Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Åke fick ett helt nytt upprättat liv

Petter Allgulin | 14 maj , 2020
Åke Samuelsson befann sig långt nere på livets botten. Han gick ibland in i en kyrka för att få lite fika med sina kompisar. En dag när de gjorde det hände det något som fick allting att förändras.

Ake
Åke Samuelsson växte upp som faderslös då hans pappa dog när han bara var fyra år. Mamma hade problem med alkoholen och hade flera olika karlar.
– Jag blev bortstött och fick ingen kärlek, jag kände mig förkastad och övergiven.
Tidigt i tonåren gjorde drogerna entré och fick ett fäste i hans liv.
– Det började med öl, sedan sniffning, hasch, kokain och hela köret.
När Åke var 28 år levde han ett miserabelt liv i Göteborg. Han hade en stor raggarbil och han tog mycket droger och hade olika kvinnor. Han hade fått ett blödande magsår och han försökte vid flera tillfällen avsluta sitt liv. Läkarna tyckte han var ett hopplöst fall och han hade fått sjukpension.
– Ingenting kunde tillfredsställa mitt hjärta.

Möte med Gud

Några kristna ungdomar brukade vara ute och sjunga och tala i en park. Han hade sett dem till och från under ett års tid men han bara skrattade.
– Det där var ju inget för mig.
En kyrka i Majorna brukade bjuda på fika och det hände att Åke och hans kompisar gick in där för att fika. En dag där inne fick Åke frågan om de fick be för honom. Det gick han med på. Han var i en hopplös situation, så om Gud fanns så fick han gärna hjälpa.
– Jag fick då ett möte med Gud och jag såg ett sken. Jag blev totalt löst och både skrattade och grät!
En process av stor förändring fick där sin början. En liten tid senare upplever Åke väldigt tydligt hur Gud uppmanar honom att förlåta sin mamma. ”Aldrig i livet”, var hans respons. Han hade blivit så övergiven och sårad av henne. Senare i bön säger Åke till Gud att han inte klarar av att förlåta sin mamma och att han behöver Guds hjälp om det ska vara möjligt.
– Efter ett tag under Guds bearbetning så kunde jag till slut förlåta henne. Vi kunde prata ut och kramas.
Åke döpte sig och gick med i kyrkan där han tagit emot Jesus.
– Gud fick bli min pappa och min far. Jag fick krypa närmare och närmare honom.

Bönens betydelse

Åke lärde känna ett missionärspar som var starka bedjare. Det ledde till att han fick mycket tro och inspiration för att själv be mycket. Rigmor, en kvinna i församlingen, önskade att Åke skulle be för henne. Han vaknade sedan mitt i natten och hörde Gud säga tre gånger ”Be för Rigmor”.
– Efter tredje gången gick jag ner på knä och bad ungefär en timme för henne.
Dagen efter i kyrkan så träffade han Rigmor. Hon hade haft fruktansvärd ångest och kamp så hon trodde att hon skulle dö under natten. Men det släppte klockan fyra, vid samma tid som Åke bad för henne.

Magsåret

Åke fick ett brev från Sahlgrenska sjukhuset att han skulle operera sitt magsår. När han blev frälst kände han en ström av värme och att det hände något i magen. Han ringde läkaren och sa ”Jag vägrar att operera mig”. Han åkte dit och de gjorde en ny undersökning.
– Jag förstår ingenting, sa läkaren. Det är bara en svag skugga kvar av ditt magsår.
– Det det var mitt första helande som Gud gav mig direkt när jag blivit kristen, berättar Åke.

Mamma och syster

Efter ett tag frågade Åke sin mamma om han fick be för henne. ”Ja, gör det, underbart”, var hennes respons. ”Ska vi be till frälsning?”, frågade Åke. ”Det har jag redan gjort”, svarade hon då. Hon berättade att hon hade varit kristen en period i sin ungdom och nu när hon hade sett Åkes förvandling så hade hon hittat tillbaka till Gud.
Den enda i släkten som var kristen var Åkes moster. Hon hade följt hur Åke hade det och hon ringde Åkes mamma en vecka innan han blev kristen. ”Nu kan du koppla av” sade systern. ”Nu är det igenom. Nu kommer Åke bli frälst”.
Några år senare när Åke var på en evangelisationsresa i Spanien så talade Gud väldigt starkt ”Nu ska du be för din syster”.
– Jag fick ingen ro så jag bad i en hel vecka. Till slut fick jag frid, att jag var igenom.
När han kom hem till Sverige så ringde systern och hennes man. ”Vi har något att berätta”, sa de. Både systern och mannen hade gått ner till kyrkan och lämnat sina liv till Jesus när Åke var i Spanien.

Ute på skolor

Åke har sedan varit runt en hel del på skolor och talat om drogmissbruk. Han har då haft fritt fram att tala om tron på Jesus och evangeliet.
– Att bli frälst är som att vinna högsta vinsten, brukade han säga till barnen och ungdomarna.
Vid ett tillfälle var det 17 elever i en klass som tog emot Jesus. Det började med en tjej som varit väldigt mobbad. De andra i klassen såg hennes förändring och hur hon förlät sina mobbare. Så det drog med sig större delen av klassen till Jesus. Den lokala församlingen blev överväldigad över alla de nya ungdomarna och tidningen Hemmets vän skrev om denna händelse.

Bönerörelsen Sverige 7:14

De senaste två åren har Åke varit engagerad i den nya bönerörelsen Sverige 7:14 som hans svåger Lars Enarson startat. De är en bedjande gräsrotsrörelse, fristående från Sveriges Kristna Råd och påvens inflytande, som ropar till Gud för Sverige och norden utifrån löftet i Andra Krönikeboken 7:14. De har fyra stående böneämnen: 1 - En fördjupad bönerörelse. 2 - En radikal omvändelse. 3 - En genomgripande folkväckelse. 4 - En ny konservativ regering byggd på en judekristen värdegrund som står upp för familjen, fosterlandet och Israel.
– Det är enda vägen. Vi måste vända om och krypa ner på våra knän, säger Åke. Guds folk behöver vakna upp och ta sitt ansvar. Vi reste runt nästan varje dag sensommaren 2018 och hade möten, från Boden i norr till Örkelljunga i söder. Jag fick se en syn när vi var i Örkelljunga. Det var barn som satt i en sandlåda och kivades. Gud sa: ”Det finns många ledare och pastorer som håller på att bråka med varandra. De har inte kommit längre än de där små barnen”.
Nyligen hade de en bönekonferens i Solna som hamnade i hetluften i kristen media och även uppmärksammades i kvällspressen. Andra Krönikeboken 7:14 är de ofta citerade orden: ”Om mitt folk, som är uppkallat efter mitt namn, ödmjukar sig och ber och söker mitt ansikte och omvänder sig från sina onda vägar, då vill jag höra det från himlen och förlåta deras synd och skaffa läkedom åt deras land.”

– Det är underbart att leva med Gud, för det är ett mirakel hela livet, brukar jag säga, avslutar Åke.

PETTER ALLGULIN

 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.