Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Gud tog över alltihop”

Göran Jacobson | 23 apr , 2020
Tony Malmqvist fick en tuff start i livet där han slussades runt i olika barnhem. Drogerna gjorde snart entré. Den onda spiralen pekade brant neråt. Men när han var 19 år skedde en dramatisk förändring i hans liv. – Jag kan bara förklara det med att Gud kom in och tog över alltihop, säger Tony Malmqvist till Inblick.
Gud_tog_over_alltihop
Tony föddes 1960 och fick en mycket tuff start i livet som bland annat innebar att han flyttades runt mellan ett antal olika barnhem, som det hette på den tiden.
– Totalt tror jag det handlar om fem olika barnhemsvistelser under min uppväxttid, berättar Tony Malmqvist för Inblick.
I slutet av 1960-talet placerades Tony på ett barnhem som låg på Hisingen i Göteborg. Här lärde han känna en annan kille som kom att betyda mycket för honom och som blev en vän för livet.
– Tyvärr dog min bästa kompis för några år sedan, säger Tony.
– Vi hade en livsfilosofi som gick ut på att leva hårt och dö ung. Det var inga floskler för vi levde verkligen så, fortsätter han.
De två kompisarna ansåg att det inte spelade någon roll vad som hände, bara det svängde. Droger och alkohol blev naturliga inslag i det liv som de två vännerna levde. Kompisen var stor och stark vilket avskräckte andra från att försöka bråka med dem. Det hindrade dock inte att Tony hamnade i vilda slagsmål.
– Men jag sökte aldrig efter fajter. Hände det så hände det och jag var ju tvungen att försvara mig.
Det ena ledde till det andra. Utvecklingen blev bara värre och värre. Den onda livsspiralen pekade brant neråt för Tony vilket gjorde att de sociala myndigheterna höll honom under uppsikt. I ett försök att få bukt med honom placerades han 1978 på ett AMU-center utanför Lund, men där blev han inte långvarig. Efter ett halvår tog han helt sonika sitt pick och pack och satte sig på ett tåg hem till Göteborg igen, där det vilda festandet tog ny fart igen.
– Det gick utför väldigt snabbt.

”Gud tog över alltihop”

En kväll i september 1979 blev Tony uppringd av sin mamma. Hon föreslog att de skulle träffa några personer i de centrala delarna av Göteborg. Tony gick med på det och tillsammans med sin mamma åkte han till en adress på Drottninggatan. Det Tony inte visste var att han var på väg till ett LP-center som vid den här tiden drevs av Stig och Sonia Gillberg.
– Mamma hade inte sagt ett ord om att det var ett kristet ställe vi skulle besöka. Om hon berättat det så hade jag förmodligen bett henne fara och flyga. ”Kom inte dragandes med det där”, ungefär. Kristna människor stod inte särskilt högt i kurs i mina ögon.
Lokalen var dukad med långbord med vita dukar. Kaffekoppar stod redan framme på borden. Tony och hans mamma slog sig ner vid ett av borden. Stig Gillberg spelade och sjöng tillsammans med sina två döttrar. Sångerna handlade om Jesus.
– Första känslan var att jag blivit grundlurad. Jag blev arg. ”Nu går vi härifrån”, sade jag till mamma. Dessutom visste jag att bara ett par meter runt gathörnet stod det langare och sålde knark. Det skulle inte vara några problem att få tag på något.
Tonys mamma hade dock en helt annan tanke.
– ”Ge dem en chans. Du kan väl sitta still och lyssna på dem i fem minuter”, sade hon till mig.
Okej, fem minuter kunde han väl tänka sig att avvara. I vart fall för sin mammas skull. Sedan hände det.
– Jag kan bara förklara det som hände med att Gud kom in och tog över alltihop. Det var det mest kraftfulla som jag någonsin har varit med om. Vi skulle be tillsammans och jag hann bara säga några korta ord i min bön till Gud innan jag bröt ihop fullständigt och började storgråta.
Den kvällen, på LP-stiftelsens kontaktcenter i Göteborg, blev Tony frälst. Ett nytt liv föddes inom honom och började spira.

