Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Ryssland vill omstörta samhällen i Europa”

Ruben Agnarsson | 30 apr , 2020
Säpo varnar för att främmande makts avsikter och förmåga att påverka Sverige har blivit större och pekar ut Ryssland, som satsar tiotals miljarder kronor varje år på olika desinformationskampanjer. – De satsar nästan mer på det här än på sin krigsmakt, säger säkerhetsexperten Joakim von Braun, som håller på att skriva en bok i ämnet.
Ryssland_vill_omstorta_samhallen_i_Europa
Ryska medier sprider falska nyheter om coronaviruset för att skapa panik och misstro i väst. De leker med folks liv, anser EU-kommissionen.
Det handlar om en omfattande desinformationskampanj från statskontrollerade ryska medier om covid-19 där målet är att fördjupa hälsokrisen i västländer ”i linje med Kremls bredare strategi att försöka omstörta samhällen i Europa”.
Ryssland nekar till anklagelserna.
– Genom att porträttera att västvärldens kollaps snart står inför oss… marknadsför auktoritära stater sig själva som bättre fungerande, sade Per Enerud från EU:s utrikestjänst under en paneldiskussion i Stockholm nyligen.
Patrik Oksanen, från den borgerliga tankesmedjan Frivärld, konstaterade samtidigt att Ryssland och Kina har spridit varandras konspirationsidéer.
– Den här typen av berättelse riktar sig delvis till oss, för att vi ska ge upp tron på vår demokrati. Delvis inåt för att befolkningen ska tycka att det är skönt med en stark ledare som Putin eller det kinesiska kommunistpartiet, sade Oksanen enligt sajten Europaportalen.

WHO korrupt

Nu i mars kom Säkerhetspolisens årsrapport för år 2019 som konstaterade att främmande makts avsikt och förmåga att påverka Sverige har ökat. Ryssland och Kina underminerar grundläggande demokratiska fri- och rättigheter, enligt Säpo.
– Angreppen från främmande makt syftar till att systematiskt försvaga Sverige. Angreppen leder också till rädsla att använda sina fri- och rättigheter och de hotar Sveriges politiska oberoende, sade Klas Friberg när rapporten släpptes.
Säkerhets- och IT-experten Joakim von Braun skriver nu en bok om rysk-sovjetisk desinformation. Han konstaterar att Rysslands desinformation mot USA är mer generell, där corona-viruset bara är en del, medan kineserna är ute efter att skydda sitt rykte kring corona-virusets ursprung.
– Det politiska innehållet är liknande eller de drar åt samma håll, konstaterar han.
Även om Joakim von Braun generellt delvis är kritisk till Donald Trumps sätt att hantera sanningen ger han USA rätt när det gäller landets kritik mot världshälsoorganisationen WHO.
– Det känns som WHO är en väldigt korrupt organisation. De har inte sagt ett ord om Rysslands och Kinas desinformation trots att den i hög grad saboterar WHOs egna informationsarbete! Åtminstone delar av ledningen är väldigt prokinesisk, de är antingen kommunister eller prokinesiska av andra skäl, konstaterar han.

Pågått i 100 år

Joakim von Brauns kommande bok om rysk desinformation handlar om hur Sovjet startade sin verksamhet för hundra år sedan, vilka som har varit involverade vid olika årtionden, hur oerhört välorganiserat detta är och hur hela det sovjetiska och ryska samhället har engagerats i denna verksamhet.
– Hela samhällets resurser involveras i syfte att påverka västvärldens utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik. Det handlar om att få hela det ryska samhället på krigsfot. Man utnyttjar diplomati, handel, militärövningar – allting samordnas i syfte att förändra vårt synsätt.
– Jag har hittat 150 olika politiska ämnen som använts som hävstänger för att förändra vårt tänkande. Det handlar om 100-tals organisationer och 100-tals arbetsmetoder. Det är en så omfattande verksamhet att man inte tror sina ögon, fortsätter Joakim von Braun.
– Det rör sig om tiotals miljarder kronor varje år, de satsar nästan mer på det här än på sin krigsmakt. Det handlar om att få igenom Moskvas politik utan att behöva starta ett krig.

Hur påverkat är Sverige av den här propagandan?
– På vissa områden där ryssarna har satsat är vi ganska påverkade, säger Joakim von Braun och nämner u-båtsdebatten som exempel.
– Även om marinen har stått på sig så har bevisningen enbart handlat om teknisk bevisning och aldrig om ryssarnas motiv för kränkningsverksamheten. Det är därför man delvis har förlorat debatten eftersom det bara rört sig om bottenspår och ljudspår. Det finns ingen i Sverige som kan tolka de bevisen utom några enstaka personer inom marinen.
– Det finns många element av påverkan för att man ska vinna den politiska debatten. Det är ju därför den svenska försvaret har satsat så otroligt lite på ubåtsskydd. Man har dragit ned allting och man har idag endast tre utlagda linjer i Östersjön där man kan detektera inträngande ubåtar.
– Ryssland har haft stora framgångar i denna fråga, säger Joakim von Braun och nämner opinionsbildare som företräder åsikter som många gånger är identiska med Rysslands. Förre Moskva-ambassadören Sven Hirdman är en av dem.
– Han satt många år i styrelsen för ryska UD:s diplomatskola MGIMO. Hur kan man som svensk diplomat hjälpa Ryssland att träna diplomater som har till uppgift att påverka Sverige genom att "klå upp" svenska diplomater i förhandlingar mellan de bägge länderna?

Underdåniga landet

Förra året grep Säpo en misstänkt rysk spion i centrala Stockholm. Enligt Säpo värvades han av ”en rysk underrättelseofficer som arbetat under diplomatisk täckmantel i Sverige”. Något åtal för olovlig underrättelseverksamhet är inte väckt.
– På 1980-talet utvisade Säpo ungefär tre ryska spioner om året. I dag kan vi inte ens stoppa en rysk underrättelseperson vid gränsen utan att svenska diplomater utvisas från Moskva, säger Joakim von Braun.
– Säpo, UD och regeringen är totalt tillbakapressade. Säpo ska skydda svenska medborgare från utländska underrättelseoperationer, men denna verksamhet kan fortsätta eftersom många på UD är väldigt förstående för rysk påverkansverksamhet.
Joakim von Braun beskriver hur det handlar om att flytta fram positionerna i små, små steg.
– De flesta människor som är påverkade är inte medvetna om det. Säpo var på 1970- och 1980-talet väldigt medvetna om de här påverkansoperationerna och jag var själv med i den verksamheten, konstaterar han.
– De allvarligaste konsekvenserna av denna propaganda är att EU splittras och att Sverige varken går med i Nato eller satsar på totalförsvaret. Vi blir det här underdåniga landet som inte protesterar mot Rysslands framfart, ungefär som Finland på 1980-talet, som inte talade klartext utan höll tyst eftersom det blev obehagligt att protestera.
R​UBEN AGNARSSON
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019