Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sven-Henrik kom in i trons vila

Petter Allgulin | 30 apr , 2020
Efter oro och magkatarr som ledde till dåligt självförtroende och panikångest kom till slut Sven-Henrik Andreasson till den punkten där han kände sig fri och hel. – Så skönt att bara få vara i Guds närhet och känna att man inte måste prestera.
Sven-Henrik _kom_in_i_trons_vila
Sven-Henrik Andreasson växte upp på landet utanför Vetlanda i en kristen familj med sina föräldrar och två bröder. 

Brodern David

Den yngre brodern David föddes med grava funktionshinder. Han kunde varken tala eller gå och föräldrarna fick vara som småbarnsföräldrar i nästan 30 år.
– Han levde på övertid hela sitt liv, berättar Sven-Henrik.
David var svag och om han fick en vanlig enkel sjukdom riskerade han att dö, speciellt de första åren.
Detta påverkade förstås livet i familjen och det var en underliggande sorg för Sven-Henrik under hela uppväxten. Han vände sig till Gud i detta och tron blev en styrka för honom.
– Det stora som jag fick med mig var att jag insåg att David hade ett lika högt värde som alla andra inför Gud. Fast han rent samhällsekonomiskt inte var till någon nytta.
– Vi gav mycket kärlek till David men fick ännu mera kärlek tillbaka av honom.
David hade mycket glädje och humor och han älskade musik och att gå på gudstjänster. 
Han dog 23 år gammal och det har bidragit till att ge Sven-Henrik ett evighetsperspektiv. 
– Livet är kort och det är viktigt att älska varandra här och nu. Sedan blir det himlen som Gud har förberett för oss.
– Det var så tydligt när David dog att det bara var skalet, hans kropp som dog.

Oro och magkatarr 

Sven-Henrik kände en oro när han började högstadiet och fick då en magkatarr som krävde att han skulle äta specialkost. Gemensamma måltider blev en rejält obehaglig situation.
– Det jag var mest rädd för var att jag skulle kräkas på bordet inför de andra.
Självförtroendet påverkades och han var som under ett tryck med mycket oro, kopplat till mat och matsituationer under hela tonårstiden.
– Jag hade det bra på många sätt och bra kompisar men fick kämpa mycket med att hantera det inre.
Att sjunga solo i kyrkan eller leda en andakt kunde också bli väldigt ångestladdat.
– Man ville ju vara med och bidra, men det var mycket kämpigt.
Detta ledde till att han sökte Gud mer och drog sig närmare honom. Han kände en förkrosselse, att han behövde Guds nåd.
– Utan Jesus var mitt liv kört.
Han hade det bra i ungdomsgruppen i kyrkan och han var med om gudsupplevelser under tältmöten. Det var ingen tvekan om att han ville följa Jesus.
– Gud hade någonting just för mig, kunde jag känna.

Bibelskola och helande

Efter tekniskt gymnasium och lumpen blev det bibelskolan Livskraft i Aneby.
– Ett betydelsefullt år, och Gud fick då tag på mig ganska ordentligt.
Sven-Henriks själsliga kamp fortsatte och det blev svårt att klara av de uppgifter och krav som ställdes. Under församlingspraktik skulle de äta hemma hos olika familjer i församlingen, och man skulle leda lovsång, barnsamlingar och sköta andra uppgifter.
– Jag kände hur förväntan steg på mig och det blev jobbigt ganska snabbt.
När Sven-Henrik såg alla uppgifter och krav som låg framför steg ångesten och han fick en kväll riktigt svår panikångest.
– Det här går inte, jag måste hoppa av det här och åka hem, så kände jag.
Istället för att skicka hem Sven-Henrik ville skolan gärna att han skulle gå kvar. De lät honom slippa göra det som var ångestladdat och istället kunna ta det lugnt och bara vara med på det han ville under praktiken. Han fick bra stöd och god samtalsterapi. Det var väldigt positivt att få gå kvar och vara med utan prestationskrav. Mot slutet av året var det stor skillnad.
– Jag upplevde inre helande från oro och ångest. Jag fick en frihet på ett helt annat sätt.
Sven-Henrik kom in i en vila att han bara kunde vara ett Guds barn. Några år senare gick han in i ansvarsuppgifter i sin församling. Han kände då ännu mer frihet och att han var stark i Herren. 
– Det var en vändpunkt. Mycket värdefullt. 
Gud hade fullbordat sitt helande verk.
I första Korinthierbrevet skriver Paulus: Gud har kallat oss till gemenskap med sin son Jesus Kristus. (1 Kor 1:9)
– Vi är inte kallade till att göra en massa saker i första hand. Det grundläggande är att vi är Guds barn, han älskar oss och där får vi finnas utan krav. Då vill Gud ösa på med sin Ande och vi kan få tjäna honom på olika sätt med olika uppgifter, säger Sven-Henrik.
Psalm 131 fick bli till betydelse, den handlar om att man kan vara lugn och stilla som ett Guds barn, och inte behöva göra sådant som är för svårt:
Herre, mitt hjärta är inte högmodigt, mina ögon är inte stolta. Jag ägnar mig inte åt stora ting, åt sådant som är för svårt för mig. Nej, jag har lugnat och stillat min själ som ett avvant barn hos sin mor. Som ett avvant barn är min själ i mig. Israel, hoppas på Herren, från nu och till evig tid! 

Dop och kallelse

Sven-Henrik var döpt som nyfödd men började ställa sig frågan om han borde bli döpt på sin egna tro och bekännelse. Efter att ha sökt Guds ledning blev han övertygad att gå dopets väg.
– Det var det jag kunde se i Bibeln. Det blev ett utomhusdop och för mig var det en lydnadshandling, det ångrar jag inte.
Sedan blev det några år med arbete på lager och som lastbilschaufför. Han funderade på vad han och Gud ville med hans liv. Han kände en dragning till att läsa vidare inom det teologiska. Efter lite funderingar på pastor blev det utbildningen Kristen terapeutisk själavård på Korteboskolan. 
– Så man kunde fokusera på en människa i taget.
Under denna tid blev han med i ledarskapet i sin församling och han träffade även Evelina som nu är hans fru. Sedan startade han eget som samtalsterapeut.
Efter sju år med familjen i Kärrtorp i Stockholm, där de var med och ledde en församlingsplantering så bor de nu i Rottne i Växjö kommun där Sven-Henrik är pastor på deltid i Pingstkyrkan.
– Det är en spännande resa. Härligt att se hur Gud fyller på med människor i församlingen.
P​ETTER ALLGULIN
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.