Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Samuel lämnade Gud – men Gud lämnade aldrig honom

Göran Jacobson | 19 maj , 2020
Samuel Ekengren växte upp i ett kristet hem och upplevde tidigt hur Gud kallade honom att bli predikant. Men en rad olika tragiska omständigheter gjorde att han under många år vandrade en helt annan väg än den Gud hade tänkt för honom. Till sist tvingades Samuel kapitulera och idag predikar, evangeliserar och reser han och betjänar människor med Guds kärlek.
samuel

Samuel Ekengren föddes i Kalmar i september 1982 och kom under sin uppväxttid att bo på olika platser i Småland. Föräldrarna var troende vilket gjorde att Samuel och hans yngre syskon redan i tidig ålder fick höra talas om Jesus. Men allt var inte frid och fröjd i hemmet. Under ytan lurade en mycket mörk hemlighet.
– När jag var i sjuårsåldern började min pappa försvinna och var borta under långa perioder. Vi visste inte var han befann sig. Det visade sig efter en tid att han börjat dricka och blivit alkoholist. Mamma försökte stå ut för sina barns skull, men orkade inte och det slutade med att mina föräldrar skilde sig när jag var elva år gammal, berättar Samuel för Inblick.
Samuels mamma tog med sig sina barn och flyttade till Gamleby där hon blev medlem i församlingen Josua Kristna Center. Flytten till Gamleby innebar att Samuel, som fick börja på en kristen friskola där han även fick många nya vänner, landade i ett sammanhang där han kunde få uppleva en större trygghet. Men de mörka skuggorna från uppväxten med en alkoholiserad pappa fortsatte att jaga Samuel.
– När jag var tolv år inträffade en mycket jobbig händelse i mitt liv. Jag hade varit hemma hos en kompis i hyreshusområdet där vi bodde och var på väg därifrån. När jag kom in i vår trappuppgång så fick jag syn på pappa som stod utanför dörren och var väldigt arg.
– Pappa skrek och slog på dörren. Två poliser dök upp för att ta honom med sig. Min pappa såg inte att det var jag, hans egen son, som stod på andra sidan dörren. Det var en mycket smärtsam upplevelse.
– Jag trodde på Gud sedan barnsben och mitt i det jobbiga som hände var det min tro som tröstade mig. Ett par från församlingen kom hem till oss för att trösta och stötta mamma och be tillsammans med henne. Men jag gick raka vägen in på mitt rum, slängde mig på sängen och började be att Gud skulle frälsa min pappa.

Gud svarade på bön

I fjortonårsåldern bestämde sig Samuel för att låta döpa sig och börja följa Jesus på allvar. Till Samuels stora glädje dök hans pappa upp på mötet. Något senare fick han plats på Josua Rehab och blev även frälst. Gud hade därmed svarat på Samuels brinnande böner för sin pappa. Samuel upptäckte alltmer av det äventyr det innebär att gå med Gud.
Omsider blev det dags att börja tänka på gymnasiet.
– Jag visste inte vad jag ville göra efter grundskolan. När jag frågade Gud vilken gymnasielinje jag skulle välja så upplevde jag att han sade att jag skulle bli predikant och pastor. Jag gick därför en tonårsbibelskola som Josua hade och därefter blev det ett år på bibelskolan hos Stockholm Karisma Center.

