Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

När fanorna bleknar

Robin Olsson | 22 maj , 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
Nar_fanorna_bleknar
De vänsterextremister som inte fick ge utlopp för sina känslor på gator och torg detta år, tog dock tillfället i akt att trakassera och vandalisera sina meningsmotståndares hem och egendom. 
Detta drabbade i första hand det moderata finansborgarrådet i Stockholm Irene Svenonius och den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali, som enligt sitt eget Twitterkonto inte längre kan äga en bil av rädsla för sabotage: “På grund av att revolutionär kommunistisk ungdom tycker att det är så kul att sabotera min bil så måste jag sälja den, en Volkswagen Golf GTI, den är helt nylackad, servad oftare än rekommenderat”. 
Dessa dåd har utförts av AFA, antifascistisk aktion och Revolutionär kommunistisk ungdom, så kallade “demokrater” på vänstersidan som brukar traska på första maj och få stöd av samhället att bedriva sin verksamhet. 

Förundersökningarna lades dock omgående ner av polisen och statsmakten i brist på bevis. Detta är inte värdigt en rättsstat som Sverige och det här våldet måste stävjas med hårdhandskarna, så att inte antidemokraterna får demokratins fanor att blekna. 
Moderaterna kräver detta, på Facebook skriver de i en kampanj: “Regeringen måste sluta blunda för våldsvänstern. Politiskt våld får aldrig ursäktas med ideologi”. 
Nog är det en märklig företeelse att så långt tillbaka som de flesta, av oss i dag levande minns, har en socialdemokrat varit svensk statsminister. Ändå så fylls första maj-tågen, vare sig de är fysiska eller digitala, med skyltar och slagord om brister och svagheter i det svenska samhället. Dessa tillkortakommanden skyller den förenade vänstern på en “borgerlig regering”. Från dåtidens Hjalmar Hammarskjöld och 1910 och 20-talets borgerliga framvinningar som de anser lade grund för depressionen och världsbranden. Sist men inte minst regeringen Bildt och hans “bunkergäng” som enligt arbetarrörelsen orsakade den stora 
valuta- och finanskrisen på 1990-talet med efterföljande arbetslöshet.
Faktumet att dessa kriser skapats av socialdemokraternas egna förda bidragspolitik och att en borgerlig regering under Anders Borgs försorg klarade ta Sverige i det närmaste helskinnad genom krisen 2008, trots att detta var den till dags dato värsta kris vi sett, vill de ingalunda kännas vid. Finansminister Magdalena Andersson hävdade vid valrörelsen 2014 att ”ladorna är tomma”. 

Att nu under coronakrisen tömma de redan “tomma” ladorna genom att höja statsskulden med cirka tio procent är ingen bedrift, även om det idag är en nödvändighet till skillnad för 1970 och 80-talet då socialdemokratin lånade medel för att fördela pengar och bygga sin utopiska välfärdsstat, i tro att lån och höga skatter leder till evigt välstånd. De länder som prövat detta; Grekland, Italien och andra rosenröda länder som Kuba, Venezuela, Nordkorea, Sovjet och DDR, har alla fått betala ett högt pris. Deras system och syn på jämlikhet förklaras av Winston Churchills bevingade ord: “Den rättvisa fördelningen av fattigdomen”.  
I coronapandemins fotspår har Stefan Löfven fått ny luft under sina vingar och i opinionen. I stort sett alla partier har framhävt “staten” som den store frälsaren eller försäkringsbolaget, oavsett ideologisk hemvist. Det är dock viktigt för den borgerliga oppositionen att vara observanta på vad som nu sker i form av höjda bidrag som a-kassa och slopad karensdag. 

Löfven har dock styrt från kulisserna via sina 
“experter”, och de få gånger han behagat visa sig för världen har han dock gjort detta i en ny skepnad. 
De röda fanorna och slagorden är som bortblåsta. Nu står han på barrikaderna med en svenska flaggan-pin på kavajslaget och med en treenighet av svenska fanor i bakgrunden. Detta för tankarna långt bort från den rörelse och de ideal som han och hans parti företräder. Det för tankarna snarare till de krafter och partier som varit deras strävan att tysta. Varför denna historiska förvandling under denna kris?
Är det så att strategerna på Sveavägen 68 insett det oundvikliga; att tiden flugit dem förbi och att de i en sista machiavellisk insikt, tänker besegra sina “konservativa” motståndare med en dos av deras egen medicin? Samma medicin som firma Reinfeldt, Borg och Schlingmann gjorde mot socialdemokratin mellan 2003 och valsegern 2006. Detta kallas på fackspråk för “triangulering”, det vill säga härma din motståndare och framstå som ett bättre och mer seriöst alternativ. För närvarande har detta gett utslag i opinionsmätningarna då statsminister Löfven helt plötsligt gått upp i topp i förtroendeligan och dragit sitt parti med sig. Samtidigt är det fortfarande i det närmaste dött lopp mellan regeringsalternativen. 
Vi får se i valet vilket alternativ som får stå med 
fanan i topp. 
ROBIN OLSSON
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.