Korset och stiletten

– En av de första kristna böcker jag läste som nyfrälst var ”Korset och stiletten”. Jag kände igen mig i Nicky Cruz. Det var i princip samma upplevelse jag hade av att bli frälst.
Tony fick bo på kontaktcentret i några dagar. Därefter fick han komma till Strandgården, i Rönninge utanför Stockholm. Det höll ett halvår innan han hamnade i bråk med en annan person där.
– Jag packade min väska och stack därifrån.
Tillbaka i Göteborg var han åter på ruta ett med drogerna igen. Det hände bara en gång och den här gången fick Tony en så kallad snedtripp. En kompis fick tag i honom i sista sekund när han rusat ut på balkongen för att hoppa.
– Kompisen fick stopp på mig. Det blev en slags vändpunkt för mig gällande droger. Efter den händelsen ville jag inte ha med drogerna att göra längre.

Till Strandgården igen

Tonys smala lycka var att han sommaren 1981 blivit inkallad till militärtjänst vid ett regemente i Skövde. Han hade ingenstans att bo när inkallelseordern kom och det enda han ägde var kläderna han bar. Regementet blev därför hans hem. Men när beskedet kom om att rekryterna skulle få långpermis i två veckor över jul och nyår uppstod ett stort problem. Vart skulle han ta vägen?
– Tankarna hade börjat mala inom mig. Livet jag levde var inget riktigt liv. Jag var trött på att festa på krogen. Det gav mig inget längre, så jag ringde till Strandgården och pratade med Rolf Edin. Jag berättade att jag låg i lumpen, att vi skulle vara lediga en viss tid och frågade om jag kunde få komma till Strandgården ett tag. Det var okej så jag åkte upp. Det var då min resa fick en ordentlig nystart.

Döptes i Filadelfiakyrkan

Vistelsen på Strandgården var mycket betydelsefull för den unge göteborgaren. Bland mycket annat blev han döpt i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Den anrika kyrkan var fullsatt den första advent 1979 när pastor Mats Kärnerud döpte honom.
– Det var en riktigt häftig upplevelse att stå där i dopgraven tillsammans med Mats och höra honom säga till mötesdeltagarna: ”Nu ber vi för den här unge mannen”. Det bara dånade i Filadelfiakyrkan när alla bad på en gång. Vilken otroligt stark upplevelse det var. På den tiden bad de kristna på ett sätt som man inte gör idag i frikyrkorna.
Tony fortsatte att vandra med Gud i flera år. Han stadgade sig, utbildade sig till sjukvårdsbiträde och har även jobbat inom industrin, han träffade en kvinna som han gifte sig med och fick två döttrar. Men det äktenskapet sprack och idag lever han sedan flera år tillbaka i ett nytt äktenskap med en annan kvinna. Olika personliga händelser medverkade till att han så småningom lämnade den kristna gemenskapen. Åren gick.

Tillbaka igen

För ett par veckor sedan publicerade Tony ett inlägg på sin privata blogg där han berättade att han hittat tillbaka till Gud  igen. ”Det här kommer kanske som en överraskning för en del. Men jag har insett att det enda hopp jag har är den tro som jag tidigare har haft, men som av olika anledningar har den sen ett tag tillbaka i tiden legat i dvala. Men nu har jag bestämt mig för att följa den väg som Jesus Kristus en gång i mitt liv tidigare kallade mig till att följa”, skriver Tony bland annat i sitt blogginlägg. 
Tony är mycket aktiv på sociala medier och hans frimodiga vittnesbörd har därför skapat reaktioner hos de som följer honom där. ”Jag har inte din tro, men är glad att du hittat det du behöver”, skriver en av hans följare på Twitter i en kommentar och avslutar kommentaren med en röd hjärtsymbol. ”Man ska stå för sin tro och sina åsikter! Ha en trevlig ny vecka”, kommenterar en annan person.  Överlag präglas reaktionerna och kommentarerna på hans återfunna kristna bekännelse av glädje, förståelse och respekt.
– Det var ingen enskild händelse utan en lång process som gjorde att jag tog beslutet om att återigen bekänna min kristna tro, säger Tony Malmqvist.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.