Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Chefsåklagare och polis behöll anställning

Ruben Agnarsson | 02 jun , 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
Chefsaaklagare_och_polis_beholl_anstallning
I mitten av maj greps tv-stjärnan och företagaren Paolo Roberto av polis, efter ett bordellbesök på Östermalm i Stockholm. Sammanlagt elva män greps vid tillslaget, som skedde i samband med polisoperationen ”Insats torsk”.
Paolo Roberto fick omedelbart sparken från TV4 efter händelsen. Hans varumärke Paolos, som säljer italienska matvaror, slutade omgående säljas på Coop. Roberto petades från företaget av de andra delägarna. Även radio Rix FM avslutade sitt samarbete med tv-stjärnan med omedelbar verkan.
Paolo Roberto har gett åklagaren en fullmakt som går ut på att han accepterar ett strafföreläggande på 50 dagsböter som straff för sexköpet. Det innebär totalt 25 000 kronor i böter, skriver Expressen. Om uppgiften stämmer så innebär det i så fall att rättsväsendet inte tar hänsyn till att Roberto redan har förlorat jobbet.
Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz menade dessutom att Paolo Roberto gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt, enligt samma tidning. Det skulle innebära allt mellan åtta månaders till fyra års fängelse.

Åklagare bad polis begå brott

Det ska jämföras med chefsåklagaren på interna utredningar som åkte fast för sexköp i februari 2013. Han hade beredskap när han greps – och var den som polisen skulle rapportera till vid gripandet.
Åklagaren, som när han greps erkände att det var tredje gången han köpte sex, uppmanade poliserna som grep honom att bortse från hans brott och åsidosätta sina skyldigheter i tjänsten, trots att han hade förberett brottet i tjänsten, när han befann sig i tingsrätten i Linköping.
Chefsåklagaren besökte en prostituerad med anknytning till en sexklubbsverksamhet som avhoppade polismän i omgångar varit chefer för.
Klubbarna drevs från år 2008 av en polischef i Stockholm som parallellt med sitt arbete som sexklubbsdirektör ansvarade för länskriminalens underrättelseverksamhet. Grovt kriminella med koppling till dessa sexklubbar har deltagit i hoten mot ”Karin”.
Chefsåklagaren skyllde sexklubbsbesöket på sitt alkoholmissbruk och fick bara 2 000 kronor i böter. De låga böterna motiverades med att han förväntades förlora jobbet.

Friade våldtäktsanmäld polis

Därefter beslöt statens personalansvarsnämnd att chefsåklagaren skulle behålla jobbet och omplaceras från tjänsten vid riksenheten för polismål. Det skedde efter att flera kollegor skriftligen intygat hans förträfflighet som åklagare.
Han förflyttades senare till Gävle där han fortfarande är verksam.
Innan han åkte fast för sexköp i början av år 2013, var chefsåklagaren ansvarig för att utreda – och nonchalera – de återkommande hot som ”Karin” utsattes för, efter att den polis som hon bodde tillsammans med anmäldes för våldtäkt i augusti 2008. Inblick har i omgångar skrivit om anmälan, hoten och de efterföljande trakasserierna.
Den 10 september 2011, den 6 november 2011 och den 29 december 2011 lade den sexköpsdömde chefsåklagaren ned Karins anmälningar om bland annat förtal, dataintrång och övergrepp i rättssak.
Endast timmarna innan chefsåklagaren åkte fast för sexköp hade advokat Björn Hurtig lämnat in en begäran om överprövning av åklagarmyndighetens nedläggningsbeslut.

Tillfälligt försvunna

Den 12 mars 2013, två veckor efter att chefsåklagaren gripits för sexköp, gjorde Söderorts polismästardistrikt en utredningsanteckning om fallet ”Karin” där de hänvisade till den sexköpande chefsåklagarens tidigare nedläggningsbeslut som skäl för att inte ta upp nya anmälningar från ”Karin”.
Lena Lindroth på polismyndighetens rättsavdelning uppger nu att chefsåklagarens beslut i fallet ”Karin” är försvunna.
– Dessvärre har vi inte lyckats hitta ärendet. Två personer har letat och måste tyvärr konstatera att ärendet inte finns på sin plats. Vi fortsätter leta, och jag återkommer angående detta, konstaterar hon för två veckor sedan.
Fyra dagar senare, kl 18.30 på kvällen måndagen den 18 maj – timmarna efter att en polis gripits för grovt koppleri i Stockholm – meddelar Lena Lindroth helt plötsligt att hon har hittat chefsåklagarens beslut.

Sexmejlande polis

Även den polis på avdelningen för Särskilda Utredningar (SU) som under flera års tid lade ned ”Karins” anmälningar, fick byta jobb efter intim e-postkontakt med en rad kvinnor som förekommit i förundersökningar på SU. Ett av brottsoffren inledde polisen en relation till.
Inblick har tagit del av flera av de minst 800 privata e-postmeddelanden som inte är tjänsterelaterade som polisen skickat till dessa kvinnor.
En av de kvinnor som den förflyttade polisen hade sexmejlat med fick hjälp att starta en polisutredning mot ”Karin”. I gengäld fick han intima badbilder från kvinnan – bilder som han i sin tur uttryckte uppskattning för. Samma kvinna drev, i samråd med den polis som ”Karin” anmält för våldtäkt, en förtalsblogg som försvarade polisen och hängde ut ”Karin”.
Karin menar att hon via sin anmälan har kommit i kontakt med och utmanat ett sexnätverk med förgreningar inom poliskår och rättsväsende.
Att hennes fall inte tagits upp av rättsvårdande myndigheter beror enligt henne på att detta nätverk har hållhakar på varandra och att ingen därför vågar/tillåts agera till förmån för hennes anmälan.
R​UBEN AGNARSSON
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.