Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Den ljusnande framtid är vår

Hans Marklund | 30 apr , 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
Den_ljusnande_framtid_ar_var
Frågan är hur den framtiden ser ut? Många är de ”profeter” som försöker tyda framtiden åt oss. Näringslivets representanter talar om en dyster framtid med arbetslöshet och konkurser och de lyfter fram behovet av massivt ekonomiskt stöd för att rädda företag och arbeten. Bankernas prognoser som kom i veckan förutspår miljardförluster på grund av konkurser och inställda betalningar. 

Politikerna med statsministern i spetsen talar bistert med allvarston om det allvarliga läget och manar till fortsatt återhållsamhet i sociala kontakter och att det ännu inte är tid att slappna av. Sjukvårdspersonalen kämpar hårt, de går på knäna och beskriver krisläget med dystra ord. Statsepidemilogen Anders Tegnell verkar dock stå stadigt i sina förutsägelser och manar lugnt ”håll ut en liten tid till, innan det vänder.”
För att inte tala om alla ”Facebookprofeterna” som kommer med sina förutsägelser och analyser, predikanterna som sänder live och proklamerar olika lösningar, ger sina utfästelser, ”profetiska” analyser och hemmasnickrade orsaker till pandemin i alla sina tröstlösa filmer. En del byter till och med namn och kallar sig för ”vår tids Elia.” Eller profeterna som med stora ord, i efterhand proklamerar att de sett det, hört det och visste det … 

Men vänta lite nu, om profeterna verkligen kände till det, visste om det, såg faran, men inte sa något eller varnade för den kommande faran, då säger det absolut ingenting. Att uttala sig nu i efterhand är bara tomma ord och visar ingen profetisk trovärdighet. Så långt jag kan se, finns det, så här långt, enbart en profet med trovärdighet. Det är han som satt på Oljeberget i Jerusalem och talade med sina lärjungar om framtiden och de tecken som skulle komma över jorden. 
Många försöker tyda tiden och ge sina analyser och förklaringar till pandemin. Självklart är pandemin ett tecken, en fingervisning om den sista tidens sårbara samhälle. Vi människor söker förklaringar till tiden och vi vill ha ett svar på var vi befinner oss. Som jag ser det kan det bara finnas två alternativ.

Antingen befinner vi oss i den absolut sista tiden och då kommer tecknen att följa på varandra slag i slag. Då är vi tagna med överraskning om tidens allvar, trots att profeten på Oljeberget uppmanade oss att vara vakna och medvetna om tidens tecken. 
Om så är fallet kommer det att kräva radikala beslut om hur vi skall leva livet i tiden och med uppdraget, mitt i kaoset. Eller också befinner vi oss i den sista tiden, men inte i den absoluta slutfasen. Pandemin går över och livet går tillbaka till det vanliga igen, men förhoppningsvis med en större medvetenhet om tidens sårbarhet.

En sak är säker. Profeten som satt på Oljeberget med sina lärjungar och talade med dem om tecknen i tiden, han har full kontroll. Inget kommer att ske av en slump, han är det enda trovärdiga alternativet så här långt. Han uppmanade oss också att lyfta blicken och fästa den i ett högre perspektiv med löftet om en ljus framtid. 
Den ljusnande framtid är vår.
HANS MARKLUND
Chefredaktör
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.