Lämnade Gud

Kallelsen till att bli predikant kändes verklig och levande men efter åren på bibelskola inträffade en rad besvikelser i Samuels liv som gjorde att han bestämde sig för att lämna Gud och leva "som alla andra" med sprit och festande.
– Jag söp ganska hårt och betedde mig ungefär som min pappa hade gjort. Porr var en annan grej som jag fastnade i.
Under åtta års tid levde Samuel borta från Gud. Han försörjde sig bland annat som telefonförsäljare i Jönköping och Göteborg, ett yrke som han hade mycket stor framgång inom. Pengarna strömmade in på hans allt fetare bankkonto. Men skuggorna från det förflutna fortsatte att jaga honom, vilket gjorde att Samuel under långa perioder led av återkommande depressioner. 2011 bodde Samuel i Rydaholm, i ett hus som kallades för "Knarkhuset" där det bodde missbrukare. Han var arbetslös och hela livet kändes mörkt och meningslöst.
– Jag kände en sådan längtan tillbaka till Jesus och att följa honom som jag gjorde när jag var tonåring. Minnena från den tiden gjorde sig påminda. Jag började läsa Bibeln igen och hörde Gud tala till mig på nytt igen. "Samuel, om du dör i det här tillståndet så kommer du att gå förlorad", sade Gud till mig.
Tilltalet blev som en chock och en väckelsesignal för Samuel. Han började be Gud om frälsning och syndernas förlåtelse. I tre dagar bad han oavbrutet i sin ensamhet.

"Upplevde Guds kärlek"

– De två första dagarna hände ingenting. Men på tredje dagen upplevde jag hur Jesus kom in i min lägenhet. Jag upplevde Guds kärlek och kraft. Det var så fantastiskt att känna hur Gud gav mig en kram och sade "Välkommen hem igen". Jag grät och kände hur alla begär och all synd rann av mig.
Samuel hamnade i Västervik, där hans mamma bodde. Med självförtroendet kört i botten och jagad av spökena från förr gjorde han försiktiga försök att besöka pingstkyrkan.
– Jag kände mig totalt värdelös och trodde inte att det fanns någon som kunde tycka om mig.

The Last Reformation

Han fick möjlighet att praktisera i pingstkyrkan och fick på så sätt smaka på något av den kallelse som Gud hade lagt ner i honom som tonåring. Genom ett videoklipp på YouTube kom Samuel i kontakt med The Last Reformation i Danmark.
– Jag fick syn på en länk till deras träningsskola. "Vill du tjäna Gud på heltid?" stod det. Wow! Det var ju precis vad jag längtat efter. Så jag ansökte och blev antagen. Men sedan började jag tvivla på hur det skulle lösa sig med pengar och bestämde mig för att inte åka dit.
– Istället jobbade jag ett tag som försäljare. Sommaren 2015 ansökte jag på nytt och blev antagen. Den här gången vågade jag åka.
Tiden på träningsskolan hos The Last Reformation i Danmark hade kunnat börja på ett betydligt bättre sätt för Samuel än vad den gjorde.

Blev befriad

– Det kom attacker från fienden och det blev jättejobbigt. Jag fick en sådan längtan efter att dricka och festa igen. Ragga tjejer. Första dagen på träningsskolan så skulle vi gå ut på gatorna och be för folk. Dagen efter tänkte jag gå ut igen för att dela evangeliet med någon.
– Istället satte jag mig på ett café för att dricka kaffe. Där satt det folk som rökte och jag blev frestad och föll. Jag började röka, stannade kvar i stan och gick till partygatan där jag började dricka. Jag var ute och festade hela natten.
När morgonen grydde återvände Samuel till träningsskolan. Det visade sig att man hade varit ute och letat efter honom på natten och att det pågått förbön för honom.
– Jag fick hjälp i samtal och förbön att kunna överlåta mig på djupet till Gud och begrava de åtta år jag levt i synd. En av personerna jag samtalade med ställde mig framför en spegel där jag tvingades konfronteras med min egen bild av mig själv.
– Han utmanade mig att möta min egen spegelbild och berättade att det var mannen jag såg i spegeln som Jesus älskade och hade gett sitt liv för. Jag grät och omvände mig på djupet.
– Jag lät även döpa mig på nytt igen för att verkligen begrava det gamla livet. När de bad för mig efter dopet blev jag befriad från alla demoner som hållit mig bunden i självförakt och synd under så många år.

Idag är Samuel gift med en underbar kvinna sedan 1 ½ år och han predikar, evangeliserar, reser och lever för Guds rikes utbredning.

GÖRAN JACOBSON

 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.