Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Skydda de äldre och bygg för de unga

Hans Marklund | 23 apr , 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
Skydda_de_aldre_och_bygg_for_de_unga
Men vad händer med de unga i spåren av coronakrisen? Hur kommer deras framtid och vardag att se ut efter krisen, när de skall börja sin väg emot framtiden, söka jobb för att ordna med försörjning och skaffa sig ett eget boende och stå på egna ben. 

Hur ser framtidsutsikterna ut för en ung generation som skall axla ansvaret i en fortsatt utveckling av Sverige? I förra veckan presenterade regeringen sin vårbudget, den sjätte i raden under en period av sex månader. Vårbudgeten brukar vara en försiktig upplaga, men inte i år. Regeringen satsar 100 miljarder kronor i åtgärder med anledning av coronautbrottet, om inräknat de senaste månadernas fem extra budgetar. Problemet med budgeten är inte slösaktighet utan tvärtom, den är för klen och risken är att satsningarna regeringen gör kommer för sent.

En hel del åtgärder har gjorts tidigare och flera av dem visar upp en del ”barnsjukdomar” som borde åtgärdas för att stödet till näringsliv och arbetsgivare skall bli smidigare och bättre. 
Ta till exempel den klena ersättningen på 60 procent i ersättning vid permittering som nu visserligen skall höjas till 80 procent, men det gäller inte förrän i maj, eller de hyresbidrag som utlovats till företag som förlorat stora delar av sin omsättning, det sitter fast i EU-kommissionens granskningsnämnd. 
Eller den ränta på sex procent som staten krävde av de företag som ville skjuta upp sina skatteinbetalningar. Först nu står det klart att procentsatsen sänks.

Bakom det hårda greppet om plånboken kan man också ana en ideologisk motvilja mot att ge allt för stort stöd till näringsliv och fri företagsamhet. Kan det vara så att vi trots allt till slut hamnar i ett politiskt rävspel där coronakrisen blir ett vapen i det politiska spelet och att den sittande regeringen vill ha ett vapen för att kunna genomföra en mera strikt socialdemokratisk politik? En del av försiktigheten kan nog förklaras med att finansministern och socialdemokraterna är sparsamt lagda. Eller handlar det om en ideologisk ovilja? Är det en svängning åt vänster som vi bevittnar början till i den ekonomiska politiken? 
Januariavtalet har redan spolats bort av utvecklingen. På kort tid har både karensdagen slopats och A-kassan blivit mycket mer generös. Röster höjs som vill socialisera all privatvård och marknadslösningar hamnar i bakvattnet. 

Om denna historiska kris kommer att svänga om den ekonomiska politiken åt vänster i Sverige vet vi först efter krisen, men det gäller redan nu att se upp med riskerna. 
Det är år av hårt arbetande företagare och arbetare som lagt grunden till den starka ekonomiska grund med hög sysselsättning som Sverige står på idag. Det vore förödande om denna grund skulle raseras i sviterna efter coronapandemin. 

Det är ingen risk att regeringen gör för för mycket. Det krävs ett djärvare tänkande och ett vidare perspektiv, annars är risken att det inte finns så mycket jobb kvar att rädda eller företag att bygga för framtida generationer.
Det är redan nu som grunden måste läggas för de kommande generationerna. Det handlar om deras framtid. Som det är nu ökar antalet konkurser dagligen och gruppen arbetslösa växer snabbt i Sverige. För varje dag som den svenska ekonomin går på lågvarv förvärrar vi framtiden för våra ungdomar. Det vi också vet är att ekonomiska problem och fattigdom ofta leder till både fysisk och psykisk ohälsa. Det skapar en miljö där missbruk och självmord ökar. Det är inte den framtid vi vill ge våra unga. 
Det är beundransvärt och helt rätt att vi värnar om och skyddar våra äldre och utsatta i coronakrisen. Men nu måste fokus också riktas på de ungas framtid. Snart är det student och examenstider och vi vill höra våra ungdomar springa ut till framtiden sjungande att ”den ljusnande framtid är vår”.
HANS MARKLUND
Chefredaktör
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.