyrkorna i Sverige en vanlig påskhelg. Jag talade med några av mina pastorskollegor under helgen och det visade sig att tittarna på gudstjänstsändningarna de sänt har varit långt fler än vad de normalt har i sina kyrkor.
Budskapet om påskens viktiga händelse har sänts ut över hela Sverige, i långt större utsträckning än vad häxornas budskap i TV4 gjorde på skärtorsdagen. Påskhelgens händelser som egentligen är den egentliga orsaken till firandet av påsk gick inte förlorad trots förbud och isolering. Fler fick del av budskapet som förvandlar världen än en normal söndag. Jag tror verkligen att svensken håller på att bli religiös igen.
HANS MARKLUND
Chefredaktör
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.