Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Jag kände mig totalt värdelös

Monika Ekström | 22 maj , 2020
– Jag kom till Brasilien 1978 för att fotografera och samla in medel. Jag fick sådan förnimmelse av vad jag skulle syssla med resten av mitt liv. Jag var då 22 år, berättar Lennart för Inblick när han är mitt upp i förberedelser för årets digitala sommarkonferens.
–_Jag_kande_mig_totalt_vardelos
Det som Lennart upplevde i Brasilien var att Tältmissionen skulle bilda en organisation med samma namn som det första barnhemmet Hoppets stjärna, med ett diakonalt uppdrag och arbeta i många länder. Det har han också fått göra. På senare år har han arbetat mycket med romer i Rumänien. 2012 hade han fått ett pris från presidenten för det framgångsrika arbetet med funktionsnedsatta barn och deras familjer.
– De trodde jag visste hur man löser problemen med tiggare i Rumänien.
Han antog uppdraget, men misslyckades till en början och gjorde 
dåliga rekryteringar och andra missar.
– Det var våren 2014 och jag hade inte gjort något. Jag kände mig totalt värdelös och tänkte "jag är ett fiasko".
Det var en helt annan sak att vara missionsledare än att arbeta med utvecklingsbistånd.
– Jag gjorde en fullständig kapitulation och sa till Jesus: "Förlåt mig mitt självständiga sätt att leva. Jag har inte frågat dig om råd. Jag har trott att jag kan allt själv".

Fick en andra chans

Han bad om en andra chans och lovade att ge Jesus äran.
– Jag fick ett otroligt möte med Gud. Det var en explosion inom mig.
Lennart förstod att det finns en kraft i evangelium och att romerna behövde höra det för att få förvandlade liv.
– Efter det lyckades jag med allt. Vi startade ett centrum för barn som utvecklades till fem center och allt bara fungerade. Det var helt otroligt.
De började med Alpha-kurser riktade till föräldrar med funktionsnedsatta barn.
– Då fick jag se vad evangelium kan göra när människor får möta Jesus, hur mörker förvandlas till ljus och hur folk slutar upp med alkohol, spelmissbruk och våld. Och istället blir mer lika Jesus.
De berättar för dem som får hjälp att de behöver lära känna Jesus och ser hur människor får hopp och börjar älska sina barn och få ordning på sina liv. Och arbetet är framgångsrikt.
– Det är kopplat till min kapitulation inför Jesus. Jag kunde inte lyckas i egen kraft. Jag var en förlorare.

"Lär den unge"

Lennart är övertygad om att det handlar om att nå människorna när de är små.
– Lär den unge den väg han ska vandra, står det i Bibeln.
Men de arbetar också med att nå fäderna till barnen i alla 14 projektländerna genom exempelvis fotboll.
– Vi samlar dem och spelar fotboll. De vet att vi bara har goda avsikter. Sedan ger vi dem evangelium. Det är en mänsklig rättighet att få höra evangelium för det förändrar allting, avslutar Lennart. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
israel_webb
jul 16, 2020
Israels Sverigeambassadör Ilan Ben-Dov kommenterar den svenska regeringens nyligen antagna strategi för utvecklingssamarbetet med den palestinska myndigheten.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.